Home » 2016

Cabaran dan Halangan Semasa Transisi Remaja

Oleh Md Nizar Parman

ZAMAN remaja sering kali dikaitkan dengan alam yang penuh pancaroba kerana inilah alam yang perlu dilalui oleh setiap insan sebelum menginjak ke alam dewasa. Ahli psikologi memberikan takrifan yang berbeza-beza tentang usia sebenar bagi remaja. Ada ahli psikologi menyatakan bahawa usia remaja dalam lingkungan 11 hingga 19 tahun. Ada juga yang mengatakan usia remaja daripada umur 15 hingga 25 tahun dan berlanjutan hingga 30 tahun.

Walaupun ahli psikologi mengkategorikan usia remaja ini dalam garis usia yang berbeza-beza, kita dapat membuat kesimpulan bahawa usia remaja merupakan fasa usia daripada umur belasan tahun hinga umur 20-an. Usia remaja merupakan fasa perubahan atau transisi kanak-kanak kepada remaja sebelum mereka menjadi dewasa. Jika merujuk peta aliran, kita akan dapat melihat letaknya alam remaja dengan lebih jelas.

Kamus Dewan Edisi Keempat mendefinisikan remaja sebagai mulai dewasa, sudah akil baligh, atau sudah cukup umur untuk berkahwin. Perkataan remaja dikatakan berasal daripada perkataan Latin, iaitu adolensence, yang membawa maksud tumbuh atau tumbuh menjadi dewasa. Hurlock, ahli psikologi, menjelaskan bahawa proses ini mencakupi konteks yang luas, termasuklah kematangan mental, fizikal dan emosi. Ketika usia remaja inilah sifat peralihan akan ketara dengan lebih jelas. Pada masa ini, remaja berkembang daripada kanak-kanak menjadi orang yang lebih sempurna sifatnya, sama ada dari segi rohani, jasmani, emosi ataupun fizikalnya.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Disember 2016)

Posted in: Fokus

Sudah Masanya Kita Berubah

Haziah Che Husin

KEHIDUPAN manusia sentiasa mengalami perubahan, bermula daripada kehidupan kanak-kanak sehingga ke peringkat dewasa. Zaman remaja boleh didefinisikan sebagai satu masa yang bermula apabila baligh sehingga permulaan zaman dewasa. Remaja akan mengalami perubahan yang amat pesat sekali, sama ada dari segi fizikal, sosial mahupun emosi. Pada ketika ini remaja mula terdedah kepada alam luas di luar rumah, malah persekitaran ini merupakan rumah kedua kepada mereka. Remaja juga mempelajari banyak perkara yang tidak semuanya datang daripad aibu bapa tetapi ebanyakannya daripad apersekitaran sosial. Pada tempoh inilah remaja mula mengubah tingkah laku, sikap, dan nilai murni, malah seluruh cara hidup daripada alam kanak-kanak kepada alam yang lebih matang dan dewasa.

Perkara ini bukanlah sesuatu yang aneh kerana sebenarnya inilah proses semula jadi remaja bagi menentukan atau membentuk diri yang sebenar. Perkara ini juga berlaku kerana golongan remaja ingin beralih daripada pergantungan terhadap keluarga kepada bentuk kehidupan yang lebih bebas dan berdikari. Mereka bukan lagi kanak-kanak yang perlu diawasi  pada setiap masa oleh ahli keluarga atau orang dewasa. Golongan remaja pasti akan memilih individu yang dapat dipercayai dan membolehkan mereka untuk berasa selamat serta selesa.

Tahap perkembangan fizikal pula berlaku secara mendadak. Perubahan ini mengelirukan dan menimbulkan masalah ketidakseimbangan dan ketidakserasian diri dan serba salah. Pada peringkat umur 13 hingga 18 tahun, pertumbuhan jasmani berlaku dengan cepat. Perubahan fizikal yang berlaku terhadap remaja turut dipengaruhi pertumbuhan jasad. Dalam masa yang sama memberikan kesan langsung kepada perkembangan psikologi dan sosial.

