Home » 2015 » March

GAGAL: BERSALAH ATAU TIDAK?

OLEH MD NIZAR PARMAN

Berdasarkan tinjauan terhadap sekumpulan pelajar yang akan menduduki sesuatu peperiksaan penting, termasuklah Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR), Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3), dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), perkara yang amat dibimbangi oleh mereka ialah kegagalan. Kegagalan dalam konteks ini bermaksud kegagalan mendapat keputusan yang diharapkan kerana mereka diletakkan sebagai calon harapan untuk memperoleh keputusan yang cemerlang. Bagi mereka, kegagalan tidak ubah seperti musibah besar yang boleh memusnahkan masa depan atau reputasi mereka.

Tidak dapat dinafikan bahawa sebahagian daripada pelajar berasa bersalah apabila gagal memenuhi harapan ibu bapa, guru, rakan atau sesiapa sahaja yang menginginkan mereka berjaya dengan cemerlang. Perasaan bersalah lazimnya ditunjukkan dalam tingkah laku, termasuklah memencilkan diri, kemurungan, cepat panas baran dan menangis. Bagi pelajar yang diletakkan sebagai calon harapan sekolah, pastinya kegagalan ini menjadi bebanan berganda buat mereka. Kegagalan mereka mendapat keputusan yang sewajarnya dirasakan menjadi faktor kepada kemerosotan prestasi sekolah atau institusi dalam sesuatu peperiksaan.

Mereka berasakan bahawa kegagalan merupakan hakikat yang paling sukar untuk diterima. Oleh itu, tidak hairanlah jika ada pelajar yang gagal bertindak di luar norma batas kemanusiaan, termasuklah membunuh diri, menghisap dadah atau melibatkan diri dalam gejala tidak sihat yang lain. Perkara seumpama ini tidak mungkin berlaku jika seseorang pelajar itu bersedia untuk menghadapi kegagalan dengan langkah yang lebih positif.

Apabila berbicara tentang soal kegagalan, sebenarnya perkara ini tidak terbatas kepada kegagalan akademik semata-mata. Kegagalan boleh dilihat dalam konteks yang lebih luas, termasuklah kegagalan dalam persahabatan, pekerjaan, perniagaan, dan pertandingan. Persoalannya, mengapakah perasaan bersalah itu wujud?

Memang sudah menjadi fitrah manusia untuk berasa kecewa dan sedih apabila mengalami kegagalan dalam sesuatu perkara yang dilakukan. Dalam pelajaran, misalnya, para pelajar berasa bersalah kepada kedua-dua ibu bapa kerana telah menanggung atau membiayai persekolahan selama ini. Selain ibu bapa, mereka berasa bersalah terhadap guru kerana begitu bersungguh-sungguh dan ikhlas mahu mereka mendakap kejayaan. Dalam bidang pekerjaan pula, seseorang itu berasa bersalah apabila gagal menyempurnakan tugas atau amanah yang telah diberikan oleh majikan yang dikhuatiri boleh menjejaskan kemajuan syarikat.

Selain itu, perasaan bersalah juga wujud apabila gagal dalam sesuatu pertandingan yang disertai. Dalam hal ini, rasa bersalah itu timbul disebabkan telah mengecewakan harapan jurulatih, penyokong atau penaja. Adakalanya penyertaan seseorang itu dalam sesuatu pertandingan itu dibiayai oleh individu atau syarikat tertentu. Oleh yang demikian, kegagalan untuk meraih kemenangan tentu menyebabkan mereka yang terlibat di belakang tabir berasa hampa. Peta pemikiran yang berikut menunjukkan sebahagian daripada sebab dan akibat daripada kegagalan yang dialami.

Sebahagian daripada kita beranggapan bahawa kegagalan merupakan musibah dan mampu merencatkan perancangan pada masa akan datang. Namun begitu, seseorang itu tidak seharusnya cepat berasa kecewa apabila gagal untuk mendapat sesuatu yang diinginkan. Jika kita gagal setelah berusaha dengan gigih dan bersungguh-sungguh, anggaplah itu sebagai cabaran yang mampu untuk mematangkan kita pada masa depan. Bagi remaja Islam pula, kita perlu menganggap itu sebagai qadak dan qadar yang telah ditentukan.

