Home » 2016 » March

CHICAGO LOKASI POPULAR FILEM HOLLYWOOD

Oleh Nisah Haron

 PELUANG ke negara Amerika Syarikat bukanlah terbuka kepada semua. Setakat ini, pelancong dari Malaysia memerlukan visa yang mesti dimohon daripada Kedutaan Amerika Syarikat. Hanya mereka yang mempunyai urusan rasmi, atau mereka yang diluluskan oleh pihak kedutaan sahaja yang memasuki negara ini. Lantas, peluang ke Amerika Syarikat melalui Chicago sebagai pintu masuk merupakan impian yang menjadi realiti.

Chicago antara bandar raya yang kerap dipaparkan melalui filem dan siri televisyen. Pada hakikatnya, kita sendiri banyak mengenali budaya dan tempat di Amerika Syarikat melalui media seperti itu. Nama Chicago tentu sahaja sinonim dengan siri termasuklah Chicago Hope dan deretan filem yang menggunakan Chicago sebagai latar – My Best Friend’s Wedding, The Untouchables, When Harry Met Sally, Public Enemies, dan Home Alone (sekadar menyebut beberapa filem).

Karya filem dan sastera menjadi tarikan kepada penulis apabila peluang untuk menjejakkan kaki di tempat ini menjadi kenyataan. Bermula dari pintu masuk di Lapangan Terbang Antarabangsa O’ Hare, pengunjung terpukau dengan sistem yang ada, walaupun lapangan terbang ini antara yang terbesar dan tersibuk di dunia.

Selepas peristiwa 11 September 2001, pelbagai kisah dimomokkan kepada pengunjung Muslim yang datang ke negara ini. Ada yang benar, ada sebahagiannya diseparuhbenarkan. Bagi penulis, laluan ini dipermudah. Berbekalkan dokumen yang lengkap dan menjawab soalan daripada pegawai imigresen dengan tenang dan tegas, penulis dibenarkan masuk ke Amerika Syarikat melalui pintu masuk Chicago ini tanpa soal jawab yang panjang.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Mac 2016)

Posted in: Khas

RUMAH UNTUK DERMOCHELYS

Oleh Muzaf Ahmad

SEKIRANYA tiada  yang mahu bersahabat dengannya, dia rela bersahabat dengan ikan, ketam, penyu, sotong dan udang. Dia membesar sebagai budak kampung di pinggir laut. Kehidupannya dengan laut tidak dapat dipisahkan. Dia suka akan kedamaian dan ketenangan kehidupan di situ. Pasir pantai yang memutih, air laut yang jernih dengan debur ombak yang sering memanggil mesra, juga bayu yang bertiupan.

Menginjak usia remaja, dia mendapat tawaran untuk mengambil jurusan kejuruteraan dan perubatan. Namun begitu, dia memilih untuk melanjutkan pelajaran di Akademi Laut Malaysia. Dia bercita-cita tinggi mahu berkhidmat dengan laut dan hidupan di dalamnya. Kini, dia bergelar kelasi.

Tidak banyak orang yang berminat untuk bekerja sebagai kelasi. Mereka menganggap pekerjaan tersebut membosankan dan tidak mendatangkan sebarang pulangan. Mereka tidak sanggup bekerja di tengah laut. Pada hakikatnya, bekerja di atas kapal dan berlayar selama berminggu-minggu menuntut kesabaran yang cukup tinggi.

Johari sememangnya merupakan calon yang benar-benar layak. Dia tidak pernah mabuk laut ketika berlayar. Mungkin minatnya yang begitu mendalam serta kehidupannya di pinggir laut sejak kecil menjadi rahsianya.

Johari tidak mengharapkan bahawa dengan jawatannya sebagai kelasi, dia dihargai masyarakat setempat. Dia hanya mahu mengajak masyarakat sama-sama menghargai nikmat keindahan alam sekitar yang dikurniakan oleh Tuhan.

Lamunannya meretak, lalu pecah. Tiba-tiba angin bertiup kuat dan ombak meninggi. Bot sederhana besar yang dipandunya terumbang-ambing sedikit. Seketika kemudian, laut tenang kembali. Beberapa ekor ikan lumba-lumba yang bermain keriangan menarik perhatiannya.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Mac 2016)

 

 

ANTARA KATA TRANSITIF DENGAN TAK TRANSITIF

Oleh Muhammed Salehudin Aman, Munsyi Dewan

DALAM bahasa Melayu terdapat dua jenis kata kerja, iaitu kata kerja transitif dan kata kerja tak transitif. Yang dikatakan kata kerja transitif ialah kata kerja yang memerlukan objek atau penyambut hadir selepasnya. Misalnya, kata kerja menulis. Kata kerja ini mesti diikuti oleh objek, misalnya surat. Ayat “Kakak sedang menulis”, misalnya, salah dalam bahasa Melayu. Ayat yang betul ialah “Kakak sedang menulis surat”.

