Home » 2016 » June

Satu Identiti Harmonis

NEGARA yang mempunyai kepelbagaian budaya, seperti Malaysia, tidak terlepas daripada perselisihan perkauman yang mencetuskan konflik dan mengakibatkan peristiwa berdarah perit yang pernah melanda negara. Peristiwa 13 Mei 1969 merupakan titik “pembentukan” semula negara Malaysia. Pergeseran antara kaum yang menghimpit telah menarik kerajaan Malaysia untuk menggandakan usaha bagi menyelesaikan gelojak “panas” perkauman dengan harapan peristiwa berdarah ini tidak berulang kembali. Sekiranya peristiwa ini berulang, maka akan terpalitlah pelbagai pandangan negatif dari luar yang menggambarkan tiadanya kesepaduan, toleransi, dan keharmonian dalam kalangan masyarakat Malaysia yang pelbagai kaum.

Budaya dibahagikan kepada dua jenis, iaitu budaya bersifat kebendaan dan budaya yang bersifat bukan kebendaan. Budaya kebendaan adalah seperti peralatan yang dapat memberikan simbol dan makna kepada orang lain dan bersifat konkrit, manakala budaya bukan kebendaan ialah kepercayaan, adat istiadat dan undang-undang. Budaya ialah pencorak yang membentuk imej luaran dan dalaman sesuatu masyarakat. Budaya berperanan membina imej negara ke arah mewujudkan keperibadian serta identiti dan memupuk kesedaran kebangsaan bercirikan kerohanian, kemanusiaan, spiritual dan mental. Kepelbagaian budaya pula merupakan cara hidup manusia yang dibentuk supaya dapat berinteraksi dan menyesuaikan diri dengan masyarakat dan alam sekitar.

 Masyarakat yang yakin kepada budayanya akan menunjukkan rasa hormat dan patuh kepada amalan dan larangan yang terdapat dalam budaya tersebut. Oleh itu, amalan positif atau negatif masyarakat bergantung pada sejauh mananya sistem budaya yang dilaksanakan dan kekuatan unsur yang terdapat dalam sesuatu budaya. Budaya membawa ciri boleh dipelajari, dikongsi, bersifat sejagat, boleh diwarisi, sentiasa berubah, simbolik dan pandangan semesta.

Malaysia merupakan negara yang mempnyai pelbagai kaum yang mempunyai budaya, adat resam dan ciri keistimewaan tersendiri. Kepelbagaian budaya ini telah membentuk satu identiti Malaysia yang harmonis sifat majmuk masyarakat kita.

Langkah Kementerian Pendidikan Malaysia memperkenalkan kembali Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan pada tahun 2005 memang tepat pada masanya. Tema yang mengambil kira keperluan kepelbagaian kaum di negara ini urut ditampilakn dalam subjek ini. Pendidikan pelbagai budaya seperti ini merupakan proses untuk membentuk cara hidup yang menghormati dan bertoleransi terhadap kepelbagaian budaya yang hidup di tengah-tengah masyarakat yang berbilang kaum. Pendidikan pelbagai budaya merupakan benteng akhir yang menjadi persediaan kerajaan untuk menghadapi konflik sosial melalui kesatuan bangsa yang diharapkan tidak mudah patah dan retak. Pendidikan pelbagai budaya bukanlah untuk menghilangkan perbezaan tetapi meraikannya, menghilangkan prasangka, menimbulkan dialog, mengenal perbezaan sehingga timbulnya rasa saling menghargai. Dengan itu, konflik yang muncul daripada transformasi dan reformasi sosial dapat dikelolakan secara bijaksana dengan pengukuhan nilai kepelbagaian budaya dalam diri bermula daripada diri anak muda pewaris bangsa.

