Manusia Cyborg

Home » Saintifik » Misteri Dalam Sains » Manusia Cyborg

Oleh Nor Azida Ishak

BAGAIMANAKAH rasanya menjadi manusia cyborg pertama dunia? Inilah yang dialami oleh Profesor Kevin Warwick, seorang saintis British yang pakar dalam bidang sibernetik, yakni kajian berkaitan dengan kawalan dan komunikasi pada sistem elektronik yang kompleks, serta pada sistem saraf dan otak, khususnya manusia. Saintis dari University of Reading di Britain ini sangat berminat dengan dunia robotik sehingga menetapkan azam untuk meletakkan dirinya sebagai manusia cyborg pertama dunia.

Pada tahun 1998, Profesor Warwick menjalankan fasa pertama untuk menjadikan dirinya robot melalui sebuah eksperimen yang dinamakan “Project Cyborg”. Dia menanam sebuah cip pemancar yang mempunyai frekuensi radio ke dalam kulit tangannya. Cip tanpa wayar itu mengandungi transponder, iaitu alat yang berupaya menerima isyarat dan memancarkannya semula pada frekuensi berbeza. Menariknya, Profesor Warwick boleh menggunakan cip itu untuk membuka pintu, menyalakan lampu, menghidupkan sistem pemanas serta tugas lain yang berasaskan peranti komputer.

Bagi mengaplikasikan ciptaannya itu, Profesor Warwick menetapkan komputer di bangunan pejabatnya untuk mengumpul maklumat dan melakukan tugas yang diarahkan. Dengan itu, sebaik-baik sahaja dia menghampiri bangunan pejabatnya, komputer akan mengesan kehadirannya dan menghantar arahan. Maka, secara automatik pintu akan terbuka, lampu akan menyala, sistem pemanas atau penyaman udara akan terpasang, dan sistem pembesar suara akan mengumumkan selamat datang kepadanya.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Februari 2016)

Hantar Maklum Balas