Home » Akademik » Ensiklopedia

BUKIT CHANDAN

Bukit Chandan terletak di daerah Kuala Kangsar, Perak, merupakan kawasan kediaman Sultan Perak sejak abad ke-19. Apabila Sultan Idris Mursyidul Azam Syah ditabalkan sebagai Sultan Perak yang ke-28 pada tahun 1887, baginda memilih puncak bukit ini menjadi tempat baginda bersemayam. Bukit Chandan terus menjadi pusat pentadbiran Kesultanan Melayu Perak hingga hari ini.

Sebelum Sultan Idris menaiki takhta kerajaan, negeri Perak diperintah oleh Sultan Yusuf Sharifuddin Mudzaffar Syah (1877 – 1887). Pusat pemerintahan baginda adalah di Kota Sayong, bertentangan dengan Bukit Chandan di seberang Sungai Perak. Oleh sebab kawasan tersebut sering dilanda banjir, Sultan Idris memilih puncak bukit berhampiran Batang Hari.

Menurut cerita, bukit ini diberikan gelaran “Seri Andalan”, tetapi akhirnya Sultan Idris memilih nama Bukit Chandan sempena nama seekor gajah Sultan Yusuf yang bernama Kulup Chandan. Kononnya, pada suatu hari Kulup Chandan terlepas lari, dan Sultan Idris yang ketika itu menjadi Raja Muda telah mengekorinya sehingga sampai di kaki Gunung Babu.

Setibanya di sana, Sultan Idris bertemu dengan seorang tua yang berjanggut serta memakai jubah putih. Orang tua itu terus menghampiri baginda dan menyatakan bahawa baginda akan menaiki takhta kerajaan negeri Perak, dan apabila ditabalkan kelak baginda hendaklah membina istana di atas bukit berhampiran Batang Hari dan bukan di Sayong. Kulup Chandan hendaklah dibebaskan selepas tujuh hari baginda ditabalkan.

Perkembangan bandar Kuala Kangsar mempunyai hubung kait yang amat rapat dengan peranan Bukit Chandan sebagai pusat pentadbiran Kesultanan Melayu Perak. Sultan Idris banyak membawa pembaharuan kepada negeri Perak, khususnya dalam sistem pendidikan negara. Antaranya termasuklah penubuhan Maktab Melayu Kuala Kangsar, yang banyak melahirkan cendekiawan Melayu yang menjadi pemimpin negara sejak dahulu hingga hari ini.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Siswa April 2012

Posted in: Ensiklopedia

SELENDANG

Selendang sehelai kain yang dipakai untuk menutup bahagian kepala. Adakalanya selendang dipakai sebagai pelengkap pakaian tradisional dengan disandang di atas bahu sebagai perhiasan sahaja. Ada juga selendang yang dipakai sebagai ikat pinggang. Selendang juga dikenali sebagai kain tudung kepala yang berbentuk tiga persegi atau empat persegi panjang.

Selendang mula dipakai oleh masyarakat Melayu pada abad ke-15 iaitu pada zaman Kesultanan Melayu Melaka. Selendang berasal daripada sehelai kain kelubung atau kain sarung yang dikelubungi untuk melindungi atau menutup kepala dan muka. Selendang dipakai oleh masyarakat di Indonesia, Laos, dan kebanyakan negara dunia Melayu. Di negara-negara lain, selendang mungkin lebih awal dipakai kerana pemakaiannya telah diabadikan pada lukisan mural seperti di Thailand dan Myanmar. Kini, pemakaian selendang yang sama cara dan fungsinya adalah dalam kalangan orang Melayu Malaysia dan masyarakat kepulauan Indonesia, iaitu dari Pulau Jawa dan sebilangan daerah di Sumatera.

Di Alam Melayu, selendang berfungsi sebagai penutup kepala, penutup dada dan perhiasan. Seperti tudung, selendang juga berfungsi sebagai sehelai kain yang digunakan untuk menutup aurat seorang wanita Muslim. Walau bagaimanapun, dalam kalangan masyarakat Indonesia, selendang lebih berfungsi sebagai sehelai kain pelengkap pakaian atau perhiasan. Di Sumatera Barat, selendang dipakai di atas bahu sebelah kiri bersama baju kurung, manakala bagi masyarakat Minangkabau selendang dipakai di atas bahu dan diselempangkan serta diikat di pinggang.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Siswa Mac 2012

Posted in: Ensiklopedia