Home » 2016 » July

Bosnia Herzegovina Bangun Kembali

Oleh Siti Raba’ah Hamzah

BOSNIA terletak bersebelahan dengan Serbia di timur, Montenegro di selatan, dan Croatia di barat dan utara. Bosnia merupakan sebahagian daripada negara Balkan. Semua negara dalam Balkan hanya dikenali selepas Bosnia terlibat dalam perang saudara dengan Croatia dan Serbia dari tahun 1990 hingga 1995. Seluruh dunia menyaksikan kekejaman, permusuhan, dan kesengsaraan penduduk Balkan, terutamanya penduduk Bosnia, kerana perebutan kawasan oleh sebahagian besar pemimpin.

Sejarah negara Bosnia Herzegovina bermula selepas presiden Yugoslavia, Tito, dengan sistem komunisnya menghadapi konflik ekonomi dan etnik serta tuntutan penduduknya untuk bebas mentadbir negara masing-masing pada tahun 1991. Yugoslavia terbahagi kepada Serbia, Croatia, Slovenia, Macedonia, Montenegro dan Bosnia Herzegovina. Bosnia Herzegovina terdiri daripada Bosnia di bahagian utara dan Herzegovina di bahagian selatan. Keluasan negara ini kira-kira 26 000 km persegi. Bentuk muka buminya bergunung-ganang dengan kemuncaknya dilitupi salji pada setiap musim sejuk.

 Kembara penulis bermula di Sarajevo. Menurut Mallek, pemandu pelancong yang juga mangsa peperangan itu, perang saudara menyaksikan banyak rakyat terbunuh. Mallek juga kehilangan sebahagian besar daripada daripada kaum keluarganya. Penulis berpeluang menelusuri Terowong Dobrinja yang terletak berhampiran dengan lapangan terbang Sarajevo. Terowong ini menjadi laluan rahsia penduduk Bosnia sewaktu peperangan untuk menyelamatkan diri serta mendapatkan bekalan makanan dan keperluan lain dari kawasan bebas perang di utara Sarajevo.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Julai 2016)

Bahang “Kerapuhan” Sistem Semula Jadi

PEMBANGUNAN pesat yang berlaku menjadi pemangkin pertumbuhan sosioekonomi penduduk. Tidak dinafikan bahawa setiap pembangunan yang berlaku pastinya akan memberikan kesan kepada kelestarian alam sekitar, sama ada di bandar ataupun desa. Pertalian antara pembangunan ekonomi dengan perubahan alam sekitar merupakan hubungan yang kompleks. Hal ini dikatakan demikian kerana hubungan ini melibatkan semua aspek kehidupan manusia yang secara langsung berinteraksi dengan alam sekitar.

Pada hakikatnya, alam sekitar amat penting kepada manusia. Alam sekitar bukan sekadar membekalkan manusia dengan keperluan asas kehidupan, seperti udara, air dan makanan, tetapi yang lebih penting, evolusi dan kelangsungan sistem hidup manusia itu sendiri bergantung pada alam sekitar. Pemilikan sumber alam yang banyak di sesebuah negara dapat menggambarkan taraf pembangunan negara tersebut. Hal ini dikatakan demikian kerana pembangunan ekonomi negara bergantung pada ketersediaan sumber alam sekitar. Banyak tamadun manusia pupus sebagai akibat kegagalan mendapatkan bekalan sumber alam sekitar secara berterusan dan dalam situasi tertentu, perubahan yang berlaku menjejaskan keupayaan manusia untuk membangunkan alam sekitar.

Pertambahan bekalan sumber alam yang lebih banyak diperlukan bagi menampung pertambahan bilangan penduduk. Namun begitu, sejak beberapa tahun belakangan ini, telah wujud beberapa masalah yang berkaitan dengan alam sekitar. Keadaan ini menyebabkan wujudnya impak terhadap alam sekitar dan kehidupan manusia sendiri. Sebagai contoh, kemerosotan kualiti alam sekitar memberikan kesan terhadap kesihatan, manakala kemerosotan kualiti sumber alam pula mengakibatkan ketidakamanan di sesebuah kawasan atau negara kerana sumber alam penting untuk kegunaan domestik dan juga sumber makanan. Setelah tersedar daripada bahang bahana ini, satu langkah drastik mula dijalankan.

