Home » 2016 » October

Ayat Pasif Bantuan?

Oleh Muhammed Salehudin Aman, Munsyi Dewan

BENARKAH ada ayat pasif bantuan? Sebelum kita berbicara tentang ayat pasif bantuan, moleklah kiranya difahami pengertian ayat pasif itu sendiri. Secara mudah, ayat pasif membawa pengertian bahawa apabila frasa nama (FN) yang menjadi subjek dalam sesuatu ayat menjadi penderita kerana dikenai oleh kesan kata kerja pasif, maka ayat yang demikian itu disebut ayat pasif. Oleh itu, apabila hal ini berlaku, kita melihat bahawa dalam binaan ayat pasif, yang ditekankan atau diutamakan ialah objeknya. Hal ini berbeza daripada bentuk ragam ayat aktif, yakni lawan kepada bentuk ayat pasif.

Perbezaan yang ketara antara kedua-dua ayat ini terletak pada perkara yang ditekankan atau difokuskan dalam ayat. Ayat aktif menekankan pelaku kata kerja, sedangkan ayat pasif sebaliknya. Telitilah perbezaaan kedua-dua bentuk ayat ini.

1. (a) Zaqwan memandu kereta itu.

     (b) Kereta itu dipandu oleh Zaqwan.

2. (a) Kamu perlu menghormati orang tua itu.

     (b) Orang tua itu perlu kamu hormati.

3. (a) Polis telah menangkap pencuri itu malam tadi.

     (b) Pencuri itu telah kena tangkap oleh polis malam tadi.

Ayat 1(a), 2(a), dan 3(a) ialah ayat aktif. Ayat ini menekankan pelaku (Zaqwan, kamu, polis); maka pelaku berada di hadapan ayat sebagai subjek. Ayat 1(b), 2(b), dan 3(b) pula tidak mengutamakan pelaku kerana yang lebih ditekankan ialah objeknya (kereta itu, orang tua itu, pencuri itu). Pelaku dalam ayat aktif kini berada di bahagian belakang ayat, iaitu menjadi unsur dalam bahagian predikat pula. Objek dalam ayat aktif menjadi subjek yang baharu, sekali gus menjadi penderita yang dikenai kesan kata kerja pasif. Itulah sebabnya bentuk ayat ini dikatakan ayat pasif.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Oktober 2016)

Berfikir Tuntutan Kecemerlangan

Oleh Lokman Ismail

PERBEZAAN ketara antara manusia berbanding dengan haiwan ialah manusia mempunyai akal. Akal berada dalam dua bentuk, yakni secara fizikal yang dinamai otak dan secara rohani disebut minda atau fikiran. Akal dalam bentuk otak tidak ada bezanya daripada yang dimiliki oleh haiwan yang berperanan untuk mengkoordinasi fungsi organ badan dan tindak balas spontan berdasarkan kebiasaan.

Fungsi terpenting akal adalah dalam bentuk fikiran yang membolehkan manusia berfikir setiap perkara yang dilakukan, dilihat, dan didengar agar mencapai matlamat mendapat kebaikan dan mengelakkan perkara buruk. Pemikiran merupakan aktiviti psikologi dalam sesuatu proses yang dialami untuk digunakan bagi menyelesaikan masalah dalam situasi yang dihadapi.

Berfikir ialah setiap perkembangan dalam idea, pengetahuan, pengalaman, dan harapan yang tercetusnya dalam fikiran. Kebolehan berfikir terbaik ialah dapat menyelesaikan masalah, menemukan kaedah, mendapat petunjuk, memperoleh kebenaran, atau melahirkan perkara baharu.

Berfikir memerlukan gerakan minda untuk mencetuskan sesuatu dalam fikiran. Oleh itu, proses ini disebut daya berfikir, yakni kekuatan diperlukan untuk menghasilkan keputusan hasil berfikir itu. Berfikir berlainan daripada ingatan, walaupun kedua-duanya berpunca daripada otak. Ingatan lahir daripada apa-apa yang disimpan di otak. Berfikir pula bertujuan mencetuskan perkara baharu.

