Home » 2017

Tekanan Bebanan Pelajaran, Ekonomi dan Persekitaran Remaja

Oleh   Noor Azam Abdul Rahman

Menjadi remaja pada waktu sekarang tentunya berbeza daripada keadaan remaja pada dua atau tiga dekad yang lalu. Perbezaan yang paling ketara berkaitan cabaran serta tekanan yang perlu dihadapi oleh remaja pada tahun-tahun awal kemerdekaan berbanding remaja pada masa kini. Remaja pada masa kini terdedah kepada cabaran hidup yang menguji mental dan fizikal mereka secara keseluruhan. Keadaan semasa yang memaksa semua ahli masyarakat berfikir pantas, bergerak cepat dan merebut peluang yang mencabar telah mempengaruhi remaja untuk turut sama memenuhi tuntutan tersebut. Berbeza daripada remaja pada awal kemerdekaan, mereka lebih terdedah kepada cabaran memenuhi keperluan untuk hidup dalam sebuah negara yang merdeka.

          Walau bagaimanapun, setiap zaman mempunyai cabarannya tersendiri yang perlu ditangani oleh masyarakat yang berada dalam zaman tersebut. Penulisan ini tidak berhasrat untuk menghuraikan perbezaan kehidupan remaja pada kedua-dua zaman. Perbincangan ini terarah kepada tekanan berkaitan pelajaran, ekonomi dan persekitaran remaja pada masa sekarang, iaitu era globalisasi dan kemajuan teknologi kini. Kepesatan teknologi yang berlaku hari ini telah mengubah cara fikir, cara laku dan tindakan semua ahli masyarakat. Remaja juga tidak terlepas daripada menghadapi situasi seperti ini. Malah, golongan remaja lebih terasa cabaran hidup hari ini berat dan sangat mencabar bagi mereka. Hanya remaja yang bijak menangani keadaan yang diistilahkan sebagai “tekanan” ini sahaja yang akan berjaya menghadapinya. Jika tidak, remaja akan terasa tekanan tersebut sebagai satu bebanan yang sukar diuruskan.

          Apakah yang dimaksudkan dengan tekanan? Banyak juga yang menyamakan istilah tekanan sebagai stres. Secara psikologi, tekanan ini diberi makna sebagai satu keadaan yang mengganggu fikiran dan emosi seseorang kesan daripada kegagalan memenuhi kehendak diri. Kebiasaannya, kegagalan tersebut disebabkan oleh ketidakupayaan seseorang untuk memenuhi impian dan harapan diri mereka. Keadaan ini termasuk juga kegagalan untuk memenuhi kehendak orang di sekeliling mereka seperti ibu bapa, guru, saudara-mara dan ahli masyarakat keseluruhannya. Bagi remaja, keadaan ini sangat rumit dan sukar ditangani jika tidak mendapat sokongan yang baik daripada individu yang rapat dan dekat dengan mereka, terutamanya ahli keluarga dan rakan.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Julai 2017)

