Tulis Azam Tahun Baharu dengan Jelas

Home » Jati Diri » Motivasi Diri » Tulis Azam Tahun Baharu dengan Jelas

Oleh Osman Affan

SYUKUR, tahun baharu bermula lagi. Apabila tahun baharu sudah bermula, topik paling hnagat yang sering diperkatakan ialah berkenaan azam tahun baharu. Bagaimana dengan anda? Sudah ada azam tahun baharu yang jelas? Jika azam tahun baharu sudah ada, soalan paling besar yang perlu anda fikirkan ialah bagaimana untuk benar-benar mencapainya tahun ini?

Kali ini kita akan melihat konsep azam tahun baharu daripada satu sudut yang sedikit berbeza. Mari kita lihat dan fikirkan tentang rahsia dalam menjadikan azam tahun baharu sebagai satu realiti. Maksudnya, jika anda merupakan seorang pelajar yang berazam untuk mendapat gred A dalam semua subjek pada tahun ini, apakah rahsia mencapai azam yang perlu anda tahu? Apakah yang perlu anda lakukan agar harapan ini benar-benar menjadi kenyataan?

Baiklah. Banyak buku psikologi dan rahsia kejayaan membincangkan mengenai rahsia dan perkara penting yang perlu dilakukan agar kita mampu menjadikan azam kita satu realiti. Di sini, dikongsi satu rahsia terbesar daripada perkara tersebut.

 Rahsia terbesar dalam mencapai azam tahun baharu ialah apa-apa sahaja azam yang mahu dicapai mestilah sangat jelas. Kebanyakan azam yang dimiliki oleh pelajar mahupun orang dewasa selalunya kurang jelas dan sukar dipastikan apakah maksud sebenar azam tahun baharu tersebut.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Januari 2016)

Hantar Maklum Balas