Umum mengetahui bahawa Malaysia menjanakan 33 ribu tan sisa pepejal (dalam bentuk sampah) setiap hari dengan hanya 10.5 peratus yang dikitarkan semula, manakala selebihnya dilupuskan di tapak pelupusan. Faktor kadar kitar semula yang rendah berlaku kerana sikap rakyat yang tidak mengamalkan pengasingan sisa. Yang terbaharu, pengguna di Kuala Lumpur, Putrajaya, Pahang, Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Perlis, dan Kedah sudah menerima surat ingatan daripada syarikat konsesi pelupusan sisa pepejal di kawasan masing-masing untuk melakukan pengasingan sisa pepejal di “punca” (bukan hanya di rumah, tetapi juga di semua premis) dengan  menggunakan kaedah 2 + 1 ketika membuang sampah. Walau bagaimanapun, untuk tempoh empat bulan, iaitu sehingga akhir tahun ini, hanya notis peringatan diberikan kepada pengguna yang gagal melaksanakan arahan tersebut bagi membolehkan mereka menyesuaikan diri dengan pelaksanaan sistem baharu itu.

Kesedaran manusia untuk melindungi alam sekitar sangat penting. Lebih-lebih lagi, kesedaran ini akan menimbulkan sifat cinta akan alam dan kefahaman tentang “kerapuhan” sistem semula jadi yang akan berlaku jika diganggu oleh manusia dengan sesuka hati.

Haziah Che Husin

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Julai 2016)  

 

Posted in: Nota Editor

Ibn Taymiyyah: Ilmuwan Tasawuf dan Perintis Sejarah Neoijtihad

Oleh   Khairol Anuar Harith Fadzillah

 Nama sebenar Ibn Taymiyyah ialah Taqi al-Din Ahmad bin Taymiyah. Dilahirkan di Harran pada hari Isnin 10 Rabiulawal tahun 661 Hijrah bersamaan dengan 22 Januari tahun 1263 Masihi. Beliau meninggal dunia di Damsyik pada 20 Zulkaedah tahun 728 Hijrah bersamaan dengan 26 September tahun 1328 Masihi (Mahayudin Hj. Yahaya, 2001: 401). Kejayaan Ibn Taymiyyah seiring dengan dorongan datuknya dan ayahnya. Penghijrahan keluarga Taymiyyah dari Harran ke Damsyik pada tahun 667 Hijrah demi menyelamatkan kitab kepunyaan mereka biarpun perjalanan mereka hampir bertembung dengan tentera Mongol. Kedudukan Ibn Taymiyyah terkenal sebagai ilmuwan dan tokoh mujtahid Islam dalam kalangan anak-anak Abd al-Halim dan Siti al-Mun’im. Pengorbanan adik-beradik Ibn Taymiyyah dilakukan ketika Ibn Taymiyyah dipenjarakan di Mesir (Ibn Kathir, al-Bidayah Jilid 14).

Menurut Ibn Kathir, Ibn Taymiyyah mendalami hadis, tafsir al-Quran, usul fiqh, faraid, hisab, algebra, ilmu kalam, dan falsafah. Beliau tidak meminati sukan, tidak berkahwin seumur hidup, sederhana dalam berpakaian dan makan minum, dan kuat beribadat menjadikan Ibn Taymiyyah berjaya dalam pelajaran. Ibn Taymiyyah amat mencintai ilmu pengetahuan demi menyampaikan kebenaran Islam, selain berpengalaman mengajar di madrasah dan mengajar ketika dipenjarakan di Mesir dari tahun 705 Hijrah hingga tahun 708 Hijrah. Ibn Taymiyyah membela kebenaran al-Quran dan Sunah. Pengalaman Ibn Taymiyyah sebagai hafiz yang mengajar tafsir al-Quran tanpa menggunakan kitab tafsir dan banyak menghafaz hadis Rasulullah SAW telah menegaskan bahawa warisan ilmu Rasulullah SAW ialah ilmu yang sebenar. Tafsir al-Quran dan hadis Rasulullah SAW diajarkan oleh Ibn Taymiyyah ketika berada dalam penjara di Mesir (Al-Bidayah Jilid 14).

