Home » Libur dan Rekreasi » Sekitar Siswa

EPIC 2015 DI UITM TERENGGANU KAMPUS BUKIT BESI

Oleh Abd Razak Hj Abu Kassim dan Wan Zuhaila Wan Abd Rahman

UNIVERSITI Teknologi Mara (UiTM) Terengganu telah menganjurkan An Educational Project of Innovation Competition (EPIC) 2015 baru-baru ini. EPIC merupakan pertandingan inovasi dalam kalangan pelajar yang bertemakan “Innovation by Youngsters!” Pertandingan ini bertujuan mengetengahkan hasil inovasi pelajar IPT dan sekolah dari seluruh negeri pantai timur, di samping mengenal pasti hasil inovasi yang boleh dikomersialkan. Penganjuran kali ini diadakan di UiTM, Kampus Rekreasi Bukit Besi sekali gus mempromosikan kampus baharu tersebut kepada umum.

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa November 2015)

Posted in: Sekitar Siswa

MINGGU KEUSAHAWANAN EKSTRAVAGANZA EKSPRESI SERANTAU

Oleh Muhammad Mustaqim

PERAK- Institut Pendidikan Guru (IPG) Kampus Zon Utara telah menganjurkan program Keusahawanan Ekstravaganza Ekspresi Serantau 2015 baru-baru ini. Program ini dikelola oleh Jawatankuasa Perwakilan Pelajar (JPP), IPG Kampus Tuanku Bainun yang diketuai oleh Noh Mohd. Hassan. Minggu Keusahawanan Ekstravaganza Ekspresi Serantau 2015 ini berlangsung selama tiga hari dan dirasmikan oleh Tuan Pengarah IPG Kampus Tuanku Bainun, Dr. Sazali Yusof.

“Program seperti ini perlulah diteruskan pada tahun-tahun seterusnya kerana mampu memberikan impak yang positif kepada guru-guru pelatih dan orang ramai,” kata Muhd. Fitri Saat, selaku Pengarah Projek Minggu Keusahawanan ketika ditemu bual selepas majlis perasmian program ini.

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Oktober 2015)

Posted in: Sekitar Siswa

TRANSFORMASI MINDA JAWATANKUASA PERWAKILAN PELAJAR 2015

Oleh Azlna Ahmad

MELAKA – Jabatan Pendidikan Kolej Komuniti, Kementerian Pendidikan Tinggi dengan kerjasama pihak Bahagian Mahasiswa dan Belia Biro Tatanegara telah mengadakana Program Transformasi Minda Jawatankuasa Perwakilan Pelajar Kolej Komuniti bertempat di Kem Bina Negara, Alor Gajah Melaka. Program ini merupakan salah satu usaha Jawatankuasa Penyelaras, Jawatankuasa Perwakilan Pelajar (JPP) Kolej Komuniti Smenanjung Malaysia untuk membentuk JPP yang lebih berketerampilam dan bersemangat jati diri bagi tahun 2015 khasnya agar dapat mendukung perkara yang telah termaktub dalam Falsafah Pendidikan Negara.

(Rencana ini dipetik daripada Dewan Siswa September 2015)

Posted in: Sekitar Siswa

FESTIVAL KEBITARAAN DAN KEBUDAYAAN SKK PERINGKAT KEBANGSAAN

Oleh Siti Nur Hidayah Abdullah

KUCHING – Baru-baru ni berlangsung Festival Kebitaraan dan Kebudayaan SKK Peringkat Kebangsaan di Kuching, Sarawak yang dianjurkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dengan kerjasama Jabatan Pendidikan Negeri Sarawak, Kolej DPAH Abdillah dan SMK (A) Tun Ahmad Zaidi. SKK ialah jenama yang diberikan kepada sekolah yang dikenal pasti cemerlang dalam klusternya dari aspek pengurusan sekolah dan prestasi murid. Kolej Datu Patinggi Abang Haji Abdillah merupakan SKK Fasa 2 dan SMK (A) Tun Ahmad Zaidi diiktiraf SKK Fasa 8.