Kata kerja tak transitif ialah kata kerja yang tidak memerlukan objek sesudahnya, misalnya kata kerja duduk, terbang, dan naik. Contoh dalam ayat:

1. Burung helang itu terbang.

2. Murid tadika sedang duduk.

3. Para pelajar semua naik.

Ayat ini boleh diperluas, iaitu dengan memasukkan frasa sendi nama yang berfungsi sebagai unsur keterangan.

Misalnya, ke awan yang mengikuti kata kerja tak transitif terbang dalam ayat 4, di atas kerusi yang mengikuti kata kerja tak transitif duduk dalam ayat 5, dan ke tingkat satu bangunan sekolah dalam ayat 6.

4. Burung helang itu terbang ke awan.

5. Murid tadika sedang duduk di atas kerusi.

6. Para pelajar semua naik ke tingkat satu bangunan sekolah.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Mac 2016)

 

KENDERAAN TANPA PEMANDU

Oleh Nor Azida Ishak

ADAKAH anda dapat membayangkan lalu lintas yang lancar dan serba moden pada masa akan datang? Pada ketika itu, kesemua kenderaan tidak lagi memerlukan pemandu.

Di Michigan, Amerika Syarikat, terdapat sebuah bandar kecil yang dibina bagi mempraktikkan teknologi kenderaan tanpa pemandu, sekali gus mendekatkan impian fiksyen sains ke arah realisasi. Bandar yang diberi nama MCity ini telah direka oleh para jurutera dan penyelidik robotik di Universiti Michigan dan disimulasikan daripada keadaan bandar Detroit sebenar yang hanya terletak beberapa puluh kilometer dari situ. Michigan menjadi tempat paling sesuai untuk uji kaji ini kerana bandar ini mempunyai 375 buah pusat penyelidikan tentang automotif dan menjadi pusat tumpuan bagi tenaga pakar dalam bidang ini, termasuklah jurutera industri dan mekanikal yang paling mahir di Amerika Syarikat.

MCity merupakan sebuah kawasan yang menggunakan kawalan persekitaran dan direka khusus untuk menguji teknologi rangkaian kenderaan. Rangkaian perhubungan ini disambung dengan peranti dan dikawal secara automatik. Hal sebegini bakal memberikan pencerahan tentang potensi menggunakan teknologi kenderaan tanpa pemandu secara realistik.

Peter Sweatmen, pengarah Mobolity Transformation Center di Universiti Michigan, memberitahu bahawa transformasi kepada kenderaan yang dapat berhubungan secara sistem rangkaian dan memiliki teknologi automasi akan melahirkan kebaikan dari segi keselamatan, kecekapan dan penjimatan tenaga. Teknologi ini akan membuka ruang untuk kemajuan mobiliti aabad ke-21 kerana sistem pelaksanaan tugas yang menggunakan mesin secara automatik pada keseluruhannya membolehkan pelbagai tugas dan proses kerja dilakukan dengan mudahnya serta tidak memerlukan tenaga manusia.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Mac 2016)

BAGAI ENAU DALAM BELUKAR, MELEPASKAN PUCUK MASING-MASING

 

 

ADA lakaran suram yang menyelubungi masyarakat kita pada masa kini, bahawa semangat kejiranan dalam diri semakin terhakis. Semangat bagai aur dengan tebing ini dilihat semakin pudar. Sebagai akibatnya, kes jenayah semakin bertambah setiap hari. Jika dahulu penjenayah gerun melihat semangat waja tetangga menjaga kediaman secara bersama-sama, kini tidak lagi selepas persatuan penduduk berkubur kerana masing-masing mula renggang dan sibuk menguruskan kehidupan peribadi. Aktiviti yang berkaitan dengan kejiranan juga semakin berkurangan.

