Home » Akademik » Cetusan Pendapat

Masyarakat Penyayang Membentuk Negara Sejahtera

Oleh Hamka Suhaimi

SETIAP insan mengimpikan keamanan. Kehidupan yang aman tanpa peperangan, penindasan dan kekejaman. Namun begitu, keamanan tidak akan datang jika manusia bersikap khianat, mementingkan diri sendiri dan menzalimi orang lain.

Masyarakat penyayang ialah kumpulan manusia yang hidup bersama-sama dan mengasihi antara satu dengan yang lain. Masyarakat penyayang penting dalam membentuk negara yang aman dan sejahtera. Lebih penting lagi, sifat penyayang dan kasih sayang ini akan membantu Malaysia menjadi negara maju secara holistik sejajar cabaran ketujuh Wawasan 2020, iaitu mewujudkan masyarakat penyayang dan budaya penyayang.

Kesejahteraan sesebuah masyarakat dapat dibentuk dengan lebih mudah dan berkesan melalui suasana yang sarat dengan nilai insani dan kekeluargaan. Asasnya ialah saling menyayangi.

Masyarakat penyayang dapat diwujudkan secara bersama-sama oelh semua individu dalam sesebuah komuniti. Cara paling mudah dan tidka memerlukan masa yang lama ialah dengan merancakkan lagi aktiviti kemasyarakatan. Contohnya, saling menunjukkan sikap penyayang termasuklah tolong-menolong, baik hati dan mengambil tahu supaya boleh dijadikan contoh kepada masyarakat.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Februari 2016)

Ancaman Budaya Hedonisme

Oleh Amirah Syazwani

SETIAP manusia yang bernyawa berkeinginan untuk berseronok dan berhibur. Keinginan sebegini tidak salah kerana itu merupakan fitrah manusia. Yang salahnya ialah apabila menjadikan budaya hedonisme sebagai tunjang atau prinsip dalam kehidupan. Budaya ini jika menular dan tidak ditangani dengan baik bukan sahaja boleh melunturkan semangat jati diri dan nilai murni seseorang bahkan boleh memesongkan pegangan agama individu tersebut.

Di Malaysia, budaya ini dibawa masuk oleh Barat yang berselindung di sebalik istilah pemodenan, kemajuan dan pembangunan. Budaya hedonisme ini menjadikan golongan muda yang merupakan bakal pelapis generasi masa hadapan negara sebagai sasaran. Hal ini dikatakan demikian kerana sifat ingin tahu dan mencuba sesuatu yang baharu menyebabkan golongan muda mudah menerima unsur negatif yang dibawa oleh media massa.

Globalisasi yang melanda dunia ini menjadikan komunikasi semakin mengembang dan dunia semakin mengecil kerana segala-galanya mudah dicapai. Globalisasi juga mempercepatkan pemindahan nilai dan cara berfikir. Kesempatan inilah digunakan sebaik-baiknya oleh Barat untuk memindahkan budaya dan cara hidup mereka termasuklah budaya hedonisme.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Februari 2016)

Memesrai Alam Sekitar

Oleh Tee Yi Ting

DALAM era globalisasi dan modenisasi ini, masalah pencemaran alam semakin serius di negara kita. Pelbagai langkah proaktif telah diambil oleh pihak kerajaan untuk megatasi masalah ini daripada terus berlaku. Namun begitu, pelbagai inisiatif yang dijalankan ini tidak membawa impak yang besar sekali gus, malah masalah pencemaran terus menular. Oleh itu, satu wahana yang konkrit dan pragmatik perlu disusun dan digagaskan untk merungkai permasalahan yang kelihatan semakin serius ini.

Ibu bapa perlu memainkan peranan yang dominan dalam menerapkan cara hidup mesra alam dalam kalangan masyarakat. Ibu bapa perlu menyalurkan pengetahuan tentang cara hidup mesra alam kepada ahli keluarga mereka. Dalam hal ini, ibu bapa dapat mengajar anak supaya tidak menggunakan beg plastik semasa membuat pembelian sebaliknya memasukkan barangan yang dibeli ke dalam beg kitar semula.