Haziah Che Husin

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Jun 2016)

Posted in: Nota Editor

Seoul, Korea Selatan

Oleh Pamella Lanyau

ENJIN pesawat Airbus A320-300 milik Air Asia D7506 dimatikan di hangar pintu 109 Lapangan Terbang Antarabangsa Incheon pada pukul lapan pagi setelah lebih enam jam menujah awan dalam kepekatan malam dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2. Di dalam kapal terbang yang sarat dengan penumpang, pramugari mengedarkan dua jenis borang yang perlu diisi untuk diserahkan semasa ketibaan. Setelah setengah jam menunggu giliran dalam barisan untuk proses imigresen di Terminal 3, akhirnya penulis bersemuka dengan pegawai imigresen tanpa senyuman, bertanyakan soalan ringkas, mengambil cap jari elektronik, dan merekodkan gambar secara digital. Tanpa melengahkan proses, buku merah biometrik bertanda jata negara Malaysia dicap memberikan kebenaran untuk melawat Korea Selatan selama 90 hari tanpa visa. Sejujurnya, situasi begitu sentiasa menambah rasa teruja ketika berada di negara asing. Kerisauan, sekiranya tidak dibenarkan masuk atas apa-apa sahaja alasan pihak berkuasa, bertukar lega kerana menurut pengalaman, apa-apa sahaja boleh berlaku di pintu masuk negara asing.

Kaunter maklumat di lapangan terbang merupakan perpustakaan yang dilengkapi segala perkara yang harus diketahui tentang sesebuah negara. Fungsinya memberikan maklumat, menjawab pertanyaan pelawat yang hilang arah, dan jika bernasib baik, di situlah tersusun risalah pelbagai institusi yang ingin mempromosikan produk dan perkhidmatan mereka. Bagi penulis, pelan bandar dan peta merupakan sesuatu yang wajib diambil di akunter tersebut kerana setiap satunya mempunyai kelebihan tersendiri melalui petua yang diselitkan. Dua lagi majalah percuma penulis ambil untuk dijadikan sebagai bahan bacaan semasa dalam perjalanan ke pusat bandar.

Terdapat pelbagai pilihan untuk ke pusat bandar Seoul dari Lapangan Terbang Incheon. Sebagai contohnya, AREX, tren ekspres yang seangkatan dengan ERL Express jika di Kuala Lumpur, yang terpantas antara semua kemudahan awam, sudah pasti juga yang termahal. Penulis memilih untuk menaiki bas kerana perkhidmatan pengangkutan termurah untuk ke tempat penginapan di  Myeongdong.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa 2016)

Martabatkan Golongan Orang Kurang Upaya

Oleh Samat Buang

DALAM masyarakat Malaysia, individu istimewa itu lebih merujuk individu yang berbeza daripada individu atau orang lain yang normal. Dalam erti kata lain, individu istimewa ialah mereka yang mempunyai kecacatan atau yang tidak memiliki keupayaan secara normal seperti individu normal. Atas sebab ini jugalah, mereka digolongkan dalam kategori orang kurang upaya (OKU) atau orang kelainan upaya.

Golongan OKU ialah sebahagian daripada anggota masyarakat yang mempunyai hak sama rata dan tidak sesekali dilihat sebagai golongan yang lemah. Secara ringkasnya, individu dengan ketidakupayaan didefiniskan sebagai kategori individu yang mempunyai masalah dari segi pembelajaran, emosi dan tingkah laku, masalah pendengaran atau penglihatan, masalah bahasa dan komunikasi, masalah fizikal dan kesihatan, autisme, pintar cerdas atau berbakat, dan juga masalah yang berkaitan dengan fungsi kognitif. Berdasarkan definisi tersebut, terdapat pelbagai kategori OKU dan pengelasan mereka berdasarkan pada kelainan dalam keupayaan atau ketidakupayaan mereka.

Definisi OKU digunakan untuk menggambarkan kelainan upaya seseorang itu sebagai individu dengan keupayaan tertentu dan mereka itu amat berbeza sekali atau lebih teruk ataupun lebih hebat daripada individu yang normal. Namun begitu, mereka itu tetap individu manusia yang memiliki hak dan keperluan yang sama, seperti yang dimiliki oleh individu normal. Mereka berhak untuk hidup secara sihat. Mereka berhak dilayan secara adil dan mereka juga berhak belajar, berkerjaya dan berkeluarga, sama seperti individu lain.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Jun 2016)

Posted in: Isu Semasa

Ecorche Spesimen Anatomi Seni Tanpa Kulit

Oleh Ishak Ismail

JIKA anda berpeluang melawati Perancis, jangan lepaskan peluang untuk melawati Muzium Fragonard yang terletak di dalam Ecole Nationale Veterinaire de Maisons-Alfort. Ditubuhkan pada 1766, Muzium Fragonard merupakan muzium tertua di Perancis dan kini menempatkan bahan anatomi purba berbentuk aneh dan pelik. Satu daripada koleksi bahan pameran yang paling menarik di muzium ini ialah ecorche, atau lebih dikenali sebagai figura tubuh manusia yang ditayangkan tanpa kulit untuk memaparkan kesenian otot, sendi, rangka, dan bentuk tulang manusia dengan lebih terperinci.

