Home » Khas » Khas Travelog

New Orleans Streetcar dan Taufan Katrina

Oleh Nisah Haron

TENNESSEE Williams memenangi Hadiah Pulitzer pada tahun 1948 melalui drama yang berjudul A Streetcar Named Desire. Penulis yang berasal dari New Orleans ini telah mengabadikan nama laluan streetcar yang terkenal di bandar raya ini. Jika dilihat sekali pandang pada judul drama tersebut, seolah-olah Williams mencipta nama Desire (yang bermaksud keinginan) dan dijadikan metafora kepada watak Blanche DuBois yang mempunyai pelbagai keinginan.

Streetcar tersebut berbentuk seperti trem dan berkongsi jalan raya dengan kenderaan lain. Dalam dialog DuBois, ada disebut bahawa dia menggunakan streetcar ini sewaktu menziarahi kakaknya. Menaiki streetcar tersebut digambarkan sebagai pengalaman yang luar biasa. Suasana inilah yang digambarkan warna-warni bandar raya New Orleans, yang mempunyai jaringan perhubungan yang unik selain warganya yang rencam. Menaiki streetcar menjadi kewajipan bagi penulis, seperti wajibnya menaiki trem jika berada di Melbourne atau menaiki gondola ketika berada di Venice. Streetcar berwarna merah ini dengan perlahannya melintasi Canal Street yang mengambil serta menurunkan penumpang di perhentian tertentu.

Menaiki streetcar juga ialah cara untuk ke French Market, kawasan yang mempunyai persamaan dengan Pasar Seni di Kuala Lumpur. Selain menjual barangan keperluan tempatan, tempat ini juga menjadi tumpuan pelancong membeli cenderamata dan jualan barangan seni. Bagi yang meminati cafe’au lait, pengunjung bolehlah mendapatkan serbuk kopi yang dijual di dalam tin. Jika pengunjung minat untuk memasak jambalaya atau gumbo, mereka boleh juga mendapatkan rencahnya di sini.

 ***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa November 2016)

Posted in: Khas Travelog

New Orleans Kota Jaz, Jambalaya dan Gumbo

Oleh Nisah Haron

BANDAR Raya New Orleans, sebagai ibu negeri Louisiana, mempunyai sejarah yang panjang. Bandar ini pernah menjadi bandar raya ketiga penting di Amerika Syarikat lantaran kedudukannya di siku Sungai Mississippi dan berada dalam pelukan Teluk Mexico. New Orleans amat sinonim dengan muzik jaz. Kunjungan ke New Orleans tidak akan lengkap jika pengunjung tidak mendengar persembahan jaz, sama ada yang dimainkan di tempat tertutup ataupun persembahan jalanan.

Pintu masuk ke bandar raya ini melalui udara ialah Lapangan Terbang Antarabangsa Louis Armstrong. Nama ini tidak asing lagi bagi peminat jaz-penyanyi dan pemain trompet yang terkenal dengan lagu What A Wonderful World. Nama beliau diabadikan pada lapangan terbang ini pada tahun 2012 sebagai memperingati ulang tahun kelahirannya yang ke-100.

Nuansa Perancis amat terasa di sini, sesuai pada seni bina di kawasan yang dinamai “French Quarter”. Sekali pandang memang berasa seolah-olah berada di lorong seni di Paris. Kawasan French Quarter lebih sesuai diteroka dengan berjalan kaki lantaran lorongnya sempit dan mempunyai banyak kedai menjual barangan seni, termasuklah di kawasan kaki limanya.

Sewajarnya, mulakan dengan bersarapan di Cafe’ du Monde yang terkenal dengan cafe’au lait and beignets. Cafe au lait bermaksud  kopi susu dan beignet (sebutannya bi-nya) pula lembut seperti donat, cuma bentuknya empat segi dan tidak ada lubang di tengah-tengahnya. Beignets dihidangkan dengan serbuk gula di atasnya. Kafe ini dibuka 24 jam sehari dan tidak pernah ditutup.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Oktober 2016)

Posted in: Khas Travelog

Lukisan Alam Musim Gugur

Oleh Nisah Haron

BENARLAH kata Albert Camus, “Autumn is a spring when every leaf is a flower.” Antara kelebihan berada di negara empat musim termasuklah peluang menyaksikan daun bertukar warna pada musim luruh. Alam menjadi lukisan dan setiap helaian daun sedang diwarnakan satu demi satu. Penulis suka bertanya kepada warga tempatan, musim apakah yang menjadi kegemaran? Mereka sukar memilih antara musim bunga dengan musim gugur.

