Home » 2016 » September

KAMUS DEWAN – Perihal Ekor

Oleh Munsyi Dewan

EKOR ialah bahagian belakang binatang yang biasanya menganjur keluar dari tulang punggung dan dapat digerak-gerakkan. Dalam bahasa Melayu Brunei, ekor disebut sebagai ikung.

Ekor digunakan sebagai kata penjodoh bilangan untuk binatang dan manusia serta benda halus. Misalnya, dua ekor halipan dan beberapa ekor semut merah untuk binatang. Dalam konteks rujukan kepada manusia, penjodoh bilangan ekor terpakai dalam bahasa basahan yang merujuk anak. Misalnya, “Anak empat ekor itu siapa yang menjaganya?” Benda halus (alam ghaib) atau yang mempunyai sifat jahat, seperti syaitan, jin, hantu, dan raksasa, juga menggunakan penjodoh bilangan ekor untuk menyatakan bilangannya. Misalnya, Rawana membunuh dua ekor raksasa.

Sesuatu benda yang rupanya atau keadaannya seperti bentuk ekor disebut ekor, seperti ekor layang-layang. Kalau sebuah pesawat udara, bahagian yang dibelakang sekali dinamai ekor pesawat atau ekor rakitan. Dalam barisan anggota tentera, bahagian yang dibelakang sekali dinamai ekor juga.

Perkataan ekor juga digunakan dalam bahasa kiasan. Ada dua bentuk atau keadaan ekor digunakan sebagai bahasa kiasan ini. Pertama, menamakan hal tanggungan. Misal ayatnya “Dia terpaksa bekerja keras kerana ekornya banyak” ; yang bermaksud orang (anak) dalam tanggungannya banyak.

Yang satu lagi sebagai kiasan untuk menggambarkan akibat daripada sesuatu kejadian atau keadaan sebelumnya. Maksud ini tergambar dalam ayat “Perkara itu merupakan ekor daripada peristiwa semalam” dan ayat “Tindakan yang buruk seperti itu pasti ada ekornya nanti”.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Sept 2016)

Seteguh Kasihmu

Oleh Ummi Nabilah Mat Adam

BEG sekolah dicampak kasar di atas lantai kamar tidur. Wajahnya masam mencuka dengan bibir memuncung. Nafasnya naik turun kerana emosi tidak stabil. Bibirnya yang dipakai pelembap bibir diketap geram. Pintu bilik yang dikunci dipandang sepi. Lantas, Elyana berbaring di atas katil. Pintu bilik diketuk dari luar.

“Elyana, buka pintu. Elyanan …” suara kakaknya, Erisya, menerjah ke halwa pendengaran telinga.

Elyana serabut. Ketukan bertalu-talu membuatkan telinga berasa bingit. Dia mendengus kasar. Apakah lagi yang dimahukan oleh kakaknya? Dia bangkit dari katil lalu membuka pintu bilik dengan kasarnya.

“Kakak nak apa lagi?” Nada mendatar suara Elyana bersuara.

“Kita masih belum habis bincang, Elyana …” Lengan Elyana cuba dipegang oleh Erisya.

Pantas Elyana menepis, tidak suka perlakuan kakaknya. Wajah Erisya berubah terkejut melihat sikap adiknya yang berusia 16 tahun. Gadis sunti itu semakin pandai memberontak. Elyana cuba menyentuh lengan Erisya, tetapi ditengking oleh Elyana.

“Boleh tak kalau kakak jangan sentuh saya? Kakak nak apa? Tidak cukup lagikah?” Elyana meninggikan suara, benar-benar rimas dengan kemunculan Erisya sejak tiga hari lalu.

“Sejak bila kamu kurang ajar, Elyana? Ini kakak kandung kamu. Hei…” belum sempat Erisya mahu meneruskan bicara, muncul Pak Jamil menyampuk.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Sept 2016)

Bakat dan Potensi Penulisan Harus Diasah

Oleh Shasha Shakierah

BIDANG penulisan bukanlah cabang seni yang dikejar oleh golongan remaja pada hari ini. Penglibatan diri dalam seni penulisan pula jauh berbeza daripada seni yang lain. Bergelar penulis tidaklah menjadikan seseorang tersohor dalam sekelip mata. Penulis tersohor yang sedia ada juga mengambil masa bertahun-tahun untuk menempatkan nama mereka dalam dunia penulisan. Golongan penulis yang cekal, beriltizam, dan serius sahaja yang akan kekal sebagai penulis. Sesiapa sahaja boleh menulis, tetapi tidak semua orang mampu menajamkan pemikiran untuk menghasilkan karya yang bermutu.