Ibu bapa juga perlu mendidik anak supaya tidak melakukan tindakan yang mencemarkan alam sekitar termasuklah membuang sampah ke dalam sungai dan melakukan aktiviti pembakaran sampah secara terbuka. Oleh itu, ibu bapa perlu menunjukkan teladan yang baik di hadapan anak supaya mereka menjadi individu yang mencintai suasana mesra alam pada masa hadapan.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Februari 2016)

Pelihara Hutan Rekreasi

Oleh Farah Alia Suraya Azman

MALAYSIA kaya dengan khazanah alam semula jadi dengan panorama indah alam ciptaan Ilahi. Hutan rekreasi yang masih terpelihara merupakan gambaran peri pentingnya flora dan fauna dipelihara supaya generasi akan datang dapat menikmati keunikan khazanah indah ini.

Masyarakat Malaysia sering mengalami pelbagai tekanan termasuklah di tempat kerja, pembelajaran di sekolah, krisis rumah tangga, dan masalah perniagaan. Lokasi damai yang menjadi pilihan dalam memotivasikan kehidupan ialah tempat yang jauh dari hiruk-pikuk kota. Pada hujung minggu berpusu-pusu warga kota merehatkan diri dan minda dengan mengunjungi pelbagai tempat rekreasi di seluruh pelosok tanah air.

Aktiviti yang sering dilakukan di tempat sebegini termasuklah mandi-manda, berkayak, memanjat gunung, memancing, dan membina khemah. Mereka berehat sambil berbual-bual santai dengan anggota keluarga. Mereka juga menjalinkan silaturahim dengan keluarga yang lain sambil bertukar juadah yang dibawa. Aktiviti mingguan seperti ini sangat bagus dan merapatkan kemesraan antara ahli keluarga.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Februari 2016)

Perangi Sikap Individualistik

Oleh Farah Alia Suraya Azman

Proses mendidik sikap manusia dengan moral yang baik bermula dari kanak-kanak lagi. Pendidikan yang seimbang antara dunia dan akhirat iaitu pengisian rohani, jasmani, emosi dan intelek. Seluruh tindak-tanduk mereka pasti memberi impak, sama ada positif atau negatif terhadap kehidupan manusia lainnya.

Bagaimanapun, untuk menjadi insan yang bertanggungjawab kepada masyarakat dan negaranya kian terhakis akibat sikap individualistik dan kebendaan banyak peristiwa besar melanda negara boleh dijadikan iktibar. Kerakusan sebahagian kita terlalu mengejar harta, pangkat dan kedudukan menyebabkan nilai-nilai kemanusiaan sudah tidak bererti malah kebobrokan iman telah melanda umat Islam pada masa kini.

Tragedi melanda negara contohnya tragedi banjir lumpur yang melanda tanah tinggi Cameron Highlands. Peneroka-peneroka haram sesuka hati meneroka tanah untuk pertanian tanpa mengambil kira faktor keselamatan penghuni di sekitarnya. Tragedi ini berlaku kerana pihak penguat kuasa tidak bertugas malah bersekongkol asalkan mendapat keuntungan lumayan. Hal ini telah memusnahkan pasak-pasak bumi yang selama ini menjadi benteng penduduk daripada sebarang bencana. Sikap individualistik jelas tergambar hingga mengorbankan nyawa manusia lain selain merugikan masa depan generasi akan datang.

