Home » 2015 » April

CABARAN REMAJA DI SEMPADAN

OLEH NORAZIAH MOHD AMIN

Sering kali minda kita disuapkan dengan maklumat yang berkaitan dengan fenomena dunia tanpa sempadan yang lebih bersifat maya yang membawa kesan globalisasi yang dapat mencorakkan kehidupan masyarakat dunia mengikut acuan yang diterima. Selain sempadan abstrak sebegini, sempadan sebenar, sama ada yang merangkum ruang daratan, udara ataupun maritim, yang menjadi lingkaran pengasingan di antara Malaysia dengan negara jiran rapatnya turut perlu diberi perhatian, terutama dari segi impaknya kepada kehidupan komuniti di daerah berkenaan.

Menurut Meor Ahmad Noor Mior Hamzah, penulis rencana “Konsep Sempadan Negeri dalam Masyarakat”, istilah sempadan merujuk “batas” (negeri, kampung dan lain-lain) selain dapat didefinisikan sebagai “had atau takat” yang menjadi perenggan pemisah di antara satu kawasan dengan kawasan yang lain. Meor Ahmad Noor berpendapat, masyarakat Melayu tradisional melihat sempadan sebagai sesuatu yang “kabur”, iaitu sesuatu yang wujud tetapi tidak kelihatan pada mata mereka.

Sempadan Malaysia dengan Thailand, antaranya, termasuklah Bukit Kayu Hitam, Kedah; Padang Besar, Perlis; dan Rantau Panjang serta Pengkalan Kubur, Kelantan. Jelaslah, sempadan merupakan garisan pemisah di antara sesuatu tempat dengan tempat yang lain yang membezakan kedua-dua kawasan tersebut dari segi geografinya dan mungkin juga aspek politik dan sosiologi masyarakat di lokasi berkenaan. Oleh yang demikian, golongan remaja yang tinggal berdekatan dengan sempadan negara, seperti di kawasan Sungai Golok, lebih terdedah kepada pelbagai anasir luar yang dapat mempengaruhi perkembangan mental dan kehidupan sosial mereka.

Dari segi budaya hidup, kebanyakan remaja yang tinggal di sempadan negara lebih cenderung untuk mengamalkan budaya campuran yang diadun sebati yang berasal dari kawasan tempatan di negara kelahiran dan yang diserap dari luar negara. Hal ini, terutamanya, terjadi kepada remaja yang lahir daripada perkahwinan campuran antara rakyat Malaysia dengan rakyat negara yang bersempadan dengannya. Di samping itu, kekerapan mengunjungi negara yang bersempadan dengan Malaysia, seperti Thailand, atas faktor jarak yang dekat dapat mendorong remaja untuk mengamalkan budaya masyarakat negara tersebut.

Kewujudan rakyat dari luar negara yang memasuki sempadan Malaysia bagi aktiviti ekonomi dan sebagainya juga sedikit banyak mempengaruhi budaya remaja tempatan dalam pelbagai aspek sosiologi, seperti linguistik dan penampilan diri serta psikologi. Integrasi berterusan dengan warga dari negara bersempadan dapat membentuk persepsi tentang pemilikan dwikerakyatan dalam kalangan remaja.

Hal ini dapat mencetuskan krisis identiti, seperti kecelaruan jati diri, yang membuatkan remaja sukar mengenal pasti kewarganegaraannya yang sebenar. Semangat nasionalisme dan patriotisme kepada Malaysia mungkin terhakis jika remaja tidak benar-benar menghargai taraf kewarganegaraan Malaysia yang dimiliki lantaran pengaruh kuat dari negara batasan sempadan yang sekian lama menjadi sebahagian daripada kehidupan mereka.

***

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Siswa keluaran April 2015.

Posted in: Fokus

RAPUHNYA JATI DIRI REMAJA

Kualiti hidup sosial merupakan isu penting dalam proses pembangunan sesebuah negara. Dalam proses pembangunan dan pemodenan sesebuah negara, beberapa isu sosial perlu diberi perhatian. Seiring dengan modenisasi dan pembangunan ekonomi yang secara langsung meningkatkan taraf kehidupan setempat, timbul beberapa permasalahan baharu, seperti keruntuhan nilai kemanusiaan dan moral dalam kalangan ahli masyarakat, terutamanya golongan remaja yang menetap di kawasan sempadan negara, iaitu kawasan percampuran banyak budaya dan cara hidup.