Hal ini berlaku kerana masyarakat kini lebih mengutamakan sikap keakuan dan enggan mempedulikan perkara yang berlaku di luar rumah yang tiada kaitan dengan mereka. Aktiviti kemasyarakatan seperti menjayakan majlis kenduri misalnya, semakin dilupakan. Adat resam ini turut pupus selari dengan peredaran masa. Amalan bekerjasama untuk menjayakan majlis kenduri telah diambil alih oleh orang perseorangan ataupun restoran dan hotel melalui tempahan yang diterima. Keadaan ini telah menutup peluang anggota masyarakat untuk menyumbang tenaga secara bersama-sama sedangkan aktiviti seperti itulah yang memberikan kesempatan kepada mereka untuk bertemu dan menjalinkan kemesraan. Masyarakat semakin hari semakin sibuk dengan urusan harian masing-masing.

Hubungan kemasyarakatan yang renggang ini ada kaitannya dengan sikap masyarakat hari ini yang lebih cenderung untuk hidup bersendirian tanpa gangguan orang lain. Terdapat tanggapan bahawa kemewahan yang dikecap sudah memadai bagi mereka untuk menjalani kehidupan tanpa perlu bergantung pada orang lain.

Semua orang yang tinggal berdekatan hingga 40 buah rumah dari setiap penjuru, mereka itulah yang dikatakan sebagai jiran. Bagi menjamin keharmonian awam, sikap menghormati dan berbuat baik kepada jiran tetangga merupakan amalan yang mulia, malah dituntut oleh setiap agama dan perlu diterapkan seawal usia.

Orang tua-tua pernah berkata, jiran tetangga yang baik seumpama adik-beradik. Ketika kita berada dalam kesusahan, terutamanya ketika ditimpa kemalangan, merekalah orang pertama yang akan datang menghulurkan bantuan sebelum ketibaan adik-beradik atau saudara-mara. Tambahan pula, jarang-jarang benar kedapatan adik-beradik duduk berjiran seperti di kampung.

Melalui muafakat dan hubungan yang erat, pasti keharmonian yang nebjadi teras dalam perpaduan kaum akan tercapai. Rakyat yang bersahsiah terpuji melahirkan modal insan berminda kelas pertama yang dapat memacu negara ke arah kegemilangan di puncak jagat. Sesungguhnya, perpaduan tidak akan dicapai tanpa semangat kejiranan. Sekiranya semua kaum di negara kita menanam nilai menghormati jiran semenjak kecil lagi, sudah pasti negara aman dan peristiwa pahit 13 Mei 1969 tidak akan berbuah dua kali. Soal kejiranan memang tidak boleh dipandang mudah. Semangat kejiranan amat penting untuk menjamin bukan sahaja perpaduan, malah keselamatan negara.

Haziah Che Husin

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Mac 2016)

Posted in: Nota Editor

GODAAN INDONESIA DI JAKARTA

Oleh Pamella Lanyau

IMPIAN untuk berkunjung ke Jakarta sudah lama penulis pasangkan di dada dan minda. Cuma sehingga awal Disember lalu, barulah rencana tersebut menjadi nyata.

Walau kedudukan geografinya sangat dekat dengan Malaysia dan hanya dipisahkan oleh lautan, penulis terlebih dahulu memilih untuk mengikut arus destinasi pilihan kebanyakan anak muda, iaitu ke Bali dan kemudiannya ke Yogyakarta untuk memenuhi impian menatap kehebatan seni bina penganut agama Buddha dan kesan “rakus” letupan Gunung Merapi. Penulis juga dibayangi perkongsian rakan dan bacaan dalam internet tentang betapa mereka yang telah melawat Jakarta itu kurang gemar akan pengalaman perjalanan mereka di sini.

Namun begitu, penulis nekad, kerana terlalu asyik dengan iklan “Wonderful Indonesia” belakangan ini, penulis sudah tidak dapat menidakkan kemahuan yang membara untuk berkelana di metropolitan bawah pimpinan Pak Joko Widodo, Presiden Indonesia berkarisma. Majalah Fortune yang beribu pejabat di Amerika Syarikat menyenaraikan beliau sebagai seorang daripada 50 orang “Pemimpin Ulung Dunia” pada tahun 2014. Memang berkesan teknik mereka mempromosikan keunikan Jakarta. Sesuatu yang tidak sia-sia langsung, apatah lagi tiket penerbangan dari Kuala Lumpur, penulis usaikan beberapa hari sebelum bertolak, manakala tempat tinggal penulis diuruskan pada malam sebelumnya.