—-

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Januari 2016)

Posted in: Cetusan Pendapat

Kemaslahatan Internet

Oleh Khalida Khalid

Umum mengetahui kemudahan internet meraih sambutan hangat daripada masyarakat di seantero dunia. Kenyataan ini diperkukuh lagi apabila terdapat 42 juta pengguna internet di Asia dan angka itu dijangka terus meningkat, malahan kemudahan tersebut dianggap antara penemuan paling agung dalam abad ini. Dalam pada itu, kemaraan dunia teknologi internet ini telah meninggalkan impak yang major kepada masyarakat sejagat tidak kira dari sudut pandangan negatif mahupun positif. Kelazimannya, generasi Y yang mempunyai mentaliti yang masih mentah itu sayogianya mengambil impak bersudut positif sahaja. Tetapi sejauh manakah penggunaan prasarana ini memberi manfaat kepada penggunanya? Tepuk dada tanya selera.

Internet merupakan faktor perdana untuk mewujudkan masyarakat berilmu. Selain itu, penggunaan internet yang pantas dan cepat juga menjadikan prasarana ini pilihan masyarakt untuk menjengah maklumat terkini secara global dengan menggunakan hujung jari sahaja. Hal ini demikian mendorong masyarakat menggunakan internet secara tunjang utama bagi mengintensifkan inisiatif untuk mempromosikan perniagaan mereka. Melalui internet ungkapan bagaikan “kata di bawah tempurung” tidak lagi relevan digunakan sebagai alasan bagi menggambarkan masyarakat yang kurang berilmu. Jelaslah internet merupakan faktor perdana untuk mewujudkan masyarakat berilmu, seperti ungkapan Plato yang berbunyi “… arah bermulanya pendidikan seseorang akan menjadi penentu masa hadapannya.”

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Januari 2016)

Posted in: Cetusan Pendapat

Sekolah Penyayang

Oleh Choo Pei Yee

“Sekolah Penyayang” bermaksud sekolah sebagai “rumah kedua” kepada pelajar. Sekolah merupakan tempat khas pelajar yang membolehkan mereka berasa diterima dan dilayan dengan baik. Bagaimanakah pihak sekolah dapat menzahirkan konsep “Sekolah Penyayang”?

Salah satu cara untuk menzahirkan sekolah penyayang ialah tanggungjawab yang dimainkan oleh pihak sekolah termasuklah guru. Guru yang bertanggungjawab mestilah sentiasa memberikan nasihat kepada  pelajar terutama pelajar yang menghadapi masalah, terutamanya masalah pelajaran. Apabila seseorang pelajar yang bermasalah mendapat bimbingan yang baik daripada guru, perasaan kasih terhadap sekolah akan wujud dalam lubuk sanubarinya.

Selain itu, kurikulum di sekolah dapat memupuk perasaan penyayang dalam kalangan warga sekolah. Kurikulum sekolah perlu menekankan nilai masyarakat melalui mata pelajaran Pengetahuan Moral, Pendidikan Islam dan KOMSAS. Nilai kemanusiaan ataupun masyarakat seperti bantu-membantu, bertolak ansur dan bertimbang rasa dapat dipupuk.

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa 2016)

Posted in: Cetusan Pendapat

Azam Baharu

Oleh Amirah Syazwani Baderol Sham

Tahun baharu 2016 yang menjengah membawa bersama seribu harapan dan impian kepada setiap yang bergelar insan. Betapa pantasnya masa berlalu sehingga 2015 telah melabuhkan tirainya seperti mana kata pepatah “waktu umpama sayap, kalau tak ditangkap ia akan lesap”. Kedatangan tahun baharu seolah-olah tidak lengkap tanpa soalan “apakah azam tahun baharu anda”? Ibaratnya setiap orang harus atau wajib mempunyai azam setiap kali menyambut tahun baharu. Fenomena ini berlaku kerana dewasa ini manusia meletakkan tempoh atau jangka masa tertentu untuk mencapai sesuatu yang diimpikan dalam kehidupan mereka.

Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat, azam ialah kemahuan (keinginan; cita-cita dan sebagainya) sangat kuat, tujuan (yang sesungguhnya). Perkataan azam ini juga turut digunakan dalam bahasa Arab. Kamus Bahasa Fiqh menyatakan azam bermaksud tetap dan teguh manakala Kamus Asas Bahasa Arab bererti niat dan bersungguh-sungguh. Kedua-dua definisi dalam bahasa Arab ini membawa maksud yang hampir sama seperti mana dalam bahasa Melayu yang menjelaskan lagi perkaitan yang erat antara kedua-dua bahasa tersebut.