Antara objektif festival yang bertemakan “Warisan Budaya Kecemerlangan Bangsa” ini ialah memberikan peluang kepada SKK untuk mempamerkan kebitaraan sekolah, menghayati dan menghargai warisan budaya pelbagai kaum, mempromosikan warisan budaya dan meningkatkan penguasaan bahasa bagi memacu kecemerlangan dan perpaduan kaum.

(Rencana ini dipetik daripada Dewan Siswa September 2015)

Posted in: Sekitar Siswa

EKSPLORASI KEMASYARAKATAN ANTARABANGSA HURES

Oleh Madihah Mat Rani

MELAKA – Program Eksplorasi Kemasyarakatan Antarabangsa HURES: Kemboja… Kami Datang merupakan satu program pengantarabangsaan yang dianjurkan oleh Persatuan Sumber Manusia atau Human Resource Society (HURES) UiTM (Melaka), Kampus Bandar Raya. Perancangan dan persediaan bagi program ini telah bermula sejak bulan Ogos 2014.

Pada tahun sebelumnya, persatuan ini mengadakan program pengantarabangsaan ke Bandung dengan kerjasama universiti tempatan di sana. Namun kali ini, persatuan ini memilih Phnom Penh, Kemboja sebagai destinasi dengan membawa satu tujuan murni, iaitu untuk membantu warga Islam di Kemboja bagi persiapan menyambut Ramadan dan Aidilfitri. Bantuan dihulurkan dalam bentuk kewangan dan bukan kewangan.

(Rencana ini dipetik daripada Dewan Siswa September 2015)

Posted in: Sekitar Siswa

Berita siswa

150 Orang Pelajar Ikut Seminar Peperiksaan SPM

Bukit Mertajam – Sebanyak 150 orang pelajar sekolah menengah di sekitar Seberang Perai Tengah (SPT) mengikuti Seminar Peperiksaan SPM di Dewan Seminar Sekolah Menengah Agama Ahmadiah, baru-baru ini.

Anuar Ahmad
Bukit Mertajam, Pulau Pinang

SAS Johan Liga Remaja Kreatif 2010

Putrajaya- Tuah ayam letak di kaki, tuah manusia, siapakah yang tahu? Begitulah perumpamaan yang boleh menggambarkan kejayaan sekumpulan pelajar Sekolah Sultan Alam Shah (SAS) yang dinobatkan johan Pertandingan Liga Remaja Kreatif 2010

Annuar Khisam Isa
SAS Putrajaya

Kuliah Kerja Nyata UTM di Indonesia

Skudai – Universiti Teknologi Malaysia (UTM) baru-baru ini menganjurkan Program Latihan Perkhidmatan Industri sebagai salah satu aktiviti khidmat pembelajaran pada peringkat antarabangsa. Sebanyak 19 orang mahasiswa UTM terpilih mengikuti program ini di dua lokasi, iaitu di Yogyakarta dan Padang, Indonesia. Program anjuran Pusat Kursus Umum dan Kokurikulum UTM dengan kerjasama Universitas Gadjah Mada (UGM) dan Universitas Andalas (UNAND) ini memberikan pendedahan konsep pelaksanaan Kuliah Kerja Nyata (KKN). KKN merupakan program yang wajib diambil oleh mahasiswa UGM dan UNAND sebelum mereka menamatkan pengajian masing-masing.

Helmey Hashim
UTM Skudai, Johor Bahru, Johor

UUM IPTA pertama menyertai program belia mahir 1 Malaysia

Sintok – Sebanyak 70 orang pelajar Kokurikulum Universiti Utara Malaysia (UUM) menjadi kumpulan pertama Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) di negara ini yang menyertai Program Belia Mahir 1Malaysia anjuran Kementerian Belia dan Sukan.

Samsudin Oli Mohamed
UUM, SIntok, Kedah

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Siswa November 2011.

Posted in: Sekitar Siswa