RAUMA-PEKAN LAMA YANG TERPELIHARA

Home » Libur dan Rekreasi » Rakaman Pengembara » RAUMA-PEKAN LAMA YANG TERPELIHARA

Oleh Muzaf Ahmad

RAUMA, atau lebih popular dengan jolokan nama Old Rauma, merupakan pekan lama yang terletak di antara dua buah bandar, iaitu Turku dengan Pori, bahagian pantai barat Finland. Rauma yang terletak di Teluk Bothia merupakan kawaan pelabuhan tertua di Finland, satu daripada empat buah negara Scandinavia. Tiga buah negara lain ialah Norway, Denmark dan Sweden.

Penulis menjelajah Rauma dari Pori. Perjalanan menaiki bas mengambil masa lebih kurang satu jam. Oleh sebab sistem bas ekspresnya menepati jadual perjalanan, penulis tidak menghadapi masalah untuk meluangkan waktu seharian di Rauma.

Keunikan sistem pengangkutan di Finland ialah golongan pelajar berdaftar akan mendapat diskaun yang cukup banyak sehingga 50 peratus untuk tiket bas ekspres.

Penulis meneroka Rauma dengan berjalan kaki tanpa bertemankan peta. Sebenarnya penulis sudah serba sedikit mengkaji perihal Rauma di internet sebelum memulakan pengembaraan. Tiada masalah bagi penulis sebagai anak muda untuk mengembara di pekan kecil seperti Rauma dengan hanya berjalan kaki.

Rauma popular dalam kalangan pelancong tempatan mahupun luar negara. Bandar ini merupakan bandar tertua di Finland. Tarikan utama Rauma ialah Old Rauma, pekan kecil yang diiktiraf oleh UNESCO sebagai tapak warisan dunia. Rupa-rupanya tapak warisan dunia ini terletak berhampiran dengan stesen bas. Hal ini memudahkan perjalanan pelancong untuk menikmati keindahan warisan tersebut.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa April 2016)

Hantar Maklum Balas