KENDERAAN TANPA PEMANDU

Home » Saintifik » Misteri Dalam Sains » KENDERAAN TANPA PEMANDU

Oleh Nor Azida Ishak

ADAKAH anda dapat membayangkan lalu lintas yang lancar dan serba moden pada masa akan datang? Pada ketika itu, kesemua kenderaan tidak lagi memerlukan pemandu.

Di Michigan, Amerika Syarikat, terdapat sebuah bandar kecil yang dibina bagi mempraktikkan teknologi kenderaan tanpa pemandu, sekali gus mendekatkan impian fiksyen sains ke arah realisasi. Bandar yang diberi nama MCity ini telah direka oleh para jurutera dan penyelidik robotik di Universiti Michigan dan disimulasikan daripada keadaan bandar Detroit sebenar yang hanya terletak beberapa puluh kilometer dari situ. Michigan menjadi tempat paling sesuai untuk uji kaji ini kerana bandar ini mempunyai 375 buah pusat penyelidikan tentang automotif dan menjadi pusat tumpuan bagi tenaga pakar dalam bidang ini, termasuklah jurutera industri dan mekanikal yang paling mahir di Amerika Syarikat.

MCity merupakan sebuah kawasan yang menggunakan kawalan persekitaran dan direka khusus untuk menguji teknologi rangkaian kenderaan. Rangkaian perhubungan ini disambung dengan peranti dan dikawal secara automatik. Hal sebegini bakal memberikan pencerahan tentang potensi menggunakan teknologi kenderaan tanpa pemandu secara realistik.

Peter Sweatmen, pengarah Mobolity Transformation Center di Universiti Michigan, memberitahu bahawa transformasi kepada kenderaan yang dapat berhubungan secara sistem rangkaian dan memiliki teknologi automasi akan melahirkan kebaikan dari segi keselamatan, kecekapan dan penjimatan tenaga. Teknologi ini akan membuka ruang untuk kemajuan mobiliti aabad ke-21 kerana sistem pelaksanaan tugas yang menggunakan mesin secara automatik pada keseluruhannya membolehkan pelbagai tugas dan proses kerja dilakukan dengan mudahnya serta tidak memerlukan tenaga manusia.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Mac 2016)

Hantar Maklum Balas