Seseorang penulis bebas berkarya dan menulis untuk meluahkan buah fikir dan gejolak perasaan, mencatat pengalaman, menyampaikan berita atau menggambarkan daya imaginasi serta kreativiti yang tersendiri. Tidak ada had umur untuk menceburkan diri dalam bidang penulisan. Seseorang tidak memerlukan sijil kelayakan untuk bergelar penulis. Penulis harus membuktikan kemampuan melalui rasa tanggungjawab menyampaikan mesej atau maklumat dengan tepatnya.

Bagi menghasilkan karya yang bermutu, penulis perlu banyak membaca dan mengutip ilmu melalui pengalaman sendiri atau orang lain. Komunikasi yang berkesan dapat meningkatkan pengetahuan dan menyelami pengalaman orang lain untuk diubah dalam bentuk penulisan. Ada masanya penulis juga perlu berimaginasi untuk menambahkan perisa dalam karya. Ilmu melalui hasil penulisan akan terus mengalir dan diwarisi sepanjang hayat. Sesuatu karya yang dihadamkan dan dicerna dapat mendewasakan pemikiran, memperkasakan ragam bahasa, serta memperkemas struktur naratif.

Untuk menjadi penulis, seseorang perlu memperbanyak bacaan dan dapatan bahasa dalam pelbagai aspek kehidupan. Karya yang unik dan berbeza daripada orang lain pastinya menjadi pilihan pembaca. Kepuasan yang diperoleh bagi penulis adalah apabila karyanya dihargai dan dijadikan sumber rujukan. Penulis perlu bijak menggunakan bahasa dalam karya yang dihasilkan. Bahasa yang baik dapat mengukuhkan keindahan karya seseorang.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Sept 2016)

Posted in: Remaja Cemerlang

Hutan Merah Paling Menakutkan Di Dunia

Oleh Nor Azida Ishak

HUTAN Merah (Red Forest), atau dahulunya dikenali dengan nama Hutan Wormwood (Wormwood Forest), terletak dalam lingkungan 10 kilometer dari kawasan loji jana kuasa nuklear Chernobyl, berhampiran dengan bandar Pripyat di Ukraine. Hutan ini mendapat jolokan hutan paling menakutkan di dunia bukan kerana hutan ini diduduki makhluk ganas atau haiwan aneh, tetapi disebabkan menjadi tempat paling berbahaya di dunia.

Nama Hutan Wormwood telah ditukar menjadi Hutan Merah kerana warna pokoknya bertukar kepada merah selepas menerima kesan sinar radiasi yang tinggi dari loji jana kuasa Chernobyl. Pada 26 April 1986, berlakunya bencana nuklear di Chernobyl dan dianggap sebagai kemalangan terburuk dalam sejarah loji nuklear. Bencana berlaku selepas dua ledakan dahsyat empat unit reaktor penjana elektrik tenaga nuklear yang melepaskan 2000 tan bahan radioaktif berbahaya ke udara.

Letusan ini bertebaran menghujani kawasan sekitar dan menyebabkan kebakaran di seluruh kota selama 10 hari. Udara di situ berputar-putar membawa gumpalan isotop radioaktif yang setara dengan 20 bom atom Hisroshima yang dilepaskan oleh Amerika ketika Perang Dunia Kedua. Kebocoran radiasi kerana kesilapan pengendali loji yang melanggar peraturan dan pengaturan operasi akhirnya telah memusnahkan tanaman dan menyebabkan mutasi pada haiwan, serta penyakit barah tiroid kepada kanak-kanak. Sejak 1986 hingga 2000, sebanyak 350 ribu orang penduduk di kawasan terjejas di Ukraine, Belarus, dan Rusia terpaksa dipindahkan. Angka kematian kerana kemalangan tersebut dianggarkan mencecah hampir sejuta orang.

 ***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Sept 2016)

Kancil, X-trail dan Sebuah Bengkel

Oleh Abang Median Abang Said

LANGIT berat pada petang itu akhirnya runtuh menghunjamkan bilah gerimis di atas jalan. Bandar raya Kuching kebasahan. Angin petang pasti kuat di luar. Dahan kecil bergoyang dipuput angin. Nasib baik tidak disertai guruh yang memekik seperti selalu. Awan hitam yang membuntingkan hujan sudah menjadi rutin pula biarpun sudah bulan Februari. Situasi yang seolah-olah musim tengkujuh. Semuanya berebut-rebut melahirkan hujan.

