Home » 2017

Melentur Buluh Biarlah dari Rebungnya

 

Oleh Muhammad Lutfi Zahid

TRAGEDI kebakaran pusat tahfiz di Kuala Lumpur yang mengorbankan kira-kira 23 pelajar dan guru baru-baru ini bagaikan memberikan isyarat bahawa negara ini bakal dilanda “darurat” [ada masa hadapan. Hal ini dikatakan demikian kerana kebakaran tersebut berpunca daripada masalah sosial yang semakin kritikal dalam kalangan pelapis negara, iaitu remaja. Masalah sosial yang  pada mulanya seakan-akan dilihat sebagai kecil-sekadar mencuba untuk menghisap rokok dan ponteng sekolah-akhirnya menjadi besar apabila remaja belasan tahun itu sanggup membunuh nyawa yang tidak berdosa tanpa perasaan simpati.

Apabila memperkatakan masalh sosial, sering kali perkara ini dikaitkan dengan generasi muda dan remaja. Hal ini acap kali didengar sejak zaman dahulu lagi. Tidak seperti zaman dahulu, remaja pada zaman yang serba canggih dan terbuka kini lebih terdedah dan terdorong untuk melakukan perkara yang menyalahi undnag-undang. Hal ini dikatakan demikian kerana mereka lebih mudah untuk “melihat” dunia luar melalui pelbagai medium, termasuklah melalui media sosial dan filem misalna, sehingga mereka terikut-ikut dan terpengaruh untuk melakukan perkara yang negatif.

Jika dilihat kembali kes kebakaran pusat tahfiz itu, suspek, yang teridiri daripada tujuh remaja berumur belasan itu, disahkan positif dadah syabu, iaitu sejenis dadah perangsang. Hal ini jelas membuktikan bahawa dadah merupakan punca utama remaja tersebut bertindak di luar jangkaan sehingga tergamak untuk membunuh. Penulis ini percaya bahawa sekiranya remaja tersebut tidak mengambil dadah, tidak mungkin mereka sanggup untuk bertindak sedemikian.

Dalam hal ini, perkara paling utama yang seharusnya diberi perhatian ialah pendidikan awal terhadap penyalahgunaan dadah. Pendidikan tentang dadah dalam kalangan remaja seharusnya bermula dari rumah, bukannya di sekolah semata-mata. Hal ini dikatakan demikian kerana ada sesetengah pihak menuding jari kepada pihak sekolah oleh sebab gagal mendidik suspek kes kebakaran tahfiz tersebut ketika sesi persekolahan. Ironinya, kesemua suspek kes tersebut merupakan remaja yang tidak bersekolah sejak sekian lama kerana tidak berminat untuk belajar.

***

Nota Editor Majalah Dewan Siswa November 2017

Posted in: Nota Editor

Kemahiran Mengurus Emosi

Oleh   Ahmad Badrul Sani Baharudin

 Tahukah anda, sebanyak 60 kes bunuh diri dilaporkan setiap bulan secara purata di Malaysia? Kenyataan ini ialah fakta daripada Pusat Registri Bunuh Diri Kebangsaan Malaysia. Tahukah anda, lebih 350 juta orang menderita dengan masalah kemurungan di seluruh dunia? Perkara ini juga ialah fakta daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Tahukah anda, golongan belia yang berumur 16 hingga 25 tahun mempunyai risiko yang tinggi untuk membunuh diri? Perkhabaran ini juga ialah fakta daripada Kementerian Kesihatan Malaysia.

          Persoalannya, apakah pendorong utama yang mencetuskan polemik ini? Apakah punca dan di manakah silapnya? Jawapannya ialah kemahiran mengurus emosi. Sama ada kita sedar atau tidak, kekuatan menguasai emosi ialah faktor pertama dan utama yang mencorakkan kejayaan seseorang individu. Ya, emosi memainkan peranan 80 peratus untuk mencipta kejayaan dalam hidup manusia, manakala 20 peratus lagi bergantung pada kapasiti intelek. Walaupun kedengaran agak tidak adil dan seolah-olah merendahkan keupayaan mental seseorang, inilah perkara pokok yang mesti diambil berat untuk seseorang individu itu berjaya.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Oktober 2017)

Posted in: Fokus

Bijak Mengurus Emosi Lambang Kematangan Diri

Oleh Khairul Anum Mohd Ali

Baru-baru ini satu video seorang wanita sambil mengacu-acukan besi pengunci stereng kereta sedang bertekak dengan seorang pegawai penguat kuasa menjadi tular di media sosial. Setelah diselidik kes ini rupa-rupanya berpunca daripada wanita tersebut tidak berpuas hati terhadap pegawai penguat kuasa Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) yang telah mengunci tayar keretanya. Kejadian berlaku di Jalan Puteri, Bandar Puteri Puchong, Puchong. Yang berlaku sudah pun berlaku, namun iktibar yang perlu diambil ialah tindakan yang sewajarnya patut dilakukan apabila berhadapan dengan situasi sebegini.

