Home » 2016 » April

MEMBENTUK KELUARGA BAHAGIA DEMI KESEJAHTERAAN REMAJA

Oleh Noraziah Mohd Amin

LIRIK lagu berjudul, “Keluarga Bahagia” dendangan kumpulan nasyid, Saujana yang antara lainnya berbunyi, “Ketika insan lain berbahagia bersama keluarga. Namun kita masih meniti titian rapuh perhubungan” menyampaikan mesej betapa hubungan kekeluargaan yang lemah dapat mewujudkan rasa tidak bahagia dalam diri individu. Namun begitu, adakah kita sedar tentang erti sebenar keluarga bahagia yang diimpikan oleh setiap insan? Adakah tindakan yang dapat kita lakukan untuk merealisasikan impian ini?

Menurut Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN), istilah “keluarga” didefinisikan sebagai, “sebuah unit asas sosial yang membekalkan sumber manusia untuk pembangunan serta menjamin kesinambungan insan sebagai generasi akan datang.”

LPPKN merupakan sebuah organisasi yang sentiasa membantu masyarakat mewujudkan suasana yang harmoni dan bahagia dalam setiap keluarga di Malaysia melalui kempen dan program termasuklah program “Utamakan Keluarga: Semakin Hari Semakin Sayang” yang telah dilancarkan oleh Perdana Menteri Malaysia ke-4, Dato’ Seri Dr. Mahathir Mohamed pada 31 Julai 2002. LPPKN menyarankan 10 prinsip yang dapat diamalkan dalam usaha untuk mengutamakan keluarga iaitu kasih sayang, ceria bersama keluarga, komunikasi, efektif, nilai kekeluargaan, keibubapaan cemerlang, keseimbangan kerjaya dan keluarga, keselamatan dan kesihatan, ekonomi keluarga, pendidikan dan kemahiran dan dasar mesra keluarga. Hal ini menunjukkan bahawa pihak kerajaan peka akan pentingnya institusi kekeluargaan dalam membantu pembangunan negara kerana rakyat yang cemerlang dilahirkan dalam keluarga yang harmoni dan sejahtera.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa April 2016)

Posted in: Fokus

HILANGNYA PEGANGAN HIDUP BERKELUARGA

SIRI keganasan terhadap kanak-kanak di negara kita dewasa ini seolah-olah tiada penyudahnya. Isu keganasan terhadap ibu bapa juga semakin bertambah bilangannya setiap hari. Belum lagi kita membuka pekung di dada, sebanyak mana kes suami memukul isteri yang akhirnya membawa perceraian dan robohnya institusi kekeluargaan. Hampir setiap hari ada sahaja berita ataupun laporan berkaitan isu ini, baik di media cetak mahupun di media elektronik.

Di manakah rasa kasih sayang dan tanggungjawab mereka terhadap darah daging mereka sendiri? Apakah punca yang menyumbang kepada masalah sosial sebegini dalam masyarakat kita  dan ke manakah hilangnya nilai kasih sayang dalam masyarakat kita? Punca sebenarnya adalah hilangnya nilai kemanusiaan dalam hati manusia. Sistem kekeluargaan dalam masyarakat kita nampaknya semakin goyah dan sedang menuju ke tahap yang cukup berbahaya. Masalah sosial ini jelas mencerminkan tahap dan kedudukan sebenar institusi kekeluargaan di negara kita yang begitu rapuh dan pincang. Kejadian sebegini membawa kita kepada beberapa persoalan penting yang perlu dirungkai dan ditangani dengan segera. Jika terus leka, dikhuatiri budaya ini akan menghancurkan terus nilai kemanusiaan dalam masyarakat kita suatu hari kelak.

Pada masa yang sama, masyarakat juga dilihat dewasa ini lebih mementingkan kebendaan yang menyebabkan kita semakin lalai dan melupakan nilai kasih sayang yang selama ini menjadi tunjang dan tulang belakang sebuah keluarga. Perasaan sayang, cinta, ambil berat dan saling hormat-menghormati semakin terhakis. Itulah harga yang terpaksa kita bayar untuk menikmati kemajuan dan pembangunan yang dimiliki sekarang. Apakah kita boleh berbangga dengan kemajuan sebegini?

