Bicara Si Kaki Bangku Perihal Bola

Home » Nukilan Kreatif » Cerpen daripada Siswa » Bicara Si Kaki Bangku Perihal Bola

Oleh Saeed Zubeir bin Zahari

Sebaris ayat menyusup masuk ke kantung pesanan ringkas pada paparan telefon pintar sewaktu saya sedang menikmati segelas teh bunga kekwa dengan beberapa ketul ais di penjuru kamar sambil menatap penuh minat lakaran jantung dan paru-paru.

 “Jika tidak keberatan, anda diminta menjadi jurugambar untuk perlawanan futsal malam ini.”

Saya terus diserbu seribu rasa yang mengganggu pembacaan. Sebetulnya mengganggu cubaan saya untuk lari daripada jemputan yang sudah seminggu lalu hadir di atas meja tulis saya di dewan kuliah. Jemputan untuk menyertai perlawanan futsal untuk kelas saya. Saya menutup buku yang penuh lakaran anatomi berserta penerangan rinci perihal patologi untuk setiap penyakit itu tatkala ada deru angin yang menerobos masuk melalui lapisan langsir jarang dari luar. Bayu hangat yang bertiup pada waktu musim peralihan antara dua musim ini tidak selalu mengundang dedar dalam jiwa namun kali ini, tidak gagal membuatkan saya rengsa.

Sering kali saya merasakan tidak pantas untuk terjun lebih mesra ke dalam kelompok rakan-rakan yang saya temui dalam setiap peringkat usia yang dilalui. Bermula dari sekolah rendah hinggalah ke alam mahasiswa, saya sentiasa merasakan ada jurang yang membuatkan beliau terhindar daripada kawan-kawan. Benar, saya sentiasa mencuba untuk melepaskan cengkaman keterasingan supaya lompang dalam status sosial saya terisi. Paling tidak berkongsi minat aktiviti kokurikulum yang sama namun tidak. Saya terus-menerus menjadi “anak itik hitam” yang menetas dalam kawanan angsa putih melepak.

Saya tidak mengiakan atau menolak apabila begitu ramah ketua menghampiri saya di kelas ketika saya sedang terkumat-kamit menghafal setiap penyakit yang baru ditelaah pasca kuliah. Katanya, perlawanan futsal yang sudah hampir sebulan dirancang itu, serasa tidak sempurna tanpa kehadiran saya selaku pemain untuk satu daripada enam kumpulan yang dibentuk. Saya mendiamkan diri agak lama hingga tidak sempat melontarkan jawapan apabila pengajar bagi sesi klinikal pantas masuk dan memulakan sesi pembelajaran sehinggalah tamat, saya tergesa-gesa pulang.

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Januari 2016)

Hantar Maklum Balas