Sehingga tiba di ibu negara Indonesia itu, penulis tidak mempunyai banyak masa untuk membaca tulisan tentangnya. Penulis datang tanpa meletakkan sebarang harapan dan dengan minda terbuka. Namun begitu, penulis sudah mempunyai satu senarai panjang tentang jenis makanan yang ingin dicuba di sana.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Mac 2016)

IKTIBAR DARIPADA KEJADIAN SEPUTAR

Oleh Mahaya Mohd. Yassin

APABILA diamat-amati, kehidupan merupakan perjuangan. Manusia berjuang untuk memperoleh kejayaan di dunia dan akhirat. Perjuangan pula ada pasang surutnya, bak laut yang ada ketikanya bergelora, ada ketikanya hanya berombak kecil.

Perjuangan penulis muda pada bulan ini adalah untuk menimba ilham daripada lambang alam. Oleh itu laut, cakerawala, langit, banjir, serta manusia dan mimpinya dijadikan citra untuk iktibar. Kecaknaan ini mempamerkan kematangan penulis dalam menyaring bahan yang terbaik kepada pembaca.

Sajak “Air Laut Biru” membangkitkan semangat berdaya juang yang tinggi. Bagi penulis, laut biru itulah yang mendewasakan dirinya menjadi insan yang tabah. Bentuk sajak akan menjadi lebih kemas selaras dengan temanya yang mantap, andainya ayat yang digunakan lebih ringkas dan mudah. Belajar dan berlatihlah mengungkapkan sesuatu dengan ayat yang padat dan puitis. Contoh:

aku dibesarkan untuk mengenal erti kehidupan

tempat permainan bermula dari kecil hingga dewasa

tempat bermain badai, berhujan dan berpanas

setiap hari

di laut biru ini tenang dan damai jiwa bertapak

menjadi:

membesar mengenal erti kehidupan

bermain badai, berpanas, berhujan

setiap hari;

di jiwa bertapak damai dan tenang.

Dari segi bentuk, seperti sajak pertama, sajak “Aku dan Cakerawala” masih dapat dipuitiskan sehingga menjadi padat. Sajak ini mengungkapkan kekerdilan manusia apabila dibandingkan dengan kuasa Pencipta Yang Agung. Namun begitu, penulis sedar bahawa bermula daripada membina impian untuk menguasai ilmu tentang alam cakerawala, dia yakin cita-citanya akan berhasil suatu hari nanti.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Mac 2016)

 

Posted in: Ulasan Puisi

TARIAN SEBAGAI MEDIUM PERKEMBANGAN REMAJA

Oleh Shasha Shakierah

KEGIATAN kesenian dan kebudayaan memainkan peranan penting dalam mewujudkan perpaduan dan sosialisasi di Malaysia. Persefahaman budaya ini menjadikan rakyat Malaysia saling menerima dengan hati yang terbuka dan tidak menimbulkan konflik. Hal ini menjadikan Malaysia sebagai negara yang memiliki keunikan tersendiri. Kepelbagaian agama, bangsa, seni, dan budaya yang diamalkan dalam kehidupan harian masyarakat Malaysia tidak menjadi halangan pada hubungan sesama kaum di negara ini. Sejak dahulu lagi, amalan budaya tradisional di Malaysia amat dikagumi oleh dunia luar.

Aspek kesenian dan kebudayaan amat berkaitan rapat dengan identiti, ideologi, dan amalan harian sesuatu kelompok masyarakat. Hal sebegini perlu dikekalkan demi kesinambungan tamadun. Pelibatan masyrakat dalam aktiviti kesenian dan kebudayaan, misalnya, dapat memberikan impak yang positif kepada pembangunan negara. Modal insan yang berkualiti amat penting dalam meningkatkan produktiviti negara. Sejajar dengan itu, pelbagai pihak telah menggembleng tenaga untuk memastikan warisan seni dan budaya tradisional di Malaysia terus diwarisi generasi demi generasi. Kesedaran terhadap kepentingan seni dan budaya tradisional perlu dipupuk kepada setiap golongan masyarakat agar tidak lagi dipandang enteng.

Bagi merealisasikan impian ini, golongan remaja memainkan peranan yang besar dalam kegiatan kesenian dan kebudayaan, terutamanya bidang tari. Bidang ini bukan sahaja mendatangkan keuntungan kepada negara, malah membantu perkembangan remaja pada hari ini. Perkembangan akademik semata-mata tidak dapat menjamin perkembangan remaja. Remaja perlu memiliki kecergasan fizikal dan mental dalam menempuh kehidupan yang begitu mencabar. Remaja perlu dibimbing untuk menggerakkan mereka ke arah diri yang positif dan memiliki jati diri yang mantap. Aktiviti tarian dapat dijadikan sebagai medium untuk melahirkan modal insan kelas pertama.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Mac 2016)

 

Posted in: Isu Semasa

MUAFAKAT MELAHIRKAN MASYARAKAT HARMONI

Oleh Md Nizar Parman

BENARKAH nilai kejiranan dalam kalangan masyarakat hari ini semakin luntur sehingga mereka tidak peduli langsung tentang apa-apa yang berlaku di sekeliling mereka? Memang kedengaran aneh apabila mendengar kisah jiran yang tidak mengenali jiran yang tinggal di sebelah rumahnya, namun itulah realiti yang berlaku di sesetengah kawasan kediaman atau taman perumahan.