Kereta pula berhimpit-himpitan ingin keluar daripada kesesakan. Semua itu lumrah selepas pukul lima petang. Trafik merangkak dari segenap penjuru. Kereta berlumba-lumba melampiaskan ketidaksabaran pemandunya yang ingin emnamatkan seksaan batin di garisan penamat, iaitu di pintu pagar rumah. Kereta besar menjerit menunjukkan kesombongan pemamndunya. Semuanya menjadikan penumbang kepada tekanan darah penghuni kota. Aku tenang memandu. dalam usiaku yang kian mencecah usia persaraan, ketenangan sentiasa menemaniku. Aku menolak tombol gear tanpa rasa kalut. Aku tidak pula pernah rasa kerdil biarpun setiap hari aku hanya memamandu kereta Kancil lama yang berkuasa 660 cc sahaja. Biarpun anak dan isteriku sering berleter menyuruh aku membeli kereta baharu, aku tidak menghiraukan rengekan mereka itu. Persis budak hingusan. Biarlah. Aku senang dan tenang dengan tidak menanggung hutang.

Sewaktu kereta Kancil kelabuku melalui jalan kereta api, tiba-tiba keretaku bergerak tersengguk-sengguk. Enjin kereta pula mengeluarkan bunyi yang agak kasar. Jarum suhu kereta juga mencanak naik. Pergerakan yang tersengguk-sengguk, lalu akhirnya berhenti terus. Bahagian bonet enjin juga kelihatan mengeluarkan asap. Semua kereta menjerit dengan bunyi hon yang panjang. Pedal minyak sengaja ditekan untuk menunjukkan protes pada keretaku yang menghalang laluan mereka. Menderum kereta mereka.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Sept 2016)

 

Ibnu Al-Bassal Pakar Agronomi

Oleh Irfan AS

ILMUWAN Islam yang dikenali sebagai Ibnu Al-Bassal berasal dari Toledo, Andalusia, Sepanyol. Nama penuhnya ialah Muhammad bin Ibrahim Ibnu A-Bassal, yang mengabdikan dirinya dalam bidang agronomi. Sepanjang abad kelima dan keenam Masihi, banyak pusat kesusasteraan pertanian Arab didirikan dan disebarkan di Barat. Antaranya, di Toledo, Seville, Cordoba dan Amerika. Pada ketika itu, lahirnya banyak pakar ilmu dalam bidang pertanian, termasuklah Ibnu Al-Bassal.

Ibnu Al-Bassal sangat mencintai bidang agronomi dan botani. Beliau membawa ilmu penting yang diperoleh daripada hasil kajian dan penelitiannya dalam bidang tersebut untuk didokumentasikan. Beliau sering ke Mesir dan negara Timur yang lain untuk menimba ilmu. Beliau bertuah kerana segala keperluan harian dan kos perjalanan untuk membuat kajian dalam bidang agronomi ditaja sepenuhnya oleh Khalifah al-Ma’mun.

Beliau menghadiahi khalifah hasil karya terkenalnya, iaitu Diwan al-Filaha, sebuah buku tebal tentang kepakarannya dalam bidang agronomi. Buku tersebut mempunyai 16 bab dan diberi tajuk Kitab al-Kasd Wal Bayan, yang bermaksud ringkasan dan penjelasan. Pada abad pertengahan, buku tersebut diterjemahkan dalam bahasa Castilia dan diterbitkan semula pada tahun 1955 dengan kata pengantarnya dalam bahasa Castilia moden.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Sept 2016)

Nikmati Keseronokan Pada Landasan Yang Betul

KELUARGA moden hari ini mempunyai pelbagai kemudahan sosial dan budaya yang disalurkan, termasuklah melalui televisyen, majalah, buku cerita, telefon bimbit dan internet. Kemudahan ini bukan sekadar saluran maklumat bagi memperoleh hiburan dan pengetahuan, tetapi juga mencorakkan pelbagai tingkah laku sosial, budaya, perkembangan personaliti, dan pemerkasaan kendiri individu sama ada ke arah negatif ataupun sebaliknya. Hal sebegini banyak terjadi kepada remaja yang masih dangkal pemikirannya, mereka ini cuai dalam aspek menguruskan pergaulan dan persekitaran.

Jika dipandang dari sisi negatif, hal sebegini akan menjadikan institusi keluarga dalam masyarakat tidak lagi penting kepada ahlinya. Interaksi antara keluarga bukan lagi menyeronokkan. Ahli keluarga, khususnya remaja, akan lebih selesa berada di luar rumah berbanding dengan berada di rumah, seolah-olah berada di luar rumah lebih bebas. Sebagai akibatnya, pelbagai godaan aktiviti tidak sihat bermaharajalela.

