Perjalanan ke Hujung Dunia dengan Membaca

Home » Khas » Isu Semasa » Perjalanan ke Hujung Dunia dengan Membaca

Oleh Kamal Sujak

JIKA minat kepada fesyen dan telefon pintar merupakan satu keterujaan kepada remaja, maka ketahuilah bahawa membaca itu merupakan satu gaya hidup yang perlu ada jika anda ingin berjaya dan berilmu dalam segala bidang yang anda minati. Membaca mampu mewujudkan nilai tambah kepada minat individu kerana setiap perkara di dunia ini terdapat sumber maklumat khusus atau buku yang diterbitkan mengenainya.

Istilah gaya hidup pada asalnya dicipta oleh ahli psikologi Austria, Alfred Adler, pada tahun 1929. Pengertiannya yang lebih luas, sebagaimana difahami pada hari ini mula digunakan sejak tahun 1961. Tingkah laku dan amalan dalam gaya hidup merupakan campuran tabiat, cara lazim membuat sesuatu, serta tindakan berdasarkan logik. Gaya hidup biasanya membayangkan sikap, nilai dan pandangan dunia seseorang. Oleh itu, gaya hidup ialah cara untuk memupuk konsep kendiri serta mencipta simbol kebudayaan yang mencerminkan identiti peribadi seseorang. Namun begitu, bukan semua aspek gaya hidup bersifat sukarela sepenuhnya. Sistem sosial dan teknikal di sekeliling kita boleh menyekat pilihan gaya hidup serta simbol yang dapat digunakan untuk menonjolkan gaya hidup kepada orang-orang lain dan diri sendiri.

Bayangkan jika kita mampu memperuntukkan hanya setengah jam membaca setiap hari. Apakah yang akan kita peroleh dengan pelaburan masa itu untuk tempoh setahun? Sudah pasti banyak sekali perkara baharu yang akan kita pelajari dan memberi manfaat untuk kehidupan kita.

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Disember 2015)

 

Hantar Maklum Balas