Berfikir memerlukan kemahiran. Kemahiran berfikir ialah kecekapan menggunakan akal menjalankan proses pemikiran. Seseorang memperoleh kemahiran berfikir dalam menyusun maklumat, konsep, atau idea secara teratur dan membuat kesimpulan atau keputusan yang tepat untuk tindakan yang terarah dan sewajarnya.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Oktober 2016)

 

Posted in: Isu Semasa

Konfrontasi Indonesia-Malaysia

Oleh Jafalizan Md. Jali dan Nurzuliana Kamaruzaman, Arkib Negara Malaysia

ARTIKEL “ganyang Malaysia” dalam Dewan Siswa September 2016 merungkaikan punca tercetusnya konfrontasi atau perbalahan antara Malaysia dengan Indonesia, bermula daripada penubuhan gagasan Malaysia oleh Tunku Abdul Rahman, Perdana Menteri Persekutuan Tanah Melayu yang merdeka. Perbalahan yang semakin meruncing antara Malaysia dengan Indonesia menyebabkan beberapa peristiwa serangan dan pencerobohan yang dikecam oleh Malaysia dan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB).

Peristiwa Indonesia menceroboh dan menyerang Malaysia bermula pada 17 Ogos 1964, apabila Indonesia menceroboh Tanah Melayu dengan mendaratkan tenteranya di Pontian, Johor (Pantai Kukup, Pontian Besar dan Benut), yang melibatkan dua pasukan, iaitu pasukan biasa (21 orang) dan pasukan payung terjun (55 orang). Pendaratan kedua dilakukan pada 2 September 1964 di Labis, Johor. Walau bagaimanapun, cubaan pencerobohan dan kekacauan yang dibentuk oleh kumpulan ini berjaya dipatahkan oleh pasukan keselamatan Malaysia dan penduduk tempatan sehingga berjaya memberkas pegawai kumpulan payung terjun, Lt. Muda Soetikno, dan menembak mati beberapa orang anggota tersebut, termasuklah Sarjan Major Suparmin. Pencerobohan ini bertujuan untuk menghancurkan Malaysia berdasarkan kenyataan Presiden Soekarno yang berikrar untuk mengganyang Malaysia habis-habisan.

Malaysia berasa terkesan dengan pencerobohan tersebut dan meragui pencerobohan lain yang akan dilancarkan oleh Indonesia. Hal ini menyebabkan Malaysia dengan sokongan Britain bertindak melaporkan isu pencerobohan itu kepada Majlis Keselamatan PBB. Tambahan pula, Indonesia pada ketika itu mendapat bantuan daripada Soviet Union (USSR) dan Revolutionary Command Council (RCC) dalam melaksanakan pencerobohan.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Oktober 2016)

Posted in: Arkib Negara

Kenali Personaliti Melalui Hobi

Oleh Nizar Parman

SAMA ada kita sedar ataupun tidak, pertanyaan tentang hobi merupakan antara soalan yang acap kali ditanya oleh seseorang apabila ingin mengenali kita dengan lebih dekat lagi. Sesetengah orang beranggapan bahawa hobi bukanlah perkara yang penting dan hanya hanya memberikan kepuasan kepada individu tertentu yang memilikinya. Namun begitu, pihak yang melihatnya dari perspektif yang lain beranggapan bahawa personaliti seseorang itu dapat ditentukan melalui hobinya.

Apabila kita membicarakan isu ini, mungkin banyak antara kita yang masih keliru antara hobi dengan minat. Namun begitu, jika kita merujuki Kamus Dewan atau pendapat daripada pakar dalam bidang psikologi, kedua-dua perkataan ini memberikan takrif yang berbeza. Kamus Dewan mendefinisikan hobi sebagai aktiviti yang dilakukan pada masa lapang atau senggang, manakala minat pula membawa maksud kecenderungan atau keinginan kepada sesuatu.

