Home » Khas » Budaya

MENCARI HEMINGWAY DI CHICAGO

Oleh Nisah Haron

BAGI yang biasa membaca perihal penulis dan penerima Hadiah Nobel Kesusasteraan tahun 1954, Ernest Hemingway sering kali dikaitkan dengan bandar besar, seperti Paris, Key West dan juga Havana. Memang tepat sekali, Hemingway penulis resah yang selalu mengembara dan berada di tempat tersebut dalam tempoh tertentu.

Walaupun mungkin banyak orang yang ke Paris untuk mencari imej yang ditinggalkan pada zaman dewasanya, tidak banyak orang yang berkesempatan menjejaki Hemingway pada zaman pembentukan peribadi dan sahsiahnya di Oak Park, pinggir bandar Chicago, Illinois, Amerika Syarikat.

Tahun-tahun awal Hemingway bermula di Oak Park, daerah yang tidak membenarkan penjualan minuman keras sehinggalah tahun 1973. Pada hakikatnya, Hemingway dibesarkan dalam sebuah keluarga Victorian tegar yang tidak merokok, tidak minum mminuman keras, dan kuat pegangan agama. Semua aklumat ini dikongsi oleh jurupandu pelancong yang bertugas di Rumah Kelahiran Hemingway yang terletak setentang dengan Muzium Hemingway.

Oleh sebab kedudukannya terletak agak jauh dari pusat bandar Chicago, pengunjung boleh menaiki kereta api (yang digelar “L” Train, singkatan kepada elevated) dari mana-mana arah sekalipun. Tidak sukar untuk memahami sistem perjalanan menggunakan kenderaan awam di sini. Terdahulu daripada itu, penulis telah ke kawasan Greektown Chicago kerana mengunjungi kedai buku terpakai Myopic Books.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa April 2016)

 

 

Posted in: Budaya, Khas

Harga Sebungkus Nasi Lemak

oleh Ardi Asmera Saeman

MAKANAN bukan sahaja keperluan hidup bagi manusia tetapi mencerminkan corak dan keperibadian masyarakat. Makanan yang dihasilkan secara kreatif oleh sesuatu kaum menjadi identiti dan kepunyaan mereka. Masakan dan makanan yang diwariskan ini biasanya disampaikan daripada generasi kepada generasi secara tradisi lisan sahaja dan tidak berbentuk tulisan.
Apabila menyebut makanan, pastinya nasi lemak merupakan contoh tersohor. Nasi lemak hidangan yang ringkas dan mudah. Hidangannya  lengkap berasaskan nasi yang berlemak santan ditambah rasa dengan pedas sambal, kerangupan ikan bilis, telur rebus dan ditawarkan pedasnya dengan timun. Jika menelusuri latar sejarah, nasi lemak mempunyai cerita yang tersendiri. Maka, pantun orang dahulu:

Nasi lemak buah bidara,

Sayang selasih hamba lurutkan;

Buang emak buang saudara,

Kerana kekasih hamba turutkan.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Siswa Disember 2011.

Posted in: Budaya, Khas

Faedah Mengkritik Diri

Oleh Izani Hj Daud

Setiap orang mengidamkan kejayaan dalam setiap usaha yang dilakukan. Walau bagaimanapun tidak semua orang mencapai kejayaan yang dicita-citakan. Hal ini disebabkan untuk berjaya seseorang itu perlu mempunyai sikap yang boleh membawanya ke puncak jaya.

Dengan perkataan lain, personaliti yang berjaya biasanya terdiri daripada mereka yang mempunyai ciri yang positif. Antara ciri tersebut termasuklah rajin, dedikasi, tidak mudah kecewa, proaktif, dan berkeyakinan dalam apa-apa jua usaha yang dilakukan.

Satu lagi ciri yang perlu ialah sikap suka mengkritik diri kemudian memperbaik kelemahan yang ada pada diri sendiri. Sebagai manusia, kita tidak sunyi daripada kelemahan dan melakukan kesilapan. Hal ini disebabkan sifat manusia yang lemah dan tidak sempurna.

___

Rencana ini dipetik daripada Dewan Siswa November 2011.

Posted in: Budaya