Home » 2017

AYUH, KITA TERAPKAN DAYA PEMIKIRAN POSITIF BERSAMA-SAMA!

Oleh Muhammad Lutfi Zahid

Setiap manusia pastinya melalui pelbagai perubahan dan perkembangan yang berbeza pada diri mereka ketika remaja. Hal ini termasuklah dari segi perkembangan fizikal, mental dan emosi. Ada sesetengah remaja melalui perubahan yang cukup drastik pada fizikalnya, dan ada juga yang mengalami perubahan emosi pada awal usia remajanya. Dalam hal ini, pembentukan pemikiran yang sihat dan matang pada awal usia remaja amat penting agar selari dengan perkembangan jasmani dan rohani yang dialami dan sesuai dengan usia semasa mereka. Hal ini penting bagi mengelakkan golongan muda ini mengalami kecelaruan identiti, dan akhirnya melahirkan sikap memberontak dalam diri mereka.

Menurut kajian ahli psikologi, remaja sering dikaitkan dengan masalah kecelaruan luaran dan dalaman. Kecelaruan luaran mengakibatkan remaja itu mengalami masalah tingkah laku dan bersikap agresif. Kecelaruan dalaman menyebabkan mereka mengalami masalah, seperti kemurungan dan gangguan emosi. Dalam hal ini, pembentukan cara berfikir yang betul dan positif mampu untuk mengatasi masalah ini. Berfikir secara rasional misalnya, menjadikan remaja itu berupaya untuk mengenal pasti kelebihan dan kekurangan diri mereka. Hal ini secara tidak langsung dapat mengenal pasti masalah yang dialami dan membuka jalan penyelesaiannya.

Usaha untuk membentuk pemikiran yang sihat seharusnya dipupuk dan diterapkan kepada remaja sejak seawal usia kanak-kanak lagi. Proses pembentukan pemikiran yang baik pada awal usia kanak-kanak dikatakan lebih berkesan kerana mudah untuk dilentur dan diasuh. Di Jepun, misalnya, kanak-kanak dididik dari awal untuk memauhi segala peraturan yang ada di negara tersebut dan menghormati adat budaya tempatan. Kanak-kanak di Jepun diasuh dengan penuh berdisiplin untuk mengenal erti sabar, budi pekerti, dan hormat-menghormati. Sudah tentunya sikap ini tertanam dalam jiwa mereka sehinggalah dewasa kelak.

Yang menariknya, pembentukan sikap dan pemikiran kanak-kanak di Jepun ini bukan sahaja diasuh oleh ibu bapa di rumah atau guru di sekolah, malah masyarakat sekeliling turut memainkan peranan. Sebagai contohnya, masyarakat Jepun tidak sesekali akan melanggar peraturan jalan raya, seperti melintas jalan raya ketika lampu isyarat berwarna merah walaupun tiada sebarang kereta yang melalui jalan tersebut. Hal ini bukannya berlaku disebabkan mereka bimbang disaman oleh pihak berkuasa, tetapi mereka lebih takut jikalau ada kanak-kanak yang melihat perbuatan melanggar peraturan itu dan meniru perbuatan mereka pada masa akan datang.

Secara tuntasnya, cara berfikir yang betul pastinya membawa perubahan yang besar dalam diri remaja. Melalui pemikiran, remaja bukan sahaja dapat menghasilkan idea baharu, bahkan dapat melahirkan rasa bahagia dalam diri sendiri dan juga orang lain. Usaha untuk membentuk pemikiran remaja yang berfikir ke arah kebaikan pastinya bukan tugas yang mudah. Namun demikian, jika setiap pihak berganding bahu dan bekerjasama, sudah tentunya hal ini membuahkan hasil yang positif demi kesejahteraan masa hadapan negara.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa bulan Disember 2017)

