Home » 2017 » February

Rakan Sebaya Cerminan kepada Remaja untuk Mendepani Gejala Sosial

Oleh  Azhar Salleh

Apabila memperkatakan atau menghuraikan permasalahan sosial dalam kalangan remaja, salah satu isu yang pasti akan menjadi agenda perbincangan ialah peranan atau faktor rakan sebaya yang memberikan dampak atau natijah yang sangat kuat, sama ada sebagai faktor pendorong ke arah berlakunya masalah sosial ataupun sebagai elemen penting dalam usaha untuk membendungnya. Rakan sebaya dapat diertikan sebagai sekumpulan orang yang berada dalam lingkungan umur yang sama atau hampir sebaya antara satu dengan yang lain. Menurut Klausmerier, dalam soal seperti tanggungjawab moral, keberanian, kejujuran dan kemesraan, remaja dipengaruhi oleh pendapat rakan sebaya yang memperlihatkan pengaruh yang lebih tinggi berbanding dengan ibu bapa atau keluarga.

Daripada pengertian ini, dapatlah disimpulkan bahawa pengaruh rakan sebaya terlalu dominan dalam pembentukan sahsiah dan keperibadian remaja pada hari ini sehingga mengatasi keupayaan ibu bapa untuk membina identiti dan akhlak anak mereka. Senario ini sudah pasti menimbulkan pergeseran dan konflik yang memungkinkan isu ini seolah-olah tiada kesudahan dan titik noktahnya.

Pengaruh daripada rakan sebaya telah menyebabkan remaja beralih arah daripada menjadikan ibu bapa sebagai suri teladan kepada rakan mereka yang dijadikan sandaran atau petunjuk ke arah tingkah laku atau perbuatan yang dilakukan. Remaja didapati lebih berkecenderungan untuk menjadikan rakan sebaya sebagai rujukan atau model untuk membina keperibadian mereka. Sekiranya mereka bergaul dengan kumpulan rakan yang positif dalam semua aspek kehidupan, maka tidak mustahillah mereka akan memiliki mentaliti dan tingkah laku yang positif juga kerana pengaruh rakan yang baik itu telah meresap dalam jiwa mereka. Namun demikian, yang dibimbangkan pada hari ini ialah pengaruh negatif yang lebih mendominasi persekitaran dan seluruh kehidupan remaja yang menyebabkan timbulnya masalah kebejatan sosial yang menjadi duri dalam daging kepada masyarakat dan negara dalam usaha kita untuk mewariskan kepemimpinan nusa yang berkualiti dan dinamik kepada remaja pada masa akan datang.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Februari 2017)

Posted in: Fokus

Rakan Sebaya sebagai Agen Kawalan Sosial Remaja

Oleh   Zulfazlan Jumrah

RAKAN sebaya boleh didefinisikan sebagai sekumpulan kanak-kanak, remaja, orang dewasa, atau warga tua yang hampir sama dari segi umur, pendidikan atau kelas sosial, dan minat. Kita sedia maklum bahawa biasanya kelompok ini lebih gemar menghabiskan masa bersama-sama sahabat yang mempunyai julat umur yang sebaya dengan mereka.

Untuk remaja, rakan sebaya terdiri daripada sekumpulan besar rakan mereka yang hampir sama umur, kelas, jiran atau rakan sekerja. Rakan sebaya memainkan peranan penting dalam kehidupan remaja. Remaja lazimnya menggunakan rakan sebaya sebagai panduan apabila menilai dirinya sendiri dari segi tingkah laku, personaliti, kemahiran serta kebolehan. Peranan rakan sebaya menjadi lanjutan kepada proses sosialisasi dalam keluarga. Kumpulan rakan sebaya dapat berfungsi sebagai penggantian jika perhubungan dengan ibu bapa tidak baik atau tegang. Pada kebiasaannya, sewaktu zaman kanak-kanak dan remaja, rakan sebaya mempunyai pengaruh yang besar terhadap pelajar. Segala gerak-geri dan tingkah laku akan ditiru atau diikuti oleh rakan sebayanya.