Karya terkenal Ibn Taymiyyah tentang riwayat hidup dan sumbangan Ibn Taymiyyah dalam pelbagai ilmu sebagai bahan kajian menurut Umar Rida Kahhalah dalam Mu’jam al-Muallifin ialah Al Fatawa al-Kubra: Lima Jilid, Al-Siyasah al-Syar’iyah Fi Islah al-Ra’iwa Wa al-Ra’iyah, Al-Jawab al-Sahih Liman Baddala Din al-Masih, Minhaj al-Sunnah al-Nabawiyah Fi Anqd Kalam al-Syi’ah al-Qadariyah, dan Qawaid al-Tafsir (Muqaddimah al-Tafsir). Menurut Muhammad Bahjah Al-Baltar, karya Ibn Taymiyyah ialah Al-Muwafaqah Baina al-Ma’qul Wa al-Manqul, Ithbat al-Ma’ad, Thubut al-Nubuyyat “Aqla Wa Naqla, Al-Rad ‘ala al-Hululiyah Wa al-Ittihadiyah (Hayat Shaikhal-Islam Ibn Taimiyyah Cetakan Kedua, 1972: 9).

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Julai 2016)

 

Kerana Dia Seorang Ayah

Oleh Siti Noraien Razali

AYAH, kenapa ayah bekerja kuat?” tanya budak comel  bertocang dua dan berbaju kurung hijau. Misai lelaki itu diusap-usap bagai mahu dirapikan. Rimas barangkali. Lelaki itu hanya tersenyum melihat gelagat budak perempuan yang hampir mencecah enam tahun usianya.

“Ayah kenalah bekerja kuat. Nak membesarkan anak ayah. Nak beri anak ayah hidup selesa. Nak beri mak kamu kesenangan. Itu tugas ayah, nak. Tanggungjawab sebagai ayah,” jawab lelaki itu. Budak perempuan itu hanya mengangguk-anggukkan kepalanya. Mungkin memahami patah perkataan lelaki dihadapannya itu.

Syuhada terjaga daripada lamunannya. Kenangan sewaktu kecil menggamit kembali dalam benak fikirannya. Kenangan silam yang manis, yang tidak mampu diulang kembali.

“Ayah …,” panggilan keramat itu terluah juga akhirnya. Bola mata Syuhada memandang tepat pada sebujur tubuh yang sedang terbaring di katil hospital. Wayar penuh berselirat dipasang pada badan lelaki di hadapannya itu. Sayu benar hatinya melihat tubuh lelaki yang sangat disayanginya itu dibuat sebegitu rupa. Syuhada melangkah lemah menuju ke katil tersebut. Ditenung dalam-dalam wajah ayah. Urat tua yang timbul di tangan ayahnya kelihatan. Tangan inilah yang membesarkannya. Ya, tangan ini juga digunakan untuk mencari rezeki. Siang malam membanting tulang demi membesarkan anaknya.

“Ayah … adik rindu akan ayah. Bangunlah ayah. Adik rindu nak bercerita dengan ayah. Adik rindu nak menatap mata ayah. Adik rindu nak mendengar suara ayah. Bangunlah ayah,” rayu Syuhada sayu.  Tidak kuat rasanya melihat keadaan ayahnya itu. Rindu benar hatinya ingin berbicara dengan ayah. Kalau boleh diundurkan waktu, ingin sahaja dia mendakap tubuh lelaki tua itu. Ingin sahaja dia berada 24 jam di sisi ayah. Berbual sampai penat dengan ayah. Tidak mahu berpisah daripada ayahnya. Namun demikian, apakan daya? Takdir ditentukan oleh Yang Di Atas Sana. Dia reda dengan semua ini.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Julai 2016)

Kitar Semula Amalan Mulia

Oleh Salleh Hashim

BERBAU busuk dan pandangan jijik merupakan hal yang terpaksa ditempuh jika melalui tapak pengumpulan sampah di pinggir sebatang jalan. Situasi yang kotor jelas kelihatan apabila smapah bertaburan, ditambah lagi dengan kehadiran beberapa ekor anjing liar yang berkeliaran sambil menggonggong lampin pakai buang dan plastik sampah. Tempat atau tong untuk membuang sampah kelihatan kosong, tetapi sampah sarap di sekelilingnya bertaburan.

