Home » Libur dan Rekreasi » Lensa Siswa

FOTOGRAFI PERKAHWINAN

Oleh YAMAN IBRAHIM

Fotografi perkahwinan merupakan antara genre fotografi yang paling popular kini. Fotografi perkahwinan ini bermula seiring dengan penciptaan kamera. Pada awal abad ke-19, pasangan yang ingin mengambil foto atau merakamkan potret perkahwinan, perlu pergi ke studio foto. Peralatan fotografi pada ketika itu, besar dan berat serta sukar untuk di bawa ke lokasi. Berbeza daripada perkembangan kini, pasangan pengantin boleh memilih untuk membuat penggambaran foto di dalam studio atau di luar studio.

Pada sekitar dekad 1970-an, para jurufoto perkahwinan mula menggunakan cara bekerja jurufoto akhbar. Dengan hal yang demikian, lahirlah fotografi perkahwinan ala dokumentari atau kandid. Perubahan teknologi juga membantu aliran ini berkembang dengan lebih pesat lagi. Kini, kamera serta peralatan fotografi lebih kecil dan ringan serta mudah untuk dibawa ke lokasi. Hasilnya, jurufoto mampu menghasilkan foto perkahwinan ala dokumentari yang mempunyai pencahayaan yang baik.

Terdapat dua pendekatan utama yang biasa digunakan oleh jurufoto perkahwinan, iaitu pendekatan tradisional dan pendekatan kewartawanan foto. Dalam pendekatan tradisional, pengantin biasanya “digayakan” oleh jurugambar dalam setiap foto yang diambil. Berbeza daripada pendekatan gaya kewartawanan foto, jurufoto akan menggabungkan unsur kandid serta gaya fotografi, seperti yang diamalkan dalam penerbitan akhbar.

Kini, terdapat pula aliran ketiga yang semakin popular dalam kalangan jurufoto, iaitu fotografi perkahwinan berasaskan fesyen. Jurufoto akan menghasilkan imej yang berinspirasikan majalah fesyen ternama yang ada dalam pasaran. Pasangan pengantin akan digayakan seolah-olah sedang membuat penggambaran fesyen.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Siswa April 2012

Posted in: Lensa Siswa

FOTOGRAFI SUKAN

Oleh YAMAN IBRAHIM

Fotografi sukan merupakan salah satu genre fotografi yang popular dan mencabar. Genre fotografi mencabar keupayaan jurufoto, serta mencabar dari segi persediaan peralatan kamera yang digunakan. Fotografi sukan begitu digemari ramai kerana sering melibatkan aksi yang menarik daripada ahli sukan yang terlibat.

Biasanya, jurufoto sukan memperoleh kebenaran khusus daripada pihak penganjur untuk mengambil gambar serta berada dalam jarak yang agak dekat dengan tempat perlawanan berlangsung. Jurufoto sukan biasanya bekerja dengan agensi berita serta stesen televisyen. Namun begitu, ada juga antara mereka yang mengambil gambar untuk pasukan yang terlibat dalam sesuatu perlawanan sukan.

Sukan bola sepak merupakan satu daripada sukan yang paling popular di dunia. Permainan ini juga popular di Malaysia. Namun demikian, sukan-sukan lain seperti hoki, golf, badminton, boling, sepak takraw serta sukan olahraga, tidak kurang popularnya juga. Semenjak akhir-akhir ini, sukan air seperti luncur air serta perlumbaan perahu layar juga semakin diminati ramai.

Selain itu, kini peminat sukan di negara kita semakin menumpukan perhatian pada sukan bermotor berteknologi tinggi seperti Formula 1 serta Motor GP, yang saban tahun diadakan di Litar Sepang.

Peluang mengambil gambar sukan ini terbuka kepada jurufoto sukan profesional dan jurufoto sukan amatur, walaupun dengan bersandarkan hobi semata mata.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Siswa Mac 2012

Posted in: Lensa Siswa

FOTOGRAFI FESYEN

Oleh YAMAN IBRAHIM

FOTOGRAFI fesyen merupakan genre fotografi yang memaparkan rangkaian pakaian dan perhiasan yang berkaitan dengannya. Contohnya, barangan aksesori, seperti gelang, rantai, kaca mata dan kasut. Fotografi fesyen ini biasanya lebih menjurus untuk pengiklanan serta komersial. Namun begitu, terdapat fotografi fesyen yang dibuat untuk kegunaan khusus dalam majalah fesyen atau majalah hiburan, seperti majalah antarabangsa Vogue, Vanity Fair atau Elle. Di negara kita pula, majalah yang banyak memaparkan fotografi fesyen seperti majalah Glam, EH! dan Maskulin.

Jurugambar fesyen secara tradisinya menggunakan studio sebagai lokasi penggambarannya. Namun, kini dengan perubahan zaman dan teknologi kamera yang semakin canggih, banyak hasil jurufoto fesyen yang bagus diperoleh melalui penggambaran di luar studio, diambil di lokasi yang cantik serta eksotik di serata dunia. Jurugambar fesyen kini menggunakan latar tempat yang pelbagai, seperti pantai, tanah tinggi, hutan dan jalan raya, malahan padang pasir yang kontang pun boleh dijadikan latar penggambaran fotografi fesyen.

Banyak jurugambar fesyen terkenal dunia berasal dari Barat, seperti mendiang Richard Avedon yang dikatakan salah seorang jurufoto fesyen penting dunia. Karya fotonya banyak dipamerkan di muzium seni di Amerika Syarikat dan Eropah. Kini, beberapa nama besar dalam genre fotografi fesyen ini seperti Mario Testino, Patrick Demarchalier, Peter Lindbergh dan Annie Leibovitz. Sekadar menyebut beberapa nama, banyak lagi jurufoto fesyen yang terkenal datang dari benua Eropah serta Asia.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Siswa Februari 2012

Posted in: Lensa Siswa

Fotografi Potret

Oleh Yaman Ibrahim

Fotografi potret merupakan salah satu genre fotografi yang sangat popular, yang merupakan seni aktiviti merakamkan imej individu atau sekumpulan orang. Tumpuan diberikan kepada wajah serta ekspresinya. Objektif utamanya adalah untuk memaparkan keserupaan, personaliti dan perasaan subjek. Fotografi potret juga merupakan rakaman visual seseorang pada pelbagai tahap usia termasuk peristiwa perkahwinan, sambutan hari ulang tahun kelahiran dan peristiwa penting yang berlaku dalam sejarah hidup seseorang.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Siswa November 2011.

Posted in: Lensa Siswa