Home » 2017 » May

Pilihan raya Umum 1969

Oleh   Nurzuliana Kamaruzaman, Arkib Negara Malaysia

Tahukah anda tentang proses atau perjalanan pilihan raya? Di Malaysia, terdapat dua jenis pilihan raya, iaitu pilihan raya umum dan pilihan raya kecil. Pilihan raya umum diadakan apabila Parlimen atau Dewan Undangan Negeri dibubarkan atau terbubar sendiri selepas tamat tempoh lima tahun. Pilihan raya kecil pula berlaku apabila terdapat kekosongan kerusi Parlimen atau Dewan Undangan Negeri di luar jangka atas beberapa faktor tertentu, seperti kematian, peletakan jawatan, hilang kelayakan dan pembatalan keputusan pilihan raya oleh Mahkamah Pilihan Raya. Proses pilihan raya bermula dengan pengumuman pembubaran Parlimen dan Dewan Undangan Negeri, diikuti pengeluaran writ atau surat kuasa kepada pegawai pengurus untuk menjalankan pilihan raya, penamaan calon, kempen pilihan raya, pengundian, penjumlahan rasmi undian, dan pengumuman keputusan pilihan raya.

          Jika kita mengimbau perjalanan pilihan raya umum 1969, pasti ada antara kita yang mengingati peristiwa yang pernah menggemparkan negara kerana peristiwa tersebut amat berkaitan rapat dengan perjalanan pilihan raya umum pada tahun tersebut. Peristiwa tersebut ialah tragedi 13 Mei 1969. Tragedi ini tercetus ekoran daripada pilihan raya kebangsaan pada 10 Mei 1969. Dari awal pilihan raya ini dijalankan, melalui kempen dan suara calon yang bertanding, emosi dan sentimen perkauman disuarakan dengan begitu lantang. Keadaan ini juga digunakan sepenuhnya oleh pihak tertentu bagi tujuan politik mereka.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Mei 2017)

Posted in: Arkib Negara

TAMAN NENEK NDA

Oleh   Jelison Jupin

 “WAH!” Anis terkedu. Tangannya mengesat-ngesat kelopak mata sambil dia gedik menggeliat pagi. Desa kelahiran emaknya yang sudah diselubungi malam ketika mereka tiba kelmarin membuatkannya tidak perasan akan laut taman itu.

Muka pagi itu mempamerkan pemandangan malar hijau terhampar indah menggamit-gamit lirik matanya. Pemandangan dahulu yang sudah berubah wajah menghiasi damai sekitar rumah Nenek Nda. Dahulu di situ, pokok getah tua berdiri megah melambai-lambai riang tatkala badai senja datang menyapa. Kini, terhampar senyum taman sayur-sayuran yang melaut hijau seperti sawah padi muda di bawah kaki Gunung Jerai. Taman sayur-sayuran Nenek Nda subur berseri-seri diselimuti embun malam yang berbintik dingin semakin mengufuk ke pinggiran daun dijamah sinar pagi. 

Nenek Nda kelihatan sedang menabur-nabur sesuatu pada pohon sayur. Anis mencapai selipar, kemudian turun menikmati keindahan dan nyaman taman itu. Anis mengelus-ngelus daun sayur sesekali mencium harum bunga sayur yang semerbak wanginya menyengat deria bau.

“Sudah bangun, Anis?” Nenek Nda bertanya.

“Wah, cantiklah! Sejak bila nenek buka taman sayur ini?” soal Anis tanpa sempat menjawab soalan Nenek Nda. Dia diusik rasa ingin tahu.

“Setahun lepas,” jawab Nenek Nda meleraikan persoalan Anis.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Mei 2017)

Mengintai Bulan

Oleh   Syahirah Hamdan

ENTAH macam manalah bulan besar kali ini, menjadi bulan yang banyak sangat diperkatakan orang. Daripada kawan pengajian, sampailah kepada anak yang kami ajar membaca ini.

          “Abang Ahmad mahu tengok bulan cantik Ahad hadapan?” Syamim tersengih. Entah dari manalah agaknya mereka tahu tentang kisah bulan cantik Ahad hadapan. Saya dan Syamim juga tidak tahu.

          “Boleh, kita bentang tikar. Nanti abang bawa cerita Upin Ipin. Amirul bawa cawan bersama-sama air Milo sejuk. Bibi Aisha bawa pinggan dan roti. Yang lain bantu. Kita duduk di atas padang. Kita tengok bulan dan baca cerita tentang bulan,” perlahan-lahan Syamim menyebutnya bersama-sama gaya tangan dan gerak badan.

          Amirul dan Fasil sudah bertepuk tangan gembira. Adik perempuan tersenyum simpul sambil memandang saya. Adik yang pemalu!