Posted in: Fokus

Persekitaran Membentuk Aura Positif Remaja

Oleh   Noraziah Mohd Amin

Aura ialah istilah yang berasal daripada perkataan bahasa Latin yang membawa maksud, angin atau nafas. Kamus Dewan Edisi Keempat mentafsirkan perkataan ini sebagai suasana atau perasaan halus yang menyelubungi seseorang atau sesuatu. Manakala kamus Cambridge Advanced Learner Edisi Ketiga mendefinisikan aura sebagai suatu perasaan atau karakter yang dimiliki oleh seseorang atau sesuatu tempat. Artikel hasil tulisan Shafinaz Sheikh Maznan berjudul, “Aura Positif dan Negatif” (Utusan Malaysia, 2005), memetik definisi aura yang diberikan oleh pakar terapi aura, Dr. Ridzuan Noor yang menerangkan aura sebagai suatu medan tenaga yang hidup yang tidak dapat dilihat oleh mata kasar. Aura juga digelar sebagai gelombang elektromagnetik jaluran tenaga atau wap air dalam warna-warni pelangi yang diserap. Aura turut dijelaskan sebagai pancaran tenaga di luar tubuh yang terhasil daripada proses metabolisme yang terjadi dalam tubuh sehingga membentuk pancaran gelombang tenaga yang terdiri daripada ion positif dan ion negatif. Shafinaz Sheikh Maznan berpendapat bahawa aura seseorang individu itu memancar dan berupaya mempengaruhi setiap orang di sekelilingnya. Kita akan berasa tidak selesa sekiranya aliran tenaga yang keluar bersifat negatif dan hal ini boleh dimanifestasikan dalam bentuk raut wajah tidak berseri yang ditonjolkan oleh seseorang itu.

          Prof. Dr. Muhaya Mohamad dalam rencananya “Membina Aura dan Pesona Diri Positif” (Utusan Malaysia, 2014) menjelaskan bahawa seseorang yang beraura positif senang didekati kerana aura positif yang terpancar di wajahnya akan menjadi magnet menarik perhatian orang lain untuk mendekati dirinya. Sebenarnya, setiap manusia mempunyai magnet dirinya yang tersendiri, yang mampu menjadi daya tarikan atau pesona diri kepada orang lain. Apa-apa imej dan reaksi yang terpancar pada wajah seseorang individu itu yang dipamerkan kepada orang lain itulah yang menjadi petanda jenis aura yang ada dalam dirinya. Aura ini dinamakan sebagai undang-undang getaran atau gelombang jiwa, iaitu dunia dalaman seseorang yang menentukan dunia luarannya. Dr. Ridzuan Noor menyatakan bahawa aura boleh menjadi positif atau negatif bergantung pada keadaan emosi, mental, fizikal dan tahap kerohanian seseorang. Beliau menerangkan lagi bahawa jika seseorang itu ditimpa sesuatu perkara yang membuatkannya berubah menjadi marah dan sebagainya, kebocoran aura positif telah berlaku terhadap dirinya dan keadaan ini akan menarik masuk gelombang negatif ke dalam tubuh. Hal yang sama juga berlaku jika diri dikuasai oleh aura positif. Menurut Dr. Ridzuan Noor juga, semua aura pada asalnya bersifat positif tetapi perasaan negatif seperti marah, sedih, putus asa, gelisah, hasad dengki dan stres dapat menukarkan aura positif kepada negatif. Selain itu, keadaan fizikal yang lemah disebabkan sakit, depresi atau keletihan dapat mengganggu lingkaran aura positif yang menyelubungi diri. Hal yang sedemikian boleh dipengaruhi oleh elemen dari luar atau dalaman seseorang individu itu sendiri. Berdasarkan teori penukaran aura positif kepada negatif ini, terdapat beberapa aspek dalam persekitaran remaja yang dapat menjana aura positif atau menguatkan aura tersebut yang terdapat dalam dirinya. Antaranya termasuklah ibu bapa, guru, rakan, kawasan tempat tinggal dan media massa.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Julai 2017)

Posted in: Fokus

MALAYAN UNION

Oleh   Nurzuliana Kamaruzaman, Arkib Negara Malaysia

Perubahan status Tanah Melayu daripada negeri naungan kepada negeri jajahan merupakan agenda British untuk menakluk dan memperkukuh pentadbirannya di Tanah Melayu. Rancangan utama Malayan Union adalah untuk menyatukan Negeri–negeri Selat, Negeri–negeri Melayu Bersekutu dan Negeri–negeri Melayu Tidak Bersekutu di bawah satu pentadbiran British yang diletakkan di bawah satu pemerintahan Kerajaan Pusat yang terletak di Kuala Lumpur dan diketuai oleh seorang Gabenor British. Manakala, Gabenor British ini pula akan dibantu oleh sebuah Majlis Mesyuarat Undangan dan Majlis Kerja. Kuasa Gabenor dilihat semakin besar dan meluas menandingi kuasa sultan dan raja-raja Melayu. Gabenor berkuasa melulus atau membatalkan sesuatu undang-undang dan semua undang-undang yang dikuatkuasakan tidak memerlukan tandatangan sultan.