Anggota keluarga merupakan orang yang paling penting dalam hidup. Sesebuah keluarga biasanya terdiri daripada bapa, ibu dan anak yang dinamakan keluarga asas. Selain keluarga asas, terdapat juga anggota keluarga kembangan yang terdiri daripada datuk, nenek, bapa saudara, sepupu, dan anggota keluarga lain. Hubungan sebuah keluarga akan lebih kukuh dan mesra apabila anggota keluarga saling memahami antara satu sama lain.

Kasih sayang memainkan pengaruh besar dalam kehidupan dan menjadi sebahagian daripada keperluan psikologi manusia. Perasaan ini merupakan satu cetusan emosi terhadap sesuatu atau seseorang. Kasih sayang melibatkan suasana, sikap dan harapan seseorang terhadap seseorang atau sesuatu yang lain. Kasih sayang dapat dilahirkan melalui tingkah laku, perhatian, pengorbanan dan persefahaman.

Kasih sayang akan kekal dalam diri individu jika dicurahkan atas dasar penghormatan kerana tanpa penghormatan akan wujud ketidakseimbangan dan ketidakselesaan dalam perhubungan termasuklah akan berlaku konflik dan ketegangan. Ikatan kasih sayang akan bertambah kuat jika terdapat terdapat persamaan nilai yang dipegang kerana semakin serupa nilai hidup seseorang itu maka semakin mudah dan kuat sesuatu jalinan perhubungan yang akhirnya wujud kebahagiaan dan kemesraan dalam sesebuah institusi kekeluargaan.

Salah satu faktor yang mempengaruhi perkembangan dan pembangunan sahsiah belia ialah institusi keluarga. Institusi keluarga memainkan peranan penting dalam setiap perkembangan anak dari kecil hingga dewasa. Rumah yang mesra dan harmoni menggalakkan perkembangan sahsiah yang sihat. Kasih sayang, layanan, asuhan dan perhatian yang diberikan ibu bapa secara langsung membantu proses perkembangan sahsiah yang positif.

Haziah Che Husin

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa April 2016)

 

Posted in: Nota Editor

KULIT BUKU KULIT MANUSIA

Oleh Nor Azida Ishak

Sebuah buku kecil bersaiz poket yang lusuh, dengan lebarnya tidak melebihi panjang tapak tangan seorang lelaki dewasa adalah antara bahan aneh yang tersimpan dalam koleksi perubatan antik di Surgeons’ Hall Museum, Edinburgh, Scotland. Buku ini berwarna coklat kehitaman, mempunyai tekstur kulit yang kasar dan menggerutu, serta tulisan keemasan yang semakin pudar ditelan zaman. Jika dipandang dari jauh, kelihatan seperti sebuah buku lapuk yang biasa. Namun jika dilihat dengan lebih dekat, tertera secara samar-samar ayat yang menjadikan buku kecil ini sangat istimewa, iaitu “BURKE’S SKIN POCKET BOOK” (Buku Poket Kulit Burke) dan “EXECUTED 28 JAN 1829” (Dijatuhkan Hukuman Bunuh 28 Jan 1829).

Latar belakang sejarah kulit buku kecil ini sebenarnya mengagumkan. Kulit buku ini diperbuat daripada kulit seorang pembunuh bernama William Burke. Burke dan rakan penjahatnya William Hare, dalam masa 10 bulan antara tahun 1827 dan 1828, bertindak menculik dan membunuh 16 mangsa bagi tujuan menjual tubuh mayat itu kepada seorang ahli anatomi bernama Dr Robert Knox.