Masihkah kita ingat akan peristiwa gempar yang berlaku pada Januari 2016 apabila seorang remaja mendakwa telah diculik ketika keluar dari rumah? Setelah penyiasatan dibuat, remaja itu mengakui bahawa cerita penculikan itu sengaja direka untuk membolehkannya menghabiskan masa bersama-sama teman lelakinya. Adakah ini yang kita dambakan buat genarasi anak bangsa. Oleh itu, pandangan masyarakat terhadap isu ini perlu berubah.

Usia remaja merupakan tempoh usia yang masih memerlukan bimbingan daripada orang dewasa. Orang dewasa yang paling penting dalam kehidupan remaja ialah ibu bapa atau penjaga. Apa-apa sahaja yang dilakukan oleh remaja di rumah ataupun di luar rumah sepatutnya dimaklumkan oleh ibu bapa atau penjaga.

Bagi remaja, hubungan yang baik dengan anggota keluarga merupakan perkara paling penting yang perlu dilakukan. Bukan menjadi kesalahan bagi remaja untuk menikmati keseronokan di luar rumah, namun keseronokan itu perlu ditunjangi nilai agama, adat, serta norma masyarakat setempat. Remaja perlu sentiasa sedar bahawa keseronokan yang sebenar adalah apabila mampu menjaga usia remaja yang dimiliki itu sebaik-baiknya untuk keseronokan pada waktu dewasa kelak. Kejayaan pada masa hadapan ialah usaha yang kita lakukan pada hari ini, iaitu pada usia remaja kita.

Berdasarkan kajian yang dijalankan oleh penyelidik sosial, peratusan berlaku perkara yang tidak diingini jauh lebih tinggi bagi remaja yang berada di luar rumah berbanding dengan remaja yang sering berada di rumah. Hal ini bermakna bahawa remaja yang mencari keseronokan di luar rumah akan terdedah kepada risiko terlibat dengan aktiviti yang tidak terkawal dan berbahaya kepada keselamatan diri mereka.

Kebanyakan remaja yang gemar memilih untuk mencari keseronokan di luar rumah merupakan remaja yang bermasalah di rumah. Apabila mereka berkumpul, maka akan ada aktiviti yang akan menimbulkan masalah walaupun pada mulanya mereka melakukan aktiviti tersebut sekadar melepaskan “geram” bagi meredakan masalah mereka di rumah.

Selamat Hari Malaysia.

Haziah Che Husin

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa September 2016)

 

Posted in: Nota Editor

Hiburan dan Keseronokan Tidak Salah Dinikmati

Oleh Noraziah Mohd Amin

LAPORAN akhbar Berita Harian pada 29 Oktober 2015 memetik kenyataan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. S. Subramaniam, yang mendedahkan bahawa terdapat purata sebanyak 18 ribu orang remaja hamil yang mendapatkan rawatan di klinik kesihatan kerajaan setiap tahun dengan kira-kira 4500 kes melibatkan remaja yang mengandung anak luar nikah. Beliau turut menyatakan bahawa purata sebanyak 1500 kes remaja hamil direkodkan setiap bulan dengan 50 kes dicatatkan setiap hari di seluruh Malaysia. Hal ini jelas menunjukkan bahawa keruntuhan akhlak dan masalah sosial remaja kini semakin membimbangkan yang berpunca daripada keseronokan di luar rumah. Oleh yang demikian, usaha untuk membendung tumpuan remaja kepada keseronokan yang diperoleh melalui aktiviti negatif di luar rumah perlu dilaksanakan oleh pelbagai pihak, termasuk diri remaja sendiri.

Langkah mengekang perlakuan bebas remaja dalam mencari keseronokan di luar rumah perlu mengambil kira faktor yang mempengaruhi remaja untuk bertindak sedemikian. Antara punca yang menjerumuskan remaja ke kancah keseronokan yang dinikmati daripada hubungan bebas termasuklah kurangnya kasih sayang dan perhatian yang diterima daripada ibu bapa mereka. Dalam menempuh usia remaja, golongan ini memerlukan perhatian yang secukupnya dan perlu didekati dengan bijaknya agar mereka tidak berasa kesunyian serta tidak dipedulikan. Kematangan fikiran yang masih belum dicapai sepenuhnya oleh mereka menjadikan mereka mudah terpedaya dengan pujuk rayu dan tipu daya orang yang ingin mengambil kesempatan terhadap mereka.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa September 2016)

Posted in: Fokus

Godaan Keseronokan Remaja di Luar Rumah

Oleh Noor Azam Abdul Rahman

MENCARI keseronokan di luar rumah merupakan salah satu pilihan popular dalam kalangan remaja apabila keadaan di dalam rumah tidak lagi memberikan jaminan keseronokan kepada mereka. Situasi seperti ini boleh mengakibatkan implikasi yang besar terhadap pembentukan sebuah keluarga harmoni dan bahagia, yang menjadi idaman setiap individu dan matlamat negara yang maju. Kebahagiaan keluarga dalam komuniti masyarakat dan negara menjadi lebih penting dalam proses kemajuan negara. Tambahan pula, Malaysia kini dalam usaha untuk muncul sebagai negara maju yang bukan sahaja hebat teknologinya, malah seiring dengan institusi keluarga juga kukuh dan terpelihara.