***

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Siswa keluaran Mac 2015.


Posted in: Fokus

KEGAGALAN ITU ADALAH PENGAJARAN

Realiti kehidupan ada pahit dan manis. Ada suka dan duka. Ada bahagia dan ada berduka. Inilah kehidupan dunia. Hidup yang dipenuhi dengan ujian. Beruntunglah bagi yang berjaya melalui ujian kehidupan ini dan sebaliknya rugilah bagi mereka yang gagal dan mengaku kalah. Setiap daripada kita sudah tentu pernah gagal. Dan bagaimana kita bangkit daripada kegagalan tersebut ialah satu kejayaan yang akan kita kenang sentiasa.

Lihatlah mereka yang berjaya dalam bidang masing-masing, setiap daripada mereka sudah pasti mempunyai kisah kegagalan masing-masing dan bagaimana mereka tidak berhenti dan terus mencuba sehingga mereka berjaya. Kegagalan bermakna bahawa anda masih lagi belum berjaya. Kegagalan bukan bermakna anda tidak mencapai apa-apa, sebaliknya anda telah mempelajari sesuatu dan hanya tidak tahu beberapa perkara lagi. Kegagalan bermakna anda perlu mengambil masa yang lebih lama untuk berjaya dan berusaha bersungguh-sungguh. Kegagalan juga memperlihatkan kesilapan yang kita lakukan.

Kesilapan ialah realiti dalam kehidupan. Kesilapan mengajar kita tentang apa-apa yang perlu kita pelajari selepas itu. Kesilapan sebagai bukti bahawa seseorang itu telah mencuba membuat sesuatu perkara atau pekerjaan, malah kesilapan juga mungkin menjadi perkara penting bagi menjamin kejayaan yang bernilai. Yang penting adalah tindak balas terhadap kesilapan itu.

Hal ini bermaksud gagal sekali bukan gagal buat selama-lamanya. Kegagalan boleh dijadikan penanda aras bahawa kita patut berusaha lebih gigih untuk mencapai apa-apa yang kita inginkan. Usaha sebelum kegagalan itu dilihat sebagai satu proses percubaan untuk mencapai sesuatu.

Kita dapat belajar tentang kegagalan ini daripada anak kecil yang tidak pernah putus asa untuk mencuba. Jatuh bangun dan kesakitan ialah perkara biasa yang dapat kita jadikan teladan. Anak kecil misalnya yang baru mencuba untuk memulakan langkah, menapak dengan langkah pertama. Lalu terjatuh. Bangkit semula. Kemudian belajar berdiri dengan memegang tempat bergantung, lalu melangkah setapak lagi. Anak kecil ini tidak sedikit pun takut akan tentang kesakitan akibat terjatuh semalam, sebaliknya tetap mencuba.

Kegigihan anak kecil ini memulakan langkah setiap hari membolehkannya menapak dengan laju, dan yakin. Hasil usaha anak kecil ini kemudiannya dia dapat berlari pantas, seiring dengan perubahan dunia yang semakin maju. Penting diingatkan bahawa kegagalan ialah proses pembelajaran untuk setiap individu.

Oleh itu sikap anak kecil yang tidak mengenal jemu berusaha inilah yang patut kita jadikan pengajaran kerana fitrahnya kita mempelajari sesuatu melalui persekitaran dan apa-apa yang berlaku pada kita dan yang ada perkaitan dengan diri kita. Individu yang berjaya akan memperoleh keuntungan daripada kesilapannya, dan mencuba lagi dengan cara yang lain. Setiap kegagalan ialah suatu pengajaran yang mendorong seseorang untuk mencuba pendekatan baharu yang tidak pernah dicuba sebelum ini.

Apabila kita telah sampai ke penghujung tali dan tiada lagi simpulan untuk bergantung, lompatlah ke tali yang lain. Kegagalan hanyalah satu peluang untuk kita mencuba lagi dan berjaya. Sekali gagal, tidak bermakna kita telah tewas, kita hanya tewas apabila berputus asa. Sekiranya kita mengalami kegagalan lebih awal,sekurang-kurangnya kegagalan yang berikutnya tidak lagi akan menyakitkan.

Haziah Che Husin

***

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Siswa keluaran Mac 2015.

Posted in: Nota Editor