Bagi menjelaskannya lagi, kita dapat melihat perbezaan antara orang yang minat akan permainan bola sepak dengan orang yang mempunyai hobi bermain bola sepak. Orang yang minat akan permainan bola sepak tidak semestinya pandai bermain bola sepak. Namun begitu, oleh sebab minat yang mendalam terhadap permainan bola sepak, individu ini akan sentiasa mengikuti perkembangan berita atau dunia bola sepak, sama ada melalui media cetak atau media elektronik setiap hari ataupun berbicara tentang bola sepak dengan rakan yang mempunyai minat yang sama. Bagi orang yang mempunyai hobi bermain bola sepak pula, individu ini akan bermain bola sepak sekiranya mempunyai masa yang terluang, seperti pada waktu petang atau hujung minggu.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Oktober 2016)

Posted in: Fokus

Fenomena Hobi Generasi Baharu

Oleh Samat Buang

HOBI merupakan aktiviti rekreasi yang dilakukan pada masa lapang bagi menenangkan fikiran seseorang. Tujuan hobi adalah untuk memenuhi minat dan mendapatkan keseronokan, tetapi kadang-kadang hobi dapat juga bertukar menjadi punca pendapatan. Terdapat pelbagai jenis hobi termasuklah, mengumpul, membuat, membaiki, bermain, dan berunsurkan pendidikan. Ada hobi yang percuma dan ada pula yang memerlukan belanja. Apa-apa pun hobi yang dilakukan oleh seseorang pastinya dapat mengisi masa lapang dengan membuat kerja yang berfaedah, sekali gus mengelakkan diri daripada terjebak dengan gejala yang tidak sihat. Menerusi hobi, seseorang juga memperoleh banyak maklumat yang bermanfaat, menjanakan pendapatan, sekali gus berperanan sebagai pengisian untuk beriadah. Banyak orang mempunyai pelbagai hobi yang menarik dan berbeza-beza, serta dianggap pelik.

Bermanja dan bermain dengan kucing pada waktu terluang merupakan antara hobi kebanyakan masyarakat hari ini. Kucing antara haiwan jinak yang cukup popular dalam kalangan masyarakat yang menjadi “penghuni” bersama di dalam rumah, yang akan turut dilayan seperti anak kecil. Tidak mustahil sekiranya ada individu yang sanggup berhabis ribuan ringgit sebulan semata-mata membeli makanan serta keperluan harian haiwan ini, termasuk pasir untuk najis, syampu dan sikat, atau membeli seekor anak kucing import daripada baka yang baik.

Sebagai ekoran banyaknya anggota masyarakat yang gemar memelihara kucing, ada sesetengah pihak terfikir untuk menubuhkan persatuan yang berkaitan dengan haiwan tersebut dalam usaha menjadikan hobi mereka lebih bermanfaat. Antara persatuan kucing di Malaysia yang aktif dengan pelbagai aktiviti termasuklah Cats Advocates And Troupers Society (CATS), persatuan yang dilihat semakin bergerak aktif di negara ini.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Oktober 2016)

 

Posted in: Fokus

New Orleans Kota Jaz, Jambalaya dan Gumbo

Oleh Nisah Haron

BANDAR Raya New Orleans, sebagai ibu negeri Louisiana, mempunyai sejarah yang panjang. Bandar ini pernah menjadi bandar raya ketiga penting di Amerika Syarikat lantaran kedudukannya di siku Sungai Mississippi dan berada dalam pelukan Teluk Mexico. New Orleans amat sinonim dengan muzik jaz. Kunjungan ke New Orleans tidak akan lengkap jika pengunjung tidak mendengar persembahan jaz, sama ada yang dimainkan di tempat tertutup ataupun persembahan jalanan.

Pintu masuk ke bandar raya ini melalui udara ialah Lapangan Terbang Antarabangsa Louis Armstrong. Nama ini tidak asing lagi bagi peminat jaz-penyanyi dan pemain trompet yang terkenal dengan lagu What A Wonderful World. Nama beliau diabadikan pada lapangan terbang ini pada tahun 2012 sebagai memperingati ulang tahun kelahirannya yang ke-100.

Nuansa Perancis amat terasa di sini, sesuai pada seni bina di kawasan yang dinamai “French Quarter”. Sekali pandang memang berasa seolah-olah berada di lorong seni di Paris. Kawasan French Quarter lebih sesuai diteroka dengan berjalan kaki lantaran lorongnya sempit dan mempunyai banyak kedai menjual barangan seni, termasuklah di kawasan kaki limanya.