Jelaslah bahawa, lazimnya luahan amarah akan melahirkan tindakan yang di luar kawalan diri. Amarah akan timbul apabila individu terbabit berasakan dirinya terancam oleh sesuatu peristiwa atau situasi. Kajian menunjukkan luahan amarah dapat difahami menerusi simptom antaranya termasuklah suara yang terketar-ketar, pernafasan pendek dan pantas, ketegangan saraf, menjerit-jerit apabila bercakap, kekuatan fizikal meningkat, ketegangan otot dan tingkah laku yang agresif. Simptom ini jika tidak dikawal secara bijaksana akan mendatangkan kemudaratan kepada diri sendiri dan juga orang lain.

Wanita yang disebutkan pada awal tadi berasakan dirinya terancam kerana akan berhadapan dengan pelbagai urusan atau mungkin juga kerenah apabila keretanya ditunda. Berdasarkan video berkenaan yang tular di media sosial dapat difahami bahawa wanita tersebut telah meletakkan keretanya di tempat letak kereta orang kelainan upaya (OKU). Justeru, pegawai penguat kuasa yang bertugas dan bertanggungjawab menjaga keamanan masyarakat setempat ketika itu telah mengunci tayar kereta berkenaan. Wanita tersebut bermati-matian mengatakan dia meletakkan kereta di tempat OKU hanya kerana dia keluar sebentar untuk membeli makanan untuk temannya yang OKU.

Dalam hal ini pegawai penguat kuasa telah menjalankan amanah yang dipertanggungjawabkan terhadapnya, iaitu menjaga keamanan masyarakat setempat. Oleh itu, mana-mana kenderaan yang didapati diletakkan di tempat yang tidak sepatutnya perlu dikunci tayarnya dan ditunda ke Depoh Tunda MPSJ di Puchong. Bagi wanita tersebut, mungkin dia juga mempertahankan haknya untuk mendapat keistimewaan tempat letak kereta khas kerana dia membantu golongan OKU. Namun, alasan wanita berkenaan tidak dapat diterima oleh pegawai penguat kuasa kerana wanita tersebut bukan daripada golongan OKU. Bahkan, sifatnya sempurna, sihat tubuh badan dan tiada cacat cela yang dipamerkan.

Walau bagaimanapun, tidak mungkin benang yang basah dapat ditegakkan. Tegasnya undang-undang perlu dikuatkuasakan terhadap sesiapa sahaja tanpa kecuali kerana undang-undang digubal demi kesejahteraan rakyat. Perlu diketahui bahawa perbuatan mengacu-acukan atau mengugut individu lain menggunakan alat yang boleh mencederakan orang adalah salah di sisi undang-undang Malaysia. Pilihan yang terbaik dan paling bijaksana adalah dengan mengaku kesilapan diri sendiri dan akur dengan peraturan dan undang-undang yang ditetapkan.

Tuntasnya, apabila berhadapan dengan situasi yang mencetuskan emosi dan amarah tidak perlulah melatah atau bertindak membabi buta. Bertenang dan berfikirlah secara waras dan bijaksana kerana orang yang bijaksana melambangkan kematangan berfikir. Mengakui kelemahan dan kesilapan diri tidak merendahkan martabat seseorang, akan tetapi akan lebih dipandang mulia oleh masyarakat. Bahkan, akan memudahkan urusan kehidupan kita pada masa hadapan.

***

(Rencana ini dipetik aripad amajalah Dewan Siswa Oktober 2017)

Posted in: Nota Editor

Menetapkan Matlamat dalam Akademik

Oleh   Mohd Khairul Riza Tuan Mohd Yusop

Kita tentunya pernah menonton perlawanan bola sepak. Perebutan sebiji bola oleh 22 pemain tentunya berpandukan suatu matlamat, iaitu menjaringkan gol. Pemain berhempas pulas, menggelecek sambil mempamerkan skil, kadangkala berisiko untuk menghadapi kecederaan akibat dibentes pihak lawan, semuanya semata-mata untuk sebuah kemenangan.

