KULIT BUKU KULIT MANUSIA

Home » Saintifik » Misteri Dalam Sains » KULIT BUKU KULIT MANUSIA

Oleh Nor Azida Ishak

Sebuah buku kecil bersaiz poket yang lusuh, dengan lebarnya tidak melebihi panjang tapak tangan seorang lelaki dewasa adalah antara bahan aneh yang tersimpan dalam koleksi perubatan antik di Surgeons’ Hall Museum, Edinburgh, Scotland. Buku ini berwarna coklat kehitaman, mempunyai tekstur kulit yang kasar dan menggerutu, serta tulisan keemasan yang semakin pudar ditelan zaman. Jika dipandang dari jauh, kelihatan seperti sebuah buku lapuk yang biasa. Namun jika dilihat dengan lebih dekat, tertera secara samar-samar ayat yang menjadikan buku kecil ini sangat istimewa, iaitu “BURKE’S SKIN POCKET BOOK” (Buku Poket Kulit Burke) dan “EXECUTED 28 JAN 1829” (Dijatuhkan Hukuman Bunuh 28 Jan 1829).

Latar belakang sejarah kulit buku kecil ini sebenarnya mengagumkan. Kulit buku ini diperbuat daripada kulit seorang pembunuh bernama William Burke. Burke dan rakan penjahatnya William Hare, dalam masa 10 bulan antara tahun 1827 dan 1828, bertindak menculik dan membunuh 16 mangsa bagi tujuan menjual tubuh mayat itu kepada seorang ahli anatomi bernama Dr Robert Knox.

Sebelum tahun 1832, bilangan kadaver (mayat manusia yang diawet untuk kajian bedah dan subjek anatomi) sangat sukar diperoleh di sekolah-sekolah perubatan Britain. Keadaan semakin mencabar apabila subjek sains perubatan menjadi semakin popular pada masa itu. Kebiasaannya, mayat diperoleh dengan mengambil tubuh para penjenayah yang sudah dijatuhkan hukuman mati, tetapi kaedah ini sudah tidak mampu lagi menampung bilangan permintaan yang terlalu tinggi. Burke dan Hare mengambil jalan mudah dengan membunuh sebanyak mungkin mangsa bagi mendapatkan wang daripada Dr Robert Knox. Mereka akhirnya berjaya ditangkap selepas salah seorang penumpang rumah tumpangan yang diduduki mangsa ke-16, Mary Docherty melaporkan terlihat mayat Docherty di bawah katil.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa April 2016)

Hantar Maklum Balas