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Mei 2017)

Wisata di Kota Palembang

 

Oleh   Khairul Akmaliah Adham

Baru-baru ini, penulis berkunjung ke Palembang, sebuah kota nan indah, baik warganya mahupun suasananya, untuk menghadiri persidangan antarabangsa di Hotel Swarna Dwipa, anjuran Universitas Sriwajaya. Penulis ini ingin berkongsi pengalaman berada di Palembang yang terletak dalam provinsi Sumatera Selatan yang merupakan kota kelima terbesar di Indonesia dan kedua terbesar di Sumatera selepas Medan. Penulis telah pun membuat penyelidikan mengenai  tempat wisata yang menarik di sekitar kota itu.

          Pada malam sebelumnya, penulis ini memesan perkhidmatan pemandu persiaran menerusi hotel penginapan. Usai sarapan tepat jam 7.30 pagi, Pak Min, pemandu persiaran yang menjalankan perkhidmatan usaha sama dengan pihak hotel, telah menunggu di hadapan hotel. Penulis ini begitu teruja untuk berkunjung ke tempat menarik sekitar kota ini. Penulis ini bertolak ke kampus Universitas Sriwajaya, iaitu universiti negeri yang mempunyai lebih kurang 33 ribu orang mahasiswa dalam pelbagai jurusan, termasuk perubatan, undang-undang dan ekonomi. Ketika memasuki pintu utama universiti di kampus Bukit Besar, penulis ini terkesima dengan suasana dingin pagi yang teramat sibuk dengan aktiviti perjalanan mahasiswa keluar masuk, kebanyakannya menaiki dan membonceng  motosikal. Biarpun nampak sibuk dan kadangkala terdengar bunyi hon, suasana perjalanan begitu aman dengan masing-masing saling bertoleransi dan menghormati antara satu sama lain ketika berada di jalan raya. Rata-rata pemandu kereta atau motosikal mengehadkan had laju dan tidak terburu-buru untuk sampai di destinasi masing-masing, bagaikan terdapat unspoken rule di jalan raya yang menjamin perjalanan selamat untuk semua penuntut dan warganya.       

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Mei 2017)

Menjanakan dan Membudayakan Pemikiran Kreatif Remaja

Oleh   Azhar Salleh

Mengapakah bangsa Yunani begitu terkenal di seluruh dunia? Tidak akan ada sesiapa pun yang dapat menafikan atau menyangkal hakikat bahawa bangsa tersebut telah melahirkan ribuan ahli fikir, seperti Plato, Aristotle dan Socrates, yang sekali gus menghasilkan karya agung dan besar. Untuk mencapai tahap ketamadunan dan kemajuan yang tinggi, kemahiran berfikir amat fundamental dan vital. Dalam ketamadunan Islam, telah banyak pemikir yang lahir, seperti Ibnu Sina, al-Khwarizmi, al-Biruni, Ibnu Khaldun dan Ibnu Taimiyyah.

Kelahiran dan kecemerlangan mereka bertitik tolak daripada keupayaan untuk melahirkan idea dan pandangan sarwa yang jauh melangkaui pemikiran orang biasa. Kemampuan mereka untuk menterjemahkan pemikiran yang kritis, analitis, dan kreatif telah mencapai tahap luar biasa dalam usaha untuk membangunkan minda manusia kepada tahap yang tertinggi dan cerlang. Pelbagai disiplin pengetahuan diteroka dan digali untuk menyediakan masyarakat pada hari ini dengan ilmu yang merangkumi seluruh sistem kehidupan yang holistik. Yang menariknya, kebanyakan daripada pemikir besar ini mencipta fenomena hebat ketika usia mereka masih remaja.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Mei 2017)

Posted in: Fokus

Kemahiran Berfikir Secara Kreatif

Oleh   Zulfazlan Jumrah

KEUNIKAN manusia terletak pada keinginan mereka untuk mengetahui sesuatu. Sifat inkuiri ini menjadikan manusia sebagai makhluk Tuhan yang istimewa berbanding dengan makhluk yang lain. Manusia juga mempunyai keupayaan intelek yang membolehkan kita berfikir dengan akal yang waras untuk membuat sebarang tindakan dalam kehidupan kita. Keupayaan intelek perlu dipupuk untuk meningkatkan kualiti berfikir seseorang.