Situasi kedua, segelintir masyarakat menggunakan tapak itu sebagai tempat membuang bangkai binatang, termasuklah kucing dan ayam. Situasi yang ketiga pula, seorang individu kelihatan menyelongkar sampah sarap, sama ada di dalam tong sampah, di dalam plastik sampah atau sampah yang telah diletakkan di sekitar tong sampah yang telah dibuang ke tempat terbabit, untuk mencari bahan buangan, seperti tin aluminium dan besi buruk, yang dapat dijual.

Amat kontra dengan situasi “surat khabar lama, surat khabar lama …” frasa yang menjadi viral sejak dahulu. Frasa itu rupa-rupanya bukanlah hanya sebagai bahan gurauan. Usaha mengumpulkan surat khabar, tin aluminium, plastik, dan pelbagai bahan yang dapat dikitarkan semula merupakan amalan yang sungguh mulia. Pelbagai sumber tenaga dan barangan domestik dapat dikitarkan semula supaya dapat membantu mengurangkan penggunaan tenaga dan mengelakkan pembaziran. Menurut Akta Pengurusan  Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam 2007 (Akta 672), kitar semula bermaksud memungut dan mengasingkan sisa pepejal bagi maksud menghasilkan keluaran. Sehubungan dengan itu, semudah-mudah langkah mengumpulkan surat khabar lama seperti yang dialkukan itu rupa-rupanya memberikan impak besar dalam membantu proses pembangunan dan kemantapan ekonomi sesebuah negara.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Julai 2016)

Posted in: Isu Semasa

Mengelakkan Pengangguran Graduan

Oleh Firdhaus Hassan

TUJUAN utama melanjutkan pengajian ke peringkat yang lebih tinggi adalah untuk mendapatkan pekerjaan. Pekerjaan yang baik membolehkan graduan memperoleh gaji yang tinggi bagi memenuhi keperluan dan kehendak yang tidak terhad dalam kehidupan. Apabila menyusuri suasana ekonomi negara terkini dengan peningkatan kos hidup yang mendadak, isu pengangguran dalam kalangan graduan menjadi masalah yang patut diselesaikan dengan kaedah yang bijaksana.

Berdasarkan Laporan Kajian Penilaian Program Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA): Keberkesanan dan Kerelevanan dari Aspek Permintaan dan Penawaran (2013), terdapat program yang ditawarkan di IPTA yang berpotensi tinggi bagi kebolehpasaran pada masa hadapan. Hal ini bermakna program berkenaan mempunyai prospek kerjaya yang tinggi dengan keperluan tenaga kerja yang banyak. Program ini termasuklah Pengajian Islam, Bahasa Inggeris, Seni Reka Grafik, Seni Muzik, Pendidikan Awal Kanak-kanak, Perakaunan, Pelancongan, Pendidikan Jasmani dan Sukan serta Teknologi Vokasional.

Program tersebut telah pun ditawarkan di kebanyakan universiti yang merujuk hasil dapatan kajian oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM). Pelajar yang bijak akan sensitif terhadap perubahan pola penawaran program oleh IPTA dan institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) yang membolehkan mereka mengetahui bidang kerjaya dengan permintaan tinggi dalam pasaran kerja. Kajian pasaran yang dilaksanakan oleh mana-mana institusi menghasilkan dapatan yang sahih demi kepentingan masa hadapan. Begitu juga dengan sebarang dasar yang dibuat oleh kerajaan akan bersandarkan hasil dapatan daripada pelbagai kajian sebelum diimplementasikan kepada masyarakat.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Julai 2016)

 

Posted in: Remaja Cemerlang

Cap Mohor Warisan Keagungan Dunia

Oleh Nurzuliana Kamaruzaman, Arkib Negara Malaysia

APABILA memperkatakan cap mohor, pasti kebanyakan kita mengaitkannya dengan institusi raja. Dalam dunia Melayu, cap juga disebut sebagai meterai, tera atau mohor. Mohor itu sendiri membawa dua maksud yang tersendiri. Yang pertama, alat atau matriks atau terap yang diperbuat daripada bahan keras, seperti gangsa atau keluli, untuk meninggalkan kesan pada bahan lembut, seperti kertas atau lilin, dan kesan ini serupa dengan kebalikan citra yang terukir pada matriks. Yang kedua, kesan yang ditinggalkan apabila citra ukiran tadi ditekan pada kertas atau bahan lembut atau lilin.