Menurut Quek Miow Leng, rakan sebaya turut berperanan dalam mempengaruhi pencapaian akademik pelajar. Rakan sebaya ini dapat mempengaruhi emosi remaja apabila mereka berada dalam sekelompok rakan sepermainan mereka. Rakan sebaya dalam kalangan remaja amat besar pengaruhnya sehingga semua sikap rakan sebaya mereka diikuti. Pelbagai persepsi masyarakat bahawa rakan sebaya hanya kuat pengaruh dalam hal negatif sahaja. Sejujurnya rakan sebaya boleh sahaja mempengaruhi rakan lain secara positif. Rakan sebaya yang memiliki sikap positif secara semula jadi dapat mempengaruhi rakannya yang lain agar membuat perkara yang positif atau perbuatan yang tidak sumbang pada mata masyarakat. Rakan sebaya harus memainkan peranan secara seimbang. Hal ini dikatakan demikian kerana pada usia remaja sebegini, jati diri dan pegangan hidup remaja mudah rapuh dek hempasan badai hidup yang bergelora.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Februari 2017)

Posted in: Fokus

Batu Road Kuala Lumpur

Oleh   Nurzuliana Kamaruzaman, Arkib Negara Malaysia

 Sejarah kewujudan dan pembinaan Batu Road atau Jalan Batu bermula pada akhir abad ke-19. Nama Batu Road diambil daripada nama sebuah kawasan “batu” yang terdapat perkampungan, gua batu kapur dan lombong bijih timah. Dalam tahun 1930-an, paya, sawah padi, dan ladang kelapa sekitar Batu Road telah dibangunkan dan menjadi pusat pembangunan komersial yang menjadikan jalan tersebut yang paling sibuk di bandar ketika itu.

Sejarah membuktikan bahawa pemilik hartanah dan peniaga di sekitar kawasan Batu Road terdiri daripada pelbagai kaum dan etnik, seperti Melayu, India (Muslim, Sikh dan Hindu), Sri Lanka, Cina dan British. Setiap kaum memperdagangkan barangan dan perkhidmatan seperti kedai jahit, restoran, barangan runcit, hotel dan panggung wayang.

          Melalui pembinaan Batu Road inilah, bangunan batu dan jalan raya berbatu dibina. Ada pendapat yang menyatakan bahawa pemandangan dari Batu Road menampakkan Gua Batu (Batu Caves) yang terletak di utara dengan jelasnya. Pendapat mengenai “batu” ini menimbulkan pelbagai andaian dan spekulasi yang dikaitkan dengan nama jalan ini.

Pada ketika itu, Batu Road bermula dari persimpangan Jalan Tun Perak dan Jalan Raja yang berdekatan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hingga persimpangan bulatan Jalan Pahang dan Jalan Ipoh. Batu Road juga terkenal sebagai pusat tumpuan orang ramai membeli-belah kerana terdapat banyak deretan kedai yang menjual pelbagai perkhidmatan dan barangan keperluan yang datang dari dalam dan luar negara. Pada awalnya, kedai ini dibina oleh orang Inggeris, melalui Jabatan Kerja Raya, dan tauke Cina. Kepelbagaian barangan jualan di Batu Road ini menarik banyak pengunjung dan pembeli.

          Pada awalnya, Batu Road dan sekitar kawasannya (Kuala Lumpur) hanya terdiri daripada rumah kedai yang dibina daripada kayu dan berbumbung atap. Bermula pada tahun 1880-an, bangunan ini dibina dengan menggunakan simen dan batu. Batu Road dan sekitar kawasannya mula menampakkan pertambahan dengan aktiviti pembangunan dari masa ke masa melalui pembinaan banyak rumah kediaman dan kedai. Berikutan itu, kemudahan, seperti tempat pejalan kaki (jalan kaki lima), mula dibina dengan lebih teratur dan berbumbung di sepanjang deretan kedai di Batu Road.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Februari 2017)

