Home » 2017 » January

Jati Diri Remaja Berlandaskan Pemikiran Positif

Masa remaja merupakan masa peralihan daripada kanak-kanak kepada baligh sehingga permulaan zaman dewasa. Selama masa remaja ini berlangsung, mereka memerlukan pembinaan dan pemupukan jati diri daripada orang dewasa di sekeliling mereka. Pada tahap ini juga, remaja akan menghadapi banyak permasalahan dalam hidup, termasuk masalah teman lelaki atau teman wanita, masalah persekolahan, masalah pergaulan, dan tidak ketinggalan masalah penampilan diri.

Namun begitu, permasalahan tersebut sebenarnya merupakan proses pencarian jati diri yang kemudiannya akan membentuk keperibadian mereka apabila dewasa kelak. Remaja yang berjaya menyelesaikan permasalahan mereka dengan tenangnya dan berlandaskan nilai murni merupakan remaja yang berjaya mendapatkan jati diri yang cemerlang.

          Jati diri merupakan proses untuk “menemukan” diri yang sebenarnya. Pada masa pencarian jati diri ini, remaja berusaha untuk mendapatkan identiti diri yang diimpikan mereka. Pada masa ini juga, remaja perlu memiliki rasa percaya diri atau keyakinan diri yang utuh agar mereka tidak dipengaruhi oleh prinsip atau keperibadian yang tidak baik daripada orang di sekeliling mereka. Remaja yang berjaya menemukan jati diri yang berkualiti akan menjadi remaja yang cemerlang dan seterusnya berjaya dalam kehidupan.

          Satu daripada ciri kualiti jati diri remaja cemerlang ialah remaja yang berfikiran positif. Selain mempunyai kesihatan fizikal, mereka juga sentiasa menjaga minda dan emosi diri daripada dipengaruhi oleh unsur negatif di sekelilingnya. Dalam konteks remaja, berfikiran positif merujuk keadaan remaja tersebut menggunakan kebijaksanaan mereka untuk menangkis perkara yang boleh menjadi penghalang kepada kemajuan diri.

Pemikiran positif ini mampu untuk menjadi perisai kepada remaja daripada ancaman penjajahan minda yang boleh merosakkan diri mereka. Remaja yang sihat mindanya lebih banyak mendengar daripada bercakap kerana mereka akan berfikir terlebih dahulu, menganalisis, dan mengetahui sesuatu isu tersebut sebelum memberikan sebarang tindak balas.

          Sebenarnya, pemerolehan keputusan yang tinggi dalam bidang akademik semata-mata tidak boleh dianggap cemerlang tanpa mempunyai jati diri dan keperibadian yang berkualiti. Banyak remaja yang mempunyai jati diri seharusnya menjadi orang yang beramanah, iaitu jujur, ikhlas, bijak mengurus diri, masa dan sumber di sekelilingnya. Di samping itu, mereka juga sentiasa berusaha untuk membaiki dirinya ke arah yang lebih baik. Selain itu, remaja ini rajin, bersemangat tinggi dan sentiasa taat kepada tuntutan agama, selain mentaati kedua ibu bapa mereka.

          Oleh itu, remaja yang cemerlang bukan sahaja mempunyai markah yang tinggi dalam bidang akademik semata-mata, tetapi juga hebat akhlak dan kelakuannya.

***

Norsuhaila Ibrahim

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Januari 2017)

Posted in: Nota Editor

Dapatkah Muzik Menyembuhkan Penyakit?

Oleh Ismail Restu

 SEJARAH awal perkembangan muzik di Eropah bermula pada tahun 1930-an. Peranan muzik bukan sedikit kerana muzik turut berperanan dalam penyembuhan penyakit. Hal ini dikesan apabila doktor dan jururawat di Eropah menyedari betapa pesakit memerlukan sesuatu yang seni daripada alunan suci itu, maka seorang pakar muzik mula  dijemput ke rumah sakit.

Sebuah tempat khas disediakan, iaitu di ruang kosong dengan persekitaran yang sunyi. Program yang lebih tersusun direncanakan dengan objektif utama untuk mencegah keletihan dan rasa jemu pesakit. Hal ini mencakup peranan muzik itu sendiri sebagai ubat mujarab dalam penyembuhan penyakit. Tidak ada paksaan bagi pesakit untuk datang ke ruang tersebut. Namun begitu, tarikan alunan yang gemersik benar-benar memaut hati mereka.

Pada mulanya, para doktor hanya membenarkan mereka yang berpenyakit paru-paru untuk mendengar petikan gitar yang dimainkan oleh orang tua yang memang pandai bermain gitar. Bagaikan ada selingan keramat dibawa oleh pemuzik tua tersebut, semua pesakit ingin datang. Ada yang datang dengan berselimut untuk mendengar petikan gitarnya, kecuali mereka yang tidak dapat meninggalkan katil mereka!

