Home » Jati Diri

DRAF RANCANGAN PEMBANGUNAN MALAYA

Oleh Nurzuliana Kamaruzaman, Arkib Negara Malaysia

Pembangunan negara yang dijayakan oleh kerajaan dari sebelum merdeka sehingga kini, telah menjadi inspirasi kepada rakyat untuk terus membina peradaban yang lebih cemerlang. British memerintah Tanah Melayu selama hamper 171 tahun. Kesan daripada dasar-dasar ekonomi, politik dan social yang dibentuk telah memisahkan kesepaduan rakyat mengikut kumpulan etnik masing-masing. Pemisahan yang amat ketaa dalam aktiviti ekonomi, pendidikan, budaya dan penempatan rakyat telah mewujudkan jurang yang amat ketara serta mengganggu pembangunan negara.

Apabila Jepun mula menduduki Tanah Melayu sekitar tahun 1941 hingga tahun 1945, menjadikan negara lebih kucar-kacir dan tidak teratur. Pada tahun 1946, British kembali mentadbir Tanah Melayu. Bagi memulihkan keadaan, terutamanya dalam sektor ekonomi dan kemasyarakatan, British merancang pembangunan semula Tanah Melayu melalui Draf Rancangan Pembangunan Malaya (1951-1955) yang bertumpu kepada pembangunan ekonomi, pelajran, perburuhan, kesihatan dan kebajikan masyarakat.

Ekonomi Pertanian dan Perlombongan

Draf Rancangan Pembangunan Malaya merupakan  rancangan jangka panjang yang memberikan keutamaan kepada beberapa sektor yang mampu meningkatkan ekonomi negara lantas mampu untuk membiayai rancangan ini. Perdagangan luar dan pertukaran mata wang asing diasaskan khusus kepada industri bijih timah dan getah. Sehubungan dengan itu, bagi mengawal kemerosotan harga bijih timah secara berterusan, kerajaan Tanah Melayu, Indonesia, Bolivia dan negara-negara lain pengeluar bijih timah telah menandatangani Perjanjian Timah Antarabangsa pada tahun 1953. Melalui perjanjian ini, pengeluaran, penggunaan dan harga bijih timah mampu untuk diseimbangkan.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Bil. 8 2018)

Posted in: Arkib Negara

AYUH MEMBENTUK MENTAL YANG KUAT!

Oleh Azizi Ahmad

Di Amerika Syarikat, terdapat program ketenteraan yang dikenali sebagai “Beast”. Program merupakan satu proses pemilihan yang sangat ketat bagi mereka yang ingin memasuki Akademik Ketenteraan West Point, Amerika Syarikat. Terdapat laporan mengatakan bahawa satu daripada setiap lima pelajar akan berhenti menjalani latihan atau tidak dapat meneruskan program sehingga hari tamat latihan.

Program “Beast” melibatkan latihan lasak fizikal, mental dan sosial yang ekstrem dan berat yang dirancang untuk menguji ketekunan dan ketahanan para calon. Angela Duckworth, pakar psikologi dari University Pennsylvania telah menjalankan kajian dan berusaha untuk mengenal pasti ciri kadet yang manakah yang akan berjaya menamatkan program “Beast”. Beliau mendapati bahawa sesi temu duga dan ujian kecerdasan yang ketat dan sukar untuk memasuki Akademi Ketenteraan West Point bukanlah faktor penentu.

Angela kemudiannya  membangunkan ujiannya sendiri untuk menentukan kadet mana yang mempunyai kekuatan mental untuk berjaya memasuki program “Beast”. Dia menamatkan ujian beliau sebagai “Skala Grit”dan merupakan instrumen peramal kadet yang sangat tepat. Skala Grit mengukur kekuatan mental, yang merupakan gabungan unik semangat, kegigihan, dan stamina yang membolehkan anda mengekalkan matlamat sehingga menjadi kenyataan.

Dalam hal ini, untuk meningkatkan kekuatan mental, anda hanya perlu mengubah pandangan anda. Apabila dilanda keadaan yang sukar, mereka yang mempunyai kekuatan mental juga menderita seperti orang lain. Perbezaannya adalah mereka yang memiliki kekuatan mental yang tinggi memahami dan mengetahui bahawa detik-detik yang mencabar menawarkan pengalaman yang sangat berharga. Hasil daripada pengalaman inilah yang akan membina kekuatan yang anda perlukan untuk berjaya.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Bil.7 2018)

Posted in: Remaja Cemerlang

RAHSIA DAN PETUA SEMANGAT BELAJAR

Oleh Aminudin Mansor

PEMBELAJARAN mempunyai rahsia untuk terus bersemangat. Jika hanya rajin tetapi tiada semnagat, tidak akan membuahkan kejayaan cemerlang. Belajar dengan tenang, tekun dan berterusan adalah rahsia ke arah kejayaan cemerlang dalam akademik, khususnya dalam peperiksaan penting yang akan dihadapi. Setiap orang perlu mempunyai semangat dan keyakinan yang kuat untuk mencipta kejayaan cemerlang.