          Kamus Dewan Edisi Keempat mendefinisikan matlamat sebagai sasaran, tujuan atau sesuatu yang mahu dicapai. Menurut Kamus Longman, matlamat atau goal bermaksud something that you hope to achieve in the future. Matlamat dan angan-angan hanya dipisahkan oleh usaha. Tanpa usaha, matlamat akan hanya menjadi angan-angan. Angan-angan akan menjadi matlamat yang berjaya jika disertai dengan usaha. Oleh itu, setiap daripada kita yang mahukan matlamatnya berjaya perlulah disertai dengan usaha yang gigih.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Sept 2017)

Posted in: Fokus

GEMURUH JIWA SEMANGAT MEMBARA

Oleh Khairul Anum Mohd Ali

Saat paling bahagia bagi seorang pelajar ialah apabila dinobatkan sebagai pelajar terbaik dalam peperiksaan. Menyorot keputusan peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) 2016 yang diumumkan pada 28 Februari 2017 yang lalu, Khairunnisaq Khairudin, pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Mas, Kota Tinggi, Johor tampil sebagai salah seorang calon terbaik STPM. Beliau memperoleh keputusan Purata Nilai Gred Keseluruhan (PNGK) 4.00. Lebih mengejutkan beliau sebenarnya penghidap penyakit saraf atropi otot spina jenis 2 sejak lahir. Faktor kesihatan ini menyebabkan beliau lebih banyak duduk di atas kerusi roda serta tidak dapat hadir ke sekolah mengikuti sesi pembelajaran. Masa beliau banyak dihabiskan di rumah, dan di situlah beliau mengulang kaji pelajaran dengan bantuan daripada nota-nota yang dibekalkan oleh guru yang prihatin terhadap penyakit yang dihidapinya. Penyakit saraf ini merupakan sejenis penyakit neuron motor kronik yang menyebabkan penghidapnya mengalami kelumpuhan kerana berlaku pengecilan otot.

Keputusan peperiksaan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) 2016 yang mula diumumkan pada 19 Januari 2017 yang lalu, juga memberikan kejutan. Hal ini dikatakan demikian kerana Ahmad Faiz Ibrahim, pelajar Sekolah Menengah (A) Al-Rahmah Kenali, Kubang Kerian, Kelantan meraih keputusan 10 Mumtaz (Cemerlang) dalam semua mata pelajaran yang diduduki. Lebih mengejutkan kerana Ahmad Faiz merupakan penghidap palsi serebrum yang membataskan pergerakannya. Beliau hanya boleh menggerakkan kepala dan dua jarinya sahaja serta 95 peratus pergerakannya perlu dibantu oleh orang lain. Malah dikatakan semasa menjawab peperiksaan Ahmad Faiz menulis menggunakan dua jari yang ditolak dengan dagunya hingga menitis darah dari dagu. Alangkah gigih anak ini mengejar impiannya.

Kehidupan kita sentiasa penuh dengan impian yang hendak dicapai. Impian itu datang dalam minda kita tanpa disedari hingga impian menjadi asas psikologi bagi semua orang tanpa kecuali. Kehidupan yang kosong daripada impian dianggap seperti bahtera tanpa nakhoda terumbang-ambing di lautan luas tanpa arah tujuan persinggahan. Jika bernasib baik, bahtera akan berlabuh di tepian pantai atau jika sebaliknya bahtera akan hanyut dipukul gelombang yang akhirnya tewas dan tenggelam di dasar lautan.

Mengejar impian bukanlah sesuatu yang mudah, tetapi perlu diiringi dengan usaha yang sungguh-sungguh dan semangat yang kental. Apabila matlamat hidup yang disasarkan berjaya dicapai hidup akan lebih bahagia dan menyeronokkan. Hingga akhirnya akan menimbulkan perasaan bangga, gembira dan mendatangkan kepuasan untuk diri sendiri. Perasaan sukacita ini timbul sebagai penghargaan kepada diri sendiri yang telah berjaya melepasi segala rintangan dan cabaran demi satu impian yang dihajati. Kejayaan melunaskan matlamat juga membuktikan keyakinan dan keupayaan diri mendepani cabaran.