Sewajarnya, mulakan dengan bersarapan di Cafe’ du Monde yang terkenal dengan cafe’au lait and beignets. Cafe au lait bermaksud  kopi susu dan beignet (sebutannya bi-nya) pula lembut seperti donat, cuma bentuknya empat segi dan tidak ada lubang di tengah-tengahnya. Beignets dihidangkan dengan serbuk gula di atasnya. Kafe ini dibuka 24 jam sehari dan tidak pernah ditutup.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Oktober 2016)

Posted in: Khas Travelog

Hobi Harus Dikembangkan

 

SETIAP manusia mempunyai hobi tersendiri bagi memenuhi minat dan mendapat keseronokan. Ada hobi yang percuma dan ada pula yang memerlukan perbelanjaan. Aktiviti riadah ini akan mendatangkan kesan yang mendalam kerana hobi memastikan masa seseorang itu digunakan sebaik-baiknya untuk belajar, keluarga, berhibur dan beriadah. Hobi mampu memberikan kepuasan dan ketenangan jiwa kepada individu. Hobi tidak boleh dipaksa, tidak boleh dijual beli, dan tidak boleh diwariskan.

Sejak kecil kita sering diajukan soalan, “apakah hobi anda?” Jika dahulu, sekiranya diri kita diajukan soalan hobi, banyak yang akan menjawab jawapan yang biasa-biasa kita dengar termasuklah bermain bola sepak, memancing dan membaca. Berbanding dengan masa kini, hobi generasi muda kian berubah. Fenomena hobi generasi muda semakin bertukar. Kegilaan kepada hobi yang bersesuaian dengan zaman, masa dan tempat menjadi-jadi, malah terdapat hobi yang pelik untuk kita dengari. Tidak ketinggalan hobi bertukar kepada melakukan hal yang ekstrem.

Jarang-jarang seseorang ingin mengaku tentang hobi mereka yang kedengaran pelik. Mereka bimbang dilabelkan sebagai ketinggalan zaman, kolot, ataupun tidak mengikut arus pemodenan. Walaupun kelihatan pelik, namun, selagi aktiviti tersebut memberikan kepuasan kepada diri, maka itulah hobi mereka dan itulah yang akan kekal lama dan mendominasi hampir keseluruhan hidup mereka.

Tahukah anda, hobi pelik dan unik turut dilakukan artis terkenal dunia, antaranya termasuklah Johny Depp. Johny Depp yang berwajah tampan dan maskulin ini gemar mengumpulkan patung barbie dan kumis palsu yang unik dan lucu. Kumis palsu yang dimiliki Johny Depp ini dianggap aneh dan dipakai secara berganti-ganti semasa bertemu dengan peminatnya. Seseorang yang mempunyai hobi pelik tidak perlu malu untuk meyatakan hobi mereka selagi hobi itu tidak memudaratkan diri ataupun orang lain.

Pada masa dahulu hobi dapat dilakukan dengan mudah melalui komunikasi yang ringkas. Sebagai contoh, pada tahun 1950-an hingga 1980-an, merakamkan lagu dari radio dengan perakam suara, bermain lompat tali, galah panjang, jengket, gasing, dan guli yang setiap hari akrab dengan kehidupan anak muda. Inilah generasi yang pernah mempunyai kelompok dan rakan hobi yang sama, yang tanpa janji, tanpa telefon atau teks pesanan ringkas, tetapi boleh berkumpul bersama-sama kerana inilah generasi yang cukup hanya dengan janji untuk bertemu. Berbeza daripada hobi generasi masa kini yang menikmati mudahnya memuat turun lagu dari alat teknologi sekali gus jari lincah memainkan berbagai-bagai permainan di alat teknologi. Jika dahulu kita harus bertemu untuk berbual bersama-sama rakan, namun kini kita pun tetap boleh berborak cuma bezanya hanya pada tempat iaitu, di laman Facebook mahupun WhatsApp tanpa mengharapkan datangnya posmen menyampaikan surat daripada sahabat.

Setiap individu pada era milenium ini pasti mempunyai jadual waktu yang padat untuk bersaing dalam mencapai matlamat. Namun begitu, masyarakat juga perlu sedar bahawa diri kita ini juga memerlukan rehat untuk menghilangkan tekanan. Adakalanya kita tidak mempunyai banyak masa untuk hobi kerana terlalu sibuk berkerjaya, tetapi ada juga yang terlupa melakukan kerja lain melainkan kerja berkaitan dengan hobinya. Hobi yang berlebihan akan membazirkan wang dan juga masa yang banyak.