Sebelum tahun 1832, bilangan kadaver (mayat manusia yang diawet untuk kajian bedah dan subjek anatomi) sangat sukar diperoleh di sekolah-sekolah perubatan Britain. Keadaan semakin mencabar apabila subjek sains perubatan menjadi semakin popular pada masa itu. Kebiasaannya, mayat diperoleh dengan mengambil tubuh para penjenayah yang sudah dijatuhkan hukuman mati, tetapi kaedah ini sudah tidak mampu lagi menampung bilangan permintaan yang terlalu tinggi. Burke dan Hare mengambil jalan mudah dengan membunuh sebanyak mungkin mangsa bagi mendapatkan wang daripada Dr Robert Knox. Mereka akhirnya berjaya ditangkap selepas salah seorang penumpang rumah tumpangan yang diduduki mangsa ke-16, Mary Docherty melaporkan terlihat mayat Docherty di bawah katil.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa April 2016)

TIPIS NILAI KASIH SAYANG

Oleh Noor Azam bin Abdul Rahman

 Keluarga adalah segala-galanya”. “Keluarga merupakan perkara pertama yang saya fikirkan”. “Tanpa keluarga, siapalah kita?” Itulah ungkapan yang biasa kita dengar jika berbincang tentang isu keluarga. Banyak anggota masyarakat yang sedar tentang kepentingan keluarga dalam kehidupan masing-masing. Seseorang yang normal pastinya akan sentiasa menyedari kepentingan keluarga sebagai elemen terpenting yang mempengaruhi kejayaan ataupun kegagalan seseorang.

Walau bagaimanapun, isu keluarga pada masa ini seolah-olah bertentangan dengan prinsip serta fitrah manusia yang normal. Biarpun masyarakat sedar tentang kepentingan keluarga dalam diri mereka, masih lagi wujud isu kekeluargaan yang menyentuh jiwa yang berlaku dalam masyarakat. Dewasa ini, masih berlaku kes yang melibatkan keruntuhan nilai kekeluargaan sehingga berlaku perceraian dalam kalangan ibu bapa muda. Kelihatannya masalah sosial dalam kalangan remaja berpunca daripada masalah pada peringkat unit kecil dalam masyarakat, iaitu keluarga.

Isu tipisnya kasih sayang kepada keluarga yang berlaku dalam masyarakat kini telah memberikan kesan yang tidak baik terhadap persediaan negara untuk muncul sebagai negara maju yang hebat teknologinya dan pada masa yang sama, masih mampu mengekalkan keharmonian dalam keluarga. Harapan yang tinggi ini, yang telah digariskan sebagai matlamat utama dalam Wawasan 2020, tidak akan berjaya jika isu tentang kesejahteraan keluarga tidak ditangani dengan sebaik-baiknya oleh semua pihak.

Jika dilihat perangkaan jumlah perceraian yang dikeluarkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dalam tempoh beberapa tahun belakangan ini, didapati berlaku pertambahan yang ketara. Pada tahun 2004, sebagai contohnya, jumlah perceraian bagi pasangan Islam melibatkan 24 207 pasangan. Jumlah ini bertambah kepada 56 760 pasangan pada tahun 2012. Berdasarkan perangkaan tersebut, pasangan yang bercerai pada setiap tahun bertambah dengan jumlah yang besar. Laporan yang telah dikeluarkan oleh Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM) pula menunjukkan bahawa pertambahan jumlah kes perceraian ini meningkat sebanyak 2.3 kali ganda sejak tahun 2004 sehingga tahun 2014.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa April 2016)

Posted in: Fokus

DARI KUALA LIPIS KE KUALA LUMPUR

Oleh Fauzan Zain

HATINYA terpikat untuk melanjutkan interaksi dengan pemanggil di gagang. Intonasi suara yang lembut dan tenang menyenangkan hatinya. Dia bangkit dari kerusinya dan beralih menuju ke sebatang pohon untuk meneruskan talian tanpa gangguan. Banir yang timbul di atas permukaan tanah mengalas punggungnya. Salam dijawab. Dia berharap panggilan ini tidak membawa khabar buruk.

Dia sekadar ketawa kecil tatkala mendengarnya. Bahunya terhenjut-henjut sedikit. Ekor matanya menjeling rakan di bawah dewan terbuka. Seketika talian diam. Dia tidak ingin berkata apa-apa lagi selain terus menerima dan mengesahkan kehadiran pada tarikh sekian. “Tidak mengapa, dia sanggup untuk melakukan apa-apa sahaja untuk hadir walaupun hari-hari depan mungkin menghalang, ” fikirnya.