Hasil kerja ecorche yang paling cantik dan popular menggunakan tubuh manusia sebenar dilakukan oleh Honore Fragonard, pakar perubatan dan ahli anatomi Perancis pada akhir tahun 1760-an. Dilahirkan di bandar Grasse, Fragonard memiliki kepandaian luar biasa sehingga dilantik oleh Louis XV menjadi pengarah sekolah veterinar pertama di dunia, Ecole Royale Veterinaire, pada umur 33 tahun.

Fragonard sangat meminati bidang anatomi dan teratologi (kajian tentang perkembangan embrio yang tidak normal dan kecacatan kongenital), sendi dan tulang haiwan, serta kajian patologi.

Di Ecole, Fragonard menumpukan perhatian kepada usaha mengkaji dan meningkatkan kemahirannya mencipta ecorche. Beliau memulakan koleksi ecorchenya dengan mengawet pelbagai jenis haiwan yang telah ditanggalkan setiap inci kulitnya, sebelum dibedah dengan telitinya. Haiwan itu kemudiannya dimodelkan mengikut gaya tertentu, menunjukkan seakan-akan masih hidup, dan kemudian dipacakkan untuk penelitian lebih lanjut. Ketika rakan sejawatannya merujuk dan mencipta model anatomi tiruan daripada bahan lilin, seramik dan campuran plaster, Fragonard menghabiskan masa bertahun-tahun untuk menghasilkan ecorche yang sempurna dengan menggunakan tubuh manusia dan haiwan yang sebenar.

 ***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Jun 2016)

 

Penulis dan Pembaca Berlaga Bahu di Kota Iowa

Oleh Nisah Haron

SETELAH menjejaki beberapa buah Kota Sastera UNESCO dunia, penulis mendapati bahawa ada sesuatu yang unik bagi Kota Sastera Iowa City ini. Bagi Kota Sastera UNESCO, seperti Edinburgh, Melbourne, Dublin, Norwich dan Reykjavik, pengunjung akan dapat merasakan kewujudan suasana sastera itu melalui objek fizikal yang terdapat di bandar tersebut. Misalnya, bandar Edinburgh penuh dengan kedai buku, tugu penulis, muzium penulis, malah tempat duduk J.K. Rowlings di Elephat Cafe juga ditandakan sebagai “tempat kelahiran Harry Potter”.

Penulis mencari sesuatu yang seperti itu di Iowa City. Tidak banyak binaan yang mengabsahkan kewujudan Iowa City sebagai Kota Sastera. Amerika Syarikat sebagai negara yang relatif baharu berbanding dengan United Kingdom atau Iceland menyebabkan Iowa City mempunyai cara yang berbeza bagi menyatakan bahawa kota ini juga tidak kurang hebat berbanding dengan Kota Sastera yang lain. Kota ini tidak mempunyai tugu penulis, seperti Tugu Oscar Wilde di Merrion Square Park, Kota Sastera Dublin.

Setelah hampir 10 minggu penulis berada di Iowa City, dapat dilihat bahawa sastera merupakan cabang seni hidup dalam jiwa dan diri setiap individu yang berada di bandar ini. Selain kampus Universiti Iowa yang teranyam di dalam bandarnya, aktiviti sasteranya juga demikian. Kedai bukunya tidak banyak, tetapi berani menjual karya sastera. Karya popular dan ringan diletakkan di rak belakang. Pengunjung datang ke Iowa City kerana mahu menghadiri acara sastera atau mencari karya sastera.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Jun 2016)

Posted in: Khas Travelog

Bukan Kupinta Bulan di Awan

Oleh Sara Salwana

JEJAKKU berasa kaku di sini. Di tempat yang belum pernah aku duduki sepanjang hayatku walau aku darah dagingnya. Seingat aku, tidak pernah secalit pun aku merasakan kasihnya, apatah lagi untuk menikmati dakap lembutnya. Untuk memijak istananya yang indah ini aku seperti bermimpi. Dia dan daerah ini tidak pernah pun memandikan aku dengan kasih sayang. Walau aku anaknya. Sekalipun aku tidak pernah mencerna alam kanak-kanakku di sini. Apa-apa lagi untuk mengusap pagiku dengan embun di hujung daun, menyedut sinar suria di kaki langit, serta mendengar alun kicau sang unggas. Untuk menyumbat kerongkongku dengan isi bumi yang ada di sini pun amat mustahil. Aku hanya berpeluang menikmati semua ini ketika bersama-sama nenek dan ibu sahaja. Ternyata, daerah ini pengasingan buat diriku dari alam realiti hidup yang pernah kutempuhi selama ini.