Setiap pelajar mempunyai gaya dan cara tersendiri untuk belajar. Namun begitu, kadang-kadang apa-apa yang dipelajari cepat terlupa dan diingati. Rahsia semangat dalam pembelajaran akan membawa kepada kecemerlangan diri dan juga kecemerlangan akademik. Semangat belajar memerlukan kesabaran, ketabahan, kesungguhan berterusan dan juga ketepatan.

Berkaitan dengan semangat ketika belajar, apabila semangat anda menurun, cuba lakukan sesuatu perkara yang berbeza. Dalam hal ini, kita tidak dapat lari daripada kehilangan semangat, termasuklah ketika belajar. Semangat merupakan rangsangan terkuat dari hati dan akal bagi memacu potensi diri dalam pembelajaran. Beberapa petua dan rahsia belajar diberikan sebagai panduan untuk kejayaan.

1. Sebelum belajar pastikan perut tidak kosong.

2. Belajar pada waktu pagi dalam suasana sejuk dan nyaman.

3. Kemaskan tempat belajar.

4. Semarakkan semangat belajar.

5. Membakar semangat belajar.

6. Membuat catatan atau nota.

7. Membaca, menggaris dan menulis.

8. Membaca kuat dan penuh semangat.

9. Ilmu dan amal.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Bil. 5 2018)

Posted in: Remaja Cemerlang

MENJELANG AMBANG KEMERDEKAAN: OGOS 1957

Oleh   Nurzuliana Kamaruzaman, Arkib Negara Malaysia

Bulan Ogos merupakan bulan yang cukup sinonim dengan imbasan kemerdekaan dan sambutannya. Malaysia atau dahulunya dikenali sebagai Tanah Melayu mendapatkan kemerdekaannya pada 31 Ogos 1957 sebagai tanda berakhirnya penjajahan British di Tanah Melayu dan lahirnya sebuah negara baharu yang berdaulat, bebas dan merdeka.

Antara detik yang paling hampir untuk mendapatkan kemerdekaan ialah pada hari Perjanjian Kemerdekaan Tanah Melayu ditandatangani di Lancaster House, London pada 8 Februari 1956. Perjanjian ini juga dikenali sebagai Perjanjian London. Perjanjian ini telah ditandatangani oleh YTM Tunku Abdul Rahman Putra, Ketua Menteri Persekutuan Tanah Melayu bagi pihak kerajaan Persekutuan Tanah Melayu dengan Mr. Alan Lennox – Boyd, Setiausaha Negara Tanah Jajahan British bagi pihak Kerajaan British. Melalui perjanjian ini, kemerdekaan bagi Persekutuan Tanah Melayu akan diisytiharkan pada 31 Ogos 1957. Perjanjian ini juga merupakan sebuah perjanjian yang memberikan harapan kepada pengakhiran untuk segala jerih perih, usaha dan pengorbanan pemimpin dan rakyat Tanah Melayu yang amat menanti-nantikan kemerdekaan demi menolak penjajahan dan kuasa asing di tanah air tercinta. 

Pada 20 Februari 1956, sekembalinya rombongan menuntut kemerdekaan dari London, Yang Teramat Mulia Tunku Abdul Rahman Putra telah mengisytiharkan kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu di Padang Bandar Hilir, Melaka. Pengisytiharan ini telah disambut dengan pekikan “Merdeka” yang bergemuruh daripada 100 000 rakyat Tanah Melayu. Begitu besar erti kemerdekaan kepada seluruh rakyat Tanah Melayu ketika itu. Lantas, pelbagai persediaan dan penstrukturan semula pentadbiran Persekutuan Tanah Melayu mula diatur dan  diselaras dengan baik bagi menjamin kesatuan sebuah negara yang merdeka. Semakin hampir menjelang hari bersejarah tersebut, semakin rancak persediaan dan perhatian ke arah kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Ogos 2017)