          Melalui penubuhan Malayan Union, sultan dan raja-raja Melayu kehilangan takhta dan maruah sebagai pelindung kepada orang Melayu. Bahasa Inggeris menjadi sebagai bahasa utama untuk setiap urusan dan hal ini meminggirkan bahasa Melayu dan tulisan Jawi. Hak kewarganegaraan yang sama diberikan kepada semua orang tanpa mengira kaum dan asal keturunan. Prinsip Jus Soli diketengahkan dengan menjadikan hak kewarganegaraan diletakkan sama rata antara kaum Melayu dengan kaum bukan Melayu. Penubuhan dan perlembagaan yang dibawa oleh Malayan Union ternyata lebih berpihak kepada British untuk mengukuhkan pemerintahan mereka di Tanah Melayu. Dasar terbuka yang dibawa oleh British dilihat akan mengancam status orang Melayu sebagai penduduk peribumi. Orang Melayu juga bimbang akan kehilangan warisan tamadun yang telah dibina oleh kerajaan Melayu seperti pada zaman Kesultanan Melayu Melaka. Justeru, Malayan Union mendapat bantahan keras daripada raja-raja Melayu, para ilmuwan dan penduduk Tanah Melayu yang akhirnya bangun menentang penubuhan Malayan Union.

***

(rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Julai 2017)

Posted in: Arkib Negara

Pendakian Tujuh Gunung

Oleh   Sallehuddin Ibrahim

HUJAN semakin lebat diiringi titisan air memecah kesunyian. Penghuni kembali ke dalam sel setelah selesai tugas di bengkel perusahaan atau menjalani program pemulihan yang diaturkan untuk mereka.

          Seperti yang telah dijadualkan oleh Inspektor Kamal, aku diberi peluang bertemu Pak Abu, banduan yang telah didapati bersalah oleh mahkamah terlibat dalam jenayah rompakan dengan menggunakan senjata api. Hukuman yang dijatuhkan kepada Pak Abu, iaitu dipenjara sepanjang hayat. Sudah 25 tahun beliau bergelar banduan dan usianya kini mencecah 56 tahun.

          “Assalamualaikum.” Perkataan pertama yang aku dengar daripada Pak Abu setelah pintu bilik diketuk dan muncul seorang yang berwajah tenang. Susuk tubuh yang sederhana dengan baju putih berkolar biru kini sudah berada di hadapan aku.

          “Waalaikumusalam.” Aku membalas doa dalam ucapan salam. Berdiri dan berjabat tangan dengan Pak Abu. Meja memisahkan kami. Tidak seperti di bilik perjumpaan banduan yang komunikasi hanya melalui interkom dan terhalang oleh dinding kaca. Sebagai memenuhi syarat keselamatan, aku ditemani seorang pegawai penjara dan jurugambar dalam sesi wawancara serta lawatan ke kawasan penjara.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Julai 2017)

Impian Abah

Oleh   Hafinie Yahya

Senyuman abah terukir manis di mata hatiku. Syahdu kian terasa setiap kali aku mengingati dan mengenang abah. Aku memandang sepi potret lama abah yang tergantung di dinding ruang tamu rumah. Masa bagaikan terhenti. Segalanya terasa kosong. Kenangan manis bersama-sama abah sentiasa berlegar dalam mindaku.