          Proses berfikir boleh dianggap seperti mekanisme cara otak beroperasi. Kita berfikir dengan cara mencari hubung kait antara satu fakta dengan fakta yang lain supaya fakta yang baharu dapat dipercayai berdasarkan fakta yang sedia ada. Perkara ini menjadikan kita lebih fokus bagi merencanakan idea baharu untuk mendapatkan keputusan yang lebih baik berdasarkan pilihan yang sudah semestinya sangat terbatas. Perkara ini boleh dianggap sebagai kemahiran kendiri yang tidak mampu dilaksanakan oleh semua orang kerana proses ini menuntut usaha yang bukan sedikit. Seseorang itu perlu berfikir di luar konteks kebiasaan, melihat sesuatu dari sudut pandang yang berbeza, dan seboleh-bolehnya bersedia untuk menghadapi pelbagai bentuk kemungkinan yang menyusul. Inilah yang dinamai kemahiran berfikir secara kreatif.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Mei 2017)

Posted in: Fokus

Minda Kreatif Perlu Diasah dan Digilap

Oleh Norsuhaila Ibrahim

Manusia dikurniai otak untuk berfikir. Daripada proses berfikir, datangnya maklumat dan ilmu. Berfikir juga menjadikan kita tahu tentang sesuatu perkara dan menyebabkan kita berpengetahuan. Kebanyakan daripada kita mempunyai otak yang amat bagus, tetapi tidak mampu untuk menggunakannya dengan sebaik-baik mungkin. Mungkin juga kebanyakan daripada kita menyangka bahawa otak yang selalu digunakan atau banyak berfikir lama-lama akan menjadi lesu dan penat, malah semakin susah untuk berfikir. Sebenarnya, jika lagi kerap otak digunakan untuk berfikir, maka otak akan menjadi lebih efisien dan lebih sihat. Hal ini sedemikian seperti pepatah “belakang parang, jika diasah hari-hari, lama-lama akan tajam sama seperti depan parang”. Semakin meningkat usia kita, maka semakin banyak otak kita digunakan untuk berfikir. 

          Kemahiran berfikir secara kreatif dapatlah ditakrifkan sebagai keupayaan minda dan pemikiran seseorang untuk meneroka pelbagai kemungkinan di luar konteks kebiasaan, melihat sesuatu dari sudut pandang yang berbeza, cekap menggunakan minda untuk menjanakan dan menghasilkan idea, mencipta sesuatu yang baharu, asli, luar biasa, pelbagai, dan bernilai, sama ada bersifat maujud, abstrak, idea ataupun gagasan, meneroka dan mencari makna, pemahaman dan penyelesaian masalah secara inovatif, serta seboleh-bolehnya bersedia untuk menghadapi pelbagai bentuk kemungkinan yang menyusul.

          Usia remaja merupakan antara waktu terbaik untuk membentuk dan membina kemahiran berfikir. Gilap fungsi akal supaya kreatif. Hasil daripada proses berfikir menyebabkan lahirnya aliran pemikiran. Aliran pemikiran berkaitan dengan fahaman dan keyakinan kita terhadap apa-apa perkara yang kita fikir dan meneliti serta menyaring apa-apa perkara yang difikirkan oleh orang lain. Gerakkan momentum otak supaya anda menjadi lebih kreatif untuk berfikir dan mampu mempunyai daya ingatan yang tajam. Sentiasa melatih otak anda agar anda menjadi orang yang kreatif bagi mencari jalan penyelesaian secara luar biasa. Banyakkan berfikir tentang idea yang baharu, seperti mencari alternatif untuk menyelesaikan sesuatu masalah melalui idea yang berbeza-beza. Sediakan buku nota kecil dan pen atau telefon bimbit walau di mana-mana sahaja anda berada untuk mencatatkan idea yang menarik dan luar biasa kerana pada kebiasaannya, ilham atau idea baharu sering muncul ketika anda belum bersedia, sama ada ketika anda berada dalam keadaan sibuk, beristirahat di taman permainan, ataupun sedang melancong.

Pihak sekolah juga hendaklah melaksanakan segala dasar pendidikan yang sentiasa menuntut perubahan dalam kalangan murid dan remaja. Pendidik yang memiliki ciri kreatif dan inovatif perlu memberikan didikan, bimbingan dan tunjuk ajar secara berterusan kepada pelajar. Antara aktiviti yang boleh mengembangkan kemahiran berfikir kreatif pelajar termasuklah sesi soal jawab, sumbang saran, permainan mengasah bakat, kuiz, teka-teki, perbahasan, membuat eksperimen, menyelesaikan sesuatu masalah dan mereka bentuk.

          Sebagai kesimpulannya, otak manusia dijadikan dengan amat sempurna dan banyak kelebihannya kerana manusia turut diberi akal fikiran yang membezakannya daripada makhluk yang lain. Oleh itu, teruskanlah berfikir dan sentiasa melatih otak anda memikirkan pelbagai idea baharu kerana sekiranya anda tidak menggunakan otak anda secara kerap, lama-kelamaan otak anda akan lesu dan kurang untuk berfikir dalam usaha mendapatkan pelbagai idea baharu.

 ***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Mei 2017)

Posted in: Nota Editor