Selain itu, perubahan besar yang dihadapi oleh remaja ialah perkembangan sosial, iaitu mereka cenderung untuk berpisah daripada struktur kekeluargaan kerana menganggap kawan sebaya adalah lebih penting. Kawan dapat memberi sesuatu yang bebas daripada segala bentuk larangan atau sekatan. Hal ini yang digemari oleh remaja, iaitu bebas dan berkuasa untuk mementukan cara hidup sendiri. Mereka juga lebih cenderung ke arah percintaan.

Perubahan hormon yang dialami remaja menkadi salah satu faktor yang mempengaruhi perkembangan emosi yang stabil. Selain perubahan hormon, lingkungan persekitaran, masalah akademik, pengaruh kebudayaan, keadaaan ekonomi dan pembawaan juga mempengaruhi perkembangan stabiliti enmosi remaja. Mereka mudah sahaja bertindak mengikut emosi yang kadang-kadang jauh menyimpang daripada rasional.

Masa remaja merupakan peringkat yang amat kompleks kerana pada masa inilah berlaku perubahan fizikal, emosi, kognitif, penghargaan kendiri, krisis identiti, konflik dan kerguan memulakan perkara baharu. Pelbagai bentuk masalah termasuklah perubahan pada diri, peruahan mental, percubaan dalam hidup dan pelbagai bentuk lagi berlaku pada waktu itu. Masa remaja dikatakan zaman yang menimbulkan pelbagai konflik yang menyebabkan tekanan jiwa kepada individu. Hal ini dikatakan demikian kerana remaja gemar mencuba sesuatu yang kadangkala bertentangan dengan norma sosial masyarakat. Pada masa yang sama remaja mengalami krisis kehdupan. Krisis ini ialah “masa perkembangan identiti iaitu remaja sedang memilih beberapa pilihan yang bermakna”. Hal ini bermakna remaja perlu memilih bentuk identiti yang sesuai dengan diri supaya dapat mengurangkan krisis kehidupan yang tidak dapat dielakkan.

Oleh sebab itu, bantuan secara khusus agar remaja mampu mengendalikan emosi dengan betul amat diperlukan. Manusia hidup saling memerlukan antara satu sama lain. Keperluan inilah yang akan menimbulkan pergantungan dan sikap untuk memberi sokongan sesama individu supaya secara langsung mahupun tidak langsung, tekanan dalam kehidupan dapat dikurangkan.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Disember 2016)

Posted in: Nota Editor

Vozrozhdeniye Pulau Maut Antraks

Oleh Nor Azida Ishak

DI ceruk Asia Tengah dan terletak 3500 kilometer dari Moscow, terdapat sebuah pulau kecil bernama Vozrozhdeniye yang sunyi dan tidak berpenghuni. Pulau ini bersambung dengan Lautan Aral yang membahagikan Kazakhstan dan Uzbekistan. Dahulunya, Vozrozhdeniye merupakan sebahagian daripada Karakalpakstan, republik yang mempunyai hak autonomi dan menyertai Uzbekistan pada tahun 1936. Rekod sejarah mengenai Vozrozhdeniye menyatakan bahawa pulau ini ditemukan pada tahun 1848 apabila Leftenan A.I. Butakov daripada Tentera Laut Imperial Rusia dan Karl Ernst von Baer daripada Persatuan Geografi Rusia sedang menjalani ekspedisi peninjauan. Mereka menamai pulau di Laut Aral itu bersempena dengan nama czar yang emmerintah pada masa itu, Nikolay I. Selepas berlakunya Revolusi Rusia pada tahun 1917, parti Bolshevik menukarkan nama Pulau Nikolay kepada Vozrozhdeniye (disebut “vohz-rohz-den-ee-yeh”) bagi melambangkan maksud “kelahiran semula”.

