Memetik Faedah, Menitip Ibrah

Home » Nukilan Kreatif » Ulasan Puisi » Memetik Faedah, Menitip Ibrah

Oleh Mahaya Mohd. Yassin

UNTUK menghasilkan sesebuah sajak, penulis perlu bijak memetik isi yang relevan, diolah rapi dengan menggunakan bahasa yang mantap dan santun. Karya ini kemudian disemak dari semua aspek agar memberikan manfaat kepada masyarakat. Dalam konteks ini, sajak yang berfaedah biarlah yang memberikan ibrah. Ibrah mengajak manusia merenung dan berfikir tentang sesuatu yang dapat dimanfaatkan.

Sajak pada kali ini merakamkan pelbagai rencam kehidupan. Penulis turut memilih idea/isi yang ditimba daripada realiti dan juga imaginasi masing-masing. Hal ini amat biasa. Yang patut ditekankan ialah pilihan kita itu mestilah digilap sehingga bercahaya dan bermakna. Pembaca memperoleh kepuasan kerana tersisip ilmu dan kemahiran.

Sajak “Memburu Cerlang Kerdipan Bintang” amat ringkas, namun mantap dan membekas ingatan dan harapan. Inti pati hal perjuangan yang mendepani pelbagai keadaan sukar disoroti dengan gaya bahasa yang santun dan bertenaga. Kita perhatikan gaya penulis mengungkapkan kesukaran yang dihadapinya:

Kutiti dingin embun

menyeberangi lebar tasik malam

menyuntikkan getir

dalam suam selimut tidur

***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Jun 2016)

Hantar Maklum Balas