Posted in: Nota Editor

PERMULAAN KEBAIKAN BERMULA DARIPADA CARA BERFIKIR

Oleh Noor Azam Abdul Rahman

Remaja yang berjaya cenderung untuk bertindak berdasarkan keputusan daripada pemikiran yang terbaik. Setiap isu yang berlaku di sekitar mereka akan dicanai sebaik-baiknya dalam bentuk pemikiran agar apa-apa yang keluar daripada sumber pemikiran mereka benar-benar bermanfaat untuk diri mereka dan penerima maklumat tersebut. Remaja yang hebat dan berjaya ini terdiri daripada golongan yang bijak menggunakan kebijaksanaan akal mereka ke arah yang sepatutnya. Secara analoginya, cuba kita perhatikan seekor semut yang mempunyai fizikal yang kecil, yang pastinya tidak mampu untuk mengangkat walaupun sebiji nasi, namun dengan kebijaksanaannya, semut tersebut masih mampu untuk membawa sebiji nasi secara bekerjasama dengan mengusungnya. Hal inilah yang dikatakan sebagai kebijaksanaan.

Menurut Dato’ Dr. Mohd. Fadzilah Kamsah, tokoh motivasi terkenal di Malaysia, setiap remaja mempunyai ikon mereka yang tersendiri dalam setiap tindakan mereka. Peranan ikon ini seperti penunjuk arah kepada setiap remaja tersebut agar sentiasa berada pada landasan yang terbaik untuk mencapai cita-cita mereka. Pemilihan ikon yang terbaik oleh remaja ini mampu untuk mendorong remaja ke arah pemikiran yang terbaik juga. Walau bagaimanapun, kesilapan memilih ikon akan memberikan kesan yang tidak baik pula terhadap remaja tersebut. Dalam konteks pemikiran remaja, seseorang remaja yang terdedah kepada input daripada persekitaran yang negatif akan terpengaruh untuk bertindak secara negatif. Kesan input persekitaran terhadap pemikiran remaja sangat besar dan mencabar.

Cabaran utama remaja ialah pembentukan identiti mereka yang tersendiri, iaitu corak kehidupan yang menepati kehendak serta selari dengan matlamat kehidupan mereka pada masa hadapan. Bagi membina landasan yang tepat untuk kejayaan pada masa hadapan ini, remaja perlu mampu untuk membuat keputusan yang baik terhadap apa-apa sahaja tindakannya pada tempoh zaman remajanya. Kita sering didedahkan kepada kegagalan remaja untuk mencorakkan identiti mereka yang betul yang menyebabkan masa hadapan mereka juga diramalkan gelap.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa bulan Disember 2017)

 

Posted in: Fokus

PENGEMBARAAN CENDEKIAWAN DI ACEH

Oleh Ku Siti Aminah Ku Mat

Pada bulan Januari 2017, kaki ini berpijak jua di tanah yang terkenal dengan nama serambi Mekah. Nama itu diberikan kerana begitu banyak ulama dan pejuang kemerdekaan yang tumbuh di tanah ini. Tanah ini jugalah yang merupakan antara pusat perdagangan dunia yang amat penting pada suatu ketika dahulu, di samping Melaka.

Tatkala matahari terbit di ufuk timur, waktu itulah kami berlima tiba di lapangan terbang Sultan Iskandar Muda, Aceh. Perjalanan hanya memakan masa selama satu jam. Baru sahaja tiba di balai ketibaan, kami disambut mesra oleh senyuman pemuda penuh budi pekerti, Fauzan. Dia pemandu kami ketika di Banda Aceh. Sebelum itu, kami meluangkan masa di Pulau Sabang yang dahulu dikatakan berpisah dari daratan Aceh kerana gempa bumi beribu-ribu tahun yang lalu.

Dengan menaiki feri di jeti Ulee Lheue selama dua jam, kami tiba jua di jeti Balohan, Sabang. Usai mendaftarkan penginapan di Hotel Freedies Pantai Sumurtigadan, tanpa berehat, kami dengan penuh teruja langsung menuju ke Benteng Jepang Anoi Itam dengan membonceng skuter. Benteng itu letaknya di tebing laut yang agak tinggi. Namun begitu, hal itu tidak menjdai pematah semangat untuk kami terus mendaki anak tangga sehingga benteng.