Sejarah membuktikan bahawa cap mohor digunakan beribu-ribu tahun dahulu, iaitu sejak zaman sebelum Islam. Cap mohor digunakan dengan tujuan sebagai pengenalan kepada pemilikan sesuatu perintah, arahan, warkah atau surat. Cap mohor merupakan satu daripada cara pengesahan yang dilakukan oleh pembesar dan orang kenamaan dengan meletakkan tanda khas yang mempunyai nama mereka selain tandatangan. Dalam dunia pramoden Melayu, tidak semua golongan pemerintah boleh membaca, oleh itu menandatangani surat bukanlah tradisi Melayu. Oleh yang demikian, seseorang yang dipercayai akan diminta untuk menulis surat tersebut dan pemerintah akan mengecap cap mohor sebagai tanda pengesahan dan pemilikan kepada surat tersebut.

Dalam sejarah Islam, cap mohor digunakan sejak zaman Rasulullah SAW. Pada tahun 628 Masihi, sewaktu baginda ingin menulis surat kepada Maharaja Byzantium mengenai seruan Islam, baginda telah dimaklumkan bahawa Maharaja Byzantium hanya akan membaca surat yang mempunyai cap mohor. Oleh itu, Rasulullah SAW telah menggunakan satu cap mohor yang mempunyai ukiran perkataan “Muhammad Rasulullah” pada surat baginda.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Julai 2016)

 

Posted in: Arkib Negara

Biarlah Mereka Berkata Apa-Apa Sahaja

Oleh Osman Affan

“Biarlah mereka mengumpat, biarlah mereka mengeji. Asalkan saya sentiasa ingat tujuan saya berada di sini.” ~ Osman Affan~

SECARA umumnya, penulis dapati bahawa pelajar yang ditemui sangat takut jika dikutuk, disindir, atau diejek oleh kawan mereka. Sebagai contoh, semasa seminar, jika penulis meminta pelajar secara sukarela untuk berdiri dan membaca contoh jawapan, kebanyakan pelajar hanya duduk dan berdiam diri. Yang agak menyedihkan ialah pelajar ini sebenarnya mempunyai jawapan yang sangat baik dan menarik.

Mengapakah hal ini berlaku? Mudah sahaja. Kebanyakan pelajar yang penulis temui, pelajar Melayu terutamanya, sangat takut jika diejek atau disindir oleh kawan mereka. Mereka mempunyai perasaan bimbang jika bangun dan memberikan jawapan, ada kemungkinan jawapan mereka tidak bagus dan akan diketawakan oleh kawan sekelas yang lain.

Mereka juga bimbang jika bangun dan memberikan jawapan, kawan akan mengejek kerana kelihatan seperti mahu “menunjuk pandai” dalam seminar. Bagi mengelakkan diri daripada diejek dan dimalukan, mereka lebih rela berdiam diri walaupun sangat pandai, berbakat, dan mempunyai jawapan yang sangat baik.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Julai 2016)

Posted in: Motivasi Diri

Muzium Kematian

Oleh Nor Azida Ishak

TAHUKAH anda bahawa di kawasan Sungai Chao Phraya di Bangkok, Thailand, terdapat sebuah bangunan yang digelar oleh penduduk tempatan sebagai “Muzium Kematian”? Bangunan yang dimaksudkan itu ialah MUzium Perubatan Siriraj, juga dikenali sebagai Hospital Siriraj. Hospital ini merupakan hospital tertua di Thailand dan ditubuhkan pada tahun 1889 oleh Raja Chulalongkorn dari Dinasti Chakri.

Pada abad ke-19, di bawah pemerintahan Raja Chulalongkorn, Thailand dilanda wabak taun, iaitu penyakit berjangkit yang menyebabkan penghidapnya mengalami cirit-birit dan muntah yang serius. Bagi mengelakkan wabak ini merebak sehingga menyebabkan lebih banyak kematian, baginda mengarahkan supaya 48 buah hospital sementara ditubuhkan di 48 buah daerah. Setelah wabak taun berjaya dikawal, kesemua hospital sementara itu ditutup peringkat demi peringkat.

