Kalendar Merah dan Si Penenun Cinta

Home » Nukilan Kreatif » Cerpen untuk Siswa » Kalendar Merah dan Si Penenun Cinta

Oleh Mohd Helmi Ahmad

TIBA tahun monyet nanti, aku datang melamar engkau. Jangan pula masa itu engkau menolak atau lari.” Mengenangkan kata-kata Goh Leng itu ada berasa lucunya. Lelaki Cina kacukan Bidayuh, Sarawak itu selalu menyakatku. Jadi kata-katanya itu kuanggapkan sekadar gurauannya sahaja. Memang dalam kalendar Qamari Cina terbahagi kepada kitaran 12 tahun dan dinamakan sempena nama haiwan, antaranya tikus, lembu, harimau, arnab, naga, ular, kuda, kambing, monyet, ayam, anjing dan khinzir. Lelaki yang pelat berbahasa Melayu itu sungguh yakin akan melamarku sebagai isterinya.

Namun, peristiwa itu sudah lama berlalu. Maafkan aku, Goh Leng, aku bukannya sengaja menghilangkan diri apatah lagi menjauhkan diri daripada engkau, tetapi aku terpaksa lakukannya demi kebaikan kedua-dua belah pihak. Kita tidak mungkin dapat disatukan. Perbezaannya melebihi persamaan yang bakal menyisih persengketaan antara kita.

“Kenapa engkau bawa balik perempuan Melayu ni?” Aku yang baru sahaja hendak melabuhkan punggung di sofa, tersentak. Kata-kata daripada papa Goh Leng itu tercampak ke ruang tamu. Mataku mengiringi pergerakan turun papa Goh Leng dari tangga yang menghubungkan tingkat atas dan bawah. Tangga kayu itu nampak antik.

“Saya nak memperkenalkan kepada papa dan mama.” Perempuan yang berkaca mata tebal itu mengiringi papa Goh Leng. Jadi, mama yang dirujuk oleh Goh Leng itu barangkali perempuan itu. Lantas aku berkira-kira hendak bangun menuju ke arah mama Goh Leng untuk bersalaman. Bukankah budaya Melayu itu selalu berjabat salam untuk mengeratkan silaturahim?

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Februari 2016)

Hantar Maklum Balas