Pakar motivasi terkenal, Dr. H.M Tuah Iskandar pula menyebut dalam Islam, azam dirujuk sebagai niat. Menurut beliau, niat yang kukuh akan meledakkan diri kita untuk mencapai azam dengan kesungguhan.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Januari 2016)

Posted in: Cetusan Pendapat

Tenang Menghadapi Peperiksaan

Oleh Farah Alia Suraya Azman

PEPERIKSAAN merupakan suatu kaedah paling berkesan untuk menilai prestasi, tahap kecerdasan berfikir juga hasil yang dapat dirumuskan setelah pelajar melalui pembelajaran yang panjang. Keputusan peperiksaan dinilai berdasarkan banyaknya usaha dan daya juang pelajar dalam mendalami ilmu, memahami seterusnya mengadaptasi ilmu tersebut. Kebanyakan pelajar yang cemerlang terserlah kerana hasil usaha dan kerajinan mereka sendiri, juga sokongan orang di sekeliling sebagai pemangkin semangat.

Setiap kali musim peperiksaan besar biasanya pelajar akan menghadapi stres, begitu juga para ibu bapa. Ibu bapa digalakkan mengambil langkah awal dengan memberikan sokongan dan nasihat serta menghantar anak-anak ke pusat tuisyen supaya mereka boleh memahami pelajaran yang sukar difahami.

Terdapat pelbagai cara yang boleh digunakan dalam menangani stres ketika menghadapi peperiksaan. Sebenarnya getaran minda ibu bapa dapat dirasai anak-anak. Ibu bapa disarankan tidak mengangkong pergerakan mereka sebaliknya memberi ruang agar mereka mengulang kaji pada waktu yang sesuai dengan cara yang mereka gemari. Doa ibu bapa amatlah mustajab, mengerjakan solat hajat dan membaca al-Quran dapat menenangkan jiwa anak. Ibu bapa perlu memperbanyakkan amalan bersedekah dan membuat kerja kebajikan kerana mpaknya akan dirasai oleh anak-anak.

Jika kita sering berdampingan dengan anak sewaktu di rumah, mereka dapat mengulang kaji dengan baik kerana ada sokongan ibu bapa. Perkataan dan nasihat positif seperti jangan lalai, jangan kelam kabut, berdoa dahulu, jawab dengan tenang dan cermat serta berselawat kepada nabi adalah kata-kata yang mendamaikan si anak malah mendorongnya membuat yang terbaik. Restu ibu bapa dan para guru merupakan motivasi pencetus kejayaan mereka.

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Disember 2015)

 

Posted in: Cetusan Pendapat

Budi Bahasa Budaya Kita

Oleh Mogana Priya a/p Vettriselvam

SABAN hari, nilai budi pekerti mulia disemai dalam sanubari masyarakat madani. Budi bahasa memainkan peranan yang penting dalam kehidupan masyarakat yang berbilang kaum.

Budi pekerti mulia ialah suatu amalan yang merangkumi akhlak seseorang dalam masyarakat di marcapada yang global ini. Seseorang yang berbudi pekerti mulia akan sentiasa hormat-menghormati antara satu sama lain tanpa mengambil kira status seseorang.

Peranan ibu bapa amat dititiberatkan dalam menanamkan nilai budi bahasa dalam sanubari anak. Hal ini dikatakan demikian kerana anak diibaratkan “kain putih”. Ibu bapalah yang bertanggungjawab mencorakkannya. Ibu bapa harus menjadi teladan yang baik. Individu yang datang daripada keluarga yang berbudi bahasa nescaya mempunyai nilai murni mahupun menjadi warganegara yang berguna kepada bangsa dan nusa.

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Disember 2015).

Posted in: Cetusan Pendapat