Kerana melihat betapa pentingnya mendirikan sebuah hospital untuk kemudahan rakyat, baginda segera melantik jawatankuasa khusus pada 22 Mac 1886 untuk membantu usaha merealisasikan impian itu. Tapak pembinaannya ialah di Istana Kromphrarajawangboworn Sathanpimuk (Wang Lang).

Namun begitu, proses persediaan berjalan dengan perlahannya atas pelbagai sebab. Yang lebih menyedihkan, anakanda baginda Siriraj Kakutabhundu menemui ajal pada 31 Mei 1887 kerana diserang penyakit disenteri (berak berdarah) sebelum sempat hospital itu disiapkan. Kejadian ini telah mendatangkan kedukaan kepada baginda, tetapi pada masa yang sama, menguatkan semangat baginda lagi untuk menyiapkan hospital itu. Bagi memudahkan proses pembinaan, baginda mendermakan kesemua wang yang terdapat dalam tabung amanah milik puteranya, berserta wang daripada tabung peribadi baginda sendiri.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Julai 2016)

 

Kelestarian Alam Pemangkin Kehidupan Yang Kondusif

Oleh Azhar Salleh

TELAH sekian lama isu yang berkaitan dengan pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar bergema di mandala perdebatan serta polemik yang tidak pernah bernoktah. Telah banyak seminar atau persidangan dilangsungkan dengan objektif untuk memastikan alam sekitar terus dilestarikan melalui amalan dan budaya yang memperlihatkan komitmen yang berterusan oleh semua pihak. Namun demikian, hal tersebut tidak seharusnya dilihat sebagai suatu prakarsa yang cerlang memandangkan persekitaran yang kondusif untuk mewujudkan kesempurnaan kehidupan dalam kalangan masyarakat belum dapat direalisasikan sepenuhnya. Kaedah yang telah, sedang dan akan dilaksanakan sebaik-baiknya digembleng secara bersepadu, terancang dan bersistem. Tanpa kehijauan fikiran dan tekad, tidak mungkin bumi ini akan terus menghijau demi masa hadapan generasi yang akan datang. Ingatlah, kita tidak mewarisi keindahan dan kebersihan alam ini daripada nenek moyang, tetapi kita meminjamnya daripada generasi pada masa hadapan.

Pepatah Arab menegaskan bahawa “akal yang sihat terletak pada badan yang sihat”. Untuk mendapatkan akal fikiran yang sihat, kita mestilah mewujudkan suatu suasana yang kondusif untuk memastikan tubuh badan terus sihat dan segar. Kebersihan dan keindahan, dalam konteks perbincangan ini merangkumi semua aspek kerana menurut sebuah hadis Rasulullah SAW, “Kebersihan itu dapat mengajak manusia kepada iman. Sedang iman itu akan bersama pemiliknya ke syurga”. Demikianlah peringatan spiritual tentang betapa pentingnya kebersihan itu diberikan perhatian yang serius dan saksama kerana impaknya sangat besar kepada pengukuhan akidah seseorang.

 Agama Islam menganggap kebersihan itu sebahagian daripada keimanan. Inilah asas terpenting yang perlu terserap dalam sanubari dan atma seseorang insan. Walau bagaimanapun, hal ini tidak mudah untuk dihayati walaupun agama telah menggariskan asas yang begitu kukuh mengenai konsep alam terutamanya menerusi sains kosmologi. Perspektif Islam yang berdasarkan ajaran tauhid telah memperincikan kedudukan dan peranan insan sebagai khalifah yang perlu memakmurkan bumi, selaras dengan firman Allah SWT dalam kitab suci al-Quran. Allah SWT telah mencipta sifat manusia secara alamiahnya begitu akrab dan intim dengan alam sekitar yang memenuhi ciri-ciri mizan (imbangan) dan tawazun (keseimbangan). Dalam pembangunan tamadun Islam, aktiviti pembangunan dilaksanakan dengan mengambil kira kewujudan sistem alam sekitar yang saling berhubungan, terutamanya antara manusia dengan alam sekitar. Keseimbangan seperti ini dapat dikekalkan sekiranya aktiviti pembangunan tidak melewati batas tertentu dan sistem keseimbangan itu sendiri dibentuk menerusi elemen keharmonian, saling melengkapi, ketertiban, rasa hormat dan kasih sayang.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Julai 2016)

 

Posted in: Fokus