Posted in: Arkib Negara

Mawar IBU

Oleh Nor Hafiza Selamat

Jauh di sanubari hati, air mata bergenang tatkala mengimbau peristiwa yang saban tahun berlalu. Di perkampungan Jertih, Terengganu, angin mengusap pipi dengan lembut, udara yang dihirup terasa nyaman menandakan bahawa dia masih bertahan sehingga sekarang. Waktunya ditemani hanya dengan kicauan burung yang riang melayangkan sayap secara berkelompok. Kehidupan burung itu jauh berbeza daripada dirinya yang tinggal bersendirian hanya bertemankan memori yang sarat dengan ranjau dalam menjalani kehidupan. Walaupun hanya bertemankan memori, dirinya sering mendekatkan diri kepada Allah yang Satu. Setiap kali selesai solat, doa dititipkan buat insan tersayang yang pernah singgah menyinari hidupnya walaupun hanya seketika. Air mata juga jatuh berguguran memohon ampun kepada Allah supaya hidupnya sentiasa di bawah keredaan-Nya.

          Sejurus selepas solat asar, dia duduk berteleku di hujung katil. Peristiwa lama itu ligat bermain dalam ingatannya. Hakimi, Hakimi dan Hakimi. Kenangan yang manis dan tidak akan dilupakannya kerana pengakhirannya disudahi tragedi pahit. Hasil perkahwinannya, Siti Baiduri dan Hakimi Adam Song, terasa kebahagiaannya walaupun mereka duduk jauh daripada keluarga dan menetap di rantau orang. Hakimi anak kelahiran Sabah dan bekerja di sana sebagai kelasi kapal.  Hidupnya enam bulan di lautan dan enam bulan lagi di darat, iaitu bersama-sama isteri tercinta. Oleh hal yang demikian, dia, iaitu Siti Baiduri, terpaksa akur berjauhan dengan keluarganya kerana sudah memang menjadi kewajipannya untuk berada di sisi suaminya.

Hakimi berasa amat gembira kerana dirinya sentiasa dalam keadaan yang tenang sejak beristerikan Siti Baiduri. Hidup mereka bertambah serinya apabila Siti Baiduri disahkan mengandung. Namun demikian, apakan daya? Detik manis yang sepatutnya mereka kongsi bersama-sama terpaksa dilepaskan begitu sahaja kerana tugas Hakimi untuk berkhidmat di lautan sudah bermula. Berat sahaja hatinya untuk meninggalkan Siti Baiduri. Sebelum berangkat, Hakimi sempat memberikan kucup mesra di ubun rambut isterinya. Siti Baiduri terasa bahagianya untuk bersama-sama Hakimi, suami tercinta, amatlah singkat.

***

Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Februari 2017

 

Berhati-hati Memilih Rakan Sebaya

Rakan sebaya dan keluarga merupakan dua dunia sosial tempat seseorang itu bergaul. Apabila berada di rumah, seseorang itu akan bergaul dengan keluarganya yang terdiri daripada ibu bapa dan adik-beradiknya. Apabila seseorang itu berada di luar rumah, dia akan bergaul dengan rakan sebaya.

          Rakan sebaya merupakan kumpulan remaja yang sama dari segi umur, pendidikan atau kelas sosial dan minat. Kita sedia maklum bahawa remaja biasanya lebih gemar menghabiskan masa bersama-sama rakan sebaya mereka. Bagi remaja, rakan sebaya terdiri daripada sekumpulan besar rakan mereka yang sama umur, kelas, jiran atau rakan sekerja. Rakan sebaya memainkan peranan penting dalam kehidupan pelajar. Cara sifat dan tingkah laku remaja tersebut ditunjukkan, maka begitulah juga sifat dan tingkah laku rakan sebaya mereka. Remaja cenderung untuk meniru setiap tingkah laku rakan sebaya mereka.