Kedudukan Vozrozhdeniye yang terpencil ini menarik minat institut perubatan teknikal di bawah naungan tentera RKKA (Tentera Merah Pekerja dan Petani), Institut Sanitarno-Tekhnichesky (SKI) untuk memilikinya. Pada tahun 1936, hak milik pulau itu berjaya dijual dan dipindahkan kepada STI yang mahu menjadikannya sebagai tapak uji kaji bagi penyelidikan dan pembangunan senjata biologi. Pada tahun yang sama juga, pengarah STI, Ivan Velikanov, mengarahkan agar dibina perkampungan asas yang terdiri daripada berek, rumah, dermaga, dan medan lapangan ujian bagi memulakan eksperimen terhadap Francisella tularensis, sejenis bakteria yang dapat memberikan jangkitan penyakit pneumonia dan berkesan membawa maut kepada manusia dalam tempoh yang singkat.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa November 2016)

Bahasa Pembenar

Oleh Munsyi Dewan

BENARKAH wujud bahasa pembenar dalam bahasa Melayu? Benar, bahasa pembenar memang wujud dalam bahasa Melayu. Bahasa pembenar ialah bahasa yang binaan ayatnya mengandungi kata pembenar, seperti ya, betul dan benar. Oleh sebab binaan ayatnya mengandungi kata pembenar, maka dinamailah bahasa ini bahasa pembenar.

Dalam bahasa Melayu, kata pembenar tergolong dalam golongan kata tugas. Kata tugas bahasa Melayu bersifat pelbagai jenis atau heterogen, iaitu tidak boleh menjadi unsur inti bagi frasa endosentrik, seperti frasa nama, frasa kerja dan frasa adjektif. Kata tugas hadir dalam ayat, klausa, atau frasa untuk mendukung sesuatu tugas sintaksis tertentu, sama ada sebagai penghubung, penentu, penguat, penegas ataupun pembenar.

Kata pembenar ialah perkataan yang mengesahkan sesuatu penyataan. Penggunaan kata pembenar dalam ayat adalah seperti yang berikut:

1. Ya, itulah orangnya yang menegur saya tadi.

2. Benar, dialah yang berkata begitu.

3. Betul, tanyalah dia.

Ayat yang dapat dibina berdasarkan kata tersebut berbentuk ayat penyata.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa November 2016)

Kita Mudah Dilencongkan

Haziah Che Husin

MELEWATI susur siar kaki di KLCC baru-baru ini membuka mata fikir penulis untuk berkongsi rasa. Di sudut rehat KLCC, di bawah teduh pohon cempaka merah, kelihatan adik kecil bersama-sama kumpulannya (yang rasanya hanya murid tahun empat) sedang memicit sebatang rokok yang agak-agak penulis berperisa mentol, kemudian disedut sambil mendongak ke langit. Lalu dilepaskan kepulan asap ke udara. Langkah penulis terhenti. Mata yang melihat terpaku. Rasa bangga keluar daripada kepulan asap tersebut. Belum habis di situ, diunjukkan rokok tersebut ke mulut rakan sebelah. Apabila melihat situasi ini, bukan rokok yang meraja di mata penulis. Tiada salahnya merokok di kawasan siar  kaki. Yang nampak janggalnya ialah umur batang tubuh yang melakukan aksi tersebut. Penulis berfikir akan arah dan tujuan hidup adik ini dalam susur menghadapi hidup yang penuh pancaroba dan tidak mengenal perikemanusiaan ini jika dimusnahkan harapan yang baru berputik dalam kehidupan mereka.

Rentetan daripada itu, penulis bercadang menulis perihal fokus kehidupan yang perlu dijentik judulnya supaya timbul kesedaran tentang kepentingan membina fokus kehidupan yang sepaptutnya bermula dari seawal usia adik yang meluangkan masa di siar kaki KLCC dengan melepak dan melakukan perbuatan kurang manis mata memandang. Apakah yang akan terjadi jika setiap individu tidak mempunyai fokus dalam kehidupan?

Lumrah kita sebagai manusia adalah mudah lalai. Kita sering hilang tumpuan kerana terlupa akan perkara yang baharu. Kebanyakan perkara baharu itu, pada hakikatnya, tidaklah begitu penting dan sekadar berbentuk gangguan.