Tulisan Christine Hendrick Duchaine menemukan muzik sebagai kekuatan penyembuhan (kuratif) muzik (Music in Education, terbitan UNESCO) bahawa pendidikan kesihatan berdasarkan muzik dikatakan dapat membantu mental beristirahat. Muzik menjadi pendorong kepada keaktifan intelektual sehingga dapat membuka pandangan baharu.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Januari 2017)

Empat Langkah Membaca Buku dengan Lebih Berkesan

Oleh Osman Affan

“Pelajar yang membaca ialah pelajar yang berfikir. Pelajar yang berfikir ialah pelajar yang berjaya. Pelajar yang berjaya boleh mencapai apa-apa sahaja dalam hidupnya.” ~Osman Affan~

Sungguh pantas masa berlalu. Sedar tidak sedar, tahun baharu menjelma lagi. Perkara popular yang dilakukan pada awal tahun ialah menetapkan azam baharu atau matlamat baharu untuk apa-apa yang mahu dicapai pada tahun ini. Namun demikian, apa kata kita mulakan tahun ini dengan sesuatu yang berbeza?  Apa kata kita mulakan tahun ini dengan menguasai satu kemahiran penting yang selalu diabaikan oleh pelajar? Kemahiran itu ialah strategi untuk membaca buku dengan lebih berkesan.

Bagi kebanyakan pelajar, membaca buku atau majalah bukanlah perkara yang sukar. Mereka sudah mula membaca sejak kecil lagi. Namun demikian, yang menjadi masalah ialah kebanyakan pelajar mudah lupa akan apa-apa yang telah dibaca dan mudah hilang fokus semasa membaca, terutamanya semasa membaca buku yang tebal. Jadi, mari kita pelajari empat langkah untuk membaca buku dengan lebih berkesan.

Langkah pertama, sebelum anda membaca buku, majalah, artikel atau apa-apa bahan bacaan, penuhkan minda anda dengan soalan. Tanya diri anda beberapa soalan yang berkaitan dengan apa-apa yang bakal anda baca. Sebagai contoh, jika anda sedang membaca buku sejarah topik kemerdekaan, tanya diri anda apa-apa yang anda tahu tentang topik tersebut. Soal diri anda, apa maksud kemerdekaan, apa berlaku sebelum kemerdekaan, siapa yang merdeka, dan siapa yang menjajah? Lebih baik lagi, lihat soalan yang ada di bahagian soalan topikal buku tersebut.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Januari 2017)

Posted in: Motivasi Diri

Trilogi Jepun : Antara Cinta, Magis dan Budaya

Oleh   Dhesegaan Bala Krishnan

Penulis diasak perasaan teruja bercampur gemuruh sewaktu mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Narita, Jepun. Kunjungan ke Negeri Matahari Terbit ini pada Mac 2015 merupakan kali pertama penulis melangkah ke sebuah negara asing. Penulis mendapat peluang ini kerana terpilih untuk mewakili Universiti Malaya dalam program Trans-ASEAN Global Educational Agenda (TAG) Student Forum.

Program selama lapan hari ini berlangsung di Universiti Tsukuba, Jepun. Peserta dari tujuh buah negara ASEAN bersama-sama Jepun, Perancis dan Amerika Syarikat terlibat dalam program ini. Dua orang peserta terpilih mewakili Malaysia, iaitu penulis ini dan saudari Khairunnisa Asul Kahar dari UKM.

Di lapangan terbang, penulis ini disambut oleh wakil pelajar dari Universiti Tsukuba dan penyelaras program, Gwen Anuevo. Dari situ, penulis ini menaiki bas ke Universiti Tsukuba. Perjalanan memakan masa hampir dua jam setengah. Suhu di bawah paras dua darjah Celsius menggigilkan badan. Setelah tiba di Universiti Tsukuba, penulis ini bersuai kenal dengan peserta lain dan beberapa orang pelajar universiti ini.

Bandar Tsukuba terletak di selatan wilayah Ibaraki. Bandar ini bandar penyelidikan sains dan teknologi. Universiti Tsukuba ialah universiti penyelidikan dan telah mencapai pelbagai kejayaan, seperti dalam bidang genetik tumbuhan. Menurut QS University Rankings: Asia 2016 , Universiti Tsukuba menduduki tempat ke-34 .

Bandar Tsukuba mendapat namanya daripada Gunung Tsukuba. Gunung setinggi 877 meter ini sangat terkenal kerana mempunyai dua puncak. Dua puncak Tsukuba dipercayai melambangkan sepasang kekasih. Menurut mitos tempatan, suatu ketika dahulu, dewa kayangan meminta kebenaran Gunung Fuji untuk bermalam di pergunungannya. Gunung Fuji dengan angkuhnya menolak permintaan tersebut. Sebaliknya, Gunung Tsukuba mempelawa dewa tersebut untuk bermalam di pergunungannya. Sebagai balasan , dewa tersebut merestui Tsukuba dengan seorang kekasih, manakala Fuji dibiarkan kesepian .

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Januari 2017)