          Sudah sebulan abah pergi menemui Pencipta. Air mataku tidak dapat dibendung setiap kali wajah abah terbayang di ruang mata. Hari pertama aku mengenali dunia menjadi hari terakhir untuk arwah ibu. Ibu meninggal dunia setelah menyabung nyawa melahirkan aku. Perkara itu yang diceritakan oleh abah. Setelah peristiwa itu, abahlah segala-galanya bagi diriku. Kini, abah pula pergi. Hidupku sebatang kara. Aku hilang tempat mengadu.

          “Allahuakbar, Allahuakbar …” Kedengaran suara azan sayup berkumandang. Semakin lama semakin jelas kedengaran. Rupa-rupanya aku terlelap di bangku bambu abah. Biasanya waktu begini, abah akan marah kalau aku tidur. Tidak elok katanya tidur menjelang waktu maghrib. Aku tersenyum seorang diri mengingati abah. Setiap sudut dalam rumah ini mendesakku untuk mengimbau kembali kenangan bersama-sama abah.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Julai 2017)

Identiti Remaja Cerminan Wajah Masyarakat

Oleh Khairul Anum Mohd Ali

Negara pernah digemparkan dengan tragedi lapan remaja berbasikal maut dirempuh sebuah kereta Nissan Almera yang dipandu oleh seorang gadis berusia 22 tahun. Tragedi berlaku pada 18 Februari 2017 pukul tiga pagi dan dalam kejadian yang sama, dua lagi remaja dilaporkan kritikal dan enam yang lain cedera. Kumpulan remaja berkenaan dalam lingkungan 20 hingga 30 orang yang berusia antara 13 hingga 17 tahun dipercayai berbasikal hingga menghalang Jalan Lingkaran Dalam berhampiran Tanah Perkuburan Islam Mahmoodiah di Johor Bahru.

Alangkah sedih dan pilu hati ibu ayah yang menerima berita “pemergian” anak yang perginya secara mengejut begitu. Barangkali beberapa jam sebelum tragedi anak itu sempat makan malam bersama-sama keluarga atau barangkali sempat bersenda gurau atau menonton televisyen bersama-sama ahli keluarga.

Alam remaja merupakan gerbang dari zaman kanak-kanak untuk memasuki alam dewasa yang lebih mencabar. Pada zaman inilah kebiasaannya individu mencorakkan alam dewasanya. Remaja pada waktu ini sangat aktif untuk mencuba dan meneroka aktiviti kehidupan dalam proses pencarian identiti dirinya sendiri. Mereka cuba untuk menjadikan dirinya sebagai penyanyi, pelakon, peragawati, pereka atau apa-apa sahaja aspirasi kerjaya. Dalam proses perkembangan jiwa remaja, mereka akan dilihat bersifat sering memberontak. Perkara yang tidak memuaskan hati mereka akan diprotes. Hingga mewujudkan konflik dan krisis antara ibu bapa atau masyarakat sekeliling dengan remaja tersebut, dan akhirnya mereka akan lebih gemar menghabiskan masa bersama-sama rakan sebaya. Golongan remaja amat mempercayai bahawa rakan-rakan mereka lebih memahami kehendak dan kemahuan jiwa muda berbanding masyarakat di luar lingkungan mereka.

Pembentukan identiti remaja dipengaruhi oleh status perhubungan antara ibu bapa dengan remaja. Ibu bapa yang menawarkan kasih sayang, bimbingan dan suri teladan dalam keluarga akan melahirkan remaja yang unggul berperibadi mulia. Hal ini dikatakan demikian kerana remaja yang lahir daripada keluarga sebegini akan lebih mendengar kata dan menghormati ibu bapanya. Walaupun kadang-kadang wujud konflik tetapi boleh bersikap tolak ansur kerana ibu bapa yang meraikan pendapat anak-anak serta menggalakkan anak-anak berdikari.

Pengaruh didikan agama juga memberikan kesan terhadap pembentukan identiti remaja. Remaja yang mempunyai pegangan agama yang kukuh lazimnya lebih beradab mulia dan bermoral selaras dengan ajaran agama itu sendiri. Remaja ini juga sering mengutamakan kehendak dan keperluan agama melebihi kehendak naluri diri sendiri.     