Posted in: Arkib Negara

MALAYAN UNION

Oleh   Nurzuliana Kamaruzaman, Arkib Negara Malaysia

Perubahan status Tanah Melayu daripada negeri naungan kepada negeri jajahan merupakan agenda British untuk menakluk dan memperkukuh pentadbirannya di Tanah Melayu. Rancangan utama Malayan Union adalah untuk menyatukan Negeri–negeri Selat, Negeri–negeri Melayu Bersekutu dan Negeri–negeri Melayu Tidak Bersekutu di bawah satu pentadbiran British yang diletakkan di bawah satu pemerintahan Kerajaan Pusat yang terletak di Kuala Lumpur dan diketuai oleh seorang Gabenor British. Manakala, Gabenor British ini pula akan dibantu oleh sebuah Majlis Mesyuarat Undangan dan Majlis Kerja. Kuasa Gabenor dilihat semakin besar dan meluas menandingi kuasa sultan dan raja-raja Melayu. Gabenor berkuasa melulus atau membatalkan sesuatu undang-undang dan semua undang-undang yang dikuatkuasakan tidak memerlukan tandatangan sultan.

          Melalui penubuhan Malayan Union, sultan dan raja-raja Melayu kehilangan takhta dan maruah sebagai pelindung kepada orang Melayu. Bahasa Inggeris menjadi sebagai bahasa utama untuk setiap urusan dan hal ini meminggirkan bahasa Melayu dan tulisan Jawi. Hak kewarganegaraan yang sama diberikan kepada semua orang tanpa mengira kaum dan asal keturunan. Prinsip Jus Soli diketengahkan dengan menjadikan hak kewarganegaraan diletakkan sama rata antara kaum Melayu dengan kaum bukan Melayu. Penubuhan dan perlembagaan yang dibawa oleh Malayan Union ternyata lebih berpihak kepada British untuk mengukuhkan pemerintahan mereka di Tanah Melayu. Dasar terbuka yang dibawa oleh British dilihat akan mengancam status orang Melayu sebagai penduduk peribumi. Orang Melayu juga bimbang akan kehilangan warisan tamadun yang telah dibina oleh kerajaan Melayu seperti pada zaman Kesultanan Melayu Melaka. Justeru, Malayan Union mendapat bantahan keras daripada raja-raja Melayu, para ilmuwan dan penduduk Tanah Melayu yang akhirnya bangun menentang penubuhan Malayan Union.

***

(rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Julai 2017)

Posted in: Arkib Negara

TUN V.T. SAMBANTHAN

Oleh   Nurzuliana Kamaruzaman, Arkib Negara Malaysia

Sebagai penyokong dan pendukung ideologi Mahatma Gandhi, Chandra Bose dan Nehru, Tun V.T. Sambanthan, atau nama sebenarnya Veerasamy Thirunyana Sambanthan, ialah tokoh negara yang amat berpegang teguh pada nilai budaya dan keagamaan. Anak kedua pasangan Veerasamy dan Senggambal pada 16 Jun 1919 di Sungai Siput, Perak. Bapanya pemilik ladang getah dan ahli perniagaan terkenal di Sungai Siput yang juga memiliki rumah papan berseni bina tradisi Melayu yang terletak di Blues Road.

Tun V.T. Sambanthan menerima pendidikan awal dalam aliran bahasa Tamil sebelum melanjutkan pelajarannya di sekolah aliran bahasa Inggeris, Sekolah Menengah Clifford, di Kuala Kangsar. Setelah tamat Senior Cambridge, beliau melanjutkan pelajaran dalam bidang ekonomi di Universiti Annamalai, Chidambaran, Tamil Nadu, India. Beliau mula berjinak-jinak untuk mendalami hal ehwal politik sejak berada di universiti tersebut. Beliau menyertai gerakan Quit India yang menyokong gerakan nasionalisme menentang British di India.

Pada tahun 1946, Tun V.T. Sambanthan menerima berita kematian bapanya yang menyebabkan beliau terpaksa pulang ke Sungai Siput. Kepulangannya memberikan peluang untuk beliau turut membantu abang sulungnya mengurus perniagaan keluarga selain menyaksikan kedaifan dan hal ehwal buruh India di Tanah Melayu. Kemiskinan dan kedaifan buruh India yang dilihatnya itu membuatkan beliau menanam azam untuk membantu usaha meningkatkan taraf kehidupan buruh India. Keazaman beliau dibuktikan dengan menjalankan peranannya bagi menyediakan kemudahan pendidikan yang bermutu kepada anak buruh India, melalui penubuhan kelas bahasa Tamil dan Inggeris.