 Dari puncak benteng, kami dapat melihat laut yang luas berhamparan. Bongkah batu berwarna hitam turut mengukuhkan tebing tersebut. Di situ juga, terdapat meriam lama yang merupakan peninggalan penjajah Jepun. Kami terlalu asyik dibuai keindahan persekitaran kawasan sejarah tersebut sehingga tidak sedar bahawa siang hampir melabuhkan tirai. Namun demikian, kerana perasaan ingin tahu yang menebal, Lea Ofeaa Mohd Shamsuddin sempat mengajak saya masuk ke dalam kubu kecil di dalam benteng Jepun dengan hanya bersuluhkan lampu telefon pintar. Kamilangsung memberanikan diri menapak perlahan-lahan di dalam benteng sempit dan gelap. Dalam ruangan inilah, penjajah dengan ketakutan menyorokkan diri daripada tikaman rencong pejuang aceh.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Disember 2017)

KAMUS DEWAN-Along Alung

Oleh Muhammed Salehudin Aman (Munsyi Dewan)

Dalam kosa kata bahasa Melayu dapat ditemukan dua patah perkataan yang sebutannya berbeza oleh sebab kelainan bunyi vokal. Perkataan yang dimaksudkan itu ialah alung dan along. Kedua-dua patah perkataan ini masih digunakan dalam bahasa Melayu. Alung mendukung makna yang positif manakala along membawa sesuatu makna yang bersifat negatif.

Bunyi kedua-dua patah perkataan ini dibezakan oleh bunyi huruf vokal ( o ) dan ( u ) dalam ejaannya. Kedua-dua bunyi vokal inilah yang menerbitkan kelainan makna bagi setiap patah perkataan tersebut.

Makna along yang difahami oleh orang banyak ialah “ceti haram”, yakni satu label yang merujuk orang perseorangan atau badan yang menawarkan pinjaman kewangan secara haram kepada seseorang pada kadar faedah yang sangat tinggi, yakni lebih tinggi daripada kadar pinjaman yang ditawarkan oleh institusi bank. Kadar faedah yang tinggi ini pula disusuli dengan ugutan ataupun ancaman keganasan kepada si peminjam apabila pinjaman tidak dilunaskan.

Perkataan along (ah long) berasal daripada frasa nama bahasa Kantonis daai ji lung, lalu disebut along sahaja yang merujuk ceti haram. Kegiatan ceti haram wujud di Malaysia dan Singapura. Proses kelulusan sesuatu pinjaman begitu mudah dan tidak terlalu lama. Dalam hal pinjaman wang ini, peminjam diberikan sejumlah wang pinjaman pada kadar tertentu seperti yang diminta. Peminjam dikenakan kadar pinjaman yang sangat tinggi, yakni kira-kira 40 peratus sebulan atau sehari melalui kaedah himpunan baki berterusan.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa bulan Disember 2017)

MEMBENTUK PEMIKIRAN YANG SIHAT

Oleh Mohamad Farkhan Kamarolzaman

Akal dan fikiran merupakan anugerah yang paling istimewa yang dikurniakan kepada setiap makhluk yang bergelar manusia. Melalui akal, manusia berupaya untuk membezakan perkara yang baik daripada yang buruk. Akal merupakan alat berfikir untuk mendapatkan maklumat dan merupakan sumber penting untuk menjanakan ilmu. Hal ini jelas menunjukkan bahawa pembentukan akal dan cara berfikir yang betul merupakan perkara yang harus dititikberatkan bagi melahirkan generasi yang mampu untuk berfikir secara logik dan rasional.

Remaja merupakan kelompok yang berpotensi untuk membina aliran pemikiran, sama ada berbentuk positif dan sihat ataupun negatif dan buruk. Dalam hal ini, kegagalan untuk membentuk cara pemikiran remaja pastinya membawa padah. Hal ini dikatakan demikian kerana aliran pemikiran remaja didukung oleh input yang diterima daripada persekitaran mereka. Sekiranya remaja ini dikelilingi oleh input yang baik, seperti nilai murni dan pergaulan yang sihat, pastinya mereka lebih cenderung untuk berfikir ke arah kebaikan. Begitu juga sebaliknya.