Berbalik kepada tragedi lapan remaja maut dirempuh kereta, persoalan yang mungkin berlegar-legar di minda ialah urusan apakah yang begitu penting untuk remaja terbabit bertemu rakan di luar rumah. Ibarat siang hari esok tidak bakal muncul hingga memaksa juga remaja terbabit keluar rumah bertemu rakan. Sedangkan waktu sudah menunjukkan pukul tiga pagi yang sepatutnya remaja itu berada di rumah beristirahat di samping ibu bapa dan keluarga.

Berkawan dan bersosial itu tidak menjadi satu kesalahan, namun dalam bergaul dan bersosial itu ada waktu dan ada sempadannya. Remaja mungkin keliru untuk menentukan hala tuju diri mereka, namun bimbingan daripada orang dewasa akan membantu mereka membuat keputusan.  

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Julai 2017)

Posted in: Nota Editor

Muat turun E-Majalah Dewan Siswa

Muat turun E-Majalah Dewan Siswa

Posted in: E-Majalah

Belia Pendukung Aspirasi Negara

Oleh Norsuhaila Ibrahim

Golongan anak muda merupakan aset pembangunan negara pada masa akan datang. Remaja dan belia diibaratkan sebagai tiang negara. Jika tiang teguh, maka negara akan kukuh. Tenaga dan peranan remaja sangat penting dalam pembangunan sosial, budaya, politik, sukan dan ekonomi negara. Remaja yang kuat mental dan fizikalnya akan dapat menyumbang kepada pembangunan negara. Merekalah pelapis kepada kepemimpinan hari ini yang akan menerajui negara ke arah negara maju.

Transformasi Nasional 2050 (TN50) ialah satu daripada inisiatif dan usaha pembangunan negara jangka masa panjang dari tahun 2020 hingga 2050, iaitu selama tempoh 30 tahun, untuk membentuk masa hadapan Malaysia. Yang lebih menarik, mekanisme pelaksanaan aspirasi ini datangnya daripada suara pelbagai lapisan masyarakat, terutamanya anak muda, yang akan menakhodai aspirasi negara pada masa hadapan.

          TN50 merupakan jawapan kepada segala persoalan yang dibangkitkan oleh anak muda di negara ini kerana keterbukaan gagasan ini untuk mendengar segala pandangan dan suara hati mereka. Untuk permulaan, anak muda perlu bergiat aktif dan hadir dalam siri Dialog Perdana yang diadakan dengan membawa fikiran yang rasional, persediaan rapi, serta cadangan yang bernas agar mereka dapat menyuarakan pendapat mereka dengan minda yang bebas dan terbuka. Dialog TN50 juga memainkan peranan yang penting kerana segala idea, cadangan, kritikan, pembaharuan, dan penambahbaikan daripada pungutan suara anak muda akan didengar dan menjadi medan terbaik bagi membantu kerajaan merangka dasar terbaik untuk generasi kini pada masa hadapan.

          TN50 dapat menyokong dasar kerajaan, khususnya yang melibatkan hala tuju untuk menjadikan Malaysia negara maju, berpendapatan tinggi, dan menyasarkan 20 kelompok teratas di tangga dunia dalam pelbagai bidang, mencakup aspek pembangunan dan penciptaan subbidang ekonomi, menyejahterakan kehidupan rakyat, dan membudayakan amalan inovasi dalam ekonomi, pembangunan sosial dan inovasi.

          TN50 melibatkan sektor yang lain selepas memulakan keterlibatan dengan generasi muda. Jadi, TN50 menjadi visi yang dapat dikongsi secara bersama, cetusan aspirasi yang didukung bersama, dan impian masa hadapan yang dicipta bersama oleh rakyat Malaysia dan bukan hanya dari kaca mata kerajaan semata-mata. Secara mudah, TN50 merupakan gagasan yang mencantumkan idea daripada seluruh rakyat Malaysia.