Keseronokan bermakna keadaan yang menjadikan seseorang itu sanggup melakukan apa-apa sahaja bagi memenuhi hasratnya untuk mencapai kegembiraan, rasa suka dan seronok. Dalam konteks remaja, keseronokan merupakan perkara yang biasa dilakukan oleh mereka, sama ada semasa bersama-sama keluarga, rakan sebaya ataupun ahli masyarakat yang lain. Semasa pertemuan tersebut, akan ada pelbagai aktiviti yang membuatkan mereka gembira. Hal ini berbentuk subjektif kerana rasa gembira seseorang itu berbeza antara satu dengan yang lain. Biasanya remaja mempunyai nilai kegembiraan yang hampir sama dalam lingkungan usia yang sama. Remaja seronok melakukan perkara yang akan menarik perhatian orang lain, yang akan memberikan nilai tambah kepada penampilan dan harga diri mereka.

Pakar psikologi menjelaskan bahawa setiap remaja, sama ada lelaki ataupun perempuan, amat memerlukan perhatian daripada orang di sekeliling mereka. Remaja lelaki biasanya memerlukan kasih sayang dalam bentuk perkongsian. Mereka lebih seronok berbincang dan berbual tentang perkara yang disukai. Sebagai contohnya, hobi dan kecenderungan mereka. Remaja perempuan pula memerlukan perhatian dalam bentuk komunikasi yang lembut dan penuh kasih sayang. Remaja perempuan ingin akan orang yang rapat dengan mereka mengetahui apa-apa yang diinginkan. Ibu bapa dan penjaga, khususnya, perlu sentiasa memastikan remaja perempuan mendapat belaian kasih sayang dalam bentuk komunikasi yang baik, termasuklah perbincangan tentang hal peribadi, perasaan dan emosi mereka.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa September 2016)

Posted in: Fokus

Melestarikan Permainan Tradisional Warisan Negara

Oleh Samat Buang

PERMAINAN tradisional atau permainan rakyat merupakan permainan yang dicipta oleh masyarakat tradisional, iaitu merujuk permainan budaya yang sudah diamalkan oleh masyarakat itu untuk satu tempoh yang tertentu. Permainan tradisional ini menjadi kebanggaan masyarakat silam yang diwarisi daripada generasi kepada generasi.

Permainan tradisonal juga sebagai pelengkap alam kanak-kanak pada masa silam yang berkisar di serambi, laman rumah, dan tanah lapang yang tidak memerlukan belanja untuk berkongsi keriangan dan kegembiraan. Mereka cuma perlu berkawan, namun bukan lagi resam kepada kanak-kanak masa ini yang begitu terdedah kepada peralatan telekomunikasi yang amat mengasyikkan dan menenggelamkan beberapa jenis permainan tradisional yang tersohor pada suatu ketika dahulu. Ekoran daripada itu, permainan tradisional semakin dilupakan, namun masih terdapat prakarsa untuk terus melestarikan, sekali gus mengembalikan nostalgia atau dikaitkan dengan simbol warisan budaya.

Permainan tradisional kini tidak lagi menjadi pilihan khususnya kepada generasi muda setelah terdedah kepada kepesatan teknologi dengan pelbagai aplikasi permainan alam maya yang seolah-olah telah mengubah keseluruhan cara hidup masyarakat. Jika dahulu kanak-kanak menghabiskan masa petang mereka dengan pelbagai jenis permainan yang memerlukan pergerakan fizikal dan menguji minda, kini golongan itu lebih banyak menghabiskan masa di hadapan komputer untuk bermain permainan video. Zaman kanak-kanak yang dilalui oleh generasi kini juga berbeza keseluruhannya apabila gelak tawa bersama-sama rakan digantikan dengan budaya “kera sumbang” apabila mereka lebih banyak menghbiskan masa berseorangan dengan peralatan elektronik masing-masing daripada bersosial bersama-sama rakan seusia.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Sept 2016)

Posted in: Isu Semasa