Usia remaja merupakan peringkat perubahan masa antara zaman kank-kanak dengan dewasa. Peralihan masa ini dianggap sebagai jangka masa yang sangat mencabar bagi remaja. Hal ini dikatakan demikian kerana remaja perlu menempuh pelbagai konflik dalam kehidupan harian mereka, termasuklah konflik jiwa, emosi dan pemikiran. Pada masa ini, keupayaan remaja untuk menilai dan menyelesaikan masalah turut lemah. Berbeza daripada orang dewasa, remaja mempunyai kefahaman yang berlainan dalam segenap aspek kehidupan mereka. Perbezaan inilah yang menentukan sama ada mereka merangka pemikiran positif ataupun negatif.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa bulan Disember 2017) 

Posted in: Fokus

Dadah Membunuh Masa Hadapan Negara

Oleh Muhammad Helmi Ibrahim

Remaja merupakan generasi yang bakal mewarisi negara kita pada masa akan datang. Pelbagai harapan disandarkan pada bahu mereka agar mereka berupaya untuk menjadi individu yang berguna serta mampu menyumbang ke arah kesejahteraan negara secara keseluruhannya. Namun demikian, akhir-akhir ini, pelbagai pihak mula menaruh kebimbangan terhadap pelbagai gejala sosial yang melanda remaja sehingga meruntuhkan akhlak dan akidah anak remaja kita.

Tanpa kita sedari, perkembangan gejala sosial ini semakin meningkat dari semasa ke semasa. Setiap hari kita disogokkan dan dipaparkan dengan pelbagai cerita mengenai salah laku yang dilakukan oleh remaja, baik yang melibatkan salah laku yang kecil mahupun yang besar. Hal ini sekali gus menggambarkan betapa seriusnya situasi ini.

Pada bulan September yang lalu, kita dikejutkan dengan kejadian pembakaran Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah yang mengorbankan 23 jiwa. Yang amat sedihnya, kejadian tersebut dilakukan oleh golongan remaja berusia 11 hingga 18 tahun, yang pada peringkat umur sedemikian mereka sepatutnya berada di bangku persekolahan untuk menuntut ilmu. Dapat dilihat betapa masalah sosial yang berlaku di negara kita hari ini amat membimbangkan sehingga pada peringkat umur sebegini, mereka sanggup melakukan jenayah yang begitu berat yang melibatkan kehilangan nyawa.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa November 2017)

 

Posted in: Fokus

Melentur Buluh Biarlah dari Rebungnya

 

Oleh Muhammad Lutfi Zahid

TRAGEDI kebakaran pusat tahfiz di Kuala Lumpur yang mengorbankan kira-kira 23 pelajar dan guru baru-baru ini bagaikan memberikan isyarat bahawa negara ini bakal dilanda “darurat” [ada masa hadapan. Hal ini dikatakan demikian kerana kebakaran tersebut berpunca daripada masalah sosial yang semakin kritikal dalam kalangan pelapis negara, iaitu remaja. Masalah sosial yang  pada mulanya seakan-akan dilihat sebagai kecil-sekadar mencuba untuk menghisap rokok dan ponteng sekolah-akhirnya menjadi besar apabila remaja belasan tahun itu sanggup membunuh nyawa yang tidak berdosa tanpa perasaan simpati.

Apabila memperkatakan masalh sosial, sering kali perkara ini dikaitkan dengan generasi muda dan remaja. Hal ini acap kali didengar sejak zaman dahulu lagi. Tidak seperti zaman dahulu, remaja pada zaman yang serba canggih dan terbuka kini lebih terdedah dan terdorong untuk melakukan perkara yang menyalahi undnag-undang. Hal ini dikatakan demikian kerana mereka lebih mudah untuk “melihat” dunia luar melalui pelbagai medium, termasuklah melalui media sosial dan filem misalna, sehingga mereka terikut-ikut dan terpengaruh untuk melakukan perkara yang negatif.

