Ecorche Spesimen Anatomi Seni Tanpa Kulit

Home » Saintifik » Misteri Dalam Sains » Ecorche Spesimen Anatomi Seni Tanpa Kulit

Oleh Ishak Ismail

JIKA anda berpeluang melawati Perancis, jangan lepaskan peluang untuk melawati Muzium Fragonard yang terletak di dalam Ecole Nationale Veterinaire de Maisons-Alfort. Ditubuhkan pada 1766, Muzium Fragonard merupakan muzium tertua di Perancis dan kini menempatkan bahan anatomi purba berbentuk aneh dan pelik. Satu daripada koleksi bahan pameran yang paling menarik di muzium ini ialah ecorche, atau lebih dikenali sebagai figura tubuh manusia yang ditayangkan tanpa kulit untuk memaparkan kesenian otot, sendi, rangka, dan bentuk tulang manusia dengan lebih terperinci.

Hasil kerja ecorche yang paling cantik dan popular menggunakan tubuh manusia sebenar dilakukan oleh Honore Fragonard, pakar perubatan dan ahli anatomi Perancis pada akhir tahun 1760-an. Dilahirkan di bandar Grasse, Fragonard memiliki kepandaian luar biasa sehingga dilantik oleh Louis XV menjadi pengarah sekolah veterinar pertama di dunia, Ecole Royale Veterinaire, pada umur 33 tahun.

Fragonard sangat meminati bidang anatomi dan teratologi (kajian tentang perkembangan embrio yang tidak normal dan kecacatan kongenital), sendi dan tulang haiwan, serta kajian patologi.

Di Ecole, Fragonard menumpukan perhatian kepada usaha mengkaji dan meningkatkan kemahirannya mencipta ecorche. Beliau memulakan koleksi ecorchenya dengan mengawet pelbagai jenis haiwan yang telah ditanggalkan setiap inci kulitnya, sebelum dibedah dengan telitinya. Haiwan itu kemudiannya dimodelkan mengikut gaya tertentu, menunjukkan seakan-akan masih hidup, dan kemudian dipacakkan untuk penelitian lebih lanjut. Ketika rakan sejawatannya merujuk dan mencipta model anatomi tiruan daripada bahan lilin, seramik dan campuran plaster, Fragonard menghabiskan masa bertahun-tahun untuk menghasilkan ecorche yang sempurna dengan menggunakan tubuh manusia dan haiwan yang sebenar.

 ***

(Rencana ini dipetik daripada majalah Dewan Siswa Jun 2016)

 

Hantar Maklum Balas