Walaupun pada awalnya kita tahu akan keutamaan diri sendiri, ketika melaksanakannya, kita tertipu dengan diri sendiri yang mengatakan bahawa terdapat perkara lain yang perlu didahulukan. Bagi mengelakkan perkara ini daripada berlaku, sentiasa ingatkan diri kepada tujuan asal. Mungkin kita memerlukan jam loceng yang berbunyi setiap jam untuk mengingatkan kita. Rangsangan visual atau fizikal dapat membantu kita mengingati fokus utama kita daripada melencong.

Sementara itu, sebab utama kita mudah dilencongkan ialah kita tidak merasakan tugasan utama itu penting. Kita gagal melihat kesan sekiranya kita gagal melaksanakannya malah, jika kegagalan bukanlah pilihan, kita akan bermati-matian mencapainya.

Kita boleh belajar untuk menjadi orang yang mempunyai fokus dalam kehidupan kita sendiri. Amat penting untuk kita mengetahui cara yang betul untuk fokus. Lebih fokus diri kita terhadap sesuatu yang dilakukan, lebih banyak masa yang kita ada. Lebih banyak hal yang dapat kita belajar dan menjadikan kita tidak mudah panik menjelang peristiwa penting dalam kehidupan.

Sebagai kesimpulannya, kita perlu menentukan sebab kita melakukan sesuatu dan kepentingan daripada perkara yang kita lakukan. Dengan mengetahui kedua-dua perkara ini, kita akan berusaha untuk terus kekal memberikan tumpuan kepada tugasan utama kita. Ada masanya kita perlu memotivasikan diri sendiri. Pasang niat dengan betul, persiapkan diri dengan keperluan dan penjadualan waktu amat penting. Walaupun tidak semestinya ketat, merancang apa-apa yang dibuat untuk menyusun kehidupan amat perlu bagi mengelakkan pembaziran masa. Pembaziran masa inilah yang membuatkan kita hilang fokus.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa November 2016)

Posted in: Nota Editor

Remaja Hilang Fokus

Oleh Noraziah Mohd. Amin

BARU-baru ini negara telah digemparkan dengan berita kehilangan pelajar Malaysia yang sedang mengikuti pelajaran di Universitaire de Technologie (IUT), Perancis. Nur Shakinah Naim, 19 tahun, telah mencetuskan rasa panik dan bimbang ahli keluarganya. Pelbagai spekulasi timbul berikutan hal ini, termasuklah kemungkinan pelajar terbabit menyertai kumpulan militan Timur Tengah yang aktif merekrut golongan belia seluruh dunia yang mindanya mudah diracuni. Misteri kehilangan Nur Shakinah terjawab apabila ditemui selamat dan dikatakan telah “menghilangkan” diri akibat daripada tekanan yang dihadapinya. Pelajar yang mendapat 10A1 dalam Sijil Pelajaran Malaysia itu dikatakan tidak berminat lagi meneruskan pengajiannya di Perancis lantaran tekanan yang dihadapi.

 

Posted in: Fokus

Sekolah Tuanku Abdul Rahman Perintis Kecemerlangan Pewaris Bangsa

Oleh Nurzulianan Kamaruzaman, Arkib Negara Malaysia

JIKA diteliti sejarah pendidikan negara sebelum kemerdekaan, pendidikan pada masa itu lebih tertumpu pada golongan atasan dan bangsawan. Banyak kanak-kanak yang tidak bersekolah walaupun mereka menginginkannya. Sukatan pelajaran juga mengikut sukatan dan sistem pelajaran negara penjajah; pelajar diajar mengenai sejarah negara penjajah, manakala sejarah dan pejuang tanah air diputarbelitkan dan diketepikan.

Namun begitu, kini negara kita mampu berdiri sendiri dengan sukatan pelajaran yang semakin berkembang dan sesuai untuk setiap peringkat umur. Sejarah dan perjuangan tokoh negara dapat dibuktikan dan dibahaskan dengan bangganya. Semua ini berkat kegigihan dan perjuangan tanpa mengenal lelah daripada pemimpin terdahulu.

