Perangi Sikap Individualistik

Home » Akademik » Cetusan Pendapat » Perangi Sikap Individualistik

Oleh Farah Alia Suraya Azman

Proses mendidik sikap manusia dengan moral yang baik bermula dari kanak-kanak lagi. Pendidikan yang seimbang antara dunia dan akhirat iaitu pengisian rohani, jasmani, emosi dan intelek. Seluruh tindak-tanduk mereka pasti memberi impak, sama ada positif atau negatif terhadap kehidupan manusia lainnya.

Bagaimanapun, untuk menjadi insan yang bertanggungjawab kepada masyarakat dan negaranya kian terhakis akibat sikap individualistik dan kebendaan banyak peristiwa besar melanda negara boleh dijadikan iktibar. Kerakusan sebahagian kita terlalu mengejar harta, pangkat dan kedudukan menyebabkan nilai-nilai kemanusiaan sudah tidak bererti malah kebobrokan iman telah melanda umat Islam pada masa kini.

Tragedi melanda negara contohnya tragedi banjir lumpur yang melanda tanah tinggi Cameron Highlands. Peneroka-peneroka haram sesuka hati meneroka tanah untuk pertanian tanpa mengambil kira faktor keselamatan penghuni di sekitarnya. Tragedi ini berlaku kerana pihak penguat kuasa tidak bertugas malah bersekongkol asalkan mendapat keuntungan lumayan. Hal ini telah memusnahkan pasak-pasak bumi yang selama ini menjadi benteng penduduk daripada sebarang bencana. Sikap individualistik jelas tergambar hingga mengorbankan nyawa manusia lain selain merugikan masa depan generasi akan datang.

—-

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Januari 2016)

Hantar Maklum Balas