Posted in: Arkib Negara

Pilihan raya Umum 1969

Oleh   Nurzuliana Kamaruzaman, Arkib Negara Malaysia

Tahukah anda tentang proses atau perjalanan pilihan raya? Di Malaysia, terdapat dua jenis pilihan raya, iaitu pilihan raya umum dan pilihan raya kecil. Pilihan raya umum diadakan apabila Parlimen atau Dewan Undangan Negeri dibubarkan atau terbubar sendiri selepas tamat tempoh lima tahun. Pilihan raya kecil pula berlaku apabila terdapat kekosongan kerusi Parlimen atau Dewan Undangan Negeri di luar jangka atas beberapa faktor tertentu, seperti kematian, peletakan jawatan, hilang kelayakan dan pembatalan keputusan pilihan raya oleh Mahkamah Pilihan Raya. Proses pilihan raya bermula dengan pengumuman pembubaran Parlimen dan Dewan Undangan Negeri, diikuti pengeluaran writ atau surat kuasa kepada pegawai pengurus untuk menjalankan pilihan raya, penamaan calon, kempen pilihan raya, pengundian, penjumlahan rasmi undian, dan pengumuman keputusan pilihan raya.

          Jika kita mengimbau perjalanan pilihan raya umum 1969, pasti ada antara kita yang mengingati peristiwa yang pernah menggemparkan negara kerana peristiwa tersebut amat berkaitan rapat dengan perjalanan pilihan raya umum pada tahun tersebut. Peristiwa tersebut ialah tragedi 13 Mei 1969. Tragedi ini tercetus ekoran daripada pilihan raya kebangsaan pada 10 Mei 1969. Dari awal pilihan raya ini dijalankan, melalui kempen dan suara calon yang bertanding, emosi dan sentimen perkauman disuarakan dengan begitu lantang. Keadaan ini juga digunakan sepenuhnya oleh pihak tertentu bagi tujuan politik mereka.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Mei 2017)

Posted in: Arkib Negara

Biarlah Salah Sekarang

Oleh Osman Affan

 Kesilapan lalu, jika dibetulkan, mampu menjadi panduan kepada kehidupan sekarang dan pemangkin kejayaan pada masa akan datang.~Osman Affan~

 Sebagai pelajar, adakah anda biasa berhadapan dengan masalah takut melakukan kesilapan? Pernahkah anda takut melakukan sebarang kesalahan sehingga anda tidak mahu berbuat apa-apa? Sebagai contoh, apabila guru anda bertanya di hadapan kelas, pernahkah anda tidak mahu menjawab kerana takut salah sedangkan anda rasa bahawa anda mengetahui jawapan tersebut?

          Masalah takut membuat salah ini sangat biasa dalam kalangan pelajar, terutamanya dalam kalangan pelajar cemerlang. Bagi pelajar ini, daripada salah, lebih baik diam dan tidak berbuat apa-apa. Sekurang-kurangnya, tidak berbuat apa-apa dapat menyelamatkan diri daripada malu apabila salah atau dimarahi apabila melakukan kesilapan. Namun begitu, benarkah dengan tidak melakukan kesalahan, pelajar akan menjadi lebih berjaya dalam kehidupan? Sudah tentu tidak!

          Percaya atau tidak, melakukan kesalahan atau kesilapan ialah sebahagian besar daripada proses mempelajari sesuatu. Sebagai buktinya, bayangkan kanak-kanak kecil yang baru mahu belajar berjalan. Adakah mereka pada satu pagi sewaktu bangun tidur, terus berdiri, berjalan dan terus berlari? Tidak, bukan? Jika kita perhatikan, kanak-kanak kecil yang baru belajar berjalan akan melakukan banyak kesalahan dan kesilapan yang membuatkan mereka terduduk, terjatuh, dan kadang-kadang tersungkur.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Mac 2017)

Posted in: Motivasi Diri

Hari Ini Dalam Sejarah (HIDS)

Oleh   Nurzuliana Kamaruzaman, Arkib Negara Malaysia

Pernahkah anda mendengar atau menonton rancangan “Hari Ini Dalam Sejarah”? Tahukah anda bahawa rancangan“Hari Ini Dalam Sejarah” telah bersiaran sejak tahun 1979 di Radio dan Televisyen Malaysia (RTM)? Rancangan “Hari Ini Dalam Sejarah” juga dikenali dengan singkatan “HIDS”. Rancangan hebat ini julung kali diterbitkan melalui pandangan sejarawan negara yang menjadi wadah untuk mendidik dan menjadikan masyarakat celik sejarah, seterusnya menghargainya. Selain  memberikan maklumat kepada orang ramai tentang sejarah tanah air, program ini juga bertujuan untuk membawa kesedaran terhadap kepentingan sejarah dalam kehidupan masyarakat. Arkib Negara bersama-sama RTM bertanggungjawab untuk menerbitkan rancangan yang menyingkap kembali segala peristiwa bersejarah tanah air melalui rancangan ini.

