Konsep Pertandingan Merentas Hutan

Home » Jati Diri » Motivasi Diri » Konsep Pertandingan Merentas Hutan

Oleh Osman Affan

“Biarlah kita susah mengejar kejayaan daripada kita resah bertemankan kegagalan.” ~Osman Affan~

ADAKAH anda pernah mengikuti aktiviti pertandingan merentas hutan? Aktiviti ini selalunya dimainkan secara berkumpulan, terutamanya jika terdapat aktiviti perkhemahan yang dianjurkan oleh badan beruniform sekolah. Yang berlaku ialah pertamanya, pelajar dibahagikan mengikut kumpulan. Kemudian kumpulan ini diberi tugasan untuk disiapkan sambil berjalan melalui denai atau lorong di dalam hutan yang telah ditetapkan.

Kumpulan yang menang ialah yang berjaya menyiapkan tugasan dan yang paling awal sampai di garisan penamat. Namun begitu, satu perkara utama perlu diingat oleh setiap kumpulan. Perkara tersebut ialah mereka hanya akan dikira sebagai sampai ke garisan penamat jika kesemua ahli kumpulan turut sampai dalam masa yang sama.

Maksudnya, jika satu kumpulan itu mempunyai 10 orang ahli dan hanya lima orang daripada ahli mereka paling awal sampai di garisan penamat, mereka masih tidak boleh dikira sebagai menang. Hal ini dikatakan demikian kerana mereka perlu menunggu lima orang ahli kumpulan yang lain untuk turut serta di garisan penamat.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Mei 2016)

 

Hantar Maklum Balas