          Selain itu, rakan sebaya juga merupakan agen sosial yang berpengaruh dalam pembentukan sikap dan akhlak individu kerana mereka merupakan kelompok rujukan bagi remaja dalam tingkah laku mereka. Remaja akan mengubah suai dan mengadaptasikan nilai rakan sebayanya untuk mendapat penerimaan dan pengakuran daripada kumpulan rakan sebaya yang diikuti. Hal ini dikatakan demikian kerana rakan sebaya dapat mencorak personaliti individu tertentu. Dengan mencontohi rakan sebayanya, remaja akan dapat belajar tingkah laku baharu yang cuba diserap dan disesuaikan pula dalam personalitinya. Oleh itu, pemilihan rakan sebaya sangat penting.

                     Rakan sebaya boleh memberikan pengaruh yang positif atau kebaikan antara satu sama lain dan kadangkala boleh mempengaruhi bentuk yang negatif atau kejahatan. Rakan sebaya yang terdiri daripada pelajar yang baik akan terlibat dalam aktiviti yang lebih memberikan kesan positif kepada rakan yang lain, seperti pelibatan dalam aktiviti kokurikulum dan aktiviti meningkatkan kemahiran diri, manakala rakan sebaya daripada kalangan pelajar yang bermasalah akan memberikan kesan yang sama kepada rakan yang lain.

          Tingkah laku remaja banyak dipengaruhi oleh rakan sebaya. Oleh itu, remaja seharusnya bijak memilih rakan sebaya yang boleh menjadikan mereka remaja cemerlang baik dari segi akademik dan tingkah laku. Seharusnya, mereka mencari rakan sebaya yang boleh dijadikan “kawan”, bukannya “lawan”. Kesilapan remaja memilih rakan sebaya akan menjebakkan remaja ke arah gejala sosial, seperti minum arak, kongsi gelap, samseng, menghisap rokok, dadah dan buli.

          Oleh itu, rakan sebaya memainkan peranan yang penting dalam konteks menentukan arah kehidupan kita. Kita hendaklah berhati-hati ketika memilih rakan sebaya. Bukan semua rakan sebaya patut dijadikan kawan kerana akan ada yang mempengaruhi kita ke arah kebaikan dan akan ada yang mempengaruhi kita ke arah kejahatan. Sama ada berperanan sebagai kawan ataupun lawan, pilihlah rakan dengan bijaknya. Kesilapan memilih rakan sebaya pasti akan mengakibatkan keruntuhan akhlak, gejala sosial yang berleluasa, dan kemerosotan disiplin. Ingatlah, rakan ketawa mudah dicari, rakan menangis sukar dicari.

Norsuhaila Ibrahim

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Februari 2017)

Posted in: Nota Editor

SEPUCUK SURAT DARIPADA ANA

Oleh   Wadiassofi Jaafar

 Jamilah berasa gembira. Persahabatan yang terjalin antara dia dengan sahabatnya, Ana Balqis, menjadi saat manis yang sukar untuk dilupakan. Walaupun terpaksa berpisah kerana menuntut ilmu, Jamilah tetap mengingati sahabatnya itu.

          Sejak melanjutkan pengajian di Universiti Kebangsaan Malaysia, Ana Balqis terpaksa berpisah daripada Jamilah. Demi cita-cita, Ana Balqis terpaksa melupakan persahabatan yang terjalin itu buat sementara.

          Saat bersama-sama ketika menuntut ilmu sewaktu di Sekolah Menengah Sultan Ibrahim menjadi kenangan manis yang tidak dapat dilupakan oleh Jamilah. Walaupun ketika itu Jamilah berada dalam tingkatan empat dan Ana Balqis dalam tingkatan lima, keakraban mereka jelas terpancar pada wajah masing-masing.

          Jamilah tinggal sekampung dengan Ana Balqis. Keakraban mereka mendapat pujian daripada keluarga masing-masing. Jamilah begitu merindui persahabatan yang sudah lama terjalin antara mereka.

          Jamilah tidak mahu jalinan persahabatan yang terbina itu hancur di pertengahan jalan. Seboleh-bolehnya Jamilah mahu landasan perhubungan antara mereka terus mekar mewangi di persada persahabatan yang kekal abadi.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Februari 2017)