Bagi Khairunnisaq dan Ahmad Faiz, kekurangan diri bukan penghalang untuk mengecap kejayaan dan kemenangan. Selagi penuh tekad di dada, ikhtiar nan jitu serta doa dan tawakal, insya-Allah kejayaan pasti dalam genggaman. Semoga impian Ahmad Faiz untuk bergelar pakar ilmu hadis akan menjadi kenyataan suatu hari nanti.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa September 2017)

Posted in: Nota Editor

Sekolah Tempat Menyuburkan Manusiawi

Oleh Khairul Anum Mohd Ali 

Ketibaan Ramadan disambut dengan perasaan gembira oleh semua insan Muslim. Namun, bagi keluarga Zulfarhan Osman Zulkarnain kegembiraan mereka tergugat sedikit berikutan mendapat berita pemergian, Allahyarham Zulfarhan pada 1 Jun 2017 yang lalu. Kematian Zulfarhan diberitakan berpunca daripada kecederaan yang teruk pada seluruh tubuhnya, dan yang paling sadisnya 80 peratus tubuhnya melecur. Beliau dikhabarkan telah didera dan dibuli oleh rakan yang menuntut ilmu di bawah bumbung yang sama, Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM). Setelah pihak polis melakukan siasatan akhirnya seramai 32 mahasiswa UPNM dan empat mahasiswa dari Universiti Tenaga Nasional (Uniten) turut ditahan bagi membantu siasatan pihak polis.

Tahun demi tahun ada sahaja kes buli yang dilaporkan oleh akhbar. Permasalahan ini diibaratkan tiada noktah penghujungnya. Berbagai-bagai cadangan dan saranan dikemukakan oleh pihak-pihak tertentu dalam masyarakat bagi membantu membendung masalah ini, namun kelihatannya masalah ini semakin “subur”. Jika kita sorot kes Zulfarhan ini, mahasiswa di pusat pengajian tinggi juga terdedah untuk melakukan perbuatan ini. Di sekolah juga sering kita dengar kes buli dan kes sosial yang lain berlaku. Kes merokok, memeras ugut, vandalisme, pergaulan bebas dan berjudi dalam kalangan pelajar sekolah sudah sering dilaporkan di media massa. Di mana-mana sahaja masalah sosial ini akan tetap berlaku dan sudah tidak mengira tempat dan peringkat umur lagi.

Memandangkan masalah sosial ini yang boleh berlaku di mana-mana sahaja, oleh itu langkah pencegahannya haruslah bermula dari peringkat awal. Benih yang baik, di mana-mana sahaja yang kita campakkan akan tumbuh menjadi pohon yang subur. Memang tidak dapat dinafikan pendidikan awal bagi kanak-kanak adalah di rumahnya. Ibu bapanya yang bertanggungjawab mendidik dan membekalkannya dengan segala keperluan asas sebagai persediaan untuk kanak-kanak berdepan dengan dunia luar. Didikan agama dan adab perlu diterapkan pada peringkat ini agar dapat membudaya dalam kehidupan kanak-kanak itu.

Di sekolah murid-murid telah mula diperkenalkan dengan peraturan yang perlu dipatuhi sebagai kawalan tingkah laku mereka. Penekanan terhadap kawalan sosial di sekolah perlu dititikberatkan kerana alam persekolahan merupakan alam yang mengenalkan murid kepada pergaulan dan persekitaran yang lebih luas. Jika sebelumnya pergaulan kanak-kanak hanyalah dengan ibu bapa, adik-beradik dan jiran tetangga, tetapi kini di sekolah pergaulan mereka lebih luas. Mereka akan bergaul dengan rakan-rakan yang berasal daripada pelbagai latar belakang dan pendidikan. Jika sekiranya asas pertahanan diri mereka goyah, besar kemungkinan pengaruh yang negatif akan mudah meresap masuk ke dalam diri mereka. Unsur negatif inilah jika tidak dibendung akan menjadi “racun” dalam masyarakat.

Berbalik kepada kes Zulfarhan, sekiranya suspek yang terlibat dalam kes ini dapat menggunakan kewarasan akal fikirannya, barangkali dapat menyelamatkan satu nyawa insan. Malah, janganlah kerana ingin menghukum seseorang atau sekadar ingin “berseronok” membelasah rakan hingga mengorbankan nyawa anak seorang ibu penyayang dan bapa yang pengasih. Takziah buat keluarga Allahyarham Zulfarhan Osman Zulkarnain, semoga damailah di alam abadi.

