Home » 2015 » November

Ilmu

Mohd. Azam Hasnizam Mohd. Razali

Diri laksana kolam kontang

kekeringan memberi kesan

perlu diisi jernih air ilmu

agar menjadi insan dituntut.

-—Puisi ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa November 2015—

Posted in: Puisi Siswa

Ketika Memaknakan Bahasa

Bahasa kita mekar di pelosok dunia

pujaan berbilang bangsa pelbagai budaya

daripada cetusan dan ledakan

semangat juang sekalian cendekiawan

kecintaan para sasterawan dan budayawan

-Muhammad Amirul Mohd Zain-

—Puisi ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa November 2015—

Posted in: Puisi Siswa

Bukalah Matamu

Siapa kita sebenarnya

mendongak teguh melihat langit kebiruan

tiada pagar yang menzahirkan sempadan

antara benua di dunia fana.

Siapa kita sebenarnya

jatuh menundukkan pandangan kosong dan hiba

itulah sebenarnya

bukannya semua sempurna.

-Nur Adila Mohamed Yusoff-

—Puisi ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa November 2015—

Posted in: Puisi Siswa

Pasir-pasir Kerikil

Aku pasir-pasir yang diam di pesisir

berteman kerikil yang bisu di pinggir

aku diterbangkan angin kerikil goyah dilambung berbuih

kian kami terasing dari negeri hati yang hakiki

sempat merunduk pasrah dan merenung bangun kerdil diri

meniti tali insafi di antara tiang waktu dengan mati.

-Jelison Jupin-

—Puisi ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa November 2015—

Posted in: Puisi Siswa

Di Atas Kapal-Mu

Ya Rabb

hingga ke pangkal waktu

izinkan kami

berbagi Cinta di atas kapal-Mu

kerana dahulu dari tebing ini,

kami sekadar duduk

dan memerhati.

-Muzat Ahmad-

—Puisi ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa November 2015—

Posted in: Puisi Siswa

Cerita Cinta yang Kuangankan

Aku mendengar, mengkaji dan melihat

dalam al-Quran dan hadis

kehebatan seorang Adam yang memimpin

tentang Adam yang perlu menjadi pemimpin

tentang kepandaian akal

tentang budimannya mereka terhadap hawa.

-Nur Diyana Asyikin Abdul Aziz-

—Puisi ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa November 2015—

Posted in: Puisi Siswa

Kesabaran Dugaan

Di lantai usia ini

aku telah selongkar

segenap denyut minda

akal dan degup nafas

menghitung cabaran

dari jerit perih terjunam

mengheret kemurungan

tak tertanggung kesakitan

hingga keputusan

terserah…

-Masita Dahalan-

—Puisi ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa November 2015—

Posted in: Puisi Siswa

Izinkan Aku

Gelojak rasa membuai

persoalan dem persoalan

dari gerabak jiwa.

-Wan Yusof-

—Puisi ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa November 2015—

 

Posted in: Puisi Siswa

REMAJA UNGGUL

“KAMU semua ni, umur sudah 16 tahun tetapi masih tidak matang. Cara berjalan, tiada keyakinan, lenggok tubuh pun tidak tegak, cara bercakap hanya lebih kepada berbual kosong, dan tak nak mengalah. Memek muka kamu, kalau bercakap, mesti muncungkan mulut, mata tidak pandang orang, dan asyik gelak berlebihan.”

Sejujurnya banyak remaja yang tidak tahu akan cara menjadi orang yang matang sehingga diri berasakan kehidupan tidak sama dengan remaja lain. Timbul persoalan, adakah remaja yang matang itu mampu berdikari di mana-mana sahaja serta mempunyai tingkah laku yang sopan?

Prospek negara maju meletakkan Malaysia dalam kancah perkembangan mutakhir global termasuklah dari perspektif geoekonomi, gaya hidup dan budaya, kepimpinan pengurusan yang berubah, pengurusan ilmu biologi, dan konsep langit terbuka yang berkaitan dengan teknologi maklumat yang menjangkau batasan. Dengan kata lain, negara akan menghadapi pembangunan yang pesat dengan penerokaan dalam bidang yang amat mencabar.

Pendekatan pembangunan ekonomi akan beralih daripada tumpuan terhadap pelaburan kepada pemantapan kualiti tenaga kerja dan penggunaan model; peningkatan kapasiti pengeluaran; dan juga sumber tenaga manusia untuk dieksport. Selain itu, perkembangan juga berlaku dalam memperluas jalinan dan pengasingan global di samping meningkatkan persekitaran yang kondusif.

Dalam konteks pembinaan tamadun bangsa, penyediaan golongan remaja berasaskan pembinaan minda dilihat penting bagi meningkatkan penyertaan dan sumbangan mereka kepada pembangunan negara. Walaupun masih belum boleh diukur dengan skala sumbangan remaja kepada negara, didikan untuk menjadi remaja yang matang minda mempersiapkan mereka untuk berada pada barisan pertama negara pada masa akan datang. Oleh itu, penting remaja hari ini dididik dengan minda remaja unggul, iaitu remaja yang bersedia menghadapi apa-apa sahaja bentuk cabaran yang datang.

