MENCARI HEMINGWAY DI CHICAGO

Home » Khas » Budaya » MENCARI HEMINGWAY DI CHICAGO

Oleh Nisah Haron

BAGI yang biasa membaca perihal penulis dan penerima Hadiah Nobel Kesusasteraan tahun 1954, Ernest Hemingway sering kali dikaitkan dengan bandar besar, seperti Paris, Key West dan juga Havana. Memang tepat sekali, Hemingway penulis resah yang selalu mengembara dan berada di tempat tersebut dalam tempoh tertentu.

Walaupun mungkin banyak orang yang ke Paris untuk mencari imej yang ditinggalkan pada zaman dewasanya, tidak banyak orang yang berkesempatan menjejaki Hemingway pada zaman pembentukan peribadi dan sahsiahnya di Oak Park, pinggir bandar Chicago, Illinois, Amerika Syarikat.

Tahun-tahun awal Hemingway bermula di Oak Park, daerah yang tidak membenarkan penjualan minuman keras sehinggalah tahun 1973. Pada hakikatnya, Hemingway dibesarkan dalam sebuah keluarga Victorian tegar yang tidak merokok, tidak minum mminuman keras, dan kuat pegangan agama. Semua aklumat ini dikongsi oleh jurupandu pelancong yang bertugas di Rumah Kelahiran Hemingway yang terletak setentang dengan Muzium Hemingway.

Oleh sebab kedudukannya terletak agak jauh dari pusat bandar Chicago, pengunjung boleh menaiki kereta api (yang digelar “L” Train, singkatan kepada elevated) dari mana-mana arah sekalipun. Tidak sukar untuk memahami sistem perjalanan menggunakan kenderaan awam di sini. Terdahulu daripada itu, penulis telah ke kawasan Greektown Chicago kerana mengunjungi kedai buku terpakai Myopic Books.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa April 2016)

 

 

Hantar Maklum Balas