Masyarakat Penyayang Membentuk Negara Sejahtera

Home » Akademik » Masyarakat Penyayang Membentuk Negara Sejahtera

Oleh Hamka Suhaimi

SETIAP insan mengimpikan keamanan. Kehidupan yang aman tanpa peperangan, penindasan dan kekejaman. Namun begitu, keamanan tidak akan datang jika manusia bersikap khianat, mementingkan diri sendiri dan menzalimi orang lain.

Masyarakat penyayang ialah kumpulan manusia yang hidup bersama-sama dan mengasihi antara satu dengan yang lain. Masyarakat penyayang penting dalam membentuk negara yang aman dan sejahtera. Lebih penting lagi, sifat penyayang dan kasih sayang ini akan membantu Malaysia menjadi negara maju secara holistik sejajar cabaran ketujuh Wawasan 2020, iaitu mewujudkan masyarakat penyayang dan budaya penyayang.

Kesejahteraan sesebuah masyarakat dapat dibentuk dengan lebih mudah dan berkesan melalui suasana yang sarat dengan nilai insani dan kekeluargaan. Asasnya ialah saling menyayangi.

Masyarakat penyayang dapat diwujudkan secara bersama-sama oelh semua individu dalam sesebuah komuniti. Cara paling mudah dan tidka memerlukan masa yang lama ialah dengan merancakkan lagi aktiviti kemasyarakatan. Contohnya, saling menunjukkan sikap penyayang termasuklah tolong-menolong, baik hati dan mengambil tahu supaya boleh dijadikan contoh kepada masyarakat.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Februari 2016)

Hantar Maklum Balas