Home » 2015

Keseimbangan Kesihatan Mental dan Fizikal

 

Oleh Noraziah Mohd Amin

“MAK, ayah, jaga diri baik-baik.” Begitulah terjemahan nota berbahasa Mandarin yang ditulis oleh seorang pelajar sebuah kolej di Pulau Pinang sebelum terjun dari tingkat 18 Bangunan UMNO di Jalan Macalister, Pulau Pinang untuk membunuh diri. Dia dikatakan membuat tindakan tragik itu akibat tekanan peperiksaan yang dihadapinya. Tidak dapat dibayangkan perasaan ibu bapa dan ahli keluarga yang lain apabila mendapati anak yang diharapkan akan berjaya menempuhi segala “halangan akademik” sehingga ke alam pekerjaan telah mencabut nyawa sendiri dan tewas di pertengahan jalan dalam usaha menempa kejayaan hidup.

Dewasa ini, terdapat begitu banyak kes bunuh diri melibatkan pelajar yang tertekan ketika menghadapi peperiksaan seolah-olah nilai nyawa mereka begitu murah sekali. Selain masalah akademik, aspek hubungan sesama manusia dan masalah kewangan turut menjadi faktor yang mendorong tindakan bunuh diri dalam kalangan remaja.

Akhbar Sinar Harian pernah melaporkan kejadian bunuh diri oleh seorang remaja, Muzaffarabadi Ishak yang menggantung dirinya dengan tali yang diikat pada palang kayu rumah yang didiami bersama-sama ahli keluarganya selepas meninggalkan nota terakhir pada resit bank yang antaranya menyebut tentang hubungannya dengan rakannya, masalah kewangan dan perasaan pelik yang dihadapinya pada hari kejadian.

Tindakan membunuh diri sering kali dikaitkan dengan keadaan mental dan psikologi seseorang yang menggunakan jalan pintas sebegini bagi “melarikan diri” daripada sebarang masalah yang dihadapinya. Oleh itu, masyarakat perlu sentiasa peka dengan tahap kesihatan mental remaja dan mengenal pasti simptom sakit mental yang dipamerkan mereka bagi membendung sebarang kejadian tidak diingini daripada berlaku.

(Petikan ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Disember 2015)

 

 

 

Posted in: Fokus

Pantun Keinsafan

Oleh Muhammad Hazim Masrom

Cuci gigi dengan bersugi,

Bersugi budak tiada ke malam;

Solat subuh permulaan pagi,

Dikasihi ALLAH pencipta alam.

Sejuk sungguh air perigi,

Mandi budak bulan puasa;

Zikir harian hiasi pagi,

Dikasihi Tuhan Maha Esa.

(Puisi ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Disember 2015)

Posted in: Puisi Siswa

Malam

Oleh Mohd. Azam Hasnizam Mohd. Razali

Malam memberi seribu keseronokan

merawat segala keletihan siang

habiskan masa bergembira tanpa batasan

hingga terlupa hakikat keinsanan.

(Puisi dipetik daripada majalah Dewan Siswa Disember 2015)

Posted in: Puisi Siswa

Doakan Bungamu

Oleh Wan Syahirah Mior Lokman

Aku bunga duniamu

bunga yang semakin mekar dititis bayu

sirami aku dengan kasih sayangmu

bajakanlah aku dengan kemanisan hatimu.

(Puisi dipetik daripada majalah Dewan Siswa 2015)

Posted in: Puisi Siswa

Cikgu Gaza VIII

Oleh Muzaf Ahmad

Di tanah ini

telah ratusan tahun

kekejaman lahap meratah

daging kemanusiaan

berbirat luka-memancutkan darah

tulang keamanan-dipatah-riukkan

tinggal lagi degup jantung kami

diselimutkan puing masjid dan rumah.

(Puisi ini dipetik  daripada majalah Dewan Siswa Disember 2015)

Posted in: Puisi Siswa

Aku Lautan Biru

Oleh Jelison Jupin

Aku lautan biru

tegar mengalun gelombang

Memalu tubir pesisir

meniupkan sir desir…

(Puisi dipetik daripada majalah Dewan Siswa Disember 2015)

Posted in: Puisi Siswa

Bukan Penghukum

Oleh Khairul Adli Abdullah

Jasad kudus mengaku da’i

terkadang mudah menghunus hukum

ke atas gerombolan mad’u

seakan tiada lagi jalan pulang

kehabisan langsung tiket ke syurga.