Bagi penulis, inilah pengalaman pertama berada di luar negara pada musim gugur. Peluang ini dinikmati sepenuhnya kerana International Writing Program di Iowa city dijalankan sepanjang September hingga November. Pokok yang pada mulanya hijau perlahan-lahan berubah menjadi warna yang tersendiri. Pohon mapel menjadi merah, pohon ginkgo menjadi kuning, dan daun pohon oak menjadi perang dan keriting. Suasana menjadi semakin nyaman dan suhu perlahan-lahan menurun pada setiap hari.

Pada ketika ini, banyak orang yang suka berada di luar rumah untuk menikmati pemandangan indah dan hawa yang menenangkan. Penulis sering berbasikal ke kawasan City Park menyaksikan tupai liar serta tupai tanah (chipmunk) semakin pantas dan ripuh mengumpul kekacang oak (yang disebut acorn) sebagai persediaan musim sejuk beberapa bulan lagi. Sesuai dengan cuaca di sini yang lebih dingin, keadaan fizikal tupai di sini lebih besar daripada tupai biasa di Malaysia serta bulunya lebih gebu. Walaupun bentuknya lebih gempal, tupai ini masih dapat melompat dengan pantasnya dari satu pokok ke pokok yang lain, berlari-lari di atas padang tanpa menghiraukan kehadiran manusia yang banyak di kampus. Masing-masing telah belajar untuk hidup bersama-sama di sini.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa September 2016)

Posted in: Khas Travelog

Poskad kepada Diri

Oleh Nisah Haron

ANTARA kegilaan sesiapa sahaja yang mengembara ialah mencari cenderamata untuk dibawa pulang. Cenderamata boleh sahaja dalam pelbagai bentuk. Rantai kunci, magnet peti ais atau apa-apa sahaja yang kecil dan senang dibawa menjadi pilihan yang popular. Satu lagi cara untuk mengabadikan kenangan sewaktu mengembara ialah dengan membeli poskad.

Di tempat tumpuan pelancong, poskad amat mudah diperoleh. Lagipun, poskad ialah cenderamata yang termurah bergantung kepada jenis dan saiz. Sewaktu di Iowa City, penulis mengambil masa yang agak lama sebelum menemui tempat menjual poskad. Hal ini disebabkan bandar ini bukanlah bandar pelancongan. Poskad dijual di tempat tertentu sahaja. Memandangkan Iowa City sinonim dengan nama bandar kampus kerana di sinilah letaknya Universiti Iowa, mencari poskad bertemakan suasana kampus lebih mudah di kedai buku universiti, seperti Iowa Book.

Mungkin pada orang lain, poskad ditulis kepada mereka yang ditinggalkan. Poskad boleh sahaja dibeli untuk dibawa pulang. Hal ini memanglah tidak dinafikan, malah penulis sendiri melakukan hal sedemikian setiap kali berada di luar negara. Sewaktu berada di Amerika Syarikat, khususnya semasa di Iowa City, penulis mengirimkan tidak kurang 50 hingga 60 keping poskad kepada keluarga dan sahabat di tanah air. Kebanyakan kad ini bersempena ucapan terima kasih atas sokongan dan dorongan agar penulis dapat menyertai International Writing Program selama 10 minggu di Universiti Iowa.

