Tamadun Islam Cordoba dan Granada di Sepanyol

Home » Libur dan Rekreasi » Rakaman Pengembara » Tamadun Islam Cordoba dan Granada di Sepanyol

Oleh Siti Raba’ah binti Hamzah

TAMADUN Islam di Sepanyol mencatat sejarah dalam rentetan perkembangan agama Islam dan sering menjadi rujukan umat Islam di seluruh dunia. Catatan sejarah ini telah menggamit penulis dan keluarga berkunjung ke Sepanyol selama lebih 10 hari bagi menyaksikan sendiri kesan peninggalan Islam di bumi ini.

Kegemilangan Islam di Sepanyol bermula pada sekitar tahun 711 hingga 1021 Masihi. Sepanyol terletak bersempadan dengan Maghribi di selatan, Portugal di kiri dan Perancis di utara. Sepanyol mempunyai jumlah penduduk hampir dua kali ganda berbanding dengan penduduk Malaysia.

Penulis bertolak ke Sepanyol dengan menggunakan penerbangan Qatar Air selama lebih 14 jam dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) ke Madrid melalui Doha. Madrid mempunyai penduduk lebih kurang 3 juta orang dan merupakan ibu negara Sepanyol. Sepanyol masih mengekalkan sistem beraja di samping kuasa eksekutif lain dalam pentadbiran negara. Berbelanja di Sepanyol menggunakan mata wang Euro yang mempunyai nilai yang lebih tinggi berbanding Ringgit Malaysia. Secawan minuman coklat panas berharga 3 hingga 4 Euro atau RM16.00.

Seawal pagi pada hari pertama menjejakkan kaki di Sepanyol, penulis mengunjungi stadium bola sepak Real Madrid atau lebih dikenali sebagai Santiago Bernabeu!” Stadium ini dapat memuatkan 80,000 penonton pada satu masa dan menjadi stadium tumpuan peminat bola sepak dunia. Teringat penulis pada awal tahun 2015, apabila adik penulis yang sedang belajar di salah sebuah universiti tempatan membuat sangkutan belajar di Universiti Surrey, London telah mengirim gambar “kejutan” stadium ini kepada penulis sekeluarga, dan pada hari ini penulis dapat berada di stadium ini!

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Mei 2016)

 

Hantar Maklum Balas