***

(Puisi ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Disember 2015)

Posted in: Puisi Khas

Syair Pesan Ibu

Oleh Noormah Hassan

Duhai anak permata hati,

Dengarlah ini ibu berperi,

Perkara yang buruk perlu dijauhi,

Pastilah hidup akan diberkati.

Usahlah kita menyombong diri,

Kelak nanti akan dibenci,

Semua orang akan menjauhi,

Tinggallah kita seorang diri.

(Puisi ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Disember 2015)

Posted in: Puisi Khas

Makna Kejayaan dan Persahabatan

Oleh Mawar Safei

PANCINGAN awal cerpen “Sejambak Harapan buat Sahabat” adalah apabila penulisnya, Wan Muhammad Hanif Wan Abd Hamid memilih penceritaannya dari sudut pandang orang kedua iaitu Kamu. Watak ini bergerak aktif dan menggerakkan plot cerpen. Watak ini juga berperanan sebagai suara naratif cerpen. Perlakuan ini berbunyi seperti penulis berhubung dengan pembaca. Jarang-jarang sudut pandang begini menjadi kesukaan penulis terutama penulis muda. Mengapakah? Hal ini berlaku kerana dikatakan sukar menukanginya cerpen yang sebegini. Penulis harus menguasai wilayah pemikiran watak dan mengetahui dengan jelas batasan yang tidak harus dilangkauinya. Pasti hal sebegini lebih banyak pertimbangannya berbanding sudut pandang pertama. Atau mungkin penulis muda seperti Wan Muhammad Hanif Wan Abd Hamid yang mahukan cabaran dalam kerja kreatif begini. Syabas.

Cerpen ini berawal dengan bersyukurnya watak Kamu terpilih dalam kalangan 10 orang penulis muda yang dibawa ke Eropah untuk tujuan berkarya. Sejak mula lagi watak Kamu sudah berkonflik apabila tarikh akhir kembalinya ke tanah air melangkaui beberapa jam jadual pengumuman keputusan peperiksaan SPM 2013; sedangkan itulah hari yang sekian bulan dinanti penuh harapan. Namun begitu, menarik juga harapan Kamu bukanlah untuk memperoleh keputusan peperiksaan. Yang lebih penting baginya adalah untuk bertemu dengan teman yang dirindukannya….

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Disember 2015)

Awalan meN- dan peN-

Oleh Muhammed Salehudin Aman (Munsyi Dewan)

AWALAN meN- dan peN- merupakan antara imbuhan yang amat tinggi kehadirannya dalam ayat bahasa Melayu.

Apakah maksud huruf N pada kedua-dua awalan tersebut? Maksud huruf N pada kedua-dua awalan ini ialah bentuk nasal. Misalnya mem-, men-, dan meng-, seperti dalam perkataan membawa, mencari dan mengaum.

Awalan meN- menjadi me- apabila bergabung dengan kata dasar yang bermula dengan, antara lain, huruf-huruf l seperti dalam perkataan melanggar, dengan huruf r seperti dalam perkataan meramal, huruf w seperti dalam perkataan mewangikan. Seterusnya dengan huruf y seperti dalam perkataan meyakinkan, huruf ny seperti dalam perkataan menyanyi, dan huruf ng seperti dalam perkataan menganga.

Awalan meN- menjadi mem- pula apabila bergabung dengan perkataan yang bermula dengan huruf b dan v. Misalnya membaca dan memveto. Demikian juga halnya dengan bentuk lain, iaitu men-, dan meng-.

Kehadiran bentuk-bentuk nasal ini bergantung pada jenis konsonan pertama dalam kata dasar. Pada amnya, daerah artikulasi huruf pertama dalam kata dasar akan menentukan bahawa nasal yang hadir itu sama daerah artikulasinya. Sebagai contoh, jika kata dasar bermula dengan huruf d, iaitu bunyi letupan gusi, maka nasal yang akan digunakan juga merupakan nasal gusi, iaitu n, menjadikan awalan itu men-.

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa November 2015)