PERENUNGAN DALAM CERPEN

Home » Nukilan Kreatif » Ulasan Cerpen daripada Siswa » PERENUNGAN DALAM CERPEN

Oleh Mawar Safei

CERPEN kali ini oleh Fauzan Zain berjudul “Dari Kuala Lipis ke Kuala Lumpur”. Kisah bermula dengan watak Dia yang mendapat berita kemenangan dalam penulisan yang disertai. Khabar itu membawa Dia mengimbas kembali pengalaman yang dilalui dalam penghasilan karya berkenaan; pembikinan dan penyertaannya dalam bengkel penulisan. Di hujung imbas kembali itu, dinyatakan antara lain latar Dia berada sekarang adalah dalam satu perhimpunan ahli pengakap.

Kemudian plot beralih terhadap perjalanan Dia ke Kuala Lumpur. Berdasarkan judul cerpen, dimaklumi bahawa watak Dia berada di Kuala Lipis. Ya, latar ini seperti merujuk judul cerpen “Dari Kuala Lipis ke Kuala Lumpur”. Latar juga dibayangkan mewakili keseluruhan cerpen, bertepatan dengan judul yang berperanan sebagai wakil cerita, bayangan cerita, tumpuan cerita atau rumusan cerita. Beberapa latar lain dibawakan Fauzan Zain seperti kisah teman yang menghantarnya ke hentian bas dan kelewatan mereka. Sering pula latar begini menjadi tanda tanya. Misalnya adakah latar Dia mengejutkan kawannya, Piq, daripada tidur diterima sebagai satu babak yang signifikan, ada makna yang khas.

Mengikut rentak gerak masa, penulis seterusnya memberitahu ketibaan Dia di Kuala Lumpur. Masih membawakan nada lama, penulis mewarnakan Dia sebagai watak orang muda yang pertama kali sampai di bandar raya Kuala Lumpur dengan tanggapan yang skeptikal dan penuh curiga. Dia malah sangat berhati-hati terhadap sekitarnya dengan membawa pisau lipat sebagai alat keselamatan dan perlindungan diri. Dia juga cemas. Lakaran tentang watak Dia, lebih banyak dilakukan penulis menerusi kebimbangannya. Dia tidak mahu tidur, takut kesiangan untuk acara yang harus dihadirinya (penyampaian hadiah).

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa April 2016)

 

Hantar Maklum Balas