Sejambak Harapan Buat Sahabat

Home » Nukilan Kreatif » Cerpen daripada Siswa » Sejambak Harapan Buat Sahabat

Oleh Wan Muhammad Hanif Wan Abd Hamid

KAMU mematikan panggilan telefon itu dengan salam sebagai ucapan terakhir. Dalam setiap degup jantung Kamu, kencang dengan ucapan kesyukuran. Betapa murahnya rezeki Kamu. Kamu bagai bermimpi, sebenarnya realiti. Kamu benar-benar tidak sangka. Insan mentah seperti Kamu, berjaya dalam temu duga itu. Sedangkan ketika sesi temu duga tempoh hari, Kamulah yang paling muda. Kamulah yang tampak paling tidak berhak dengan tawaran syarikat itu.

Syarikat gergasi tersebut, menawarkan hadiah yang sangat lumayan. Sepuluh orang penulis muda akan dibawa mengembara di Kota Eropah. Ditanggung sepenuhnya oleh pihak mereka. Dengan syarat, segala saringan berjaya dilalui peserta. Penulisan sebagai tonggaknya. Peserta lain, jauh lebih hebat. Jauh lebih berbakat dan jauh lebih berpengalaman daripada Kamu. Kamu ada apa? Sekadar satu dua cerpen dan puisi picisan yang tidak seberapa, idea tidak matang dan tercungap-cungap mencari mutu dan kualiti untuk karya sendiri.

Kamu meneliti e-mel yang diterima. Semua maklumat tentang tarikh penerbangan, keperluan, dan syarat yang perlu Kamu patuhi tertera dalam e-mel itu. Kamu disuruh membawa pakaian yang bersesuaian dengan cuaca. Katanya, di sana sudah hampir memasuki musim bunga. Cuma suhu masih belum stabil. Sekitar satu angka sahaja. Kamu gembira, pertama kali Kamu akan berpeluang ke luar negara. Pertama kali, Kamu akan merasai cuaca sejuk yang tiada di negara khatulistiwa yang dicintai ini.

—-

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Disember 2015)

Hantar Maklum Balas