Dalam konteks ini, jiran dapat didefinisikan sebagai orang lain yang tinggal berhampiran dengan kita di sesebuah kawasan kediaman, termasuklah taman perumahan, kampung dan pangsapuri. Oleh yang demikian, sebagai ahli komuniti di kawasan kediaman tersebut, sudah sewajarnya kita pupuk nilai kejiranan yang positif. Dengan cara ini, hubungan antara ahli komuniti dapat dijalinkan dan memudahkan proses penyatupaduan masyarakat.

Sebelum kita berhijrah ke kawasan kediaman yang baharu, kita perlu bersedia untuk berhadapan dengan lapisan mayarakat yang berlainan agama dan kepercayaan, cara hidup, taraf sosioekonomi, dan latar belakang pendidikannya. Oleh itu, sebelum membeli atau membina rumah di sesebuah kawasan kediaman, kita perlu memikirkan perkara ini semasak-masaknya dan bersedia untuk menghadapi kerenah orang di sekeliling kita.

Agama Islam sendiri memberikan panduan yang jelas tentang tatacara hidup berjiran. Dalam konteks ini, sebagai ahli masyarakat, kita perlulah memelihara hubungan yang baik serta menghormati jiran kita. Hubungan yang erat dan akrab dengan masyarakat sekeliling pastinya akan memberikan kesan yang positif dalam usaha untuk melahirkan masyarakat Malaysia yang rukun dan damai. Perkara ini disebut dalam firman Allah melalui Surah al-Nisa’, ayat ke-36 yang bermaksud, “Dan, hendaklah kamu berbuat baik dengan kedua-dua ibu bapa, kaum kerabat, anak-anak yatim, orang-orang miskin, jiran tetangga yang dekat, jiran tetangga yang jauh, orang musafir yang terlantar dan juga hamba yang kamu miliki.”

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Mac 2016)

 

Posted in: Fokus

MASALAH DOA TIDAK DIMAKBULKAN

Oleh Osman Affan

PADA keluaran kali ini, penulis ingin berkongsi dengan pembaca berkenaan dengan doa. Kita akan berdoa pada setiap hari. Kadang-kadang kita berasa seolah-olah doa itu tidak dimakbulkan. Adakah pernah timbul rasa kecewa dan putus asa kerana apa-apa yang didoakan tidak pernah muncul dalam kehidupan?

Persoalannya, adakah doa itu benar-benar tidak dimakbulkan? Atau ada atau tidak kemungkinan bahawa doa itu sebenarnya telah dimakbulkan, tetapi kita langsung tidak menyedarinya? Mari kita fikirkan bersama-sama.

Beberapa tahun yang lalu, semasa penulis masih belajar, iaitu pada peringkat Sarjana Pendidikan, Kaunseling dan Bimbingan di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, seorang pensyarah mengajar penulis tentang satu perkara menarik berkenaan dengan doa. Menurut pensyarah ini, apabila kita berdoa, ada ketikanya doa kita itu dimakbulkan tanpa kita sedari.

Sebagai contoh, katakan kita berdoa untuk dikurniai akal yang bijak dan kebolehan berfikir yang sangat cemerlang. Apabila kita berdoa untuk perkara ini, adakah tiba-tiba sahaja otak menjadi bijak dan kita menjadi sangat hebat semasa berfikir? Sudah tentu tidak, bukan?

Menurut pensyarah ini lagi, apabila kita berdoa untuk dikurniai akal yang bijak, apa-apa yang berlaku ialah kita akan dihadapkan dengan masalah dan cabaran. Tanpa kita faham akan sebabnya, kita mula berhadapan dengan masalah dan cabaran yang tidak pernah dihadapi selama ini. Sebagai akibatnya, untuk membebaskan diri daripada masalah dan cabaran itu, kita perlu berfikir dan berusaha dengan bijaknya. Jika kita tidak mengarahkan otak bekerja untuk berfikir, sudah tentu kita tidak akan berjaya melepaskan diri daripada belenggu masalah.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Mac 2016)

Posted in: Motivasi Diri