Tubuhnya disandarkan pada batang pohon. Telefon bimbitnya diseluk kembali ke dalam poket. Kuah merah sardin yang tadinya melekat lembap di jemarinya tampak mengering. Aromanya menusuk seperti baru keluar dari tin. Semakin banyak pula yang beratur untuk membasuh pinggan dan cawan pada paip yang sebatang itu. Terpaksalah dia menunggu giliran panjang untuk mencuci tangan dan pinggan miliknya.

Dia keliru dan bagai tidak mahu meraikan perasaan gembira dengan khabar kejayaannya. Dalam hati, dia mempersoalkan cara karyanya itu dapat diangkat sebagai penerima hadiah. Dia teringat kembali proses penulisannya. Segalanya bermula daripada idea yang tidak seberapa dan biasa-biasa sahaja menurut pandangannya. Sewaktu menaip patah-patah perkataan itu, dia hanya berkain sarung dan tidak berbaju di bilik tidur.

Wajah manis rakan perempuan yang pernah ditemuinya tahun lalu di sebuah bengkel penulisan selama seminggu menjengah lagi. Setiap butir kata yang didengarnya masih basah dalam ingatan. Lewat malam itu, dia berjaya menoktahkan titik akhir sebuah cerpen. Cerpen pertama yang ditulisnya di bangku sekolah. Tidak pernah memikat guru bahasa Melayunya apalagi untuk memperoleh “A”. Dengan rasa malu yang dibuang jauh-jauh, cerpen itu disuakan kepadanya dengan kedua-dua mata terpejam.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa April 2016)

 

CENDAWAN SISIR

Oleh Hashim Latiff

DEMI ibu yang disayangi dan pelajaran yang mesti diteruskan, Hilman meneruskan hasratnya untuk ke Bukit Tiga Beradik. Dia hendak mencari cendawan sisir. Biarpun harga cendawan itu ketika ini tidaklah semahal harga barangan yang lain, dia tetap mencarinya. Dia hendak menjual cendawan tradisional itu dipasar pagi, berdekatan dengan Sungai Kuala Jambu.

Hasil jualan itu akan digunakan untuk mengubati sakit ibu. Ibu cedera ketika turun daripada teres selepas memunggah susu getah. Kaki ibu tiba-tiba sahaja terpijak tunggul senduduk yang tajam. Ibu tidak tahu macam mana kejadian itu oleh terjadi. Seingat ibu, kawasan itu tidak ada tunggul. Jalan itu sudah biasa dilalui oleh ibu. Sebagai akibatnya, kaki ibu bengkak dan bernanah. Hilman telah membawa ibu ke klinik kesihatan. Alhamdulillah, nampaknya sudah ada perubahan di kaki ibu. Untuk sehari dua ini, Hilmanlah yang mencari sumber pendapatan untuk menyara insan yang berhati mulia itu. Kata Ustaz Dasuki, memuliakan ibu bapa menyamai pahala haji dan umrah. Memuliakan ibu bapa juga menghasilkan kenikmatan syurga. Allahuakbar. Hilman mengidamkan semua itu.

Biarlah hari ini dia bersusah demi ibu yang melahirkannya. Dia tahu, kesusahan dan kepayahan itu akan berakhir juga pada suatu hari nanti. Ketika ibu sedang bertarung dengan kesakitan, biarlah dia yang mencari sedikit rezeki. Ayah sudah lama pergi selepas cedera teruk saat bertarung dengan Pak Belang di hutan Bukit Kecupu. Semua itu ujian. Hilman tahu. Ujian itu sering kali berlaku terhadap apa-apa yang disayangi. Allah memberinya seutas ujian dan dia mesti melepasi ujian itu dengan apa-apa cara sekalipun demi ibu dan dirinya.

“Engkau nak cari cendawan sisir di situ?” Ada kebimbangan dalam diri Aqim.

“Kenapa?” Hilman merenung ke muka Aqim.

“Ngah Muin kata di kawasan itu ada ular tedung selar besar!” Aqim meyampaikan apa-apa yang didengarinya.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa April 2016)

PEMBELAJARAN KOMSAS DAN DUNIA KESUSASTERAAN NEGARA

Oleh Salleh Hashim

AKRONIM KOMSAS itu sendiri hampir sahaja membuat kita terlupa tentang maksud asal istilah tersebut. KOMSAS ialah akronim untuk Komponen Sastera yang diajarkan sebagai sebahagian daripada sukatan pelajaran mata pelajaran Bahasa Melayu di Malaysia. KOMSAS diperkenalkan pada tahun 1999. Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah menetapkan teks yang wajib dipelajari dan diuji dalam peperiksaan awam.