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Ogos 2017)

Posted in: Nota Editor

MENJELANG AMBANG KEMERDEKAAN: OGOS 1957

Oleh   Nurzuliana Kamaruzaman, Arkib Negara Malaysia

Bulan Ogos merupakan bulan yang cukup sinonim dengan imbasan kemerdekaan dan sambutannya. Malaysia atau dahulunya dikenali sebagai Tanah Melayu mendapatkan kemerdekaannya pada 31 Ogos 1957 sebagai tanda berakhirnya penjajahan British di Tanah Melayu dan lahirnya sebuah negara baharu yang berdaulat, bebas dan merdeka.

Antara detik yang paling hampir untuk mendapatkan kemerdekaan ialah pada hari Perjanjian Kemerdekaan Tanah Melayu ditandatangani di Lancaster House, London pada 8 Februari 1956. Perjanjian ini juga dikenali sebagai Perjanjian London. Perjanjian ini telah ditandatangani oleh YTM Tunku Abdul Rahman Putra, Ketua Menteri Persekutuan Tanah Melayu bagi pihak kerajaan Persekutuan Tanah Melayu dengan Mr. Alan Lennox – Boyd, Setiausaha Negara Tanah Jajahan British bagi pihak Kerajaan British. Melalui perjanjian ini, kemerdekaan bagi Persekutuan Tanah Melayu akan diisytiharkan pada 31 Ogos 1957. Perjanjian ini juga merupakan sebuah perjanjian yang memberikan harapan kepada pengakhiran untuk segala jerih perih, usaha dan pengorbanan pemimpin dan rakyat Tanah Melayu yang amat menanti-nantikan kemerdekaan demi menolak penjajahan dan kuasa asing di tanah air tercinta. 

Pada 20 Februari 1956, sekembalinya rombongan menuntut kemerdekaan dari London, Yang Teramat Mulia Tunku Abdul Rahman Putra telah mengisytiharkan kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu di Padang Bandar Hilir, Melaka. Pengisytiharan ini telah disambut dengan pekikan “Merdeka” yang bergemuruh daripada 100 000 rakyat Tanah Melayu. Begitu besar erti kemerdekaan kepada seluruh rakyat Tanah Melayu ketika itu. Lantas, pelbagai persediaan dan penstrukturan semula pentadbiran Persekutuan Tanah Melayu mula diatur dan  diselaras dengan baik bagi menjamin kesatuan sebuah negara yang merdeka. Semakin hampir menjelang hari bersejarah tersebut, semakin rancak persediaan dan perhatian ke arah kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Ogos 2017)

Posted in: Arkib Negara

Ku Merindui Cahaya Terang

Oleh   Saiyidatul Marsyitah Aisyah Suhaime

“Prang!” Kedengaran bunyi sesuatu jatuh ke lantai lalu pecah. Abu dan rakan-rakannya melarikan diri dari tempat itu. Mereka baru sahaja membuli seorang pelajar baharu dan telah menyebabkan beberapa keping tingkap kaca pecah. Di belakang mereka, kelihatan Cikgu Rosli, guru disiplin sekolah itu sedang membantu pelajar yang terkulai di atas tanah dengan baju yang kotor dan bibir yang pecah.

Abu ialah seorang pelajar tingkatan lima di sebuah sekolah di tengah bandar. Terkenal dengan sikapnya yang berlagak samseng sehingga digelar “Abang Taiko”. Merupakan anak tunggal seorang usahawan berjaya di Malaysia.

 “Abu! Apa kita nak buat sekarang? Habislah kita … kali ini, mesti kita tertangkap,” kata orang kanan Abu, Hamra. Abu memberhentikan lariannya apabila mereka tiba di belakang sekolah, di hujung padang. Rakan-rakannya yang lain, Kok Meng, Siva dan Ausif juga memberhentikan larian mereka.

  “Kau orang jangan risau la … esok, kita kumpul depan sekolah, kita lepak dekat pasar raya. Kita tukar baju, baru kita pergi. Aku bawa kereta ayah aku,” balas Abu. Selamba.

