Home » Jati Diri » Menuju Cita-Cita

AHLI PATOLOGI PERTUTURAN BAHASA

Oleh RASHIDAH MD. NOOR

Anda bertuah kerana mempunyai suara sempurna seperti orang lain. Apabila berbicara, mereka faham kata-kata yang diungkapkan. Pada saat kita selesa bertutur, ada insan lain yang sukar mengungkapkan bicara, suara tersekat, gagap, sengau, pelat, bunyi meneran, sukar menelan hingga mengganggu kehidupan sosial dan emosi. Impaknya lebih ketara kepada pelajar dan remaja hingga menyebabkan prestasi akademik kurang memberangsangkan. Keadaan ini boleh melibatkan semua peringkat umur; bayi, kanak-kanak, remaja, orang dewasa dan warga tua, terdedah untuk menghadapi pelbagai kes seperti sumbing bibir dan lelangit, kanak-kanak autisme dan sindrom down, kurang pendengaran, serta serangan angin ahmar atau strok.

Walau bagaimanapun, individu yang mengalami masalah ini boleh menjalani terapi pertuturan yang dikendalikan oleh ahli patologi pertuturan bahasa atau speech language pathologist. Bidang kerjaya ini kurang popular dan masih baharu di negara kita. Namun begitu, Aimi Syahidah Zulkipli membuat keputusan nekad untuk menjadi seorang ahli patologi pertuturan bahasa semasa di kolej matrikulasi. Menurut beliau, keputusan memilih kerjaya ini dibuat semasa berada di Kolej MARA Kulim, Kedah.

Berdasarkan maklumat yang disampaikan oleh penceramah, Aimi menyedari ciri kerjaya tersebut dekat dengan dirinya. Kriteria yang disebut oleh penceramah itu menepati ciri yang ada pada dirinya, iaitu fasih berbahasa Melayu dan Inggeris, mempunyai bakat melukis, kreatif, serta minat merawat orang. Sejak itu, beliau tidak menoleh ke belakang. Cita-cita menjadi ahli patologi pertuturan bahasa tersemat di hati.

Menurut Aimi, banyak yang mempersoalkan keputusannya memilih bidang ini. Ada yang bertanya dengan nada sarkastik dan meragui prospek kerjaya ini kerana merupakan kerjaya baharu di Malaysia dan tidak dikenali langsung. Mujur beliau tidak tergugat dengan nada sinis orang di sekelilingnya.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Siswa April 2012

Posted in: Menuju Cita-Cita

JURUUKUR BAHAN

Oleh RASHIDAH MD. NOOR

Sejak di bangku sekolah, beliau tidak mempunyai impian seperti rakan-rakan lain yang bercita-cita untuk menjadi doktor, peguam, polis, juruterbang, dan sebagainya. Namun demikian, perbezaan tersebut tidak menjadikan dirinya hanyut tanpa arah tujuan kerana setiap perkara atau aktiviti yang dilakukan, dilaksanakan dengan sepenuh hati. Dengan memegang prinsip “bersungguh-sungguh apabila membuat sesuatu” dan dikuatkan lagi dengan minatnya terhadap seni bina sejak di bangku sekolah, akhirnya membawa Izzul Syazani Mohd. Kamazan, 23 tahun, menceburi bidang kerjaya yang serasi dengan hidupnya kini, iaitu sebagai juruukur bahan.

Pemuda yang mengisi ruangan Menuju Cita-cita pada bulan ini, bertugas di Firma Fawziah & Tan Associates, antara firma perunding yang kukuh dan berwibawa dalam konsultasi industri pembinaan. Menurut Izzul, kerjaya juruukur bahan atau quantity surveyor (QS) kurang menonjol seperti arkitek atau jurutera, tetapi tugas mereka turut memainkan peranan yang sama penting dalam industri pembinaan. Fasa pertama tugas juruukur bahan bermula pada peringkat kertas cadangan dengan memberikan khidmat nasihat bagi menilai kos pembangunan yang dicadangkan oleh kontraktor. Penggunaan bahan yang disuai padan dengan rekaan bangunan perlu selari dengan peruntukan yang ditetapkan. Melalui kajian tersebut, juruukur bahan dapat memberikan maklumat sama ada projek yang dijalankan merugikan ataupun menguntungkan pihak pelanggannya.

Izzul memulakan diari harian dengan menyediakan tuntutan bayaran kemajuan kontraktor. Beliau seterusnya menyemak tuntutan perubahan kerja kontraktor, dokumen tender, dan menyenaraikan kuantiti bahan pembinaan. Dengan pembinaan projek yang kian meningkat, Izzul kerap pulang lewat dari pejabat bagi memastikan kerjanya siap mengikut jadual. Beliau perlu berhati-hati dan sentiasa bermuhasabah diri agar tidak mudah menyimpang daripada etika kerjanya sebagai juruukur bahan.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Siswa Mac 2012

Posted in: Menuju Cita-Cita