Oleh itu, hobi harus dimiliki oleh semua orang tanpa mengira usia, pangkat atau asal usul. Aktiviti positif ini akan memberikan banyak kesan baik kepada individu dalam aspek kesihatan mental dan fizikal. Kehidupan kita juga akan menjadi lebih bermakna dan menarik untuk diteruskan dari hari ke hari. Selamat menyambut Maal Hijrah 1438.

Haziah Che Husin

(Rencana ini dipetik daripada  majalah Dewan Siswa Oktober 2016)

 

Posted in: Nota Editor

Menikmati Keindahan Kota Bandung

Oleh Abdul Halim Abdullah

KUNJUNGAN penulis ke kota Bandung pada kali ini merupakan kunjungan kedua bagi penulis. Ketika kali pertama berkunjung pada tahun 2012, penulis tidak berkesempatan untuk menjejakkan kaki ke tempat menarik di kota ini disebabkan oleh jadual persidangan antarabangsa yang padat. Pada kali ini, penulis sengaja memanjangkan tempoh lawatan ke sana walaupun tujuan utama penulis sekali lagi untuk membentangkan kertas kerja persidangan anjuran salah sebuah universiti di sana. Alasannya, bukan selalu dapat berkunjung ke negara orang. Oleh itu, kesempatan dan peluang yang ada perlulah digunakan dengan sebaik-baiknya.

Penulis tiba di kota Bandung, yang juga merupakan ibu kota Provinsi Jawa Barat, pada sebelah petang. Penulis sengaja menginap di hotel berdekatan dengan Pasar Baru yang merupakan syurga membeli-belah di kota Bandung untuk kemudahan membelikan barangan tempahan teman di Malaysia. Setelah masuk ke dalam bilik hotel, penulis berjalan kaki menuju ke masjid terbesar di kota Bandung iaitu Masjid Raya Bandung. Masjid yang dahulunya pernah dikenali sebagai Masjid Agung Bandung hanya terletak kira-kira 600 meter dari tempat penginapan penulis. Sepanjang berjalan kaki, penulis melihat kesesakan lalu lintas di bandar tersebut yang merupakan bandar raya ketiga terpadat di Indonesia selepas Jakarta dan Surabaya. Kedai makan bergerak yang menjual  pelbagai makanan tradisi Indonesia termasuklah bakso, dan sup memenuhi ruang tepi jalan turut menambahkan lagi kesesakan jalan raya. Begitu juga dengan pengamen (penghibur jalanan) yang memenuhi kiri dan kanan jalan.

Setibanya di Masjid Raya Bandung, penulis kagum dengan keindahan masjid yang boleh memuatkan 12 ribu hingga 14 ribu jemaah pada satu-satu masa. Masjid ini mempunyai menara berkembar yang boleh dinaiki pengunjung untuk melihat pemandangan kota Bandung. Bagaimanapun, penulis tidak berkesempatan untuk menaiki menara tersebut kerana menara tersebut hanya dibuka pada hari Sabtu dan Ahad. Di hadapan masjid tersebut terdapat taman yang ditanam rumput sintetik uantuk pengunjung berkumpul. Setelah menziarahi masjid, dalam perjalanan balik ke tempat penginapan, penulis singgah di Pasar Baru Bandung. Tidak keterlaluan sekiranya penulis katakan bahawa pasar baru ini merupakan tempat utama yang wajib dikunjungi oleh setiap pengunjung ke kota Bandung. Tidak sah rasanya kalau ke Bandung jika tidak ke Pasar Baru Bandung. Kedudukannya juga amat strategik iaitu di tengah-tengah kota raya dan boleh ke sana menggunakan pelbagai jenis pengangkutan termasuklah bas, teksi dan angkut. Lapan tingkat pasar ini memuatkan ribuan kedai yang menjual pellbagai jenis barangan terutamanya tekstil. Penulis hanya “mencuci mata” pada hari pertama dan sesekali mencuba untuk tawar-menawar dengan peniaga di situ. Penulis teringat satu panduan yang diberikan oleh teman yang pernah berkunjung ke situ sebelum ini iaitu, sekiranya kita hendak membeli …

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Oktober 2016)

