Muzium, Masyarakat dan Kesedaran Sosial

Home » Khas » Isu Semasa » Muzium, Masyarakat dan Kesedaran Sosial

Oleh Mohd Amirul Akhbar Mohd Zulkifli

Hollywood serta filem yang dihasilkan sentiasa mendapat tempat dalam kalangan masyarakat dari segenap lapisan melepasi batasan sempadan negara dan benua. Pendek kata dunia sebenarnya telah ditawan oleh Hollywood menerusi produk budaya yang dihasilkan menerusi koleksi filem yang rata-ratanya bertaraf “box office” atau “pecah panggung”. Salah satu daripada filem terbitan Hollywood yang turut menduduki kategori pecah panggung ialah filem fantasi komedi Night At The Museum lakonan Ben Stiller yang membawa pulangan untung kasar sebanyak RM574 juta hasil tayangannya di seluruh dunia.

Filem yang diadaptasi daripada komik keluaran tahun 1993 karya Milan Trenc itu sebenarnya telah memberikan satu pendekatan baru khususnya dalam melihat muzium dari aspek pembelajaran selain daripada hiburan. Jika diamati filem Night At The Museum sebenarnya telah membawa seluruh masyarakat dunia khususnya penonton mengenali Amerika Syarikat secara tidak langsung. Hal ini disebabkan penggambaran yang dilakukan dengan menggunakan set American Museum of Natural History yang terletak di New York itu telah memasukkan unsur-unsur yang membentuk Amerika Syarikat sebagai sebuah negara yang tertubuh sejak abad ke-17.

Menerusi paparan watak Presiden Amerika Syarikat ke-26 iaitu Theodore Roosevelt (1901-1909), Attila The Hun, flora dan fauna yang membentuk dewan pameran Afrika serta zaman awal Amerika Syarikat yang melibatkan pembangunan, penduduk, guna tanah dan pasaran serta kewujudan awal negeri-negeri di Amerika Syarikat di bawah label “Old West” merupakan pengisian yang ditonjolkan menerusi filem yang menjadikan muzium sebagai set utamanya.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Januari 2016)

Hantar Maklum Balas