Kurang Tidur Boleh Membawa Maut

Home » Jati Diri » Remaja Cemerlang » Kurang Tidur Boleh Membawa Maut

Oleh Nusaibah Kaab

TIDUR merupakan aktiviti rutin dalam kehidupan satiap makhluk di dunia, khususnya kepada manusia. Tidur juga ibarat mesin pengecaj semula jadi kepada seseorang untuk bertenaga setelah seharian penat menjalankan pelbagai aktiviti. Namun begitu, sejak akhir-akhir ini, generasi Y ini semakin bercelaru waktu tidurnya. Yang lebih membimbangkan, ada segelintir golongan ini tidak melihat aktiviti tidur sebagai perkara yang baik kepad adiri mereka.

Tidur yang cukup pada waktu malam penting untuk memulihkan diri dan mengembalikan kecergasan fizikal dan mental kepada individu. Tempoh waktu tidur nyenyak pula perlulah serasi dengan jam biologi badan, iaitu sekurang-kurangnya dari pukul 11 malam hingga 2 pagi. Walau bagaimanapun, tidur yang berlebihan turut mengancam nyawa dan kesihatan seseorang.

Menurut penyelidik dari Barat, masalah tidur tidak teratur dan tidak cukup waktunya atau deprivasi tidur semakin meningkat, khususnya dalam kalangan remaja. Hal ini dibuktikan melalui kajian yang mendapati bahawa seorang daripada setiap lima orang responden berasa letih luar biasa dan seorang daripada 10 orang mengalami keletihan berpanjangan.

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Mei 2016)

Hantar Maklum Balas