Home » 2015 » January

LAMBAKAN MEDIA BAHARU

OLEH NOOR AZAM ABDUL RAHMAN

Akhbar Berita Harian keluaran 25 Oktober 2013 melaporkan bahawa menjelang tahun 2015, pengguna internet di Malaysia dijangka akan mencapai sejumlah 25 juta orang, berbanding 18 juta orang pada tahun 2012. Jangkaan ini berdasarkan Laporan Ekonomi yang dikeluarkan oleh Kementerian Kewangan pada Oktober 2013. Laporan ini juga merekodkan peningkatan kadar penembusan jalur lebar isi rumah di Malaysia telah meningkat kepada 66.8 peratus pada akhir Jun 2013, manakala kadar penembusan telefon mudah alih melebihi 100 peratus.

Apakah makna laporan di atas kepada remaja dan masyarakat Malaysia keseluruhannya? Apakah kesan sosial angka tersebut kepada proses pendidikan dan pembangunan remaja? Laporan di atas menjelaskan tentang peluang perniagaan yang terbuka luas kepada usahawan internet kerana pasaran secara atas talian lebih berpotensi dengan jumlah pengguna yang semakin bertambah setiap tahun.

Jumlah pengguna yang bertambah ini bermakna media baharu yang dijadikan alat komunikasi ini semakin popular dalam kalangan rakyat Malaysia. Jika dilihat dari aspek positifnya, perkembangan ini mampu memberi peluang baharu kepada usahawan secara atas talian untuk memajukan perniagaan mereka. Namun begitu, jika dilihat aspek kesan jangka panjang kepada proses pembangunan remaja, hal ini merupakan sesuatu isu yang harus dibimbangkan.

Lambakan media baharu pada masa ini telah menguji tahap “keimanan” dan kesabaran masyarakat, terutama generasi muda. Menguji keimanan kerana bahan yang disediakan di media baharu mampu mengubah seseorang yang pendiam secara realitinya menjadi seorang yang petah berbicara menerusi media sosial. Kesannya golongan ini akan terdedah dengan ancaman daripada pihak yang tidak bertanggungjawab yang cuba untuk memperdaya mereka ke arah yang tidak baik.

Tidak salah untuk petah berbicara, namun perlu sesuai dengan masa dan tempatnya. Kebolehan berkomunikasi dengan baik adalah salah satu kemahiran yang perlu dipupuk oleh setiap remaja. Namun begitu, jika petah berbicara dalam konteks di media sosial bermakna seseorang itu mudah untuk berhubung dengan sesiapa sahaja tanpa usul periksa. Mereka akan melayan setiap komunikasi daripada sesiapa sahaja termasuk orang yang tidak dikenali. Hal ini amat berbahaya bagi remaja. Berkomunikasi secara “mesra” dengan orang yang tidak dikenali dapat mendedahkan remaja kepada kebocoran maklumat sulit tentang diri.

Maklumat diri merupakan perkara penting yang perlu diuruskan sebaiknya semasa menggunakan media sosial. Kebocoran maklumat diri di media baharu dapat mengancam keselamatan seseorang. Maklumat tentang latar belakang diri, alamat kediaman, tempat belajar atau bekerja secara terperinci akan memudahkan pihak yang tidak bertanggungjawab memanipulasikan maklumat diri kita untuk tujuan yang tidak baik.

***

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Siswa keluaran Januari 2015.

Posted in: Fokus

MATANG DALAM MENERIMA DAN MENYEBARKAN MAKLUMAT

Suatu ketika Malaysia dikejutkan dengan tragedi pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370. Belum pun pihak berwajib memberikan kenyataan terperinci, berita tersebar dengan cepat, umpama ombak mengejar pantai.

Pelbagai kenyataan awal tersebar tanpa menjaga hati dan perasaan keluarga yang terlibat kerana tiadanya ahli keluarga penyebar maklumat yang terlibat. Mereka tiada masa untuk bersedih kerana sibuk menantikan “gosip panas” yang sepantas kilat dapat disebarkan. Individu terawal yang dapat memuat naik maklumat terkini dikira sebagai orang yang hebat.

Sesuai dengan perkataan langit terbuka, sekali klik sahaja, bertebaranlah segala pernyataan yang tidak dapat disahkan maklumatnya. Ditambah pula dunia tanpa sempadan kini, maka sampailah maklumat yang tidak sahih tersebut ke pelosok negeri dan negara. Pelbagai andaian dipaparkan pada papan muka media secara atas talian. Ada yang tersenyum, ada yang mencemuh dan tak kurang juga ada yang menambah lauk ke “hidangan” tersebut.

Fokus Dewan Siswa kali ini melihat lautan informasi yang tidak bertepi ini menuntut disiplin tinggi individu untuk meneliti, mempertimbangkan dan memutuskan sama ada sumber media baharu yang diperoleh itu dapat diterima, ataupun ditolak.

Cabaran sebenar yang bakal didepani remaja ialah kebijaksanaan dalam menggunakan kemudahan teknologi dan media baharu secara waras. Penggunaan media baharu ini merujuk perihal kemudahan untuk mendapatkan bahan dan maklumat dengan mudah pada bila-bila masa dan di mana-mana daripada sumber digital di alam siber.

Interaksi maya yang dimudahcarakan oleh teknologi siber telah membolehkan maklumat bergerak pantas ke seluruh dunia dalam tempoh beberapa saat sahaja. Hal ini menyebabkan alam siber dipenuhi dengan lambakan berita dan maklumat yang bercampur baur antara yang benar dan yang palsu, yang sahih dan yang fitnah.

Oleh sebab sebaran informasi melalui media baharu seperti Facebook, Twitter, Whatsapp dan blog adalah semudah di hujung jari sahaja, maka banyak individu yang tidak berfikir panjang dan tidak mempedulikan implikasi daripada tindakan mereka.

Maka itulah, keistimewaan kebijaksanaan sebagai generasi muda yang terpelajar terletak kepada keupayaan untuk menetapkan perimeter disiplin kendiri dalam menggunakan teknologi siber dan media baharu. Kebijaksanaan ini bermula dengan keupayaan remaja menjadikan prinsip “kita yang mengawal teknologi, bukannya teknologi yang mengawal kita”.

Seseorang individu sememangnya mempunyai autoriti untuk menerima atau menolak maklumat atau berita siber yang dilambakkan kepadanya. Pada masa yang sama juga, individu tersebut turut berautoriti untuk tidak tergopoh-gapah melatah untuk menyebarkan pula berita tersebut kepada pengguna siber yang lain tanpa terlebih dahulu menentukan kebenarannya.

Penting untuk diketahui bahawa, penyebaran maklumat palsu boleh dikenakan tindakan mengikut Seksyen 233(1) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan jika didapati bersalah boleh didenda RM50 000 atau dipenjarakan tidak melebihi setahun atau kedua-duanya sekali.

Haziah Che Husin

***

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Siswa keluaran Januari 2015.

Posted in: Nota Editor