          Sebagai kesimpulannya, anak muda perlu bijak untuk menggunakan peluang yang ada bagi berkongsi idea dan kemahuan mereka menjelang tahun 2050 yang gemilang kelak kerana merekalah yang akan memiliki dan menakhodai bahtera aspirasi negara pada tahun itu.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Jun 2017)

Posted in: Nota Editor

Remaja aset pembangunan cemerlang negara

Oleh   Aminudin Mansor

Secara umumnya, tenaga dan peranan remaja sangat penting dalam pembangunan sosial, budaya, politik, sukan dan ekonomi negara. Remaja yang kuat mental dan fizikalnya akan dapat menyumbang kepada pembangunan negara.

          Asas pembentukan remaja bermula daripada pendidikan di sekolah rendah dan menengah. Melalui ilmu dan penguasaan kemahiran tinggi, murid akan memacu kecemerlangan dalam ilmu pengetahuan dan menguasai pelbagai kemahiran. Kalangan remaja juga perlu mendapat pendidikan dan tunjuk ajar yang baik daripada ibu bapa, guru dan ahli masyarakat agar tidak terjebak dengan pelbagai gejala sosial yang boleh menghancurkan masa depan generasi muda.

          Remaja merupakan aset pembangunan negara pada masa akan datang. Merekalah pelapis kepada kepemimpinan hari ini yang akan menerajui negara ke arah negara maju. Oleh itu, persiapan ke arah kecemerlangan ilmu, akhlak dan pelbagai ilmu pengetahuan perlu dilakukan bermula dari sekarang.

          Dalam hal ini, murid yang akan menjadi remaja dan generasi muda yang berperanan untuk mencari ilmu pengetahuan agar dapat melahirkan manusia yang berilmu pengetahuan serta menjadi modal insan yang berkualiti kepada negara. Seterusnya, mereka menjadi remaja cemerlang dan menjadi tenaga kerja yang produktif, kreatif, dan berwawasan dalam pelbagai sektor. Negara juga tidak perlu mengimport tenaga profesional dari negara luar.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Jun 2017)

Posted in: Fokus

Sampul Biru Buat Cikgu

Oleh   Siti Norelysah Ahmad

“Hari ni ada kerja rumah Bahasa Melayu.” Penulisan aku terhenti kerana rakanku begitu teruja dengan kehadiran cikgu baharu di sekolah kami. Aku sudah dapat mengagak sikap rakanku apabila berjumpa dengan cikgu yang tampan, segak dan masih bujang.

Untuk kali pertama, cikgu tersebut masuk ke kelasku dengan kemas berpakaian kemeja sebagai cikgu untuk mata pelajaran Sivik dan Kewarganegaraan. Aku hanya meneruskan kerja rumahku yang masih bersisa sementara cikgu tersebut mengenalkan diri kepada semua rakan sekelasku. Cukup sekadar aku mengetahui namanya “Cikgu Faiz”, aku hanya membiarkan beliau bercerita tentang kehidupannya. Aku lebih tertumpu untuk menyiapkan tugasan kerana aku akan menghadapi peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia tidak lama lagi.

          Aku berjalan di kaki lima sambil memegang ais krim pada tangan kanan dan nota Biologi di tangan kiri. Aku terlalu khusyuk menghafal sehinggalah aku tersedar bahawa jam telah menunjukkan pukul 11.15 pagi. Aku sudah terlambat untuk ke kelas Kimia. Tanpa berfikir panjang, aku terus berjalan pantas untuk ke kelas. Kerana takut akan kemarahan cikguku, aku terlanggar seseorang di hadapanku, menyebabkan ais krim di tanganku terkena pada bajunya. Ketika aku menoleh untuk melihat gerangan tersebut, aku terkejut besar.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Jun 2017)