Pelaksanaan KOMSAS di sekolah dijalankan secara berperingkat-peringkat mulai Mac tahun 2000 bagi murid tingkatan satu dan empat, tahun 2001 bagi tingkatan dua dan lima, serta tahun 2002 bagi tingkatan lima. Dengan terlaksananya dasar ini, maka semua murid daripada tingkatan satu hingga tingkatan lima telah mendapat pendedahan asas mengenai sastera Melayu. Mulai 2015, teks KOMSAS sedia ada telah ditukar kepada teks yang baharu bermula dengan tingkatansatu dan empat, 2016 tingkatan dua dan lima, dan 2017 tingkatan tiga.

Setelah 17 tahun pelaksanaan KOMSAS, jelas kepada kita bahawa teks yang dipilih bagi kesemua genre merangkumi atau mencakupi pelbagai tema. Tema tersebut tentunya membawa kesan positif terhadap perkembangan mata pelajaran Bahasa Melayu itu sendiri, juga kepada remaja dan pelajar yang terlibat. Bahasa Melayu kini tidak terhad kepada penulisan karangan, tatabahasa dan pemahaman sahaja. Bahasa Melayu turut diperkukuh dengan aspek kesusasteraan yang dengan sendirinya mengangkatnya menjadi semakin mantap.

Kehadiran KOMSAS juga telah berjaya mengukuhkan dan meningkatkan minat membaca dalam kalangan remaja. Membaca dan mata pelajaran bahasa ibarat irama dan lagu yang tidak dapat dipisahkan. Pelajar sekurang-kurangnya dapat menikmati keseronokan dunia pembacaan apabila mereka menghayati pelbagai karya daripada pelbagai golongan penulis dari seluruh pelosok tanah air. Kasut Kelopak Jantung, Istana Menanti, dan Di Hadapan Pulau merupakan beberapa judul karya yang pasti menggamit minat membaca dalam kalangan remaja di sekolah. Selain itu, KOMSAS ternyata dapat menarik minat pelajar mengenal, menghayati, dan menghargai karya sastera bagi mengukuhkan kemahiran mendengar dan bertutur, membaca, dan menulis mereka.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa April 2016)

Posted in: Isu Semasa

MENAJAMKAN MATA PENA

Oleh Mahaya Mohd. Yassin

Puisi yang terpilih untuk bulan ini menyerlahkan kepelbagaian pengalaman yang dihimpun sepanjang kehidupan. Pengalaman tersebut mematangkan penulis sehingga menampakkan gaya dan cara yang mantap untuk menangani ujian dan dugaan yang melanda.

Dari segi isi, setiap puisi berjaya memetik kisah yang relevan untuk dijadikan iktibar untuk diri dan khalayak pembaca.

Penggunaan kata, ungkapan, dan ayat terasa puitis serta menampakkan hasil yang berkualiti.

Sajak “Langkah Perjuangan”, walaupun pendek tetapi padat dan menarik. Penulis dengan bijaksana mengungkapkan pelbagai halangan yang telah ditempuh, namun masih tidak berputus asa untuk meneruskan perjuangan.

Baris pertama rangkap tiga, Siapalah aku lelaki kerdil? sedikit mengganggu emosi pembaca. Hal ini sedemikian kerana penulis mengaku kekerdilannya dirinya sedangkan pembaca telah mengiktiraf kegigihannya untuk meneruskan perjuangan.

Baris ini akan lebih berfungsi apabila ayat tersebut ditukar menjadi, Akulah lelaki bersemangat… .

Sajak “Masih Adakah Ruang” pula menitipkan hal kegagalan meneruskan ikatan persahabatan. Namun, dengan semangat waja, penulis ini juga tetap yakin akan hasratnya untuk memperbaiki persahabatan tersebut.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa April 2016)

Posted in: Ulasan Puisi

PETUA MERANCANG KEJAYAAN

Oleh Osman Affan

KEJAYAAN mempunyai definisi yang berbeza bagi setiap orang. Ada orang yang mendefinisikan kejayaan sebagai hidup yang mempunyai harta yang melimpah-ruah. Ada yang mendefinisikan kejayaan dengan hidup yang sihat dan keluarga yang bahagia. Ada orang yang mendefinisikan kejayaan sebagai kebolehan untuk menjatuhkan atau menggagalkan orang lain.