Malay Secondary School

Tahukah anda bahawa Sekolah Tuanku Abdul Rahman, atau juga dikenali sebagai STAR, ialah sekolah yang terawal di Tanah Melayu? Nama asal sekolah ini ialah Malay Secondary School, atau juga dikenali sebagai Sekolah Melayu, Ipoh. Pada awal penubuhannya, sekolah ini ditempatkan di bangunan sementara P.A.A. di Baeza Avenue, Ipoh, yang terdiri daripada lima buah bangunan lama yang pernah didiami oleh pasukan Askar Melayu sebagai tempat pentadbiran, tempat tinggal dan tempat simpanan barang. Asas penubuhan sekolah ini didasarkan pada cadangan yang dinyatakan dalam Penyata Razak 1956 (Laporan Razak). Pada 1 November 1956, Pejabat Kehutanan Kuala Lumpur telah diminta untuk membantu mendirikan 12 buah bilik darjah (tingkatan) yang baharu dan enam bilik mandi, serta memperbesar bahagian dapur. Semua bangunan ini diperbuat daripada papan dan siap dibina pada 18 Januari 1957. Kawasan sekolah seluas empat ekar ini juga dipagar dengan pagar dawai berduri.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa November 2016)

Posted in: Arkib Negara

Anak Orang Sungai

Oleh Jelison Jupin

HUJAN semakin lebat. Aku turun dari bas, kemudian berlari ke arah medan selera universiti. Ruang medan selera itu dipenuhi mahasiswa. Mungkin banyak antara mereka sepertiku, berteduh daripada kehujanan. Bajuku berbintik-bintik basah. Mujurlah tadi aku berlari ke situ, kalau tidak mesti sudah basah kuyup. Kilat di langit sambar-menyambar. Guruh kian kuat berdentum, bersahut-sahutan dengan suara siswa dan siswi.

Aku melilau mencari ruang untuk duduk. Di hujung medan selera itu, terlihat oleh mataku ada kerusi kosong. Aku bergegas duduk. Sedikit kedinginan. Hujan kian lebat. Kadang-kadang ada tempias yang menyapa sehingga tumit kasutku.

“Alex!” sapa seseorang yang menyambar cuping telingaku dalam kebingitan hujan dan suara pelajar itu. Wajahku terdongak daripada mencari-cari novel Hamlet karya William Shakespeare di dalam beg galasku, memerhatikan gerangan pemilik suara itu.

“Sayalah.” Aku berpaling ke arah kanan, Rozita tersenyum kepadaku.

“Hai, Rozita,” sapaku kembali sedikit tenggelam ditelan bingit hujan dan suara yang memenuhi medan selera itu.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa November 2016)

 

New Orleans Streetcar dan Taufan Katrina

Oleh Nisah Haron

TENNESSEE Williams memenangi Hadiah Pulitzer pada tahun 1948 melalui drama yang berjudul A Streetcar Named Desire. Penulis yang berasal dari New Orleans ini telah mengabadikan nama laluan streetcar yang terkenal di bandar raya ini. Jika dilihat sekali pandang pada judul drama tersebut, seolah-olah Williams mencipta nama Desire (yang bermaksud keinginan) dan dijadikan metafora kepada watak Blanche DuBois yang mempunyai pelbagai keinginan.

Streetcar tersebut berbentuk seperti trem dan berkongsi jalan raya dengan kenderaan lain. Dalam dialog DuBois, ada disebut bahawa dia menggunakan streetcar ini sewaktu menziarahi kakaknya. Menaiki streetcar tersebut digambarkan sebagai pengalaman yang luar biasa. Suasana inilah yang digambarkan warna-warni bandar raya New Orleans, yang mempunyai jaringan perhubungan yang unik selain warganya yang rencam. Menaiki streetcar menjadi kewajipan bagi penulis, seperti wajibnya menaiki trem jika berada di Melbourne atau menaiki gondola ketika berada di Venice. Streetcar berwarna merah ini dengan perlahannya melintasi Canal Street yang mengambil serta menurunkan penumpang di perhentian tertentu.

