Pelihara Hutan Rekreasi

Home » Akademik » Pelihara Hutan Rekreasi

Oleh Farah Alia Suraya Azman

MALAYSIA kaya dengan khazanah alam semula jadi dengan panorama indah alam ciptaan Ilahi. Hutan rekreasi yang masih terpelihara merupakan gambaran peri pentingnya flora dan fauna dipelihara supaya generasi akan datang dapat menikmati keunikan khazanah indah ini.

Masyarakat Malaysia sering mengalami pelbagai tekanan termasuklah di tempat kerja, pembelajaran di sekolah, krisis rumah tangga, dan masalah perniagaan. Lokasi damai yang menjadi pilihan dalam memotivasikan kehidupan ialah tempat yang jauh dari hiruk-pikuk kota. Pada hujung minggu berpusu-pusu warga kota merehatkan diri dan minda dengan mengunjungi pelbagai tempat rekreasi di seluruh pelosok tanah air.

Aktiviti yang sering dilakukan di tempat sebegini termasuklah mandi-manda, berkayak, memanjat gunung, memancing, dan membina khemah. Mereka berehat sambil berbual-bual santai dengan anggota keluarga. Mereka juga menjalinkan silaturahim dengan keluarga yang lain sambil bertukar juadah yang dibawa. Aktiviti mingguan seperti ini sangat bagus dan merapatkan kemesraan antara ahli keluarga.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Februari 2016)

Hantar Maklum Balas