Azam Baharu

Home » Akademik » Cetusan Pendapat » Azam Baharu

Oleh Amirah Syazwani Baderol Sham

Tahun baharu 2016 yang menjengah membawa bersama seribu harapan dan impian kepada setiap yang bergelar insan. Betapa pantasnya masa berlalu sehingga 2015 telah melabuhkan tirainya seperti mana kata pepatah “waktu umpama sayap, kalau tak ditangkap ia akan lesap”. Kedatangan tahun baharu seolah-olah tidak lengkap tanpa soalan “apakah azam tahun baharu anda”? Ibaratnya setiap orang harus atau wajib mempunyai azam setiap kali menyambut tahun baharu. Fenomena ini berlaku kerana dewasa ini manusia meletakkan tempoh atau jangka masa tertentu untuk mencapai sesuatu yang diimpikan dalam kehidupan mereka.

Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat, azam ialah kemahuan (keinginan; cita-cita dan sebagainya) sangat kuat, tujuan (yang sesungguhnya). Perkataan azam ini juga turut digunakan dalam bahasa Arab. Kamus Bahasa Fiqh menyatakan azam bermaksud tetap dan teguh manakala Kamus Asas Bahasa Arab bererti niat dan bersungguh-sungguh. Kedua-dua definisi dalam bahasa Arab ini membawa maksud yang hampir sama seperti mana dalam bahasa Melayu yang menjelaskan lagi perkaitan yang erat antara kedua-dua bahasa tersebut.

Pakar motivasi terkenal, Dr. H.M Tuah Iskandar pula menyebut dalam Islam, azam dirujuk sebagai niat. Menurut beliau, niat yang kukuh akan meledakkan diri kita untuk mencapai azam dengan kesungguhan.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Januari 2016)

Hantar Maklum Balas