Menaiki streetcar juga ialah cara untuk ke French Market, kawasan yang mempunyai persamaan dengan Pasar Seni di Kuala Lumpur. Selain menjual barangan keperluan tempatan, tempat ini juga menjadi tumpuan pelancong membeli cenderamata dan jualan barangan seni. Bagi yang meminati cafe’au lait, pengunjung bolehlah mendapatkan serbuk kopi yang dijual di dalam tin. Jika pengunjung minat untuk memasak jambalaya atau gumbo, mereka boleh juga mendapatkan rencahnya di sini.

 ***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa November 2016)

Posted in: Khas Travelog

Membina Titik Fokus pada Diri

Oleh Noor Azam Abdul Rahman

PERIBAHASA Cina menyebut “menyimpang seinci, rugi seribu batu”. Peribahasa ini dengan tegasnya menggambarkan betapa pentingnya fokus semasa melakukan sesuatu tugasan. Apa-apa sahaja yang kita lakukan, sama ada perkara yang dilihat sebagai mudah seperti aktiviti riadah ataupun perkara yang sukar dan mencabar termasuklah mengulang kaji pelajaran dan menjawab peperiksaan, seharusnya diberi fokus yang baik. Fokus terhadap sesuatu perkara itu sangat penting kerana hasil yang diperoleh nanti ialah kesan daripada fokus yang kita berikan semasa menghasilkannya. Hal ini berkaitan dengan perkara yang kita lakukan seharian, yang juga memerlukan kebijaksanaan individu tersebut untuk menilai kepentingannya agar perkara yang dilakukan itu tidak membazirkan masa kerana hilang fokus. Walaupun kadang-kadang kita melihat nilai fokus ini sekadar perkara yang remeh sahaja, kesannya sangat besar terhadap kejayaan dan masa depan seseorang, terutamanya remaja.

Seperti yang sedia kita maklum, apa-apa yang kita lakukan hari ini ialah gambaran kehidupan kita pada masa akan datang. Begitu juga rangkai kata yang popular dalam kalangan pemimpin negara apabila berbicara tentang masa depan remaja, mereka akan mengucapkan bakal pemimpin negara akan datang boleh dilihat daripada personaliti golongan remaja pada masa sekarang. Dr. Yusuf Al-Qardhawi menyatakan bahawa jika ingin melihat masa depan sesebuah negara itu, lihatlah generasi mudanya pada hari ini. Rangkai kata seumpama ini telah biasa kita dengar, namun adakah kita memahami dan menilai makna sebenarnya?

Ungkapan yang popular seperti ini menggambarkan bahawa semua pihak sedar tentang kepentingan generasi muda yang akan mewarisi sesebuah negara pada masa depan. Oleh sebab itu, generasi pada hari ini wajib menyahut cabaran tersebut dengan melakukan aktiviti yang mampu menghasilkan kejayaan pada masa depan. Kejayaan tersebut pula hanya akan tercapai jika generasi hari ini bijak mengurus masa yang ada. Di sinilah kita dapat melihat betapa pentingnya diri kita, terutamanya remaja, untuk mengasuh diri sendiri agar sentiasa fokus ketika melakukan sesuatu perkara.

Dalam konteks hari ini, kebanyakan remaja terdiri daripada pelajar. Sama ada pelajar pada peringkat sekolah menengah rendah, sekolah menengah atas ataupun pengajian tinggi, semuanya mempunyai matlamat hidup masing-masing. Matlamat hidup amat penting untuk diberi perhatian oleh golongan muda agar perjalanan ke arah matlamat tersebut dapat diusahakan dengan teratur dan berkesan. Jika terdapat remaja yang masih belum mempunyai  matlamat hidup, maka disarankan agar mereka berfikir sejenak, renungkan masa depan dan kebolehan masing-masing untuk menentukan matlamat hidup yang jelas. Dengan matlamat hidup yang jelas, remaja akan lebih terarah untuk mementukan aktiviti yang akan diberi fokus utama ke arah kejayaan matlamat tersebut.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa November 2016)

Posted in: Fokus