          Rancangan HIDS lahir daripada mesyuarat Jawatankuasa Kerja Persatuan Sejarah Malaysia pada 23 Julai 1979. RTM mengemukakan permintaan Menteri Penerangan, Dato’ Mohamad Rahmat, supaya Persatuan Sejarah Malaysia bersama-sama RTM menerbitkan rancangan yang mengandungi peristiwa sejarah tanah air untuk disiarkan melalui TV Malaysia. Jawatankuasa ini bersetuju menyerahkan perkara ini kepada kajian Arkib Negara melalui satu projek perintis. Berikutan itu, Arkib Negara menyediakan memorandum mengenai rancangan tersebut yang mencadangkan supaya rancangan ini disiarkan pada setiap hari mengenai peristiwa bersejarah yang berlaku pada hari berkenaan.

          Pada 19 September 1979, jawatankuasa kecil dilantik yang dianggotai oleh wakil RTM, Muzium Negara, Filem Negara, Jabatan Penerangan, dan Lembaga Peperiksaan bagi memastikan program ini berjalan dengan lancar dan berkesan. Jawatankuasa kecil ini juga memberikan kerjasama kepada Arkib Negara yang menjalankan peranan untuk mencari peristiwa sejarah yang dipilih dan menyediakan skrip, Filem Negara dan Jabatan Penerangan untuk mendapatkan ilustrasi, dan RTM pula menyediakan kerja merakamkan dan menerbitkan rancangan ini. Walau bagaimanapun, kini kerjasama bagi menghasilkan dan meneruskan rancangan HIDS ini dipertanggungjawabkan sepenuhnya kepada Arkib Negara dan RTM.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Mac 2017)

Posted in: Arkib Negara

Batu Road Kuala Lumpur

Oleh   Nurzuliana Kamaruzaman, Arkib Negara Malaysia

 Sejarah kewujudan dan pembinaan Batu Road atau Jalan Batu bermula pada akhir abad ke-19. Nama Batu Road diambil daripada nama sebuah kawasan “batu” yang terdapat perkampungan, gua batu kapur dan lombong bijih timah. Dalam tahun 1930-an, paya, sawah padi, dan ladang kelapa sekitar Batu Road telah dibangunkan dan menjadi pusat pembangunan komersial yang menjadikan jalan tersebut yang paling sibuk di bandar ketika itu.

Sejarah membuktikan bahawa pemilik hartanah dan peniaga di sekitar kawasan Batu Road terdiri daripada pelbagai kaum dan etnik, seperti Melayu, India (Muslim, Sikh dan Hindu), Sri Lanka, Cina dan British. Setiap kaum memperdagangkan barangan dan perkhidmatan seperti kedai jahit, restoran, barangan runcit, hotel dan panggung wayang.

          Melalui pembinaan Batu Road inilah, bangunan batu dan jalan raya berbatu dibina. Ada pendapat yang menyatakan bahawa pemandangan dari Batu Road menampakkan Gua Batu (Batu Caves) yang terletak di utara dengan jelasnya. Pendapat mengenai “batu” ini menimbulkan pelbagai andaian dan spekulasi yang dikaitkan dengan nama jalan ini.

Pada ketika itu, Batu Road bermula dari persimpangan Jalan Tun Perak dan Jalan Raja yang berdekatan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hingga persimpangan bulatan Jalan Pahang dan Jalan Ipoh. Batu Road juga terkenal sebagai pusat tumpuan orang ramai membeli-belah kerana terdapat banyak deretan kedai yang menjual pelbagai perkhidmatan dan barangan keperluan yang datang dari dalam dan luar negara. Pada awalnya, kedai ini dibina oleh orang Inggeris, melalui Jabatan Kerja Raya, dan tauke Cina. Kepelbagaian barangan jualan di Batu Road ini menarik banyak pengunjung dan pembeli.

          Pada awalnya, Batu Road dan sekitar kawasannya (Kuala Lumpur) hanya terdiri daripada rumah kedai yang dibina daripada kayu dan berbumbung atap. Bermula pada tahun 1880-an, bangunan ini dibina dengan menggunakan simen dan batu. Batu Road dan sekitar kawasannya mula menampakkan pertambahan dengan aktiviti pembangunan dari masa ke masa melalui pembinaan banyak rumah kediaman dan kedai. Berikutan itu, kemudahan, seperti tempat pejalan kaki (jalan kaki lima), mula dibina dengan lebih teratur dan berbumbung di sepanjang deretan kedai di Batu Road.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Februari 2017)

Posted in: Arkib Negara