Aku masih ingat, waktu itu di rumah Mak Lang, ibu saudaraku, sedang diadakan majlis kenduri arwah. Berbagai-bagai juadah enak disediakan. Ayam masak merah, dalca, ikan panggang dan air asam, semuanya cukup menyelerakan tekakku. Anganku apabila siap sedia juadah ini dihidangkan, aku akan makan sepuas-puasnya.

Tetapi lelaki yang menggelarkan dirinya ayahku tiba-tiba datang. Memaksa aku mengikutnya, sedang waktu itu selera makanku membuak-buak. Alasanku tidak dipedulikannya. Dia lebih suka memaksaku.

Dek kerana pujukan Mak Teh aku memaksakan diri membolosi tembok yang tidak ingin kumasuki ini. Kesabaran hatiku bagai ditujah mata lembing, terus koyak rabak. Dahulu telah kututup pintu hatiku untuk mendakap manja tubuh sasa itu. Apa-apa lagi menyebut kalimah “ayah” yang sering dipinta aku menyebutnya setiap kali dia datang berkunjung ke rumah Mak Lang.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Jun 2016)

 

Azam Melakukan Kebaikan

Oleh Lokman

YUSOF Qaradhawi berkata: “Mensia-siakan waktu, walaupun hanya sedetik, sama halnya dengan mensia-siakan kehidupan. Bagi seseorang Muslim, sedetik sahaja dia tidak dapat memanfaatkan waktunya, maka akan kehilangan sebahagian daripada kehidupannya.”

Ungkapan itu jelas menunjukkan kepada kita betapa perlunya setiap individu meningkatkan usaha dan nilai kehidupan setiap masa, sehari demi sehari, dan setahun demi setahun sehinggalah meninggal dunia. Setiap detik kehidupan memerlukan hijrah atau perubahan ke arah kebaikan yang tiada hentinya.

 Masa untuk berubah tidak kira waktu. Setiap perkara buruk perlu digantikan oleh kebaikan dengan segera. Mana yang baik dikekalkan atau ditambahkan lagi. Inilah yang dimaksudkan hijrah perlu dilakukan sepanjang masa. Jika kita bertangguh, maka akan ada kebaikan yang dicapai berkurangan jumlahnya berbanding dengan yang sepatutnya atau keburukan akan terus berlaku sehingga menambahkan lagi kerugian.

Namun begitu, kita tentu lebih teruja untuk melakukan perubahan setiap kali angka tahun berubah. Mungkin perubahan itu melibatkan sesuatu azam yang lebih besar dan khusus. Perkara ini tidak salah sekiranya untuk tujuan kebaikan. Tindakan menjadikan sambutan tahun baharu atau awal tahun sebagai pencetus semangat memang digalakkan.

Sesungguhnya, kita harus menerima hakikat bahawa kita telah memasuki satu tempoh masa baharu yang memerlukan semangat, iltizam, dan cita-cita untuk menghadapinya. Hanya orang yang tabah dapat menghadapi setiap cabaran hidup dengan baiknya. Hidup ialah perlumbaan untuk merebut peluang yang ada yang akan dimenangi oleh individu yang pantas dan bijak merebutnya.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Jun 2016)

Posted in: Remaja Cemerlang

Kepelbagaian Budaya dan Impak kepada Negara

Oleh Noor Azam Abdul Rahman

SATU daripada keistimewaan masyarakat Malaysia yang menjadi tarikan utama dunia ialah kepelbagaian budaya. Malaysia yang didiami oleh masyarakat pelbagai pelbagai bangsa, agama, dan etnik telah melahirkan identiti yang menarik kepada negara. Perkara ini, jika dipelihara sebaik-baiknya, akan menjadi aset penting kepada negara, yang akan memberikan impak, bukan sahaja kepada pengukuhan warisan budaya tersebut, malah pembangunan ekonomi, pendidikan, sukan dan sosial negara. Warna-warni kepelbagaian budaya di Malaysia telah merancakkan industri pelancongan dan keusahawanan produk tradisional, memberikan nilai tambah kepada aspek pendidikan individu, mempromosikan sukan rakyat, dan mengeratkan hubungan antara anggota masyarakat.

