Dinamisme Sejarah-Memerlukan Sentuhan Perubahan Pemikiran

Home » Khas » Isu Semasa » Dinamisme Sejarah-Memerlukan Sentuhan Perubahan Pemikiran

Oleh Mohd Amirul Akhbar Mohd Zulkifli

MENELUSURI aspek persejarahan adalah sesuatu yang menguja lagi mencabar sifatnya. Hal ini disebabkan sejarah bukan hanya memaparkan tarikh, fakta, bukti serta dokumentasi masa silam semata-mata. Perkara yang lebih utama ialah sejarah memberikan persediaan kepada manusia bagi menghadapi segala kemungkinan masa kini dan masa akan datang. Sejarah didasari oleh penemuan bahan artifak, manuskrip serta keupayaan menjawab persoalan persejarahan yang menjadi tanda tanya kepada banyak pihak. Keupayaan mempersembahkan sejarah menerusi komunikasi yang efektif sifatnya, menyimpan serta menguruskan bahan persejarahan serta daya interpretasi, mampu membawa kelompok masyarakat dan institusi yang bernaung dalam sesebuah negara ke satu tahap yang lebih tinggi. Aspek yang dimaksudkan itu melibatkan ilmu pengetahuan dan konservasi warisan negara.

Persepsi umum yang melihat sejarah sebagai tidak sesuai dalam dunia moden dan tidak lebih sebagai mata pelajaran pelengkap dalam sistem pelajaran merupakan satu pandangan pesimistik. Nilai yang dibawa oleh sejarah itu sebenarnya lebih besar dan tidak ternilai. Khususnya dalam peradaban manusia masa kini dan akan datang. Kehidupan manusia itu sebenarnya merupakan satu sejarah yang memiliki kronologinya, iaitu sejak saat kelahiran sehinggalah kepada saat kematian. Jika kelompok manusia dihimpunkan, akan mewujudkan ketamadunan yang menjadi petunjuk kepada kemajuan masa lampau. Hal ini dapat membantu manusia dalam memahami perubahan kehidupan. Ketamadunan yang ditinggalkan dalam bentuk komunikasi dan penulisan primitif, tulang belulang, reka bentuk bangunan dan arca, serta lukisan dan bahan tinggalan lain, kini menghuni muzium, perpustakaan, galeri dan arkib di seluruh dunia. Sistem ini membentuk kontur persejarahan dunia yang tidak mungkin dirungkai penjelasan serta interpretasinya dalam satu tempoh waktu yang singkat.

Proses perancangan, penyelidikan, pencarian, pengumpulan dan pengelasan bahan-bahan persejarahan dan interpretasi terhadapnya sendiri bakal memakan masa. Apatah lagi jika membabitkan peristiwa penting yang melakari sejarah perdaban dunia selama beberapa abad. Umpamanya peristiwa yang menyaksikan permulaan kepada sejarah peradaban manusia menerusi pengetahuan terhadap bidnag pertanian yang dikatakan bermula sejak 10,000 SM. Selari dengan itu juga, menyaksikan perkembangan tamadun manusia yang rata-ratanya berkembang berhampiran dengan sumber air, iaitu melibatkan Nil, Tigris, Euphrates dan Indus.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Februari 2016)

Hantar Maklum Balas