Remaja yang menetap di sempadan negara menghadapi cabaran yang besar apabila lebih terdedah kepada masalah sosial. Sebagai contohnya, kemasukan senjata api dan pengambilan dadah jenis pil kuda yang melibatkan remaja muda seawal 15 tahun. Bahan terlarang mudah diperoleh di kawasan ini sebelum sampai ke ibu kota. Bayangkan jika generasi muda ini telah musnah seawal 15 tahun, bagaimanakah mereka akan memimpin negara?

Baru-baru ini kita dikejutkan dengan berita mengenai seorang remaja berusia 15 tahun yang ditahan oleh polis kerana disyaki memiliki senjata api serta terlibat dalam kegiatan mengedar dan menyewanya. Dengan tertangkapnya suspek dan seorang lagi rakannya berusia 29 tahun dalam serbuan di Bunut Susu, Pasir Mas, Kelantan, polis menyelesaikan beberapa kes tembak yang berlaku di negeri itu, dipercayai dengan menggunakan pistol yang disewakan oleh mereka dengan bayaran sekitar RM500 hingga RM1000.

Kes terbaharu ini disifatkan sebagai sesuatu yang luar biasa dan tidak pernah berlaku. Tindakan serius perlu dibuat bagi memastikan kes seperti ini tidak terus berleluasa. Trend terbaharu ini dapat menjadi peringatan kepada polis dan agensi lain untuk meningkatkan pengawasan, terutama di kawasan sempadan negara. Semua orang sedia maklum bahawa penjenayah cenderung mendapatkan senjata api dengan cara menyeludupnya dari negara jiran, Thailand. Pihak berkuasa tidak boleh bersikap leka dan membiarkan golongan remaja bebas melintasi sempadan negara kita dengan alasan mereka masih budak.

Selain itu, penyalahgunaan dadah jenis pil kuda dalam kalangan pelajar sekolah negara ini berada pada tahap yang membimbangkan, terutama di pintu masuk negara. Hal ini dilihat sebagai virus dalam masyarakat. Menurut Ketua Pengarah Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK), Datuk Suhaimi Abdullah, Kelantan dan Terengganu merupakan negeri terjejas teruk kerana masalah ini. Terdapat kira-kira 100 orang remaja di bawah umur 21 tahun, termasuklah pelajar sekolah, dirawat di pusat pemulihan di Kedah. Pelajar sekolah di Kedah pula banyak terjebak dengan pengambilan air ketum.

Pelajar sekolah cenderung mengambil pil kuda kerana dadah jenis ini menjadikan mereka lebih aktif selain meningkatkan keberanian. Kebanyakan daripada mereka yang terlibat dengan jenayah seperti ragut juga didapati positif pil kuda. Remaja digambarkan sebagai golongan yang amat rapuh ketahanan fizikal dan mentalnya. Semua remaja mempunyai tanggungjawab masing-masing untuk menjanakan pembangunan negara kerana pemuda harapan bangsa, pemudi tiang negara.

Remaja sebagai tunjang yang bakal menerajui kepemimpinan negara kita haruslah merdeka daripada belenggu angkara sosial. Hanya remaja yang berkualiti akan memangkinkan kecemerlangan negara. Jika remaja kita tidak diasuh, dibimbing dan dididik dengan baiknya, tidak mustahil segala aspirasi negara hanya sekadar imaginasi semata-mata dan tidak dapat menjadi realiti.

Oleh itu, remaja kita perlu dikejutkan daripada lena dan keasyikan, dan kemudian melengkapkan diri dengan ciri yang mulia supaya dapat menempatkan diri sebagai modal insan yang cemerlang, gemilang dan terbilang.

Haziah Che Husin

***

Artikel ini dipetik dari majalah Dewan Siswa keluaran April 2015.

Posted in: Nota Editor