UNIVERSITI YANG BOLEH DIBAWA KE MANA-MANA

Home » Jati Diri » Remaja Cemerlang » UNIVERSITI YANG BOLEH DIBAWA KE MANA-MANA

Oleh Kamal Sujak

MINAT terhadap fesyen dan telefon pintar menjadi keterujaan kepada para remaja. Oleh itu, ketahuilah bahawa membaca itu merupakan gaya hidup yang perlu ada jika anda ingin berjaya dan berilmu dalam segala bidang yang anda minati. Membaca mampu mewujudkan nilai tambah terhadap minat individu kerana setiap perkara di dunia ini mempunyai sumber maklumat khusus atau buku yang diterbitkan mengenainya.

Istilah gaya hidup pada asalnya dicipta oleh ahli psikologi Austria, Alfred Adler, pada tahun 1929. Pengertiannya yang lebih luas, sebagaimana yang difahami pada hari ini, mula digunakan sejak tahun 1961. Tingkah laku dan amalan gaya hidup merupakan campuran tabiat, cara lazim membuat sesuatu, serta tindakan berdasarkan logik. Gaya hidup biasanya membayangkan sikap, nilai, dan pandangan dunia seseorang. Oleh itu, gaya hidup ialah cara untuk memupuk konsep kendiri serta mencipta simbol kebudayaan yang menggemakan identiti peribadi. Namun begitu, bukan semua aspek gaya hidup bersifat sukarela sepenuhnya. Sistem sosial dan teknikal di sekeliling boleh menyekat pilihan gaya hidup serta simbol yang dapat digunakan untuk menonjolkan gaya hidup kepada orang lain dan diri sendiri.

Bayangkanlah jika kita mampu memperuntukkan hanya 30 minit untuk membaca setiap hari dan apakah yang akan kita peroleh dengan pelaburan masa itu untuk tempoh setahun? Sudah pasti banyak sekali perkara baharu yang akan kita pelajari dan memberikan manfaat untuk kehidupan kita.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa April 2016)

 

Hantar Maklum Balas