PETUA MERANCANG KEJAYAAN

Home » Jati Diri » Motivasi Diri » PETUA MERANCANG KEJAYAAN

Oleh Osman Affan

KEJAYAAN mempunyai definisi yang berbeza bagi setiap orang. Ada orang yang mendefinisikan kejayaan sebagai hidup yang mempunyai harta yang melimpah-ruah. Ada yang mendefinisikan kejayaan dengan hidup yang sihat dan keluarga yang bahagia. Ada orang yang mendefinisikan kejayaan sebagai kebolehan untuk menjatuhkan atau menggagalkan orang lain.

Namun begitu, sebagai pelajar, kejayaan selalunya didefinisikan sebagai mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan. Adakah sesuai kita gunakan ukuran sebegini sebagai definisi kejayaan? Katakan anda mahu berjaya dan kejayaan bagi anda ialah mendapat keputusan peperiksaan yang cemerlang.

Setelah anda mendefinisikan maksud kecemerlangan buat diri, akan timbul soalan yang sangat besar dalam minda anda. Bagaimanakah anda boleh mengecap kejayaan tersebut?

Terdapat tiga langkah yang boleh diambil untuk mencapai kejayaan. Langkah pertama ialah and aperlu tahu akan apa-apa yang dimaksudkan dengan kejayaan. Berapa banyak pelajar yang gagal mencapai kejayaan kerana tidak pernah berfikir dengan jelasnya maksud kejayaan buat mereka?

Berita baik untuk anda ialah anda sudahpun melakukan langkah pertama pada awal artikel ini. Kejayaan buat anda yang ingin kita bincangkan di sini ialah mendapat keputusan peperiksaan yang cemerlang. Jelas, bukan? Jika anda mahu lebih jelas, tulis di atas kertas keputusan bagi setiap subjek yang anda inginkan. Tulis gred dengan markahnya sekali.

Langkah kedua perlu dilakukan ialah membuat senarai dua perkara. Perkara pertama ialah senarai aktiviti yang perlu and alakukan untuk mendapat keputusan peperiksaan yang cemerlang. Senaraikan sebanyak mungkin tentang perkara ini. Jika boleh, senaraikan antara 20 hingga 40 perkara yang boleh anda lakukan sekarang agar anda mendapat keputusan peperiksaan yang cemerlang. Hal ini akan memberi anda gambaran dan panduan ke arah mencapai matlamat untuk mendapat keputusan yang cemerlang.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa April 2016)

 

Hantar Maklum Balas