“Habis, sekarang apa yang kita nak buat?” tanya Ausif. Dia bimbang Cikgu Rosli membuat pengumuman meminta mereka berlima datang ke pejabat. Kok Meng dan Siva yang hanya berdiam diri mula tidak senang duduk.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Ogos 2017)

Bulan di Gifford Avenue

Oleh   Mawar Safei

“DIA ada di sana. Lihat anakku, Dia ada di sana,” tunjuk emak. Bulan penuh yang tergantung. Saya mendongak lama, sehingga lenguh leher membawa saya kembali ke mata emak. Saya yakini mata mulia itu tidak pernah berdusta. Malah, seperti dalam satu puisi sasterawan negara asal kami, dibariskan yang indah ini, ketika malam kulihat matamu pada bintang. Seperti mencari Dia di dalam gelungan bulan, saya juga gagal menemukan sebarang bintang di padang langit malam itu. Atau kami harus ke tapak pencerapan bintang, Stardome di Manukau untuk merenung dengan penuh asyik bintang, bulan dan apa-apa sahaja dalam wilayah cakerawala.

Saya hampir tidak dapat melihat apa-apa pada si bulat genap yang bercahaya cantik itu, selain rindu yang tidak terpermanai. Rindunya saya yang jika dapat dilaungkan sehingga dapat didengar talunnya di wilayah bulan sana. Kami baru meraikan 12 Rabiulawal. Emak banyak menceritakan keindahan susuk lelaki pemimpin agung kami yang bernama Muhammad bin Abdullah. Dia Rasulullah yang tidak pernah ada keangkuhan dalam hatinya. Dia selalu memperkenalkan dirinya sebagai anak perempuan suku Quraisy yang memakan daging kering, cerita Ibnu Majah dan al-Thabrani lewat al-Ausath yang emak ulang acap kali.

  “Nah, jadilah sepertinya, anakku. Usah benarkan angkuh dan sombong meraja dalam dadamu. Tidak ada si sombong di dalam syurga.”

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Ogos 2017)

Tekanan Bebanan Pelajaran, Ekonomi dan Persekitaran Remaja

Oleh   Noor Azam Abdul Rahman

Menjadi remaja pada waktu sekarang tentunya berbeza daripada keadaan remaja pada dua atau tiga dekad yang lalu. Perbezaan yang paling ketara berkaitan cabaran serta tekanan yang perlu dihadapi oleh remaja pada tahun-tahun awal kemerdekaan berbanding remaja pada masa kini. Remaja pada masa kini terdedah kepada cabaran hidup yang menguji mental dan fizikal mereka secara keseluruhan. Keadaan semasa yang memaksa semua ahli masyarakat berfikir pantas, bergerak cepat dan merebut peluang yang mencabar telah mempengaruhi remaja untuk turut sama memenuhi tuntutan tersebut. Berbeza daripada remaja pada awal kemerdekaan, mereka lebih terdedah kepada cabaran memenuhi keperluan untuk hidup dalam sebuah negara yang merdeka.

          Walau bagaimanapun, setiap zaman mempunyai cabarannya tersendiri yang perlu ditangani oleh masyarakat yang berada dalam zaman tersebut. Penulisan ini tidak berhasrat untuk menghuraikan perbezaan kehidupan remaja pada kedua-dua zaman. Perbincangan ini terarah kepada tekanan berkaitan pelajaran, ekonomi dan persekitaran remaja pada masa sekarang, iaitu era globalisasi dan kemajuan teknologi kini. Kepesatan teknologi yang berlaku hari ini telah mengubah cara fikir, cara laku dan tindakan semua ahli masyarakat. Remaja juga tidak terlepas daripada menghadapi situasi seperti ini. Malah, golongan remaja lebih terasa cabaran hidup hari ini berat dan sangat mencabar bagi mereka. Hanya remaja yang bijak menangani keadaan yang diistilahkan sebagai “tekanan” ini sahaja yang akan berjaya menghadapinya. Jika tidak, remaja akan terasa tekanan tersebut sebagai satu bebanan yang sukar diuruskan.

          Apakah yang dimaksudkan dengan tekanan? Banyak juga yang menyamakan istilah tekanan sebagai stres. Secara psikologi, tekanan ini diberi makna sebagai satu keadaan yang mengganggu fikiran dan emosi seseorang kesan daripada kegagalan memenuhi kehendak diri. Kebiasaannya, kegagalan tersebut disebabkan oleh ketidakupayaan seseorang untuk memenuhi impian dan harapan diri mereka. Keadaan ini termasuk juga kegagalan untuk memenuhi kehendak orang di sekeliling mereka seperti ibu bapa, guru, saudara-mara dan ahli masyarakat keseluruhannya. Bagi remaja, keadaan ini sangat rumit dan sukar ditangani jika tidak mendapat sokongan yang baik daripada individu yang rapat dan dekat dengan mereka, terutamanya ahli keluarga dan rakan.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Julai 2017)

Posted in: Fokus