VAPE: Ancaman Baharu Negara

Home » Jati Diri » Remaja Cemerlang » VAPE: Ancaman Baharu Negara

Oleh Nusaibah Kaab

VAPE! Satu lagi budaya baharu yang semakin digilai rakyat Malaysia khususnya golongan remaja. Fenomena ini semakin hari semakin rancak diperkatakan kerana kebiasaannya hanya kaum Adam sahaja yang menghisapnya, tetapi kali ini kaum Hawa turut terpalit dengan permasalahan ini.

Mengapakah penulis mengatakan fenomena ini sebagai masalah? Hal ini dikatakan demikian kerana, Vape atau Personal Vaporizers atau E-Cig sama sahaja bahananya seperti rokok, shisha atau ganja. Jika diamati dengan teliti, vape ini hanya popular dan dikenali di tanah air sahaja. Malah dikatakan vape yang kebanyakan diimport dari negara Tembok Besar ini tidak langsung mendapat tempat oleh penduduknya.

Persoalannya mengapakah hal ini boleh berlaku? Mengapakah berlakunya pertembungan kata putus daripada Kementerian Kesihatan Malaysia yang melabelkan vape sejenis rokok elektronik yang sama bahayanya dengan rokok biasa manakala Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Malaysia bersetuju vape dikomersialkan?

Pada awal Disember yang lalu, sultan Johor, Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar telah bertitah dengan mengharamkan penjualan vape di semua daerah taklukannya. Hal ini merupakan satu langkah yang cukup baik. Pihak istana melihat kesan budaya vape ini mampu merosakkan akhlak, sahsiah dan kehidupan masyarakat khususnya remaja. Jika dilihat dari segi statistik, menunjukkan jumlah perokok dan penggemar vape merupakan mereka yang berada dalam kelompok remaja iaitu daripada usia 15 tahun hingga 25 tahun.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Februari 2016)

Hantar Maklum Balas