Namun begitu, penulis akan sentiasa mengirim poskad kepada diri sendiri sekurang-kurangnya sekeping poskad dari mana-mana tempat yang dilawati. Mungkin perbuatan mengirim poskad kepada diri sendiri dilihat sebagai perbuatan yang pelik tetapi percayalah, apabila poskad itu tiba dalam peti surat kita akan berasa amat teruja. Apatah lagi, pada zaman ini, boleh dikatakan tiada sesiapa lagi yang mengirim surat atau kad secara pos. Amalan menghantar poskad kepada diri sendiri ini telah penulis lakukan lebih 10 tahun yang lalu. Walaupun poskad itu dikirimkan dari tempat di dalam negara, misalnya, Pulau Langkawi, Pulau Tioman atau negara jiran yang terhampir, Singapura.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Ogos 2016)

Posted in: Khas Travelog

Penulis dan Pembaca Berlaga Bahu di Kota Iowa

Oleh Nisah Haron

SETELAH menjejaki beberapa buah Kota Sastera UNESCO dunia, penulis mendapati bahawa ada sesuatu yang unik bagi Kota Sastera Iowa City ini. Bagi Kota Sastera UNESCO, seperti Edinburgh, Melbourne, Dublin, Norwich dan Reykjavik, pengunjung akan dapat merasakan kewujudan suasana sastera itu melalui objek fizikal yang terdapat di bandar tersebut. Misalnya, bandar Edinburgh penuh dengan kedai buku, tugu penulis, muzium penulis, malah tempat duduk J.K. Rowlings di Elephat Cafe juga ditandakan sebagai “tempat kelahiran Harry Potter”.

Penulis mencari sesuatu yang seperti itu di Iowa City. Tidak banyak binaan yang mengabsahkan kewujudan Iowa City sebagai Kota Sastera. Amerika Syarikat sebagai negara yang relatif baharu berbanding dengan United Kingdom atau Iceland menyebabkan Iowa City mempunyai cara yang berbeza bagi menyatakan bahawa kota ini juga tidak kurang hebat berbanding dengan Kota Sastera yang lain. Kota ini tidak mempunyai tugu penulis, seperti Tugu Oscar Wilde di Merrion Square Park, Kota Sastera Dublin.

Setelah hampir 10 minggu penulis berada di Iowa City, dapat dilihat bahawa sastera merupakan cabang seni hidup dalam jiwa dan diri setiap individu yang berada di bandar ini. Selain kampus Universiti Iowa yang teranyam di dalam bandarnya, aktiviti sasteranya juga demikian. Kedai bukunya tidak banyak, tetapi berani menjual karya sastera. Karya popular dan ringan diletakkan di rak belakang. Pengunjung datang ke Iowa City kerana mahu menghadiri acara sastera atau mencari karya sastera.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Jun 2016)

Posted in: Khas Travelog

Kota Iowa: Bandar raya Sastera UNESCO

Oleh Nisah Haron

Dari Chicago ke Iowa City,

Ladang jagung sepanjang jalan;

Sekali kutangguh hajat di hati,

Mati berladung si air sembilan.

Iowa City merupakan satu-satunya Kota Sastera UNESCO yang terletak di Benua Amerika Utara. Pendahulu senarai ini ialah Edinburgh, Scotland, yang dinobatkan pada tahun 2004, diikuti Melbourne, Australia (2008) dan Iowa City (2008). Sehingga kini, terdapat 20 buah bandar raya yang telah diiktiraf oleh badan dunia itu sebagai Kota Sastera.

Apakah ertinya apabila sesebuah bandar itu diiktiraf oleh UNESCO sebagai Kota Sastera? Hal ini bermaksud bandar itu sarat dengan kegiatan ekonomi, sosial, dan kebudayaan yang berkaitan dengan aktiviti kesusasteraan. Dalam bahasa yang paling mudah, sastera “hidup sihat” di bandar ini. Perpustakaannya bukan sahaja indah, tetapi berfungsi dan sentiasa penuh. Kedai bukunya bukan sahaja dimuatkan dengan buku sastera, tetapi sentiasa ada aktiviti sastera yang dijalankan di premisnya. Selera sastera penduduk setempat juga sangat tinggi, malah aktiviti penerbitan buku terjemahan dan jualannya juga berlangsung dengan baiknya.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Mei 2016)

Posted in: Khas Travelog