Balai Perlepasan

Oleh Syeeda Koppeli

RUANG balai perlepasan sesak dan padat dengan manusia. Pelbagai aksi dapat ditonton. Ada yang berlari-lari anak menggalas beg sandang besar, ada yang lenggang kangkung menolak troli yang sarat dengan beg, cenderamata, hatta anak mereka turut diletakkan di dalam troli. Zarith berdiri di tengah-tengah lautan manusia, betul-betul menghadap skrin yang sedang memaparkan jadual penerbangan. Beg sandang berwarna kelabu jenama Karrimor, yang digalas, dirasakan berat benar, seperti mahu patah bahunya. Perlahan-lahan dia berjalan menuju ke arah balai perlepasan. Air muka gadis berusia 18  tahun ini keruh. Rambut panjang berwarna perang semula jadi dilepas bebas tidak disikat. Ini kali pertama dia menaiki kapal terbang, namun dia tidak kekok langsung. Dia sudah lali melakukan semua perkara sendiri, bahkan dia akan kekok jika berteman ketika melaksanakan sebarang tugasan.

Lelah rasanya berjalan sejauh ini untuk sampai ke balai perlepasan K. Zarith melabuhkan punggung di atas kerusi yang disediakan di hadapan balai perlepasan. Kemudahan, seperti tempat untuk mengecas alat elektronik, tandas yang bersih, dan kerusi yang tersusun rapi, jelas menunjukkan penerbangan ini mesra pelanggan walaupun mengenakan tambang yang murah dan rendah kepada pengguna. Kemudahan asas, termasuklah tempat duduk, juga disediakan dalam variasi yang menarik dan mementingkan keselesaan, sama ada untuk keluarga atau individu. Beberapa orang remaja duduk sekelompok di hadapan tempat mengecas alat elektronik mereka. Pandangan Zarith dan mereka berlaga. Zarith melemparkan sekuntum senyuman. Satu lagi sebelum kehidupannya akan berubah. Air muka yang keruh tadi perlahan-lahan berubah tona. Otaknya berputar ligat, sekali gus memberikan sedikit tekanan yang menyebabkan pening.

“Bidang peragaan ini tidak akan sesekali menjamin masa depan kamu. Satu hari nanti, kamu akan tua, tiada sesiapa akan mengambil kamu bekerja,” laju tangan tua ayahnya memangkas pokok bunga raya yang ditanam di hadapan rumah mereka. Urat hijau berselirat sudah mula timbul membuktikan ayahnya itu sudah bekerja terlalu keras untuk membesarkan mereka adik-beradik. Pokok bunga raya itu ditanam sejajar untuk dijadikan pagar. Kreatif dan menjimatkan wang.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Oktober 2016)

Cerita Sara Leong

Oleh Malim Ghozali PK

BAGAN itu kini dirundung kesepian-laksana pusara tua yang sudah tidak dipedulikan lagi. Bagan itu telah wujud sejak lama. Mungkin seratus tahun atau lebih. Mengikut cerita nenek Sara Leong, di bagan itulah leluhur mereka mendarat setelah berminggu-minggu membelah Laut China Selatan, berjuang dengan ombak dan ribut. Banyak juga yang kecundang di tengah lautan, apabila kapal mereka karam dipukul taufan atau menjadi mangsa lanun di Selat Siam.

Kenangan itu bermain-main di benaknya. Dia terbayangkan betapa hampir setiap petang selepas waktu sekolah, Abang Tamrin akan bersama-sama Sara di jeti bagan. Kadang-kadang Sara menemani Abang Tamrin memancing sembilang. Pada masa-masa yang lain, mereka menelaah kerja sekolah di bawah pokok jambu laut. Hanya ada sebatang pokok jambu laut di jeti itu. Daunnya cukup lebat dan memberikan teduhan yang lumayan. Pada musim berbunga, banyak burung kelicap berterbangan dari ranting ke ranting.

Sudah lama dia tidak kembali ke bagan. Sebenarnya tiada lagi urusan yang menyebabkan dia harus kembali ke situ. Ayah dan ibunya sudah lama pergi. Rumah pusaka juga sudah dijual. Di atas tapaknya kini terdiri sebuah stesen minyak. Hampir semua sepupunya sudah berpindah ke bandar lain. Ada juga yang tinggal di luar negara.

Kenanganlah yang membawanya semula ke bagan setelah sekian lama meninggalkannya. Dia ingin menyegarkan semula kenangan lama di wilayah itu.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Oktober 2016)