Jika dilihat kembali kes kebakaran pusat tahfiz itu, suspek, yang teridiri daripada tujuh remaja berumur belasan itu, disahkan positif dadah syabu, iaitu sejenis dadah perangsang. Hal ini jelas membuktikan bahawa dadah merupakan punca utama remaja tersebut bertindak di luar jangkaan sehingga tergamak untuk membunuh. Penulis ini percaya bahawa sekiranya remaja tersebut tidak mengambil dadah, tidak mungkin mereka sanggup untuk bertindak sedemikian.

Dalam hal ini, perkara paling utama yang seharusnya diberi perhatian ialah pendidikan awal terhadap penyalahgunaan dadah. Pendidikan tentang dadah dalam kalangan remaja seharusnya bermula dari rumah, bukannya di sekolah semata-mata. Hal ini dikatakan demikian kerana ada sesetengah pihak menuding jari kepada pihak sekolah oleh sebab gagal mendidik suspek kes kebakaran tahfiz tersebut ketika sesi persekolahan. Ironinya, kesemua suspek kes tersebut merupakan remaja yang tidak bersekolah sejak sekian lama kerana tidak berminat untuk belajar.

***

Nota Editor Majalah Dewan Siswa November 2017

Posted in: Nota Editor

Kemahiran Mengurus Emosi

Oleh   Ahmad Badrul Sani Baharudin

 Tahukah anda, sebanyak 60 kes bunuh diri dilaporkan setiap bulan secara purata di Malaysia? Kenyataan ini ialah fakta daripada Pusat Registri Bunuh Diri Kebangsaan Malaysia. Tahukah anda, lebih 350 juta orang menderita dengan masalah kemurungan di seluruh dunia? Perkara ini juga ialah fakta daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Tahukah anda, golongan belia yang berumur 16 hingga 25 tahun mempunyai risiko yang tinggi untuk membunuh diri? Perkhabaran ini juga ialah fakta daripada Kementerian Kesihatan Malaysia.

          Persoalannya, apakah pendorong utama yang mencetuskan polemik ini? Apakah punca dan di manakah silapnya? Jawapannya ialah kemahiran mengurus emosi. Sama ada kita sedar atau tidak, kekuatan menguasai emosi ialah faktor pertama dan utama yang mencorakkan kejayaan seseorang individu. Ya, emosi memainkan peranan 80 peratus untuk mencipta kejayaan dalam hidup manusia, manakala 20 peratus lagi bergantung pada kapasiti intelek. Walaupun kedengaran agak tidak adil dan seolah-olah merendahkan keupayaan mental seseorang, inilah perkara pokok yang mesti diambil berat untuk seseorang individu itu berjaya.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Oktober 2017)

Posted in: Fokus

Bijak Mengurus Emosi Lambang Kematangan Diri

Oleh Khairul Anum Mohd Ali

Baru-baru ini satu video seorang wanita sambil mengacu-acukan besi pengunci stereng kereta sedang bertekak dengan seorang pegawai penguat kuasa menjadi tular di media sosial. Setelah diselidik kes ini rupa-rupanya berpunca daripada wanita tersebut tidak berpuas hati terhadap pegawai penguat kuasa Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) yang telah mengunci tayar keretanya. Kejadian berlaku di Jalan Puteri, Bandar Puteri Puchong, Puchong. Yang berlaku sudah pun berlaku, namun iktibar yang perlu diambil ialah tindakan yang sewajarnya patut dilakukan apabila berhadapan dengan situasi sebegini.

Jelaslah bahawa, lazimnya luahan amarah akan melahirkan tindakan yang di luar kawalan diri. Amarah akan timbul apabila individu terbabit berasakan dirinya terancam oleh sesuatu peristiwa atau situasi. Kajian menunjukkan luahan amarah dapat difahami menerusi simptom antaranya termasuklah suara yang terketar-ketar, pernafasan pendek dan pantas, ketegangan saraf, menjerit-jerit apabila bercakap, kekuatan fizikal meningkat, ketegangan otot dan tingkah laku yang agresif. Simptom ini jika tidak dikawal secara bijaksana akan mendatangkan kemudaratan kepada diri sendiri dan juga orang lain.