Kepelbagaian budaya yang terdapat di Malaysia telah memberikan ruang yang besar kepda seluruh rakyat untuk meningkatkan kecenderungan masing-masing untuk kemajuan diri sendiri, masyarakat dan negara. Kerajaan telah merancang pelbagai peluang kepada rakyat yang berminat untuk mengambil kesempatan daripada kepelbagaiam budaya yang ada di Malaysia, melalui agensi kerajaan yang berkaitan. Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan, misalnya, mempunyai agensi yang khusus dalam aspek pelancongan dan kebudayaan. Kementerian ini menyediakan maklumat pelancongan dan kebudayaan, pembangunan kemahiran kebudayaan, tindakan sokongan terhadap sumber pelancongan tempatan dan sebagainya. Semua ini telah memberikan impak kepada peningkatan ekonomi masyarakat dan negara.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Jun 2016)

Posted in: Fokus

Yakin Tetapi Tidak Berlagak

Oleh Osman Affan

Bagi pelajar yang biasa membaca buku motivasi dan menghadiri seminar motivasi, pasti mereka sudah belajar banyak teknik untuk meningkatkan keyakinan diri. Antara yang dipelajari termasuklah jika mahu merasa lebih yakin, anda perlu berani memuji diri sendiri. Anda juga perlu berani mengaku bahawa anda orang yang sangat hebat dan pasti boleh berjaya.

Teknik ini sangat bagus jika diaplikasikan. Namun begitu, ada masanya teknik ini digunakan dengan cara yang tidak tepat sehingga membuat anda kelihatan seperti orang yang sombong dan berlagak. Bayangkan anda berkata begini di hadapan kawan-kawan anda, “Aku pelajar yang bijak, genius, dan paling pandai di sekolah ini!” Bayangkan reaksi mereka. Adakah mereka akan terfikir bahawa anda orang yang positif dan bermotivasi tinggi atau anda sombong, suka cakap besar dan patut dijauhi?

Adakah hal ini bermaksud teknik motivasi memuji diri sendiri tidak bagus atau tidak berkesan? Mari kita bincangkan. Dari sudut psikologi dan keyakinan diri, memuji diri sendiri dan mengeluarkan kenyataan hebat tentang diri sendiri merupakan teknik yang terbukti berkesan. Teknik ini mampu meningkatkan keyakinan diri. Namun begitu, teknik ini juga boleh memberikan kesan yang negatif apabila anda menggunakannya di hadapan kawan atau sesiapa yang tidak dikenali.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Jun 2016)

Posted in: Motivasi Diri

Memetik Faedah, Menitip Ibrah

Oleh Mahaya Mohd. Yassin

UNTUK menghasilkan sesebuah sajak, penulis perlu bijak memetik isi yang relevan, diolah rapi dengan menggunakan bahasa yang mantap dan santun. Karya ini kemudian disemak dari semua aspek agar memberikan manfaat kepada masyarakat. Dalam konteks ini, sajak yang berfaedah biarlah yang memberikan ibrah. Ibrah mengajak manusia merenung dan berfikir tentang sesuatu yang dapat dimanfaatkan.

Sajak pada kali ini merakamkan pelbagai rencam kehidupan. Penulis turut memilih idea/isi yang ditimba daripada realiti dan juga imaginasi masing-masing. Hal ini amat biasa. Yang patut ditekankan ialah pilihan kita itu mestilah digilap sehingga bercahaya dan bermakna. Pembaca memperoleh kepuasan kerana tersisip ilmu dan kemahiran.

Sajak “Memburu Cerlang Kerdipan Bintang” amat ringkas, namun mantap dan membekas ingatan dan harapan. Inti pati hal perjuangan yang mendepani pelbagai keadaan sukar disoroti dengan gaya bahasa yang santun dan bertenaga. Kita perhatikan gaya penulis mengungkapkan kesukaran yang dihadapinya:

Kutiti dingin embun

menyeberangi lebar tasik malam

menyuntikkan getir

dalam suam selimut tidur

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Jun 2016)

Posted in: Ulasan Puisi