Namun begitu, sebagai pelajar, kejayaan selalunya didefinisikan sebagai mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan. Adakah sesuai kita gunakan ukuran sebegini sebagai definisi kejayaan? Katakan anda mahu berjaya dan kejayaan bagi anda ialah mendapat keputusan peperiksaan yang cemerlang.

Setelah anda mendefinisikan maksud kecemerlangan buat diri, akan timbul soalan yang sangat besar dalam minda anda. Bagaimanakah anda boleh mengecap kejayaan tersebut?

Terdapat tiga langkah yang boleh diambil untuk mencapai kejayaan. Langkah pertama ialah and aperlu tahu akan apa-apa yang dimaksudkan dengan kejayaan. Berapa banyak pelajar yang gagal mencapai kejayaan kerana tidak pernah berfikir dengan jelasnya maksud kejayaan buat mereka?

Berita baik untuk anda ialah anda sudahpun melakukan langkah pertama pada awal artikel ini. Kejayaan buat anda yang ingin kita bincangkan di sini ialah mendapat keputusan peperiksaan yang cemerlang. Jelas, bukan? Jika anda mahu lebih jelas, tulis di atas kertas keputusan bagi setiap subjek yang anda inginkan. Tulis gred dengan markahnya sekali.

Langkah kedua perlu dilakukan ialah membuat senarai dua perkara. Perkara pertama ialah senarai aktiviti yang perlu and alakukan untuk mendapat keputusan peperiksaan yang cemerlang. Senaraikan sebanyak mungkin tentang perkara ini. Jika boleh, senaraikan antara 20 hingga 40 perkara yang boleh anda lakukan sekarang agar anda mendapat keputusan peperiksaan yang cemerlang. Hal ini akan memberi anda gambaran dan panduan ke arah mencapai matlamat untuk mendapat keputusan yang cemerlang.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa April 2016)

 

Posted in: Motivasi Diri

UNIVERSITI YANG BOLEH DIBAWA KE MANA-MANA

Oleh Kamal Sujak

MINAT terhadap fesyen dan telefon pintar menjadi keterujaan kepada para remaja. Oleh itu, ketahuilah bahawa membaca itu merupakan gaya hidup yang perlu ada jika anda ingin berjaya dan berilmu dalam segala bidang yang anda minati. Membaca mampu mewujudkan nilai tambah terhadap minat individu kerana setiap perkara di dunia ini mempunyai sumber maklumat khusus atau buku yang diterbitkan mengenainya.

Istilah gaya hidup pada asalnya dicipta oleh ahli psikologi Austria, Alfred Adler, pada tahun 1929. Pengertiannya yang lebih luas, sebagaimana yang difahami pada hari ini, mula digunakan sejak tahun 1961. Tingkah laku dan amalan gaya hidup merupakan campuran tabiat, cara lazim membuat sesuatu, serta tindakan berdasarkan logik. Gaya hidup biasanya membayangkan sikap, nilai, dan pandangan dunia seseorang. Oleh itu, gaya hidup ialah cara untuk memupuk konsep kendiri serta mencipta simbol kebudayaan yang menggemakan identiti peribadi. Namun begitu, bukan semua aspek gaya hidup bersifat sukarela sepenuhnya. Sistem sosial dan teknikal di sekeliling boleh menyekat pilihan gaya hidup serta simbol yang dapat digunakan untuk menonjolkan gaya hidup kepada orang lain dan diri sendiri.

Bayangkanlah jika kita mampu memperuntukkan hanya 30 minit untuk membaca setiap hari dan apakah yang akan kita peroleh dengan pelaburan masa itu untuk tempoh setahun? Sudah pasti banyak sekali perkara baharu yang akan kita pelajari dan memberikan manfaat untuk kehidupan kita.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa April 2016)

 

Posted in: Remaja Cemerlang