Wanita yang disebutkan pada awal tadi berasakan dirinya terancam kerana akan berhadapan dengan pelbagai urusan atau mungkin juga kerenah apabila keretanya ditunda. Berdasarkan video berkenaan yang tular di media sosial dapat difahami bahawa wanita tersebut telah meletakkan keretanya di tempat letak kereta orang kelainan upaya (OKU). Justeru, pegawai penguat kuasa yang bertugas dan bertanggungjawab menjaga keamanan masyarakat setempat ketika itu telah mengunci tayar kereta berkenaan. Wanita tersebut bermati-matian mengatakan dia meletakkan kereta di tempat OKU hanya kerana dia keluar sebentar untuk membeli makanan untuk temannya yang OKU.

Dalam hal ini pegawai penguat kuasa telah menjalankan amanah yang dipertanggungjawabkan terhadapnya, iaitu menjaga keamanan masyarakat setempat. Oleh itu, mana-mana kenderaan yang didapati diletakkan di tempat yang tidak sepatutnya perlu dikunci tayarnya dan ditunda ke Depoh Tunda MPSJ di Puchong. Bagi wanita tersebut, mungkin dia juga mempertahankan haknya untuk mendapat keistimewaan tempat letak kereta khas kerana dia membantu golongan OKU. Namun, alasan wanita berkenaan tidak dapat diterima oleh pegawai penguat kuasa kerana wanita tersebut bukan daripada golongan OKU. Bahkan, sifatnya sempurna, sihat tubuh badan dan tiada cacat cela yang dipamerkan.

Walau bagaimanapun, tidak mungkin benang yang basah dapat ditegakkan. Tegasnya undang-undang perlu dikuatkuasakan terhadap sesiapa sahaja tanpa kecuali kerana undang-undang digubal demi kesejahteraan rakyat. Perlu diketahui bahawa perbuatan mengacu-acukan atau mengugut individu lain menggunakan alat yang boleh mencederakan orang adalah salah di sisi undang-undang Malaysia. Pilihan yang terbaik dan paling bijaksana adalah dengan mengaku kesilapan diri sendiri dan akur dengan peraturan dan undang-undang yang ditetapkan.

Tuntasnya, apabila berhadapan dengan situasi yang mencetuskan emosi dan amarah tidak perlulah melatah atau bertindak membabi buta. Bertenang dan berfikirlah secara waras dan bijaksana kerana orang yang bijaksana melambangkan kematangan berfikir. Mengakui kelemahan dan kesilapan diri tidak merendahkan martabat seseorang, akan tetapi akan lebih dipandang mulia oleh masyarakat. Bahkan, akan memudahkan urusan kehidupan kita pada masa hadapan.

***

(Rencana ini dipetik aripad amajalah Dewan Siswa Oktober 2017)

Posted in: Nota Editor

Menetapkan Matlamat dalam Akademik

Oleh   Mohd Khairul Riza Tuan Mohd Yusop

Kita tentunya pernah menonton perlawanan bola sepak. Perebutan sebiji bola oleh 22 pemain tentunya berpandukan suatu matlamat, iaitu menjaringkan gol. Pemain berhempas pulas, menggelecek sambil mempamerkan skil, kadangkala berisiko untuk menghadapi kecederaan akibat dibentes pihak lawan, semuanya semata-mata untuk sebuah kemenangan.

          Kamus Dewan Edisi Keempat mendefinisikan matlamat sebagai sasaran, tujuan atau sesuatu yang mahu dicapai. Menurut Kamus Longman, matlamat atau goal bermaksud something that you hope to achieve in the future. Matlamat dan angan-angan hanya dipisahkan oleh usaha. Tanpa usaha, matlamat akan hanya menjadi angan-angan. Angan-angan akan menjadi matlamat yang berjaya jika disertai dengan usaha. Oleh itu, setiap daripada kita yang mahukan matlamatnya berjaya perlulah disertai dengan usaha yang gigih.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Sept 2017)

Posted in: Fokus