Remaja unggul ialah remaja yang mempunyai personaliti yang matang. Remaja matang menunjukkan sifat yang konsisten, kekal, tidak berubah-ubah mengikut suasana, sentiasa menunjukkan sikap positif serta mempunyai mental dan emosi yang stabil walau di mana-mana sahaja.

Kematangan terhasil daripada pengalaman hidup yang dilalui. Kematangan remaja dapat ditunjukkan melalui tindakan remaja itu sendiri. Remaja terkenal dengan sifat suka mencuba perkara baharu. Sesuatu yang baharu pula dianggap sebagai mencabar. Jika sesuatu yang baharu itu dapat direalisasikan, hal itu menjadi satu kebanggaan. Remaja biasaya tidak berfikir panjang untuk mencuba sesuatu yang baharu. Mereka tidak menganalisis natijah yang akan berlaku apabila sesuatu perkara itu dilakukan. Tambahan pula banyak remaja hari ini kurang daya tahan, lemah dengan pujukan rakan serta mudah dipengaruhi oleh rakan sebaya. Oleh itu, remaja perlu berfikiran matang supaya mereka tidak lagi dilabel sebagai golongan “pembuat onar”.

Remaja yang berfikiran matang, jika marah sekalipun, akan berfikir panjang sebelum mengambil tindakan. Mereka perlu menimba pengalaman hidup dengan masyarakat, berfikir tentang masalah dan cara penyelesaiannya, serta bergaul dengan komuniti supaya tidak terbawa-bawa perangai kebudak-budakan. Tidak dinafikan bahawa masih ada orang dewasa yang berperangai kebudak-budakan, tetapi sebagai generasi global, kita perlu bijak menilai dan memilih.

Haziah Che Husin

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa November 2015)

 

Posted in: Nota Editor

BERFIKIRAN POSITIF DAN MATANG

Oleh Nizar Parman

“ANDAI hendak melihat masa depan sesebuah negara, lihatlah pada anak mudanya pada hari ini. “Demikianlah mutiara kata Syeikh Dr. Yusof al Qhardawi yang menunjukkan bahawa generasi muda atau remaja pada hari ini mencerminkan kelangsungan kepimpinan sesebuah negara pada masa akan datang.

Kita dapat membuat kesimpulan remaja pada hari ini amat bertuah kerana mereka dilahirkan dan dibesarkan dalam zaman teknologi maklumat sedang berkembang dengan pesatnya. Mereka telah disediakan dengan pelbagai kemudahan komunikasi sehingga hampir semua bentuk maklumat dapat dicapai dengan hujung jari dalam jangka masa yang singkat. Namun begitu, apakah semua bentuk kemudahan dan teknologi yang tersedia pada hari ini benar-benar dapat melahirkan remaja yang mampu berfikir secara positif dan matang?

Berfikiran positif boleh didefinisikan sebagai suatu cara berfikir atau mempunyai cara berfikir yang pasti, tegas dan tetap. Dalam erti kata lain, remaja yang berfikiran positif ialah remaja yang mempunyai pendirian yang tetap atau konsisten tentang suatu perkara serta tidak mudah goyah. Manakala, remaja yang matang pula boleh ditakrifkan sebagai remaja yang menunjukkan kesempurnaan atau kedewasaan dalam pemikirannya.

Jika kita renungkan, golongan remaja sebenarnya mampu memberikan sumbangan termasuklah dari segi tenaga, kepakaran, buah fikiran dan ilmu pengetahuan untuk negara. Usia remaja merupakan usia yang amat bernilai. Hal ini dikatakan demikian kerana ketika usia inilah remaja akan mula menyerlahkan potensi dirinya yang sebenar. Remaja akan menjadi lebih matang dan berani untuk mencuba sesuatu yang baharu. Namun begitu, dalam konteks ini remaja seharusnya lebih bijak untuk memilih bidang yang betul dan sesuai dengan minat atau potensi dirinya. Jika tersalah pilih haluan, pastinya akan mengundang padah.

Usia muda bukanlah penghalang kepada remaja untuk memberikan sumbangan yang bermakna kepada negara. Beberapa orang remaja negara kita telah membuktikan bahawa mereka mampu meletakkan nama Malaysia di persada dunia meskipun dalam usia yang masih muda. Antaranya termasuklah Zulfahmi Khairuddin dan Hafizh Syahrin yang kini sedang bersaing dalam kejohanan motosikal dunia dan pernah beberapa kali menaiki podium. Begitu juga dengan Datuk Nicol Ann David yang telah menjadi ikon skuasy negara dan antara pemegang rekod pemain skuasy nombor satu dunia paling lama.


(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa November 2015)

Posted in: Fokus