Beberapa Dimensi Pengkaryaan

Home » Nukilan Kreatif » Beberapa Dimensi Pengkaryaan

Oleh Mawar Safei

MEMBACA cerpen bulan kedua ini, “Diari Dian” menemukan kita dengan beberapa perihal menukangi sesebuah cerpen. Diari yang menunjangi cerpen ini sebagai judul, diandaikan menguasai seluruh perjalanan cerpen hasil garapan Nur Izzati Che Ramli.

Begitulah sewajarnya peranan judul. Hal ini kelihatan benar apabila watak utamanya, Azhar, kanak-kanak berusia 10 tahun (daripada pernyataan penulis bahawa Azhar mendaftar dalam darjah empat di Sekolah Rendah Lembah Bintang), merupakan anak kepada Dian. Azhar membaca catatan harian arwah ibunya. Dian meninggal dunia sewaktu terlibat dalam “banjir kuning” di Kelantan ketika menyelidik spesies kelip-kelip. Walau bagaimanapun penulis tidaklah menggunakan teknik penulisan diari yang klise.

Kelip-kelip membawa kisah yang panjang dalam cerpen “Diari Dian.” Kelip-kelip yang membina cerpen ini sebenarnya. Garapannya melibatkan banyak pihak dari pelbagai watak iaitu Azhar, Dian, Cikgu Suria, Tok Su dan pekerja penebang pokok-pokok bakau untuk tujuan rancangan pembinaan sebuah resort mewah.

Cerpen ini dimulakan dengan latar Azhar yang menghalang pekerja menebang pokok-pokok berembang di kawasan paya. Azhar berdiam lama di atas pokok berembang sebagai tanda memprotes.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Februari 2016)

 

Hantar Maklum Balas